Witajcie,
nie wiem, czy to dobre forum, ale mam taki problem:
córka ma 5 lat i - zgodnie z reformą nową - we wrześniu za rok idzie do szkoły. córka jest bardzo wrażliwa i zamknięta w sobie, łatwo się wycofuje i nie bardzo w siebie wierzy. O szkole z nią nie rozmawiam, natomiast myśle

Na osiedlu mamy szkołę, cieszy się ona kiepską opinią (to wielka szkoła, często zmieniają się nauczyciele, języki są uczone kiepsko i mało godzin, zajęcia do 18) ale jest pod naszym blokiem. To duzy plus. Poza tym wiem, ze do tej szkoły pójdzie część przedszkolnej grupy mojej córki.
Ale rozważam poważnie równiez opcję drugiej mniejszej szkoły, o profilu artystycznym, szkoła jest mniejsza, i jest to szkoła społeczna. Opinie ma dobre, ale bez przesady (ucza się tam "zwykłe dzieci", szkoła nie jest prestiżowa i snobistyczna, tylko po prostu taka mniejsza i nastawiona raczej na rozwój emocji dziecka, w klasie jest max. 22 osoby). Oczywiście nie mam pewności, że młoda się dostanie do tej szkoły, bo nabór jest w marcu.
I teraz moje pytanie- na co zwrócić uwagę wybierając szkołę ?? Naprawdę tego nie wiem. wiem za to, że posyłając Młodą do szkoły, która jej "nie podejdzie" będę miała problem. Bo mam już kłopot z przedszkolem (trudna adaptacja, niefajna atmosfera) i nie chcę znów trafić kulą w płot. Tak, wiem, nikt nie da gwarancji, jak córka zareaguje. Ale może jakieś dobre rady ?
Z góry dziekuję