Dodaj do ulubionych

Akcja Lato w mieście

18.05.11, 14:24
Przeżyłam szok.
Dzisiaj dzwoniłam do szkoły podstawowej gdzie organizują program Lato w mieście 2011r
pani dyrektor świetlicy poinformowała mnie że zajęcia w tym roku będą odpłatnie ( dzienna stawka 7 zł)
Skończyły się dobre czasy.
Co wy rodzice na to?
Dać kasę lub ( niech dziecko w wakacje siedzi w domu)
Mamy w tym kraju ulepszenie ( zamiast lepiej jest całkowite dno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Akcja Lato w mieście 18.05.11, 14:59
      > Skończyły się dobre czasy.
      czyli takie, kiedy wszystko było za darmo? to tak, skonczyly się.

chętnie bym posłala dziecko na taki program za 7 zł dzienniesmile

poki co mam w planie taki za 390 zł tygodniowosmile
    • magnolia1973 Re: Akcja Lato w mieście 18.05.11, 15:12
      Ja bym przeżyła szok, gdybym usłyszała, że szkoła zaopiekuje się dziećmi w czasie wakacji za darmo. ;P
      • kasia_piet Re: Akcja Lato w mieście 18.05.11, 15:44
        Do tej pory akcja Lato w Mieście była bezpłatna.
        Jak się ma Twój szok?smile

Gminy nie mają pieniędzy na akcję, więc trzeba zapłacić za pobyt dziecka w placówce organizującej Lato w Mieście.
    • agach77 Re: Akcja Lato w mieście 18.05.11, 22:08
      7 zł dziennie to chyba uczciwa cena za wyżywienie. Z drugiej strony już od dawna było wiadomo, że bezpłatne lato się skończy, ponieważ gminy nie mają pieniędzy.
    • 9-x-2 Re: Akcja Lato w mieście 19.05.11, 20:05
      Widziałam w necie artykuł o tym, że samorządy szukając oszczędności postanowiły wprowadzić częściową odpłatność za lato w mieście - na razie dotyczy to wyłącznie wyżywienia. Dla mnie to jest uczciwe rozwiązanie (wyżywienie przecież nie jest częścią składową programu wychowawczego smile - kto nie chce płacić albo nie wysyła dziecka, albo daje własne kanapki, to też wyjście.
    • ewa_mama_jasia Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 08:24
      Z utęsknieniem czekam aż moje będzie na tyle duże, żeby go posłać na Lato w mieście za 7 zł dziennie. W tej chwili płacę 1200 miesięcznie (prywatne przedszkole na miesiąc). Jeśli uważasz, że te 7 zł nie jest dobrą ceną, to niech Twoje dziecko siedzi w domu. smile
      A poważnie - ponieważ przywykłam, ze za wszystko się płaci (zajęcia dodatkowe w przedszkolu, zajęcia pozaprzedszkolne, bilety do teatru, filharmonii i inne wydatki związane z zapewnieniem dziecku rozrywek) i nikt nic nikomu nie da za darmo, to mnie to nie szokuje. Nawet przyznam jestem za częściową odpłatnoscią, szczególnie jeśli jest jej brak ma rzutować na atrakcyjność oferty.
      • bas1213 Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 09:11
        Już mam problem rozwiązany - mój syn 13 lat sie zbuntował i powiedział że nie będzie chodził już na Lato w mieście gdyż zajęcia są monotonne ciągle te same np. kafejka internetowa, basen zakryty ,kręgle, zajęcia sportowe, muzeum,....i tak w kółko.( mało jest osób w jego wieku)
        • iin-ess Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 09:56
          to niech spedza wakacje mniej monotonnie, wiszac na trzepaku, a ciekawe ile mama zaoszczedzi. czy 13 latek zje mniej w ciagu dnia niz za 7 zl?
        • ewa_mama_jasia Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 10:37
          No to problem rozwiązany. Moim zdaniem 13 latek spokojnie sobie potrafi znaleźć zajęcie a i opieki nad nim nie trzeba sprawować. Myślałam, ze dziecko młodsze, takie co to strach w domu zostawić.
          • joanna_poz Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 10:53
            oj dokladnie.
            problem to jest z takim 7-latkiem, ktorego ja mam.
            a nie z 13 latkiem (nawet mnie to nie dziwi, że nie jest zainteresowany taką formą spedzania czasu)
            • dorrit Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 11:32
              Zazdroszcze, ze macie tak tanio, 7 zl... marzenie.
              • agach77 Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 11:43
                ciekawa jestem czy rodzic w ciągu tygodnia w wakacje zaliczy 2x basen, wyjście do muzeum, popływanie po Wiśle, zabawy sportowe, i zrobi obiad za 7 zł. Powodzenia. Z drugiej strony 13 latek mając rzeszę kolegów rżnie z pewnością od rana do wieczora na kompie! to są dopiero nie monotonne zajęcia.
                • bas1213 Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 12:47
                  problem mam rozwiazany w tym sensie że wyślę go na wieś do rodziny( czy chce czy nie )
                  Jestem tego świadoma że zostawiając go w domu siedziałby prawie cały dzień przy komputerze.
                  Lipiec jakoś przeleci a w sierpniu i tak wyjeźdzamy.
                  • agach77 Re: Akcja Lato w mieście 20.05.11, 14:12
                    pobyt na wsi jest chyba dobrym pomysłem wink
                    • iin-ess Re: Akcja Lato w mieście 23.05.11, 08:53
                      rodzinka da jeść i będzie za free big_grin
                      • bas1213 Re: Akcja Lato w mieście 24.05.11, 11:01
                        do iin-ess ....
                        "rodzinka da jeść i będzie za free " - mylisz się nie będzie za free.
                        Życie jest teraz bardzo drogie i wypadałoby dać jakieś pare groszy .

• iin-ess Re: Akcja Lato w mieście 25.05.11, 16:38
                          bas1213 napisała:

> do iin-ess ....
                          > "rodzinka da jeść i będzie za free " - mylisz się nie będzie za free.
                          > Życie jest teraz bardzo drogie i wypadałoby dać jakieś pare groszy .
                          >
                          > ano właśnie. wszystko kosztuje.
    • bazylea1 Re: Akcja Lato w mieście 23.05.11, 09:24
      opłaty za wyżywienie uważam za dobry pomysł. natomiast martwi mnie że w mojej dzielnicy lato w mieście kończy się w połowie sierpnia sad orientujecie się czy można zapisać dziecko do innej dzielnicy?
      • agach77 Re: Akcja Lato w mieście 23.05.11, 13:39
        można,
        • asiakh Re: Akcja Lato w mieście W-wa 23.05.11, 17:22
          Czy już jest gdzieś wykaz które szkoły i na jakich zasadach dyżurują latem? U mnie na Targówku nic nie wiedzą...
    • pantonik Re: Akcja Lato w mieście 24.05.11, 10:44
      Ciekawe jest to,że na Bemowie wykupienie wyżywienia jest OBOWIĄŻKOWE-nie przyjmą dziecka na akcję letnią,jeżeli się tego nie zrobi.
      • agach77 Re: Akcja Lato w mieście 25.05.11, 13:32
        Na Pradze Południe też tak jest. płacenie za wyżywienie jest obowiązkowe.
        • ewakac Re: Akcja Lato w mieście 30.05.11, 15:24
          Nie mogę znaleźć informacji, które szkoły w Śródmieściu, Woli i Ochocie uczestniczą w te wakacje w akcji Lato w mieście. Czy Ktoś może mi pomóc?
          Nie chcę dzwonić po wszystkich szkołach i dopytywać. Z pewnością jest jakies zestawienie szkół.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka