Dodaj do ulubionych

dwulatek u stomatologa

IP: 57.66.12.* 27.02.02, 11:04
Czy ktos z Panstwa zna dobrego lekarza stomatologa (najchetniej na Mokotowie),
ktory ma doswiadczenie w leczeniu (chociaz przede wszystkim chodzi o
profilaktyke)takich maluchow. Dzieki za info i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • chudyy Re: dwulatek u stomatologa 27.02.02, 12:09
      Gość portalu: inka napisał(a):
      > Czy ktos z Panstwa zna dobrego lekarza stomatologa (najchetniej na Mokotowie),
      > ktory ma doswiadczenie w leczeniu (chociaz przede wszystkim chodzi o
      > profilaktyke)takich maluchow. Dzieki za info i pozdrawiam.

niestety znam na Gocławiu, Stomyk, dr. Wawryszczuk,
      nawet jeśli daleko to napiszę dlaczego jest OK:
      jest b. cierpliwa i ma znakomite podejście do dzieci. Pierwsza wizyta polegała na
      oglądaniu gabinetu, dotykaniu wierteł, naciskaniu pedała fotela co się unosi itd.
      Spokojnie bez nerwów. Naturalnie w końcu nastąpił moment fotela i nie obeszło się
      bez trzymania, ale wcześniej byłem u faceta co mało go nie walnąłem konowała
      jednego.
      pozdro
    • Gość: Ela Re: dwulatek u stomatologa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.02.02, 18:49
      Inka a czy jest jakas konkretna przyczyna tej wizyty, oprocz profilaktyki?
      • Gość: inka Re: dwulatek u stomatologa IP: 57.66.12.* 28.02.02, 09:13
        Nie, zwykla profilaktyka, biorac pod uwage fakt, ze moje dziecko ma 1,5 roku i
        16 zebow. W tym wieku trudno dbac o higiene jamy ustnej. Pozdry.
        • maarys Re: dwulatek u stomatologa 28.02.02, 09:25
          Polecano mi baardzo gorąco lekarzy z kliniki De Ntal na Ursynowie (? chyba
          Dereniowa, tel. 6435769)
          • Gość: inka Re: dwulatek u stomatologa IP: 57.66.12.* 28.02.02, 10:31
            Czy Ci lekarze zostali poleceni przez zaufane osoby. Ja zrazilam sie do klinik
            stomatologicznych i poszukuje konkretnego lekarza stomatologa, ktory ma
            podejscie do dziecka (patrz post Chudyy'ego). Uwazam, ze dobre podejscie przy
            pierwszej wizycie jest bardzo wazne. Przy okazji dziekuje Ci Chudyy, ale mam
            nadzieje, ze na Mokotowie badz w poblizu tez sa lekarze-ludzie. Jezeli nie
            znajde, to zapytam Cie o namiar na pania doktor-stomatolog-czlowieka. Pa.
            • Gość: Ela Re: dwulatek u stomatologa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.02.02, 16:45
              Inka szukaj stomatologa pediatrycznego. Nie wiem czy tam gdzie mieszkasz tacy
              sa , ale to byloby najlepiej, zeby byl to specjalista. Tacy lekarze maja
              wowczas lepsze podejscie. Ze swojej strony powiem ci ,ze jesli bylby to dobry
              lekarz to OK ,ale jesli dziecko sie zrazi to nie byloby dobrze. 2lata to nie
              jest jeszcze wiek rekomendowany do pierwszej wizyty. Moj syn mial bardzo szybko
              wszystkie zeby, czasami tylko ma lekkie zapalenie dziasel, ale bardzo rzadko.
              Stosuje paste Colgate dla dzieci. Uzywaj zawsze pasty z fluorem . Staraj sie
              zachecic ja do mycia zabkow, nie dawaj czesto slodkosci. Raczej raz na dzien,
              badz plucz jej usta woda po soczkach, badz cukierkach.Ja mialam kiedys zajecia
              na stomatologii pediatrycznej na Uniwersytecie Toronto i szczerze ci powiem, ze
              gdyby moje dziecko w wieku 2 lat nie mialo wiekszych problemow, jak chociazby
              prochnica to nie poszlabym z nim do dentysty. Takie dziecko moze nie chciec
              kooperowac , a na sile otwierac usta to niemialoby sensu. Ty nie chcialabys
              znac technik jakich sie uczy studentow, aby zapanowac ewentualnie nad
              dzieckiem. Dla troszke starszych stosuje sie np. zasade, ze rodzice sa na
              zewnatrz gabinetu, a personel sam sie nim zajmuje, np. jedna z metod uciszania
              jest przykladanie reki na usta. Jesli dziecko ma prochnice to rzadkoscia sa
              dzieci, ktore sie leczy bez uspienia. Tak ze nie wolno do tego dopuscic. Nie
              wiem czy masz na mysli zrobienie jej fluoryzacji. Jesli tak to bardzo istotne
              jest aby dziecko tego nie polknelo, bo nadmiar fluoru w organizmie to trucizna.
              Nie mowie tu o prawidlowej fluoryzacji, bo benefit tego jest bezsprzeczny.
              Zwroc rowniez uwage aby dziecko w czasie fluoryzacji mialo pozycje siedzaca.Moj
              maly jak na razie ma zeby zdrowe( 3 lata), a moj starszy syn nigdy nie mial
              zadnej prochnicy. Pozdrawiam
              • Gość: ala Re: dwulatek u stomatologa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 13:42
                eurodental-nowowiejska-dr pawelec.sama ma male dziecko. jest dobra. my tam
                chodzimy....
        • Gość: Tula Re: dwulatek u stomatologa - Nie! IP: *.dd.nextgentel.com 16.03.02, 14:24
          Gość portalu: inka napisał(a):

> Nie, zwykla profilaktyka, biorac pod uwage fakt, ze moje dziecko ma 1,5 roku i
          > 16 zebow. W tym wieku trudno dbac o higiene jamy ustnej. Pozdry.

Hei!

Uwazam ze wizyta z 1,5 letnia dziewczynka u stomatologa w celu profilaktycznym
          moze bardziej zaszkodzic niz pomoc.
          Dziecko jest jeszcze za malutkie, aby "wspolpracowac" i napewno bedzie niepwene
          siebie/ przestraszone w tej nowej sytuacji gdzie ma byc centrum uwagi.

To TY jestes dla niej najwazniejszym i najlepszym kontrolerem zabkow.

BADZ STANOWCZA, ale zawsze mila i "chwalaca".
          Myj zabki DWA razy dziennie, baw sie z coreczka i pozwol jej samej "myc"
          szczoteczka, ale przezwyczaj ja jednak ze to ty na koniec myjesz je porzadnie.

Gdy zabki beda stac na tyle blisko siebie ze beda w kontakcie zacznij uzywac
          miedzy nimi nitki do zebow.

Uzywaj dziecinnej pasty do zebow, one smakuja dobrze i zawieraja odpowiednia
          ilosc fluoru.

Myj WSZYSTKIE powierzchnie zabkow tez te boczne (od jezyka i policzkow), nie
          tylko zujace.
          Ja myje moim dzieciom zabki na stole do przewijania gdy one leza. Tak jest dla
          mnie latwiej i lepiej widze co robie.

Ogranicz slodycze typu lizaki, gumy do zucia z cukrem itp. ( prawdopodobnie twoja
          coreczka jest jeszcze za malutka na gume do zucia, ale to tak na przyszlosc).

W nocy do picia TYLKO WODA albo napoje BEZCUKROWE, zadne MLEKO, SOKI czy slodkie
          HERBATKI !!!!

Tu w Norwegi maluchy ida na rutynowa kontrole gdy maja ca. 3-3,5 lat. Najczesciej
          jest to taka wizyta w stylu "zapoznaj sie" z gabinetem i higienistka
          stomatologiczna (to nie sa lekarze stomalolodzy). Jezeli dzieci sobie pozwola
          zajrzec w buzie to OK jezeli nie to nikt ich do tego nie zmusza. W tym przypadku
          najwazniejszym zrodlem informacji o ich zabkach sa rodzice.
          Jezeli cos jest zle to wkracza na arene lekarz stomatolog.

To bardzo dobrze ze jestes zainteresowana MLECZNYMI zabkami, sa one tak czesto
          nie doceniane przez rodzicow. "I tak wypadna" tendencja jest dosyc
          rozpowszechniona. Ale one sa bardzo waznymi "utrzymywaczami" miejsca dla stalych
          zabkowi, a ich za wczesne wyrwanie moze spowodowac ze stale zabki nie beda mialy
          dostatecznie miejsca i wyrzna sie krzywo, tak ze regulacja bedzie potrzebna. A to
          i uciazliwe i ...drogie przynajmniej tu w Norwegi.

Pozdrawiam i zaczekaj jeszcze troszke z ta wizyta.

Tulka
    • Gość: *** Re: dwulatek u stomatologa IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.03.02, 14:34
      Polecam przychodnię dentystyczną na Podleśnej 40/33 tel 835-29-57 dr. Kośmider.
      Gabinet tylko dla dzieci, malutkie foteliki, wiertła, lampy itd. Pani doktor
      super, wyprowadziła moją córkę na prostą, teraz nie ma oczywiście ani jednej
      dziurki wizyty co 3 miesiące lakier co pół roku. A co najważniejsze nie boi się
      dentystów. Niestety mam złe doświadczenia z ursynowskim Dentalem na
      Dereniowej, trafiłam tam z córeczką kiedy miała 3 lata i niewielkią dziurkę,
      dentystka rozwierciła i dalej już nic nie zrobiła bo powiedziała że dziecko
      jest za małe, potem już nic nie dawała sobie zrobić.
      • mamma2 Re: dwulatek u stomatologa 15.03.02, 22:39
        Union Dental, dr Sobieszek, Powiśle. Jazda na fotelu, cierpliwość, bajki o
        pszczółkach (wiertła)i o miodziku na zęby(lakier), nagroda na koniec w cenie
        wizyty. Niestety drogo.
        Pzdr.
        • Gość: tiny do dentysty? WARTO. IP: *.org 16.03.02, 19:11
          ...u nas było podobnie - z tymi pszczółkami itp. smile))
          tylko, że daleko od warszawy - w wielkopolsce. mamy
          wspaniałego dentystę - cytat: "mikołajku, otwórz buzię,
          bo muszę wyjąć palce" smile)) żadnych krzyków czy choćby
          cienia niezadowolenia. a miki poszedł do dentysty mając
          1,5 roku. i bez urazu. niestety, szybko rozwinęła sie u
          niego próchnica, więc teraz (3,5 roku) ma już 4 plomby i
          na bieżąco smarowane ząbki czymś co powstrzymuje
          próchnice (działa, choć brzydko wygląda, bo ząbki są
          czarne sad(()
          Wizyta profilaktyczna to dobry pomysł -szczególnie, że
          próchnica zaczyna się u dzieci bardzo niewinnie - nie tak
          jak u nas czranymi dziurami, ale takimi jakby bezbarwnymi