Dodaj do ulubionych

test na koniec 3 klasy

10.05.11, 19:35
Jestem zdziwiona i trochę wściekła, ponieważ na zebraniu klasowym dowiedziałam się, że testy ma sprawdzać wychowawca klasy, a nie jak dotychczas nauczyciele z klas równoległych. Wkurza mnie to , bo wiem że pani nie przepada za moim dzieckiem, zawsze znajdzie coś do czego się przyczepi i tak będzie na pewno i tym razem. Skąd ta zmiana, nowe przepisy? Może mi ktoś co nieco wyjaśnić ? Z góry dzięki smile
Obserwuj wątek
    • morekac Re: test na koniec 3 klasy 10.05.11, 20:29
      zawsze możesz zażyczyć sobie wglądu do pracy dziecka. Poza tym czy ten test ma jakiekolwiek znaczenie?
      • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 11.05.11, 10:42
        Oficjalnie może i nie ma znaczenia,ale nieoficjalnie,jak zdążyłam zauważyć w szkole córki ma.
        Test dzieci pisały w obecności pani dyrektor,pani wychowawczyni nie było na sali.Test został spawdzony przez wychowaczynię i każda praca konsultowana z dyrektorką.Mojej córki też pani wychowaczyni nie lubi,więc czepia się jej jak może.Najpewniej podczas tych wspólnych konsultacji pani wychowawczyni dokładnie opisała każdego ucznia,na co go stać itd.Więc pani dyrektor ma o każdym pogląd już z góry wyrobiony.Pani wychowczyni ma swoich pupilków,więc tu są same ochy i achy.Dodam,że pani dyrektor będzie uczyć córkę i jej klasę w od IV do VI klasy,więc już na wstępie zdążyła się zapoznać kto jest kto.W dodatku pani dyrektor ma taki paskudny zwyczaj,że jeśłi dziecko od początku wyrobi sobie u niej dobrą opinię to potem na tej opinii jedzie do końca podstawówki,działa to w 2 strony.Jak dobrze zastartuje w IV klasie od czasu do czasu jakiś konkursik odwali do VI klasy ma spokój i 5 lub 6 na koniec,jeśli dziecko nie od razu zastartuje dobrze,a czasem na początku noga mu się powinie,to choćby póżniej uczył się nie wiadomo jak długo i dogłębnie,oraz pisał wypracowania na skalę epopei narodowej wyżej dostatecznej oceny nie podskoczy.
        Bardzo to krzywdzące,ale tak jest i z tego co wiem ze słyszenia dzieje się tak w bardzo wielu szkołach.Powiem więcej,jak tylko sięgnę pamięcią do swojej wczesnej podstwówki,później liceum zawsze najważniejszy był start,potem się jechało już tylko na opinii.Pomijam oczywiście przedmioty typu matematyka,gdzie stopień ze sprawdzianu zależał od ilości dobrze wykonanych zadań.Tu nie było zmiłuj,jak ktoś źle wyliczył to nauczyciel nie zaliczał i koniec.Ale np.taki j.polski,historia,geografia,biologia,jak wg.pani praca się jej nie spodobała to trudno,2 lub 3,tu zależo od "widzimisię" pani i tu najczeście pokutowała ta opinia.
        Tak więc wszędzie trąbi się,że oceny w klasach I-III są opisowe,na koniec może tak,ale cząstkowe już nie.W większości szkół są normalne oceny w tych klasach.Podobnie z tym testem,niby taki nieważny,ale jednak ważny,nauczyciele wyrabiają sobie po nim opinie o dzieciach,o klasie itd.
        • dorrit Re: test na koniec 3 klasy 11.05.11, 11:55
          ...to Twojej córce pozostaje zapewnić sobie świetny start na początku IV klasy...
          podejrzewając, że p.dyrektor nie będzie pamiętała litanii nt. obecnych trzecioklasistów, wygłoszonej przez obecną wychowawczynię. Powodzenia.
        • asia_i_p Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 20:09
          Teraz z wszystkich przedmiotów są w większość sprawdziany testowe, więc za dużego pola widzimisię nauczyciela nie ma.
          Nie przejmuj się tak, bo to się udziela dziecku. Będzie jechała na dostatecznych, to co? Chyba, że macie okropne gimnazjum rejonowe i bardzo ci zależy na powiatowym albo przylicealnym - ale wtedy też jasno powiedz dziecku, że zależy ci na tym, żeby miało fajną szkołę, a nie na ocenach jako takich.
          Pani dyrektor będzie ją uczyła jednego przedmiotu, więc bez twojej pomocy nie zdoła dziecku zjechać poczucia własnej wartości. Oddziel twoje poczucie krzywdy z okresu szkolnego od sytuacji dziecka.
    • jusytka Re: test na koniec 3 klasy 11.05.11, 13:19
      To dziwne, bo trzeciotescik zwykle sprawdzany jest zewnętrznie i o takim przypadku nawett nie słyszałam.
      • nuis Re: test na koniec 3 klasy 11.05.11, 14:58
        może to jakies wewnętrzne szkolne testy
        • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 11.05.11, 15:42
          Nie był to test wewnetrzny tylko z OPERONa.Dlatego tym bardziej dziwi mnie dlaczego sprawdzały to nauczycielki z naszej szkoły.
          Jeśli chodzi o córkę to niestety nie błysnęła,napisała najgorzej w klasie bo na 4.sad
          Reszta dzieci dostała same piątki.Tym bardziej pewnie zwróciła na siebie uwagę dyrektorki.Zresztą moja córka nie należy do wybitnych orłów,niestety w momencie kiedy też trzeba pokazać się z najlepszej strony,błysnąć na jakims teście to ona tak się zdenerwuje,że zwykle jej się wtedy noga powinie.Później jak już emocje opadną wszystko potrafi,ale niestety liczy się pierwsze wrażenie,a z tym może być różnie.Dlatego cieszę się na wakacje i nie chcę myśleć co będzie od IV klasy.
          • kufelka Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 09:14
            Dowiedziałam się , że test ten nie ma wpływu na promocję do następnej klasy (ale o to akurat jestem spokojna) i nie jest obowiązkowy ( może nie byc pisany w jakiejs szkole lub uczeń może się wyłamac), więc pojawia się pytanie po co w ogóle on jest przeprowadzany ??? Nie dosc dzieci jeszcze przez wiele lat się nastresują ?
            No dobra, w tym roku nie jest obowiązkowy, a jak było dotychczas ?
            • morekac Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 09:50
              Pewnie nigdy nie był. Być może są to przymiarki do obowiązkowych testów.
          • wariamiktoria Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 12:44
            Pomyśl czy ważniejsze są oceny czy wiedza i umiejętności dziecka. Jeśli to pierwsze to naucz dziecko radzić sobie ze stresem lub przekonaj się, że może dostawać różne oceny a nie tylko 5 i 6. Jeśli dla ciebie istotne są wiedza i umiejętności to przekaż dziecku i również ucz je radzenia sobie ze stresem. Opinia owszem działa tak a nie inaczej ale serio może się zmieniać. Ciebie czeka trudne zadanie aby uświadomić dziecko, że życie nie jest sprawiedliwe i aby zmotywować je pozytywnie by chciała się uczyć a nie tylko zdobywać oceny.
            • penelopa40 Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 13:23
              u nas w 3 klasie były różne testy, prowadziła i sprawdzała nauczycielka prowadząca klasę, nigdy inni nauczyciele, poza tym ocena jest opisowa i ma niewielki jeśli nie żaden wpływ na dalszy ciąg edukacji, od 4 klasy są osobne przedmioty i oceny z każdego i nijak się to ma do końca nauczania początkowego!pani też inna, a raczej panie czy panowie... więcej dystansu chyba życzyć wypada...
              • nuis Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 13:53
                to może byla własna inicjatywa nauczycielki/szkolne dyrektywy, bo testy Operona nie są sprawdzane w szkole. W każdym razie tak mówiła nasza wychowawczyni. Nie ma ocen tylko jest ilość punktów podlegające interpretacji Operonowej, które szkoła i rodzice mają otrzymać po przetrawieniu danych przez wydawnictwo.
                Na stronie wydawnictwa jest dostępne ogólne podsumowanie jak poszło trzecioklasistom. A tak z ciekawości, kiedy rodzice otrzymają informacje jak dziecie napisało ?
                • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 15:42
                  Oficjalnie dostałam informację jak me dziecię napisało przedwczoraj na zebraniu.Dostałam kartkę z procentowym zestawiniem,jak dziecko wypadło w poszczególnych typach zadań,jak wypadło na tle klasy,co opanowało b.dobrze,co dobrze,a co musi jeszcze doskonalić.Dostałam test do wglądu z liczbą punktów.Musiałam podpisać się na tym teście,że jako matka/opiekun widziałam go itp.
                  Nieoficjalnie wiedziałam tydzień po napisaniu przez dziecko testu ile ma punktów i jaka to ocena.Test pisali na koniec marca.
                  • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 15:45
                    Przy okazji,jeśli można,a autorka wątku się nie obrazi, to proszę o jakies konstruktywne pomysły jak ma radzić sobie dziecko ze stresem podczas i przed takim egzaminem.Co ja mogę jeszcze jako matka zrobić.Poza oczywiście wspieraniem,tworzeniem w domu przyjaznej atmosfery itd,itd.?
                    • grzalka Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 19:09
                      Myślałam- wyprowadźcie mnie z błędu jeśli tak nie jest- że ten test ocenia jakość nauczania, a nie dziecko jako takie. Tym bardziej nie rozumiem czym tu się przejmować
                      • mama303 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 14:52
                        grzalka napisała:

> Myślałam- wyprowadźcie mnie z błędu jeśli tak nie jest- że ten test ocenia jako
                        > ść nauczania, a nie dziecko jako takie.

Zwłaszcza że to był ostatni rocznik trzecioklasitów, który idzie starym programem. Chcą wiedziec jaki jest poziom nauczania.
                    • asia_i_p Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 20:03
                      Krótkofalowe metody: 1. Nie rozmawiać o teście, poza krótką informacją, że będzie, jeśli dziecko samo takiej rozmowy nie zacznie. 2. Nie uczyć się dodatkowo przed testem (tę zasadę trzeba będzie zmienić przed testem gimnazjalnym), nie ćwiczyć testów próbnych. 3. Powiedzieć dziecku, że to tylko test, a to co z niego dostanie, to tylko ocena i niewiele znaczy.
                      Metody długofalowe: Popracować nad sobą, żeby nasze poczucie własnej wartości nie zależało od sukcesów szkolnych dziecka.
          • asia_i_p Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 19:59
            Ale po ciężką cholerę ma błyszczeć na teście, przecież on nie od tego jest. On dzieciom i rodzicom powinien raczej wisieć, chodzi głównie o to, żeby wytropić niedociągnięcia SZKOŁY.
            Jeśli dziecko nie oddaje sobie sprawiedliwości w stresie, to trzeba je odstresować, konsekwentnie olewając testy i stopnie.
    • asia_i_p Re: test na koniec 3 klasy 12.05.11, 19:57
      Ale czemu ma się czepiać? Ja bym się raczej bała, że wszystko łyknie, bo ten test to głównie ją ocenia.
      • nuis Re: test na koniec 3 klasy 13.05.11, 14:47
        Moje dziecko również pisało trzecioteścik, ale nie jeszcze mam żadnych informacji jak mu poszło. Wiem tylko tyle, że dziecie powiedziało, że banalny i to co pamiętało. Operonowe testy są prościutkie, co widać po wynikach 32,45 na 40 . U nas dzieci średnio po jakiś 30 min go rozwiązały (jak i poprzednie). Ciekawe jak będzie wyglądał ten organizowany przez CKE ?

Nie bardzo rozumiem, po co tworzy się atmosferę stresu przy teście, który tak naprawdę nie wpływa na nic. Przyznam, że zadziwiona jestem podejściem w szkole autorki. Cóż wydawałoby się, że takie dobrowolne testy służą tylko po to tylko i wyłącznie by wychwycić to z czym dzieci sobie nie radzą.
        • jakw Re: test na koniec 3 klasy 13.05.11, 21:21
          nuis napisała:

> Cóż wydawałoby się, że takie dobrowolne testy służą tylko po to tylko i
          > wyłącznie by wychwycić to z czym dzieci sobie nie radzą.
          Ale komu taka wiedza jest potrzebna? Najprędzej władzom oświatowym bo nauczyciel raczej powinien wiedzieć z czym dzieci, które uczy 3 rok, sobie nie radzą. Może także rodzicom ewentualnych przyszłych uczniów. A skoro wiedza ta potrzebna jest władzy zwierzchniej czy opinii publicznej to nauczyciel/dyrekcja szkoły będą stawały na głowie żeby klasa/szkoła dobrze wypadły. Wprowadzając przy okazji mniej lub bardziej nerwową atmosferę.
          • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 14.05.11, 09:49
            A skoro wiedza ta potrzebna
            > jest władzy zwierzchniej czy opinii publicznej to nauczyciel/dyrekcja szkoły bę
            > dą stawały na głowie żeby klasa/szkoła dobrze wypadły. Wprowadzając przy okazji
            > mniej lub bardziej nerwową atmosferę.

No właśnie u nas taka nerwowa atmosfera panowała,ponieważ dyrekcji szkoły zależało,aby opinia publiczna wiedziała,że w TEJ szkole dzieci piszą testy najlepiej w mieście,nawet najlepiej w województwie!
            Szkoła do której chodzi córka jest szkołą prywatną,katolicką i od lat dyrekcja lansuje szkołę,wlasnie poprzez niemal upublicznianie i chwalenie się wynikami w testach uczniów,zarówno tych z VI klas jak i tych z III klas,oraz różnymi innymi osiągnięciami.
            Cóż,dzieci owszem w klasie jest mało bo tylko 18,są klasy gdzie jest 8 uczniów.Są więc dopilnowane,atmosfera w szkole dobra,wszystkie panie znają wszystkie dzieci,nikt nie jest anonimowy,rodzice dopilnowują też nauki dzieci po szkole,więc raczej nikt tu braków nie ma.Tylko ta psychoza,przed sprawdzianem czy testem jest dobijająca,oraz to,że na konkursy wszelakie idą nie te dzieci,które naprawdę by chciały iść,tylko te które coś tam wygrają,czyli stały skład.Córka np.napisała ten test na 4,uważam,że to nie jest źle,ale ona jest załamana,bo napisała najgorzej w klasie,pani też dała to jej odczuć.Ja uważam,że 4 to nie jest zła ocena i bardzo bym chciała,żeby ona do końca swej edukacji takie oceny miała.
            Dyrekcja też co prawda pochwaliła dzieci za test,aczkolwiek jak na zebraniu pokazywano nam na prezentacji multimedialnej jak procentowo dzieci wypadły,to dało się odczuć,że szkoda wielka,że nie mają 100% / 100%,a w podtekście było: bo jedna uczennica napisała na 4 zamiast na 5.
            • morekac Re: test na koniec 3 klasy 14.05.11, 11:36
              ta nerwowa atmosfera w dużej mierze wynika z tego, że wysoka ilość punktów=wysoka ilość potencjalnych klientów. Wielu rodziców szukając szkoły dla dziecka kieruje się w dużej mierze tym kryterium.
    • gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 16.05.11, 14:37
      Może ktoś wie jak będzie wyglądał test CKE i czy jest organizowany pierwszy raz?
      • nuis Re: test na koniec 3 klasy 16.05.11, 14:47
        tak naprawdę nie bardzo wiadomo co i jak, gdyż test jest organizowany po raz pierwszy.
        Na stronie cke można znaleźć tylko takie informacje trzecioklasista.cke-efs.pl/obut_list Cóż jutro sie dowiemy ...

• gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 16.05.11, 14:56
          Dziękismile Dzieciak ma duży luz( całe szczęście) a ja przy maturze to raczej zawału dostanęwink
      • jusytka Re: test na koniec 3 klasy 16.05.11, 22:06
        Tak, organizowany jest pierwszy raz (wczesniej test organizowało wydawnictwo Operon), nie wiadomo więc jak ten test bedzie wyglądał. Tu sa informacje o tym projekcie:

trzecioklasista.cke-efs.pl/
    • joanka-r Re: test na koniec 3 klasy 16.05.11, 15:28
      mój syn pisał test na koniec 3 klasy, ale one były sprawdzane odgórnie, poza szkołą. Po teście każdy rodzic dostal wynik, opisujący dokładnie co dziecko potrafi i nad czym trzeba pracować.
      • ewis Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 13:57
        pod artykułem link do dzisiejszego testu
        moim zdaniem dość łatwy dla trzecioklasisty - może z wyjątkiem zadania o wannie i podchwytliwego z ptakami

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110517/EDUKACJA/615338868

• nuis Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 14:52
          ups rzeczywiście taki tam teścik. Zgadzam się to zadanie z wanna i prysznicem mogło sprawić sporo problemów. Myślę, ze moje dziecie na 100 % na nim poległo sad
          • yazaman Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 18:15
            Test, hm...
            Jakoś tak nijako do tego co przerabiali.
            Np dzielenie dwucyfrowej przez dwucyfrową - to zdecydowanie jest poza programem!
            Córka z matematyki zrobiła wszystko ale jest dobra.
            Z polskiego trudno przewidzieć, zależy ile byków nastrzelała w ogłoszeniu i w zdaniach samodzielnych.
            W arkuszach odpowiedzi zestaw M1 znalazłam w zadaniu 9 odp d i e - odpowiedzi w groszach i przeliczenie na złotówki, a w pytaniu pytają o grosze - chyba powinno być tylko w groszach?
            • jusytka Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 18:33
              yazaman napisała:
              Np dzielenie dwucyfrowej przez dwucyfrową - to zdecydowanie jest poza programem

Działanie 88:22 ? Wydaje mi się, że taki przykład 10-latek powinien bez trudu obliczyć w pamięci.
              Co do przeliczania, w pytaniach mowa była o groszach, wiec w groszach należało podać odpowiedź. Jednak nie znam klucza odpowiedzi i nie wiem jak sprawdzający podejdą, gdy dziecko zamiast 100 gr poda 1 zł. Problem wydaje się absurdalny, jednak gdy analizowałam próbne testy syna, okazało się, że potrafił dostać 0 punktów, bo podał tylko ostateczną odpowiedź (prawidłową!) podczas gdy w poleceniu mowa była o zapisaniu działania. Na szczęście w dzisiejszym teście dzieci miały dowolność, jeśli chodzi o obliczenia.
              • yazaman Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 19:01
                88:22 córka zrobiła, jak pisałam z matmy jest ok - ale to jest poza do tej pory przerabianym programem, nie było dzielenia przez dwucyfrowe, sama nauczycielka potwierdziła, że to działanie jest poza podstawą programową.
        • beja11 Re: test na koniec 3 klasy 17.05.11, 21:12
          moim zdaniem dość łatwy dla trzecioklasisty - może z wyjątkiem zadania o wannie
          > i podchwytliwego z ptakami

A jesteś trzecioklasistą ?

• ewis Re: test na koniec 3 klasy 18.05.11, 10:06

> A jesteś trzecioklasistą ?

A co to ma do rzeczy? smile
            • jakw Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 00:42
              Bo z perspektywy osoby dorosłej to i test po VI klasie wydaje się całkiem banalny...Tylko nie wiadomo dlaczego mało kto zdobywa 40/40...
              • ewis Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 15:36
                >>Bo z perspektywy osoby dorosłej to i test po VI klasie wydaje się całkiem banalny...Tylko nie >>wiadomo dlaczego mało kto zdobywa 40/40...

Dodam - z perspektywny osoby dorosłej, która ma dziecko w III klasie, z dzieckiem rozmawia i wie co dla dziecka/klasy dziecka jest trudne/łatwe
                Błądzisz więc, bo nie sądzę, że ktokolwiek na forum ocenia trudnośc/łatwość osiągnięc dzieci z perspektywny tylko i wyłacznie własnej dorosłej osoby dziś to i teraz smile

Wychodząc z twojego założenia - nikt nie powinien oceniać sytuacji, które nie są 1:1 z jego osobistym doświadczeniem a to chyba pachnie pewnym ograniczeniem...
                • jakw Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 19:27
                  No cóż, ja mając w tej chwili jedno dziecko w gimnazjum, a 2-gie w przedszkolu nie jestem w stanie ocenić trudności czy łatwości testu III-klasistów. Po prostu nie pamiętam co było w III klasie. Tym bardziej nie wiem co jest teraz, bo chyba się to mogło zmienić. Zresztą i w III klasie nie zajmowałam się dużo nauką starszej młodej więc co do trudności ewentualnego testu musiałabym chyba polegać na jej zdaniu. Z tym, że wtedy wiedziałabym przynajmniej co miała na klasówkach.
    • gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 18.05.11, 08:11
      Test CKE był zupełnie inny niż z Operona, myślę,że ciekawszy . Podchwytliwe zadania z matematyki, w części polonistycznej -umiejętność wyciągania wniosków, a najtrudniesze zdaniem mojego 3klasisty zadanie z wyrazami o podobnym znaczeniu.
      Ciekawa jestem wyników w skali kraju (czy może wiadomo już kiedy będą wyniki?)
      U nas sprawdzają panie z klas 2.
      • linusia_75 Re: test na koniec 3 klasy 18.05.11, 09:39
        Córce poszło dobrze, tak przynajmniej wynika z tego co mówiła, ale nie ma co się oszukiwać, że test trudny i często poza podstawą programową.
        88 na 22 może i łatwo podzielić, 84 na 14 już trudniej, trzeba było zgadywać i sprawdzać mnożeniem, tak przynajmniej zrobiła córka.
        Zadanie o wannie bardzo trudne, może nie w sensie trudności działań, ale dzieci w 3 klasie nie rozwiązują tak długich zadań z tyloma danymi i wyliczeniami, po prostu za dużo treści i obliczeń w jednym zadaniu.
        Dwa zadania podchwytliwe, nie na matematykę, tylko czytanie ze zrozumieniem. Ale niech będzie, że to właśnie miało być sprawdzone. Umieszczenie tych samych zadań w części z polskiego zapewne znacznie poprawiłoby procent prawidłowych odpowiedzi wink.

Polski tez nie był łatwy, moim zdaniem do historyjki nie pasowało żadne przysłowie. W wyrazach o podobnym znaczeniu zapewne sporo podanych nie będzie mieścić się w kluczu. Ułożyć jedno zdanie z przymiotnikami o diametralnie rożnym zabarwieniu emocjonalnym też jest bardzo trudne.

Generalnie, to polecałabym CKE zapoznanie się z podstawą programową klasy 3.
        • k1234561 Re: test na koniec 3 klasy 18.05.11, 16:27
          Zgadzam się z linusią_75.Moje dziecko,podobnie jak jej koleżanka,jedna z najlepszych uczennic w klasie,wyszły niezadowolone z tego testu i orzekły iż test był trudny.
          Ja jako rodzic dowiedziałam się o tym teście dzień wcześniej,pomimo,ze w marcu pisali juz jeden test z Operona,na galowo,niczym maturę i ten test też omawiała z nami pani dyrektor,a ten z CKE chyba potraktowano dość luźno,bo nawet na zebraniu nikt o tym teście nie wspomniał.W każdym razie test odbył się z tzw.zaskoczenia i dzieciaki raczej zadowolone po tym teście nie były.
          • barbaram1 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 00:26
            Moja stwierdziła, że był bardzo łatwy, ale jak się potem okazało poległa na ptakach, które nie odleciały. W pierwszym momencie po szybkim przeczytaniu to i ja zrobiłam błąd, dopiero po chwili się zorientowałam. Sprytnie to ktoś wymyślił. Czy takie zadanie bada wiedzę i umiejętności?
            No i wyrazy podobne - też chyba w 5 poległa niestety. Mokry napisała pomoczony sad. No ale i ja przyznaję, że nie tak łatwo było znaleźć parę.
            Przysłowie też podała nie to, ale tam żadne nie pasowało.
            W szkole koleżanki pani podpowiedziała, żeby to zadanie z ptaszkami dokładnie przeczytali, bo odpowiedź jest w treści!!!!. I pół klasy powiedziało: rzeczywiście! No kurde, czego to niektóre nauczycielki na teście nie zrobią, aby ich klasa wypadła dobrze, nawet podpowiadają! Nie wiem, czy przy innych zadaniach tez nie podpowiadała, bo tylko o tych ptaszkach gadałyśmy. Swoją drogą, czemu na teście nie było jakiś komisji, tylko jedna pani. U Was też?
            • linusia_75 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 08:40
              Ja tam się pani nie dziwię, że podpowiedziała. Pewnie była tak wkurzona jak test otworzyła, że olała uczciwość, w końcu test uczciwie też nie był napisany. Dzieci nie robią takich zadań na lekcjach, pojawiają się tylko w konkursach. Sama córce przed testem tłumaczyłam, że tam żadnych podchwytliwych pytań nie będzie i jeśli nawet jakaś odpowiedź wyda jej się zbyt łatwa czy oczywista, to ta właśnie jest prawidłowa. A tu guzik sad.
              Na szczęście zapamiętała też, że kazałam jej uważnie czytać polecenia, co najmniej po 2 razy i zadanie o wróblach zrobiła dobrze, choć dopiero za 2 podejściem.
              Niektóre dzieci twierdziły, że test był łatwy, po czym okazywało się, że mają dużo błędów, dzieci w tym wieku często nie umieją ocenić jak im poszedł sprawdzian, zwłaszcza w testach, jeśli zaznaczyli odpowiedź, to uważają, że zadanie zrobili, a że nie zawsze dobrze, to się okazuje po wynikach.
            • gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 08:45
              U nas też była Pani wychowawczyni, która także sprawdza testy i później mają być wysłane dalej. A jak u Was z tym sprawdzaniem? Sądziłam, że są pakowane komisyjnie i wysyłane do sprawdzenia do CKE.
            • mama303 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 14:44
              barbaram1 napisała:

> Czy takie zadanie bada wiedzę i umiejętności?

Oczywiście, że bada bardzo ważną umiejętność: czytanie ze zrozumieniem. Wiele dzieci /i dorosłych zresztą wink/ ma z tym problem.
              Ja osobiście uwielbiam tego typu podchwytliwe pytania i często zadaje coś podobnego córce bo uważam szkoła uczy na zasadzie gotowych wzorców a nie przywizuje wagi to rozumienia, myślenia, kreatywności.
    • ania2003i2011 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 09:44
      a co zrobić, gdy jest tylko jedna pani od 3 klasy? bo tylko jednak 3 klasa jest w szkole?

a poza tym test jest napisany, więc nie da się stwierdzic, że dziecko źle napisało, gdy odpowiedź jest szablonowa
      • linusia_75 Re: test na koniec 3 klasy 20.05.11, 10:56
        Testy sprawdzają nauczyciele uczący, potem mają obowiązek wprowadzić wyniki w system, a testy są odsyłane do CKE.

Testy są sprawdzane i wprowadzane w system w ramach wolontariatu kliku tysięcy nauczycieli uncertain.
        • 5an-ka Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 09:46
          mam pytanie czy dyrektor szkoły może ustalić, że jeżeli uczeń napisze test na mniej niz 37 punktów nie może być wyróżniony na koniec roku, ciekawe córka jest też zakwalifikowana na najlepszego ucznia klas 3 czy też byłoby jej to odebrane, po teście przyszła zadowolona jej klasa napisała podobno najlepiej ale sam fakt, że dzieci pracujące solidnie 3 lata po napisaniu słabiej testu mogłybyć w ten sposób ukarane.
          • jusytka Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 10:00
            Wynik tego testu nie ma wpływu na wyniki końcowe.
    • gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 10:08
      Czy macie już wyniki testów CKE?
      Jak wypadły?
      U nas dostaliśmy wyniki % z polskiego i matematyki.
      • nuis Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 14:51
        u nas wyniki chyba są klauzulą top secret do czasu zebrania, bo nie znamy efektów twórczości dzieci ani z Operona ani CKE sad Nie ma też przecieków ...
    • gertruda.k Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 19:02
      Może jednak zna, ktoś punktację z testów CKE?
      Moje dziecko np. w części matematycznej miało żle rozwiązane tylko 2 podpunkty z 6 w zadaniu o wannie i prysznicu i za to odjęto aż 3 punkty z 17. Całość 82%.
      • jusytka Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 20:55
        My oficjalnych wyników jeszcze nie znamy, ale orientacyjne tak, bo nasza nauczycielka nie wytrzymała ciśnienia i po teście właściwym kazała dzieciakom napisać go jeszcze raz. Z tego co powiedział mój syn z matematyki dostał maksymalną ilość punktów, czyli 6, a z polskiego 4+.
        • 5an-ka Re: test na koniec 3 klasy 27.05.11, 23:30
          super to bardzo dobre wyniki, u nas jeszcze nie ma, nieoficjalnie klasa mojej młodej wypadła najlepiej w szkole
          • 5an-ka Re: test na koniec 3 klasy 03.06.11, 14:06
            są wyniki klasa córy wypadła najlepiej w szkole, ale odetchnęli, jedzą lody już 2 dzień z wychowawcą na czele, matematyka 16, polski 24, pozdrawiam.
            • ania19771 Re: test na koniec 3 klasy 03.06.11, 14:57
              u nas też max i uśmiech na twarzy ..pani...bo dziecię moje nie wiele sobie z tego robiło
              Ale dumna jestem z niej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka