Dodaj do ulubionych

Czy to może być zespół Aspergera

05.05.11, 10:17
Chłopiec lat 7:

- słabo mówi (nie mówi r, cz, ś, ż), dziwnie intonuje (stara się mówić jakby wyraźnie)
- powtarza w kółko 1 myśl (nt. swojej fiksacji)
- fiksuje się na 1 dany temat na kilka m-cy (lat?)
- nagle zaczyna biegać, pokrzykiwać i wykonywać tiki (poruszanie barkiem)- trwa to od kilku do kilkunastu minut
- ma nadwrażliwość dotykową (oblany wodą trzyma mokre miejsce aż do przebrania), nie przytula, czasem pozwala się przytulić
- nie lubi głośnych dźwięków- zatyka uszy i krzyczy żeby wyłączyć lub wyjść
- b. rzadko nawiązuje kontakt wzrokowy
- nie 'odnotowuje' pojawienia się nowych ludzi w domu, 'widzi' tylko tych których akceptuje, z nimi też 'rozmawia' a dokładnie mówi 2 zdania nt. swojej obecnej fiksacji
- nie interesuje go zabawa z innymi dziećmi
- potrafi spędzić samotnie pół dnia lub i cały dzień na 1 czynności (przeplatanej z bieganiem i pokrzykiwaniem)
- jak uważa coś za śmieszne to śmieje się głośno i długo, nieadekwatnie do sytuacji

Tyle zapamiętałam. Czy to jakaś forma autyzmu? Jak można pomóc takiemu dziecku?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 10:23
      wypadaloby skontaktowac sie ze specjalista. Przydalaby sie diagnostyka z prawdziwego zdarzenia zamiast gdybania i wrozenia z fusow.
      • leneczkaz Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 10:31
        Taaaa. Tylko o 4 lat próbuję porozmawiać z rodzicami a oni 'olewają temat'. Przedszkole też zbagatelizowało sprawę. Chciałabym się odważyć i im w końcu powiedzieć. Ale muszę zebrać jakieś info.
        • gepardzica_z_mlodymi Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 10:38
          Mam 6-letniego syna z wysoko funkcjonującym autyzmem. Zachowuje się m.in. tak jak opisałaś tego chłopca.
        • iwoniaw Dziwne przedszkole 05.05.11, 12:16
          Opisane zachowania na pewno nie są typowe i zwyczajne dla 7-latka (ani nawet dla młodszego dziecka) i w przedszkolu żadna nauczycielka nie zwróciła na to uwagi, nie uwzględniła odchyleń od normy w ocenie opisowej, nie zasugerowano rodzicom konsultacji w żadnej poradni (zakładając, że przedszkole nie ma własnego - choćby u logopedy)? Dziecko za chwilę powinno iść do szkoły - w karcie opisowej nie ma niczego, żadnej uwagi, oznak zaniepokojenia, sugestii potrzeby specjalnej pracy z dzieckiem? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Jesteś pewna, że rodzice, którzy "olewają temat" w rozmowach z Tobą nie ignorują po prostu zaleceń pedagogów przedszkolnych? W takiej sytuacji dziecku pomóc będzie trudno, bo najprawdopodobniej nie wystarczy im "wygarnąć", bo najprawdopodobniej skupiają się oni na wypieraniu ze świadomości faktów i mantrowaniu "moje dziecko jest normalne". Czy bardzo się pomylę, jeśli przypuszczę, że są oni ludźmi, dla których "świr" (w szerokim tego słowa znaczeniu) to największa stygmatyzacja i prędzej by przyznali się, że wychowują kryminalistę/bandytę/złośliwego chama niż "downa"?
          • leneczkaz Re: Dziwne przedszkole 05.05.11, 15:54
            Rozmów w rodzinie nie ma nt. żadnych. Rodzice czy wiedzą- nie wiem? Wiem na pewno, że dostał skierowanie do logopedy ale nie poszli.
            Za to na 99% nikt z nim nie pracuje, nie jest pod stałą opieką. Szkoda mi go bo im starszy tym bardziej to widać..
            • iwoniaw Re: Dziwne przedszkole 05.05.11, 17:46
              Czyli jednak wypierają ze świadomości, że jakikolwiek problem istnieje - skoro nie poszli nawet do logopedy. Dla dobra dziecka można spróbować poruszać temat, ale jakoś nie mam przekonania, że to przyniesie skutek - skoro skierowanie do specjalisty ich nie motywuje, to zmotywuje ich czyjeś "gadanie"? Wątpię sad Szkoda dziecka.
              • leneczkaz Re: Dziwne przedszkole 05.05.11, 18:15
                Co najdziwniejsze rodziną a także przyjaciółką matki jest Pani oligofrenopedagog. Wszyscy oślepli?
                • iwoniaw Przypuszczam, że nie jesteś jedyna, które próbuje 05.05.11, 18:46
                  coś powiedzieć. No ale co właściwie chcesz zrobić, jeśli Cię będą ignorować/zbywać wymówkami? Sama piszesz, że nie udali się ze skierowaniem do logopedy, że ucinali temat poruszany przez Ciebie - myślisz, że panie z przedszkola czy przyjaciółka matki byłyby skuteczniejsze, tylko się nie odezwały? Ja myślę, że się odzywały (i może nadal próbują), tylko robiły to łagodnie i nienachalnie. Nie wiem, co to za typ ludzi ci rodzice - ale może tacy, na których działa dopiero realna groźba kłopotów (sprawa o zaniedbanie, ograniczenia praw itp.)? Dziecko idzie teraz do szkoły jak rozumiem? Może tu coś drgnie, w końcu w zwykłej podstawówce taki chłopiec będzie dramatycznie odstawał i chyba nie da się tak przejść nad tym do porządku dziennego?
    • polifonia1983 Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 11:18
      Może, to bardzo prawdopodobne.
      Możesz porozmawiać z pedagogiem szkolnym lub wychowawcą, jeśli w szkole nie ma pedagoga. Jeżeli rodzic odmówi diagnozy czy leczenia, szkoła może zgłosić to do sądu i zmusić rodziców do pracy z dzieckiem. Często wystarcza groźba, że taka sprawa może być rozwiązywana sądownie.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 15:01
        Żeby to takie proste było. Na diagnozę i leczenie dziecka z autyzmem można w Polsce czekać nawet dwa lata...
        • leneczkaz Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 15:55
          No właśnie być może raz poszli Ktoś im powiedział np., żeby obserwować i więcej nie przyszli.
    • kanna Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 11:55
      Wygląda raczej na autyzm.
      • aka10 Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 12:05
        Wg. mnie, to autyzm.
    • mw144 Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 13:17
      Zespół Aspergera nie, ale autyzm tak.
    • ma_dre Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 14:31
      mnie to przypomina autyzm, niestety sad
      • julinekk Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 19:19
        Autyzm od AS rozni tylko fakt wystapienia regresu w mowie w trakcie rozwoju, nic wiecej. To oznacza ze dziecko z bardziej nasilonymi symptomami ASD ale bez regresu mowy dostanie diagnoze AS a dziecko z mniej nasilonymi objawami, ale z regresem mowy dostanie diagnoze autyzmu. Funkcjonowac moga na tym samym poziomie.
    • wizina Re: Czy to może być zespół Aspergera 05.05.11, 22:21
      mój syn ma zespół aspergera ale tak sie nie zachowuje
    • mami7 Re: Czy to może być zespół Aspergera 06.05.11, 09:47
      a moze rodzicom da do myslenia konfrontacja z jakimis przebojowymi 7-latkami. spotkanie z dzecmi, ktore obnazy "innosc" ich dziecka.
      7 latek chodzi do zerówki, z cala pewnoscia w szkole/przedszkolu da sie zauwazyc to wszystko co opisalas, co na to wychowawca, psycholog szkolny?
      z jednej strony wypierac jakis problem, a z drugiej zaniedbac dziecko. 7-latek nie mowiacy r, ż, itd musi chodzic do logopedy.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: Czy to może być zespół Aspergera 06.05.11, 16:16
        Ale jak to musi chodzić do logopedy?
        Ja na każdy udział dziecka w czymkolwiek muszę wyrazić zgodę, jeśli tego nie zrobię nikt po sądach mnie nie będzie ciągał. Ba, nawet do logopedy w szkole trudno jest się dostać.
        • iwoniaw Re: Czy to może być zespół Aspergera 06.05.11, 17:51
          Oczywiście, że rodzic na każdą terapię musi wyrazić zgodę (no i najczęściej sam zaprowadzić), co nie zmienia faktu, że "ciągać po sądach" za ew. zaniedbania rodzica jak najbardziej można, jeśli ktokolwiek się sprawą zainteresuje na tyle, żeby poinformować odpowiednie instytucje. (Nie mówię tu oczywiście o Tobie ani nawet nie mam pewności, czy opisywany przypadek jest wystarczająco drastyczny dla sądu, by rodziców faktycznie ukarano, tylko o zasadzie ogólnej.)
          • anaj75 Re: Czy to może być zespół Aspergera 06.05.11, 22:11
            Wiesz, autyzm, czy ZA to nie cukrzyca, czy inna choroba, że jak rodzic nie zadziała to dziecku grozi szybka śmierć.
            Nie sądzę, by w tego typu wypadku sąd cokolwiek zrobił. Po świecie chodzi wielu niezdiagnozowanych autystów nazywanych przez innych dziwakami, indywidualistami, czy geniuszami. Zresztą akurat terapia autysty tak angażuje, że nie sposób do niej zmusić rodzica, można co najwyżej zachęcić. To nie przymusowe leczenie alkoholizmu (które swoją drogą też przynosi marne rezultaty).
        • mami7 Re: Czy to może być zespół Aspergera 07.05.11, 09:47
          "musi" ...no tak do wiezienia nikt nie posle rodziców. w tym znaczeniu nie musi.
          ale nie wyobazam sobie 7 latka belkoczacecego zamiast rower "lowel" i rodziców, ktorzy z tym nic nie robia.
          • anaj75 Re: Czy to może być zespół Aspergera 07.05.11, 13:29
            Wiesz, ja z kolei znam bardzo wielu dorosłych, którzy nadal seplenią lub nie wymawiają właściwie 'r' i pracują, i mają rodziny. Jestem więc w stanie sobie to wyobrazić, że są tacy, którzy twierdzą, że "dziecko wyrośnie".
            Ba, słyszałam też o rodzicach dziecka z Zespołem Downa, którzy właśnie tak podchodzili do sprawy i żadnych terapii nie stosowali.
            • mami7 Re: Czy to może być zespół Aspergera 08.05.11, 21:05
              anaj75 napisała:

> Wiesz, ja z kolei znam bardzo wielu dorosłych, którzy nadal seplenią lub nie wy
              > mawiają właściwie 'r' i pracują, i mają rodziny. Jestem więc w stanie sobie to
              > wyobrazić, że są tacy, którzy twierdzą, że "dziecko wyrośnie".
              > Ba, słyszałam też o rodzicach dziecka z Zespołem Downa, którzy właśnie tak podc
              > hodzili do sprawy i żadnych terapii nie stosowali.

oczywiscie, ze mozna wszystko "olać", wszystko pominac, nie zauwazac. ale jesli mozna pomoc, jesli mozna ulatwic zycie... w czym problem...

• anaj75 Re: Czy to może być zespół Aspergera 08.05.11, 22:11
                Jasne, jasne, wiadomo, każdy rozsądny rodzic działa. To, co napisałam odnosiło się do tego, że ja nie muszę sobie wyobrażać, po prostu spotkałam się z takimi przypadkami i wymiar sprawiedliwości nie interesował się nimi w najmniejszym stopniu, tzn. zaniedbaniem terapii (zwłaszcza, że nie ma jakichś jednoznacznie obowiązujących kanonów w temacie wspierania np. autystów). Co innego, jakby takie dziecko trzymać w piwnicy, czy na strychu (co się, niestety, nadal dzieje z dziećmi mocniej zaburzonymi) - wtedy dopiero wkraczają. Dlatego nieco śmieszy mnie taka wiara w przymus leczenia zaburzeń...
          • leneczkaz Re: Czy to może być zespół Aspergera 08.05.11, 08:34
            Sama wada wymowy to pół biedy ale sposób w jaki on mówi naprawdę odbiega od normy. Nie wiem co będzie w szkole..
            • anaj75 Re: Czy to może być zespół Aspergera 08.05.11, 15:45
              Z doświadczenia i obserwacji wiem, że im częściej rodzice będą mieć sygnały, że coś jest nie tak oraz będą one napływać z różnych stron (znajomi, szkoła, rodzina), tym mocniej będą zmotywowani do działania. Gdy mój 4 latek był diagnozowany, w kolejce po nim do diagnozy w kierunku ZA czekał 13 - latek.
    • 9-x-2 Re: Czy to może być zespół Aspergera 06.05.11, 21:09
      Jeśli nauczyciele dotychczas nie zwrócili uwagi na te wszystkie zachowania, to oznacza, iż nie są aż tak bardzo wyeksponowane.
      Może mieć zarówno HFA jak ZA ale też po prostu zaburzenia SI. Może też nie mieć całokształtu obrazu czyli wszystkich cech niezbędnych do postawienia diagnozy.
      Konsultacja jest potrzebna, ale jeśli rodzice nie widzą problemu, to nikt ich nie zmusi.
      Samo postawienie diagnozy nic nie poprawi. Rodzice mogą zdawać sprawę z tego że coś jest nie tak, ale wypierać takie myśli lub też nie mówić o tym w obecności innych. Ale z drugiej strony jak dziecko dotychczas dawało sobie radę, to da radę również w szkole. To po co mu diagnoza? Później bardzo trudno jej się pozbyć

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka