Dodaj do ulubionych

Zbyt mało urosła...

01.03.11, 17:57
Witamsmile Moja corka(6lat i 10 mcy) przez ostatnie 7 mcy urosła tylko 2,5 cm.Wydaje mi sie ze to strasznie malo,choc wiem tez, ze sa takie przypadki. Chodzi mi o to, czy mam sie jakos szczegolnie martwic? Czy zrobic jakies badanie ktore potwierdzi ze wszystko jest ok? CZy jest takie badanie wogole? Badania typu morfologia, ob, mocz robie raz w roku.Ostatnio robilam jej pol roku temu,zawsze jest wszystko dobrze. Ze wzrostem jest na 3 centylu, z waga na 10. Jezeli nie skoczy choc 1 cm w ciagu dwoch miesiecy to spadnie ponizej norm centylowychsad
Je wszystko,ma zroznicowana diete-dbam o to zeby jej nie podawac w kolko tego samego. Je bardzo regularnie! Podpowiedzcie cos..
Obserwuj wątek
    • berta75 Re: Zbyt mało urosła... 01.03.11, 18:08
      Zapraszam na stronę www.chceurosnac.pl tak porozmawiasz z mamami, które mają takie same problemy. Pozdrawiam
      • verdana Re: Zbyt mało urosła... 01.03.11, 18:17
        A co mówi lekarz? Jakiego wzrostu jesteś Ty i mąż? Dzieci miewają okresy zahamowania wzrostu - mój syn między 12 a 14 rokiem życia nie urósł o dwa centymetry, a był niski. A potem nagle 20 cm.
        Za to ja nie rosłam prawie wcale i w rezultacie mam 150 cm (jak miarka jest życzliwa). I co? Nic.
        • madaw Re: Zbyt mało urosła... 01.03.11, 18:49
          Lekarzowi ostatnio nie wspominalam,bo nie bylam jakies 2 mce.Ale wspomne jak tylko bede. Ja mam 165,czyli jak na kobiete ok. Mąz tylko 170 czyli mało albo i 169-bo tak mi sie wydaje ze zbyt mala roznica jest miedzy nami.
    • olifra1 Re: Zbyt mało urosła... 01.03.11, 19:14
      na podstawie tego co piszesz stwierdzić nie mozna nic.
      przez ostatnie 7 m-cy był okres jesienno - zimowy a jest to czas, w którym bardzo często występuje spowolnienie wzrostu (niedobór wit.d ). moja córka od 6 r.ż (teraz ma 9,5) jest pod kontrolą endokrynologa (wypadła z siatki) i podczas wizyt (2 razy w roku) zawsze po zimie (u nas to wypada w marcu) spada ok 1,5 cm poniżej 3 centyla, a na kolejnej wrześniowej wizycie (po lecie) znowu wskakuje prawie na 3 centyl. te spowolnienia zimowe nie są niczym szczególnym. teraz od marca zapewne przyspieszy i z siatki nie wypadnie smile
      ale dodam, że my jestesmy juz po sporej ilości badań i póki co nie wykazały żadnej nieprawidłowości. endokrynolog w marcu zawsze mówi: o jejku znowu zwolniła, musimy zobaczyć co będzie we wrześniu i daje skierowania na kolejne badania, a we wrześniu - rany jak ona urosła dużo, chyba przestaniecie przychodzić do mnie, bo nie ma po cosmile i tak już 3 rok uncertain
      a tak na koniec, pomijając wszystko: dzieci rosną bardzo różnie, różnymi etapami, w jednym roku 5 cm a w następnym 15. jak uważasz, że macie problem poproś o skierowanie do endokrynologa,
      a jeśli chodzi o fora o problemach z niskorosłością, wyluzuj i nabierz trochę dystansu do tematu, zanim zaczniesz czytać, bo nie będziesz mogła usnąć przez pół roku sad(z całym szacunkiem do dziewczyn, które się tam udzielają i fachowej wiedzy jaką niektóre posiadają)
      • madaw dzieki olifra.. 01.03.11, 21:36
        rozumiem cie doskonale. A powiedz mi jak wyglada wizyta u endokrynologa?
        • olifra1 Re: dzieki olifra.. 01.03.11, 23:01
          madaw napisała:

> rozumiem cie doskonale. A powiedz mi jak wyglada wizyta u endokrynologa?
          smile
          u nas nic szczególnego. na pierwszą wizytę przyniosłam nasze (moja i męża) książeczki zdrowia z dzieciństwa, żeby porównać tempo wzrastania. wymiary córki zostały naniesione na siatki centylowe (i tak do tej pory), dostałyśmy podstawowe wskazówki co do diety (ograniczyć cukier w diecie), snu (dziecko powinno sie wysypiać), zrobiono prześwietlenie nadgarstka - wiek kostny, podstawowe badania krwi, cukier, tarczyca, mierzenie, waga, teraz miała IGF1....
      • berta75 Odnoście forum... 02.03.11, 13:21
        To tak samo jak pytanie na forum starsze dziecko dlaczego moja corka mało urosła, gdzie każdy jest tu spcjalistą w każdej dziedzinie życia. Oczywiste jest, że należy zwórcić na to uwagę lekarzowi, ale niestety problem niskorosłości jest bagatelizowany przez pediatrów. Czytając rozmowy na forum o niskorosłości będzie przynajmniej wiedziała na co zwrócić uwagę, o jakie badania poprosić lekarza. Całkiem prawdopodobne jest, że chwilowo zwolnila, ale jest wiele przyczyn i chorób przez które dzieci nie rosną. Ktoś nie znający problemu niskorosłości, nawet sobie nie wyobraża ile jest przyczyn, że ich dzieko jest niskie i że można zacząć je leczyć. I wcale nie chodzi o podawanie hormonu wzrostu. A to, że w twoim przypadku nic się nie dzieje i lekarze nic nie robią wcale mnie nie dziwi, bo problem pojawia się dopiero, gdy dziecko spadnie z 3 centyla, lub gwałtownie spadnie z innego wyższego centyla.
    • jagoda2 Re: nie martw się 01.03.11, 22:06
      Moja córka od dawna rośnie ok 2-3 cm na rok, ale rośnie. Obecnie ma 8,2 lat i 125 cm wzrostu. Znajduje się od zawsze na 25 centylu. Ważne, żeby siatki centylowe wzrostu i wagi mniej więcej się pokrywały. U nas pokrywają się idealnie, córka stale - wolno, bo wolno - ale rośnie, więc nie martwię się. Przyzwyczaiłam się, że w gornie równieśniczek jest zawsze najniższa, w nalepszym wypadku znajdzie się jeszcze jedna taka "maluda". Nie robię z tego problemu dopóty dopóki rośnie w ogóle.
      • madaw dziekuje.. 02.03.11, 16:36
        dziekuje za odpowiedzi.Z kazdej wzielam cos dla siebiesmile Zobacze jak bedzie w najblizszym czasie ze wzrostem i odezwe sie. Chcialam dodac ze moja corcia jeden jedyny raz byla na 50 centylu w wieku 2 latek-na bilansie.I ze wzrostem i z wagasmile Potem na bilansie 4 latka byla na 25 centylu ze wzrostem a z waga pomiedzy 10 a 25. Na bilansie 6 latka-wzrost 10 centyl, waga 25. Czyli nie tak zle bylowink Przez ostatnie pol roku dwa razy zlapala jakiegos wirusa-wymioty,biegunka i przez to stracila na wadze ok poltora kg,i nie moze tego nadrobic.
    • radiata Re: Zbyt mało urosła... 03.03.11, 15:12
      A ja polecam stronę TacyJakJa.pl Tam na forum lekarz endokrynolog odpowie na wszelkie wątpliwości i doradzi czy już trzeba zacząć się martwić i szukać pomocy.
    • alex_200 Re: ptanie do Olifry1 06.03.11, 11:19
      Czy moglabys napisac jaka dokadnie diete zalecil Wam endokrynolog? na czym ona polega . co trzeba wyeliminowac z diety a czego dawac wiecej. ? napisalas ze wylkuczyc cukry i to wszystko? prosze napisz cos wiecej u nas niby jeszcze ie problem ale mlody wyróznia sie w grupie wzrostem niestety
      • olifra1 Re: ptanie do Olifry1 08.03.11, 00:12
        napisałam, że dostałyśmy podstawowe wskazówki co do diety, bo naprawdę takie były. generalnie chodziło o zdrowe odżywianie, dieta zróżnicowana - taki standard. jeśli chodzi o cukier- to z tego co mi mówiły lekarki (mamy teraz drugą prowadzącą endokrynolog) to zaburza on wydzielanie się hormonu wzrostu. pierwsza endokrynolog zakazała podawania wszelkich słodyczy, słodzonych napojów po godz.17; druga powiedziała, że ograniczamy cukier w diecie do koniecznego minimum przez cały dzień (słodycze, napoje, wszelkie ciasta domowe i nie tylko). dodatkowo powszechnie wiadomo, że ograniczając cukier w diecie dziecko spożywa wtedy więcej posiłków wartościowych bo apetyt się poprawia smile także, oprócz info na temat wpływu cukru na hormon wzrostu, to właściwie reszta wskazówek jest dosyć znana. dlatego napisałam, że to podstawy. cukry faktycznie ograniczyliśmy, ale nie do zera.
        i jeszcze mi się przypomniało: żadnego uprawiania sportu wyczynowo, w szczególności sportów siłowych, żadnego dźwigania.
        za dwa tyg.mamy kolejną wizytę i zobaczę co teraz powie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka