Gość: inka IP: 57.66.12.* 27.02.02, 11:04 Czy ktos z Panstwa zna dobrego lekarza stomatologa (najchetniej na Mokotowie), ktory ma doswiadczenie w leczeniu (chociaz przede wszystkim chodzi o profilaktyke)takich maluchow. Dzieki za info i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chudyy Re: dwulatek u stomatologa 27.02.02, 12:09 Gość portalu: inka napisał(a): > Czy ktos z Panstwa zna dobrego lekarza stomatologa (najchetniej na Mokotowie), > ktory ma doswiadczenie w leczeniu (chociaz przede wszystkim chodzi o > profilaktyke)takich maluchow. Dzieki za info i pozdrawiam. niestety znam na Gocławiu, Stomyk, dr. Wawryszczuk, nawet jeśli daleko to napiszę dlaczego jest OK: jest b. cierpliwa i ma znakomite podejście do dzieci. Pierwsza wizyta polegała na oglądaniu gabinetu, dotykaniu wierteł, naciskaniu pedała fotela co się unosi itd. Spokojnie bez nerwów. Naturalnie w końcu nastąpił moment fotela i nie obeszło się bez trzymania, ale wcześniej byłem u faceta co mało go nie walnąłem konowała jednego. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: dwulatek u stomatologa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.02, 18:49 Inka a czy jest jakas konkretna przyczyna tej wizyty, oprocz profilaktyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: dwulatek u stomatologa IP: 57.66.12.* 28.02.02, 09:13 Nie, zwykla profilaktyka, biorac pod uwage fakt, ze moje dziecko ma 1,5 roku i 16 zebow. W tym wieku trudno dbac o higiene jamy ustnej. Pozdry. Odpowiedz Link Zgłoś
maarys Re: dwulatek u stomatologa 28.02.02, 09:25 Polecano mi baardzo gorąco lekarzy z kliniki De Ntal na Ursynowie (? chyba Dereniowa, tel. 6435769) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: dwulatek u stomatologa IP: 57.66.12.* 28.02.02, 10:31 Czy Ci lekarze zostali poleceni przez zaufane osoby. Ja zrazilam sie do klinik stomatologicznych i poszukuje konkretnego lekarza stomatologa, ktory ma podejscie do dziecka (patrz post Chudyy'ego). Uwazam, ze dobre podejscie przy pierwszej wizycie jest bardzo wazne. Przy okazji dziekuje Ci Chudyy, ale mam nadzieje, ze na Mokotowie badz w poblizu tez sa lekarze-ludzie. Jezeli nie znajde, to zapytam Cie o namiar na pania doktor-stomatolog-czlowieka. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: dwulatek u stomatologa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.02, 16:45 Inka szukaj stomatologa pediatrycznego. Nie wiem czy tam gdzie mieszkasz tacy sa , ale to byloby najlepiej, zeby byl to specjalista. Tacy lekarze maja wowczas lepsze podejscie. Ze swojej strony powiem ci ,ze jesli bylby to dobry lekarz to OK ,ale jesli dziecko sie zrazi to nie byloby dobrze. 2lata to nie jest jeszcze wiek rekomendowany do pierwszej wizyty. Moj syn mial bardzo szybko wszystkie zeby, czasami tylko ma lekkie zapalenie dziasel, ale bardzo rzadko. Stosuje paste Colgate dla dzieci. Uzywaj zawsze pasty z fluorem . Staraj sie zachecic ja do mycia zabkow, nie dawaj czesto slodkosci. Raczej raz na dzien, badz plucz jej usta woda po soczkach, badz cukierkach.Ja mialam kiedys zajecia na stomatologii pediatrycznej na Uniwersytecie Toronto i szczerze ci powiem, ze gdyby moje dziecko w wieku 2 lat nie mialo wiekszych problemow, jak chociazby prochnica to nie poszlabym z nim do dentysty. Takie dziecko moze nie chciec kooperowac , a na sile otwierac usta to niemialoby sensu. Ty nie chcialabys znac technik jakich sie uczy studentow, aby zapanowac ewentualnie nad dzieckiem. Dla troszke starszych stosuje sie np. zasade, ze rodzice sa na zewnatrz gabinetu, a personel sam sie nim zajmuje, np. jedna z metod uciszania jest przykladanie reki na usta. Jesli dziecko ma prochnice to rzadkoscia sa dzieci, ktore sie leczy bez uspienia. Tak ze nie wolno do tego dopuscic. Nie wiem czy masz na mysli zrobienie jej fluoryzacji. Jesli tak to bardzo istotne jest aby dziecko tego nie polknelo, bo nadmiar fluoru w organizmie to trucizna. Nie mowie tu o prawidlowej fluoryzacji, bo benefit tego jest bezsprzeczny. Zwroc rowniez uwage aby dziecko w czasie fluoryzacji mialo pozycje siedzaca.Moj maly jak na razie ma zeby zdrowe( 3 lata), a moj starszy syn nigdy nie mial zadnej prochnicy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: dwulatek u stomatologa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 13:42 eurodental-nowowiejska-dr pawelec.sama ma male dziecko. jest dobra. my tam chodzimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tula Re: dwulatek u stomatologa - Nie! IP: *.dd.nextgentel.com 16.03.02, 14:24 Gość portalu: inka napisał(a): > Nie, zwykla profilaktyka, biorac pod uwage fakt, ze moje dziecko ma 1,5 roku i > 16 zebow. W tym wieku trudno dbac o higiene jamy ustnej. Pozdry. Hei! Uwazam ze wizyta z 1,5 letnia dziewczynka u stomatologa w celu profilaktycznym moze bardziej zaszkodzic niz pomoc. Dziecko jest jeszcze za malutkie, aby "wspolpracowac" i napewno bedzie niepwene siebie/ przestraszone w tej nowej sytuacji gdzie ma byc centrum uwagi. To TY jestes dla niej najwazniejszym i najlepszym kontrolerem zabkow. BADZ STANOWCZA, ale zawsze mila i "chwalaca". Myj zabki DWA razy dziennie, baw sie z coreczka i pozwol jej samej "myc" szczoteczka, ale przezwyczaj ja jednak ze to ty na koniec myjesz je porzadnie. Gdy zabki beda stac na tyle blisko siebie ze beda w kontakcie zacznij uzywac miedzy nimi nitki do zebow. Uzywaj dziecinnej pasty do zebow, one smakuja dobrze i zawieraja odpowiednia ilosc fluoru. Myj WSZYSTKIE powierzchnie zabkow tez te boczne (od jezyka i policzkow), nie tylko zujace. Ja myje moim dzieciom zabki na stole do przewijania gdy one leza. Tak jest dla mnie latwiej i lepiej widze co robie. Ogranicz slodycze typu lizaki, gumy do zucia z cukrem itp. ( prawdopodobnie twoja coreczka jest jeszcze za malutka na gume do zucia, ale to tak na przyszlosc). W nocy do picia TYLKO WODA albo napoje BEZCUKROWE, zadne MLEKO, SOKI czy slodkie HERBATKI !!!! Tu w Norwegi maluchy ida na rutynowa kontrole gdy maja ca. 3-3,5 lat. Najczesciej jest to taka wizyta w stylu "zapoznaj sie" z gabinetem i higienistka stomatologiczna (to nie sa lekarze stomalolodzy). Jezeli dzieci sobie pozwola zajrzec w buzie to OK jezeli nie to nikt ich do tego nie zmusza. W tym przypadku najwazniejszym zrodlem informacji o ich zabkach sa rodzice. Jezeli cos jest zle to wkracza na arene lekarz stomatolog. To bardzo dobrze ze jestes zainteresowana MLECZNYMI zabkami, sa one tak czesto nie doceniane przez rodzicow. "I tak wypadna" tendencja jest dosyc rozpowszechniona. Ale one sa bardzo waznymi "utrzymywaczami" miejsca dla stalych zabkowi, a ich za wczesne wyrwanie moze spowodowac ze stale zabki nie beda mialy dostatecznie miejsca i wyrzna sie krzywo, tak ze regulacja bedzie potrzebna. A to i uciazliwe i ...drogie przynajmniej tu w Norwegi. Pozdrawiam i zaczekaj jeszcze troszke z ta wizyta. Tulka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: dwulatek u stomatologa IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.03.02, 14:34 Polecam przychodnię dentystyczną na Podleśnej 40/33 tel 835-29-57 dr. Kośmider. Gabinet tylko dla dzieci, malutkie foteliki, wiertła, lampy itd. Pani doktor super, wyprowadziła moją córkę na prostą, teraz nie ma oczywiście ani jednej dziurki wizyty co 3 miesiące lakier co pół roku. A co najważniejsze nie boi się dentystów. Niestety mam złe doświadczenia z ursynowskim Dentalem na Dereniowej, trafiłam tam z córeczką kiedy miała 3 lata i niewielkią dziurkę, dentystka rozwierciła i dalej już nic nie zrobiła bo powiedziała że dziecko jest za małe, potem już nic nie dawała sobie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma2 Re: dwulatek u stomatologa 15.03.02, 22:39 Union Dental, dr Sobieszek, Powiśle. Jazda na fotelu, cierpliwość, bajki o pszczółkach (wiertła)i o miodziku na zęby(lakier), nagroda na koniec w cenie wizyty. Niestety drogo. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiny do dentysty? WARTO. IP: *.org 16.03.02, 19:11 ...u nas było podobnie - z tymi pszczółkami itp. )) tylko, że daleko od warszawy - w wielkopolsce. mamy wspaniałego dentystę - cytat: "mikołajku, otwórz buzię, bo muszę wyjąć palce" )) żadnych krzyków czy choćby cienia niezadowolenia. a miki poszedł do dentysty mając 1,5 roku. i bez urazu. niestety, szybko rozwinęła sie u niego próchnica, więc teraz (3,5 roku) ma już 4 plomby i na bieżąco smarowane ząbki czymś co powstrzymuje próchnice (działa, choć brzydko wygląda, bo ząbki są czarne (() Wizyta profilaktyczna to dobry pomysł -szczególnie, że próchnica zaczyna się u dzieci bardzo niewinnie - nie tak jak u nas czranymi dziurami, ale takimi jakby bezbarwnymi nadżerkami, coś takiego jakby korniki ponadgryzały ząbki... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś