Dodaj do ulubionych

Jaki tornister dla pierwszoklasisty?

13.07.11, 22:02
Zastanawiam sie nad tornistrami dwóch firm. TIGER widziałam w sklepie i bardzo mi się podoba, HERLITZ tylko w necie i wydaje mi się taki kanciasty. Może ktoś ma/miał te tornistry i i może coś więcej powiedzieć.

Niżej kilka wzorów
TIGER
allegro.pl/tornist...1713070272.html
allegro.pl/tornist...1713070275.html
allegro.pl/tornist...1713070276.html
allegro.pl/tornist...1713070393.html
HERLITZ
allegro.pl/tornist...1711001094.html
allegro.pl/703-tor...1713509701.html

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jagabaga92 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 13.07.11, 22:09
      podaj dobrze linki
      • zeb1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 13.07.11, 22:22
        Coś mi źle wkleiło, już poprawiam

TIGER
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070275.html
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070276.html
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070393.html
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070272.html
        allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070274.html
        HERLITZ
        allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-kasetonowy-compact-gratis-i1711001094.html
        allegro.pl/703-tornister-szkolny-herlitz-4-wzory-plecak-i1713509701.html
        • mik.a77 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 16:17
          Ja też się zastanawiałam nad tornistrem i długo szukałam, musiałam wybrać coś nie za dużego bo dziecię drobne i chudzinka taka, zdecydowałam się na taką wersję allegro.pl/tornister-new-masters-sl-annabelle-herlitz-i1705428786.html , dla mnie super, naprawdę lekki, ma fajne przegrody w środku, pasek zbierający książki - aby nie latało wszystko w środku kiedy pociecha idzie czy biegnie i możliwość regulacji górnej części szelek, a szczerze powiedziawszy jeszcze nigdzie się z takim czymś nie spotkałam. Ale to bardzo indywidualne u mojej kuzynki widziałam taki model allegro.pl/tornister-piornik-hama-pink-romance-gratis-i1696327612.html i gdy moja mała go założyła to nic nie było widać tylko wielki tornister, choć różnica w cm nie wielka.
          • polecmag Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 27.07.11, 08:43
            witam, oglądałam na allegro herlitz masters i też o nim myślałam, ale nigdzie nie mogę go na żywo obejrzeć. Można prosić o zdjęcie real plecaka na pleckach córy. moja jest straszna drobnica 122 cm i 17 kg. zastanawiam się czy praktyczniejszy jest masters czy może allegro.pl/tornister-plecak-compact-pussy-deluxe-herlitz-i1716822136.html. proszę o opinie
    • zuzanka79 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 16:27
      Na forum Zakupy napisano o tornistrach dla pierwszaków tysiąc jeden wątków. Tam poszukaj opinii. Babeczki ci doradzą wink
    • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 21:36
      Starszemu synowi rok temu kupiliśmy TIGERA[granatowy],rewelacyjny.Książki nie pogniecione,miejsce na piórnik,pojemniczek na śniadanie.Bardzo zgrabny,no i najważniejsze,że nie jest ''pstrokaty''.Po roku używania wygląda jak nowy,W tym roku pierwszą klasę rozpoczyna młodszy syn i oczywiście też już ma kupiony tornister Tiger.Polecam.
      • zeb1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 22:11
        Czy Tiger ma rożne rozmiary czy jest jeden standardowy? boję sie, że kupie za mały albo za duży. Zakupy będę robiła w necie, wiec nie przymierze. Moje dzieci mają 123 cm i 20 kg.
        • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 22:36
          Tiger ma jedną rozmiarówkę.Jest idealny ale drobnego dziecka.Widzę też,że wprowadzili różnorodne wzory.
          • zeb1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 14.07.11, 22:46
            Dziękuje, raczej zdecyduje się na TIGERA.

Hubert, Adaś, Wiki (27.10.2004r)

trojaki.fotosik.pl/albumy/122487.html
            • dorek3 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 15.07.11, 10:16
              Moi też chodzą z Tigerami. Po roku "zużyło" się jedynie wzmocnienie rączki. Wielkościowy bardzo ok dla moich chudzielców (jak startowali to mieli 113 cm i 118 cm). Mi bardzo odpowiadał brak pstrokacizny-mamy granatowy i czerwony.
    • alabama8 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 15.07.11, 09:58
      Ja tam podtrzymuję swoje opinie sprzed lat - tylko szmaciane, ultralekkie plecaki. Testowałam takie i siakie i sprawdza się tylko lekka szmatka. Jak młody doładuję piórnik, picie, kanapkę (bo książek nie nosi) to i tak plecak nie jest zbyt lekki.
      No chyba że dziecko fizycznie tego plecaka nie nosi bo jest zaprowadzane i odprowadzane ze szkoły przez kogoś kto mu ten wybajerzony plecak nosi.
      • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 15.07.11, 13:38
        Szmaciak sprawdza sie jak dziecko nie musi nosić książek a pozostawia je w szkole.U nas niestety tak nie jest i nie wyobrażam sobie jak wyglądałyby podręczniki noszone w takim plecaku.Te tornistry może i do lekkich nie należą[choć porównując TIGERa z HAMĄ to różnica jest kolosalna,na korzyść Tigera]ale za to wszystko w środku poukładane,nic nie ''lata'',książki i zeszyty bez pozaginanych rogów.
        • zeb1 Re: dorek 15.07.11, 13:49
          Właśnie bałam się, ze będą za duże ale widzę, że Twoi chłopcy byli niżsi i dali radę.
          Czy nie mieli problemów z rozpinaniem tych zamków?

Tez chce kupić dla chłopców granatowy i czerwony, gorzej dla córki. Znalazłam jedynie dwa wzory ale dość jasne.
          • dorek3 Re: dorek 15.07.11, 13:57
            Nie, z zamkami sobie radzili bezproblemowo.
          • czo-ko1 Re: dorek 15.07.11, 14:17
            Na allegro są czerwone ,granatowe a na jednej aukcji jasno niebieski,no ale to wiąże się z zakupem z innej aukcji a to dodatkowy koszt przesyłki,ale i tak myślę,że warto.
            • czo-ko1 Re: dorek 15.07.11, 14:24
              No chyba ,że napiszesz do sprzedawcy i uda mu się skompletować wszystkie trzy kolory.Granatowy i niebieski miałabyś dla synków a czerwony dla córeczki.
              • zeb1 Re: dorek 15.07.11, 14:56
                dla chłopców wybrałam te

allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070276.html
                allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070393.html
                dla córci te, ale obawiam się, ze kolor zbyt jasny i będę prała co tydzień

allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070275.html
                allegro.pl/tornister-kaset-tiger-super-jakosc-i1713070273.html
                wszystkie od jednego sprzedawcy
                • pacynka27 Re: dorek 15.07.11, 16:24

Ten fiolecik fajny, wcale nie jest bardzo jasny.
        • alabama8 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 15:36
          czo-ko1 napisała:
          Szmaciak sprawdza sie jak dziecko nie musi nosić książek a pozostawia je w szkole.U nas niestety tak nie jest i nie wyobrażam sobie jak wyglądałyby podręczniki noszone w takim plecaku.
          Ja jednak mam większy szacunek dla pleców mojego dziecka niż dla książek z klas 1-3 (a w tych klasach są to jednorazówki). Wolę, żeby dziecko przez 10 miesięcy nosiło plecak o 2 kilo lżejszy, niż żeby w "Spotkaniach z lekturkiem" nie obtarł się rożek. Tobie wolno mieć inne zdanie - zeszyt z równym rożkiem jest ważniejszy niż plecy dziecka.
          Plecak 4 kilowy dla pierwszoklasisty (średnio ważącego 25 kg) to to samo gdybyś ty (średnio ważąca 50-60kg) nosiła ze sobą torbę o wadze 8-10 kilo. Weź 10 kilo cukru na plecy i ciesz się, że w torebce nie obdarł się rożek.
          • twarz2 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 15:56
            > Ja jednak mam większy szacunek dla pleców mojego dziecka niż dla książek z klas
            > 1-3 (a w tych klasach są to jednorazówki). Wolę, żeby dziecko przez 10 miesięc
            > y nosiło plecak o 2 kilo lżejszy, niż żeby w "Spotkaniach z lekturkiem" nie obt
            > arł się rożek. Tobie wolno mieć inne zdanie - zeszyt z równym rożkiem jest ważn
            > iejszy niż plecy dziecka.
            > Plecak 4 kilowy dla pierwszoklasisty (średnio ważącego 25 kg) to to samo gdybyś
            > ty (średnio ważąca 50-60kg) nosiła ze sobą torbę o wadze 8-10 kilo. Weź 10 kil
            > o cukru na plecy i ciesz się, że w torebce nie obdarł się rożek.

Nie zgodzę się z tym.
            Usztywnione plecy to konieczność, jeśli ma "szacunek do pleców dziecka" - pozwalają rozłożyć ciężar równomiernie na całą powierzchnię pleców dziecka. Odpowiednio dobrany plecak nie powoduje wykrzywiania się dziecka na boki, ani pochylania do przodu - nie powoduje krzywienia kręgosłupa. Najcięższy plecak jaki widziałam dla pierwszoklasisty waży około 1,5 kg, przy czym jest też dość duży ->nadaje sie dla większych dzieci. Ja dla swojego syna (130, 26-27kg) kupiłam plecak spełniający wszystkie wymagania (usztywniony, szerokie szelki, zapięcie z przodu, o szerokości takiej mniej więcej jak plecy dziecka, nie opierający się o pupę itp.) i jednocześnie bardzo lekki - około 80dkg. Wystarczy dobrze się rozejrzeć.
            • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 16:24
              Do twarz2-Dla mnie też sa najważniejsze plecy moich synów i właśnie dlatego zdecydowałam się na ten tornister a nie na szmaciak,jest usztywniony,do pleców przylega idealnie,ma szerokie,regulowane szelki.Waży ok 1 kg,po zapakowaniu ok 2 kg,więc nie wyolbrzymiaj.A wygląd książek i zeszytów świadczy o uczniu.
              • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 16:31
                alabama8,to sprostowanie powyżej to dla Ciebie,nie do twarz2,pomyłka,przepraszam twarz2
            • alabama8 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 19.07.11, 10:44
              twarz2 napisała:
              Odpowiednio dobrany plecak nie powoduje wykrzywiania się dziecka na boki, ani pochylania do przodu ...
              Nie, nie, nie ... lekki plecak nie powoduje wykrzywiania się dziecka na boki, ani pochylania do przodu. Rany - to czysta fizyka - nie da się nieść ciężkiego plecaka nie pochylając się do przodu - nie ważne jaki superaśny ten plecak, jakie ma cudowne szelki i jak sztywne plecy. No chyba że się nosi pas biodrowy. Całe życie latam z plecakami. Za mojej młodości lata temu nie było walizek na kółkach i latało się z plecakami na stelażu - i kurka były ciężkie, i kurka człowiek się do przodu przechylał żeby odciążyć kręgosłup.
              Wystarczy, że wam producent w ulotce głupoty napisze i wierzycie ...
              • twarz2 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 19.07.11, 23:17
                > człowiek się do przodu przechylał żeby odciążyć kręgosłup.

Człowiek się pochyla do przodu, przy ciężkim plecaku, nie żeby odciążyć kręgosłup, tylko żeby utrzymać równowagę -> jak się nie pochyli to go plecak przewróci do tyłu i będzie leżał jak ten żółwik big_grin
                Oczywiście, że istotna jest waga plecaka samego w sobie (dlatego szukałam jak najlżejszego - 80dkg), ale równomierne rozłożenie ciężaru na całą powierzchnię pleców jest równie istotne, a nawet bardziej (zakładając różnice w wadze +-30dkg). Rozumiem jednak, ze masz swoja teorię w tej kwestii, każda inna to teoria spiskowa producentów plecakówwink

> Wystarczy, że wam producent w ulotce głupoty napisze i wierzycie ...
                Jedyne co mnie zainteresowało w ulotce to była waga (o dziwo big_grin).
          • stypkaa Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 19.07.11, 13:48
            Wolę, żeby dziecko przez 10 miesięc
            > y nosiło plecak o 2 kilo lżejszy, niż żeby w "Spotkaniach z lekturkiem" nie obt
            > arł się rożek.

Biorąc pod uwagę, że najcięższe tornistry jakie widziałam ważyły ok. 1,4 kg to ten plecak o 2 kg lżejszy o którym piszesz musi chyba mieć wagę ujemną ;P
    • czo-ko1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 13:10
      zeb 1-daj znać jak już dojdą te tornistry czy jesteś z nich zadowolona,no i oczywiście trojaczki.
    • lolinka2 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 18.07.11, 21:02
      Ad tigera to te są najmniejsze allegro.pl/tornister-szkolny-piornik-tiger-4-kolory-2513-i1713584507.html
      Widziałam na Allegro jeszcze inne rozmiary i wzory. Szukam czegoś dla panienki idącej do zerówki teraz, niewiele pow. metra wzrostu...
      • zeb1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 20.07.11, 08:08
        Ten link nie wchodzi.

Jak dojdą plecaki to dam znać jak się sprawują.

W jednym modelu nie ma śniadaniówki. Nie wiecie jaka będzie pasowała do Tigera?
        • monia4545 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 20.07.11, 20:37
          poczytuję forum już kilka tygodni , bo szukałam tornistra dla pierwszoklasistki - małej, drobnej - 114cm i 20kg. Plecak miał być lekki i niestety różowy ... Po oglądaniu różnych plecaków - hama, pako, tiger, topgal, herlitz, padło na herlitza tylko nie mogłam się zdecydować na compact czy midi. Różnica między nimi niewielka, w zasadzie tylko różnią się wagą. Zabrałam Natkę do sklepu przymierzyła obydwa i wybrała compact. Jak dla niej jednak musi być nie tak głęboki jak midi, a dla dziecka w pierwszej i drugiej klasie myślę że wystarczy spokojnie. Tajgera bym kupiła ale do 3 lub 4 klasy.
      • lolinka2 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 20.07.11, 20:49
        Tiger mały - jeszcze raz linkuję
        • sgosia5 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 23.07.11, 00:28
          Bardzo fajne te tigery! ale moja też drobinka i uważam, że każde pół kilo ma znaczenie.
          Starsza miała herlitza ("poziomy" tornister i nigdy nie miała ciężaru równo rozłożonego na plecach, choć ja się starałam np. picie wkładać po mniej obciążonej stronie, to ona nigdy nie zwracała na to uwagi i plecak "leciał" w jedną stronę, dlatego teraz szukam lżejszego, byle by miał plecy trochę usztywnione
    • kara13 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 24.07.11, 22:31
      A co myslicie o plecakach PASO ?
      allegro.pl/viva-hit-2011-zestaw-szkolny-kot-kotek-cats-paso-i1716228545.html
      • renkag Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 25.07.11, 18:23
        Moja córka w tym roku miała podobny. Starsza też miała Paso. Polecam - lekki i w miarę wytrzymały
    • renkag Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 25.07.11, 18:22
      Ja mojej starszej córce kupiłam do I klasy Topgala - zachwalany, polecany. Po kilku miesiącach nie chciała go nosić - sam w sobie był ciężki. Od teraz kupuje dzieciom "zwykłe" plecaczki - z usztywnieniem na plecach itp, ale właśnie np. Paso. Dużo tańsze, lżejsze - mogę sobie co roku pozwolić na nowy. A Topgal leży i nikt go nie chce nosić.
      • zeb1 Re: Jaki tornister dla pierwszoklasisty? 25.07.11, 22:25
        No i doszły nasze TIGERy. Wyglądają ok, właściwie nie mam porównania z innymi, bo nie miały na plecach nic innego, ale nie wyglądają jakoś komicznie. Okaże się w praktyce czy to był słuszny wybór.

Musze dokupić jedna śniadaniówkę dla córki, bo w jej modelu nie ma w komplecie. Moze ktoś wie która będzie pasowała. wszędzie są dość "wysokie" a ja potrzebuje takiej płaskiej.
        • lilka0408 Do zeb1 26.07.11, 10:22
          Mam prośbę - czy mogłabyś przesłać na maila gazetowego zdjęcie, jak plecaczek prezentuje się na plecach córki? Mojej strasznie spodobał się ten fioletowy, ale boję się trochę kupować w ciemno sad
          Przymierzała w sklepie jeden model Topgala i porażka - plecak wielki i ciężki sam w sobie a co dopiero po zapakowaniu książek, piórnika, śniadania picia i np. stroju na w-f.
          Z góry bardzo Ci dziękuję smile
          • zeb1 Re: Do zeb1 26.07.11, 21:39
            postaram się zrobić w miarę szybko te fotkismile)
            • lilka0408 Re: Do zeb1 26.07.11, 21:43
              Dziękuję bardzo smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka