Dodaj do ulubionych

Dojrzewanie a wzrost u chłopców

25.03.11, 10:56
Mam 12,5 letniego syna (6 klasa), jak na swój wiek jest dość wysoki, ma 165 cm i waży niespełna 50 kg, rozmiar buta 42. Jakiś czas temu zaczął się rozwijać dość szybko, teraz przechodzi mutację. Wg mnie to dość wcześnie, ale co zrobić.
Boję się jednak, że zastopuje to dalszy wzrost. Oboje z mężem jesteśmy niscy, ja rosłam do 4 klasy podstawówki, później miesiączka i stop. Czy u chłopców wygląda to podobnie, czy po mutacji wzrost może się przystopować? A może ja martwię się na zapas?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 25.03.11, 14:06
      Na zapas. Chłopcy - w przeciwieństwie do dziewczynek - rosną nawet do 20 roku zycia, czyli po dojrzewaniu. O ile miesiączka zwykle hamuje wzrost - tez nie zawsze- to u chłopców jest nieco inaczej. Natomiast to, ze jestescie niscy, wplywa na wzrost dziecka, wzrost często się dziedziczy po rodzicach, choć dzieci bywają od rodziców parę cm wyższe.
      Poza tym syn ma już 165 cm, na pewno nie przestanie rosnąć w ogóle, na ostateczny wzrost nic się nie poradzi - wiec proponuje w ogóle o tym nie mysleć.
      • pettit_grenouille Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 28.03.11, 14:36
        Bardzo Ci dziękuję, trochę mnie uspokoiłaś.
        Nie myślę o tym tak uporczywie, bo wiem, że nie mam wpływu, po prostu czasami się nad tym zastanawiam.
        • verdana Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 28.03.11, 15:05
          Waro jeszcze zapytać facetów z rodziny, kiedy urośli. U mnie chłopcy byli zawsze bardzo niscy, a mąż pocieszał mnie, twierdzac, ze on urósł dopiero w liceum. I rzeczywiście - moi synowie zaczęli przyzwoicierosnąć w 14-15 roku zycia. A golili się wczesniej...
    • moniakociara Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 28.03.11, 15:21
      Nie martwiłabym się az tak bardzo wzrostem syna. Spojrz też na wzrost swoich rodziców i swoich dziadków. Moi rodzice sa średniego wzrostu (mama 162, tata ok 170), ja jako kobieta mam 177, siostra ciut mniej w brat ponad 180, zaczał rosnać koło 15 roku zycia, a wcześniej moja mama ciągle panikowała, bo byl zawsze najnizszy w klasie. Z tym, ze do dzisiaj jest chudy, wazy tylko 65 kg...

PS
      Mój dziadek z jednej strony był wysoki oraz pradziadek z drugiej, ogolnie moje pokolenie jest u nas bardzo wysokie, męzczyzni nawet ponad 190 porośli, średni wzrost kobiet z mojego pokolenia w najblizszej rodzinie to ponad 170.
    • marcin.slawski Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 28.03.11, 17:35
      Nie martwiłbym się na zapas smile
      Ja jednocześnie z przechodzeniem mutacji najszybciej rosłem. Po niej urosłem jeszcze 15 cm. To fakt, że hormony blokują wzrost kości długich, jednak człowiek nadal rośnie.
      • lukrecja34 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 29.03.11, 07:40
        u mojego 13-letniego syna dojrzewanie wyraźnie zaczęło się rok temu.mutacji jako takiej nie zauważyłam aczkolwiek głos mu się zmienił dość wyraźnie (tyle,że bez chrypek i piszczenia więc nie wiem czy to już).
        od roku bardzo rośnie-w tej chwili 174 cm wzrostu,waga 56 kg,but 44-45.stopa chyba już się zatrzymała,zaczyna mu się robić szeroka-"męska".
        tylko,że ja naprawdę nie wiem czy on miał tę mutację czy jeszcze nie..słyszę go codziennie więc trudno mi powiedzieć.
    • bazylea1 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 29.03.11, 09:43
      a ja bym nie była taka optymistyczna i na wszelki wypadek odwiedziła endokrynologa. mój brat wcześniej dojrzał i od tego momentu nie urósł, ma jakieś 164cm i jest niższy od ojca.
      • gorn73 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 29.03.11, 10:09
        Hmmm...mój jutro ma obchodzić 11 urodziny. No i wczoraj go zmierzyliśmy: wzrost 171 cm, 68 kg numer buta 43. I chyba zaczyna dojrzewać - owłosienie pod pachami i w innym miejscu juz się pojawia wink
        • ivaz Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 29.03.11, 18:59
          no to kawał chłopa,
          mój 15-latek to dzieciak, głos jeszcze dziecięcy, ma 158cm wzrostu, wazy 38kg, rozmiar buta 38, i chyba do dojrzewania mu daleko, owłosienia nie zauwazyłąm. Ojciec wysoki ma 190 więc może i on przynajmniej do 180 dobije.
        • robert19915 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 21.04.11, 11:22
          Owłosienie łonowe u 11 latka?
          Nie za wcześnie?
      • dorek3 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 29.03.11, 10:21
        Endokrynolodzy zakładają że okres wzrostu kończy się zasadniczo za zakończeniem dojrzewania. Tak też się leczy hormonem wzrostu. Na logikę więc proces naturalny ma te same reguły.
        • kleopatra1i2 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 31.03.11, 15:40
          Mój syn za chwilę skończy 14 lat, wzrostu ma ok 150 i 36 kg wagi, mutacji i innych objawów dojrzewania nie widać... i martwię się, że jest z nim coś nie tak... większość chłopców w tym wieku drastycznie rośnie a on nie, młodszy o 1,5 roku syn już go przerósł o co najmniej 5 cm...
    • grave_digger Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 31.03.11, 20:04
      pracuję od 10 lat w gimnazjum i co zaobserwowałam - że chłopcy najbardziej rosną na wakacjach między drugą a trzecią klasą czyli wiek 14-15 lat. potem jeszcze skaczą w górę w szkole średniej czyli plus minus 17 lat. ale to najczęściej ci, co nie urośli w gimnazjum wink
      • kleopatra1i2 Re: Dojrzewanie a wzrost u chłopców 31.03.11, 20:09
        Czyli pozostaje cierpliwie czekać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka