ktkm 25.08.11, 12:43 Mój syn idzie do pierwszej klasy i zastanawiam się w czym dawać mu picie do szkoły, czy w bidonie - jeśli tak to jaki kupić żeby nie przeciekał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agus8 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:51 butelki małe, z wodą, kubuś play itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:52 W butelce plastikowej z "dzióbkiem". Odpowiedz Link Zgłoś
leluchow1 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:56 Butelka z dzióbkiem albo bidon zależnie od tego co mi wpadnie w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:06 w tym roku kupie ten www.tchibo.pl/Bidon-p400007291.html Odpowiedz Link Zgłoś
kokosanka_82 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:06 Najwygodniejsza jest butelka z dziubkiem po jakiejś wodzie itp.. A do picia zdecydowanie woda lub herbata... W końcu sama piszesz, że to ma być do picia.. A wszelkimi napojami słodkimi typu soki (kubuś itp.), napoje owocowe, nektary ciężko jest ugasić pragnienie.. a już popijać kanapkę? Ale w sumie to Wasz wybór.. Jednak butelka z dziubkiem jest najlepsza.. poręczna, wygodna w trzymaniu, można kupić je o różnej wielkości ( 0,5l czy 0,75) i dopasować w zależności czy ma np. w-f lub więcej godzin itp. Bidon też może być, ale one są raczej 0,3 lub 0,5 A butelka zwykła? Tylko jeśli jesteś pewna, że zawsze ją dobrze zakręci.. a z tym może być różnie... bo i dorosłym się zdarza źle to zrobić... no i młody może się polać przy piciu.. Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:34 zwykła mała woda mineralna, z dzióbkiem bidony śmierdzą tym dzieci piją wodę, nie widze celu przelewania- tak jest higienicznej. polecam zalatwic do klasy baniak z wodą- koszt dla rodzica niewielki, a dzieci mają co pic Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 17:10 kunnegunnda napisała: > polecam zalatwic do klasy baniak z wodą- koszt dla rodzica niewielki, a dzieci > mają co pic właśnie jaki to koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:22 my na wodę i w przedszkolu i w szkole dajemy 10 zł Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 08:44 kunnegunnda napisała: > my na wodę i w przedszkolu i w szkole dajemy 10 zł ale to jest na klasę czy ogólnie w szkole stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:35 w butelkach jednorazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:45 W plastikowych butelkach po Tymbarku. Każdy bidon (jeśli nie lejesz do niego tylko wody) po jakimś czasie zaśmierduje. Nawet jeśli się go regularnie myje. Robią się zacieki, naloty i inne syfki. Butelka plastikowa starcza na tydzień, dwa (z myciem) i potem ląduje w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:59 Kupuję wodę niegazowaną w małych butelkach-butelki normalne z korkiem. Więcej wypadków zalania zauważyłam w momencie posiadania butelek z dzióbkiem-z korkiem-żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 14:45 Woda niegazowana 0,5 l w normalnych plastikowych butelkach. Po wypiciu laduje w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 15:32 Tak jak większość w tym wątku, w małych butelkach po wodzie, kubusiu, z dzióbkiem. Zima nosili niewielkie termosy z czymś ciepłym. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 16:53 W takich oto butelkach nalgene.com/product/ albo stainless steel butelki - wtedy woda jest jakis czas utrzymywana zimna, jak te na tych obrazkach www.google.ca/search?q=stainless+steel+water+bottle&hl=en&biw=1280&bih=909&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vmFWTs2UAueusQK48um2DA&sqi=2&ved=0CIIBELAE Odpowiedz Link Zgłoś
wuwujama Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 18:01 Potwierdzam, bidon po jakims czasie zaczyna smierdziec nawet jak dajemy tylko wode, nie da sie ich dobrze umyc. Daje wode lub herbate w zwyklej butelce z korkiem, bo zeby wypic trzeba sie zatrzymac, zeby sie nie polac, dzieciak nie biega, wiec sie nie zakrztusi. Z codziennym myciem wytrzyma tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:08 Nie daje, bo woda i kubki sa w szkole w kazdej klasie. Na wycieczki itp. dostaja wode w bidonach albo po prostu butelkach o pojemnosci max 0.5l ale zazwyczaj mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
kepp Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:37 Bidony śmierdzą jeśli są plastikowe. Te z aluminium nie łapią zapachu i zazwyczaj mają porządne korki... Wybór jest bardzo duży, np: 8a.pl/page,produkty,kat,41,naczynia.html Są nawet takie dedykowane dla dzieci: 8a.pl/page,produkt,id,6299,juniors-drink-bottle.html Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 23:13 jak są plastikowe to śmierdza plastikiem dodatkowo. trudno je utrzymac w higienie. nie zgdazam się równiez z pomyslem "wieloużywania" butelek po wodzie, nie daj boze soków - one nie sa do tego przeznaczone. ot, po prostu butelka z wodą- dlaczego nie? higienicznie, zdrowo Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 22:29 W ciepłe miesiące butelka z woda mineralną z dzióbkiem, w chłodniejsze mały termos (0,25l) z herbatą. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 00:30 Kurcze, cala swoja edukacje przezylam bez bidonow i sokow zabieranych do szkoly, a teraz bez napoju ani rusz... Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka wody z kranu i pije. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 06:32 mruwa9 napisała: > > Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka > wody z kranu i pije. Hm, moja mama 46 lat w warszawskich wodociagach pracowala i nigdy nikomu nie polecilabym pic wody lecacej z naszych kranow. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 07:17 Cytat Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka wody z kranu i pije. O, to tak jak moje - tyle że moje pije bezpośrednio z kranu. Do tej pory nie umarło i nie zatruło się, zresztą ja piję kranówkę od 30 lat ;D. Tyle, że u nas dobra woda jest, a w szkole dzieci (707m n.p.m, w górach) jeszcze lepsza. Aa, w zimie czasem dziecię prosi o coś ciepłego do picia, to dostaje termos z herbatą. Tak w ramach anegdotki o piciu w szkole - pamiętam "cudowną" inicjatywę rodziców, aby zakupić czajnik bezprzewodowy i aby nauczycielka robiła dzieciom gorącą herbatę do drugiego śniadania. Inicjatywa padła, kiedy nauczycielka uświadomiła rodziców, że spęd 12 sześciolatków z kubkami wrzątku to raczej nie jest najlepszy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 07:57 w czasach mojej edukacji dostawalismy w szkole kompot/herbate/mleko na przerwie, jak mielismy wf wychodzilismy do sklepu nielegalnie po picie najczesciej słodkie ulipki, np herbavit moje dzieci maja 2 godz wf- po wysilku trzeba pic- takie sa zaleenia i tgo ja ucze moje dzieci (m.i. ie zakwasy nie robia) wole po prostu dac wode, zalatwic, zeby ta woda byla w klasie. nie ma przeszkód, zeby pic teraz kranówe0 ale mineralka lepsza, nie wyobrazam sobie, zeby dziecko bieglo na wf do sracza i ustawialo sie w kolejce do kranu- ma swoja wode juz. osoboscie nei widze problemu Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 09:15 > w czasach mojej edukacji dostawalismy w szkole kompot/herbate/mleko w szkole syna jest mleko Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 17:31 W lecie to butelka wody 1,5 latra schodzi ... + kompot z obiadu. Ale młody na świetlice chodzi, na piłkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 23:19 > W lecie to butelka wody 1,5 latra schodzi ... + kompot z obiadu. Ale młody na ś > wietlice chodzi, na piłkę.... dajesz mu 1,5 litrową butelkę wody do plecaka??? o matko... ale jak tyle pije, to chyba nie ma wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 15:57 W lecie mu daję, bo tyle mu schodzi Normalnie to pół litra wody i sok 0,33. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 06:30 Mała butelka z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 07:48 raz na miesiac jezdze do hurtowni i kupuje wode, czasem soki w malych butelkach. 0,5l lub 0,7l. corka sobie potem wybiera co chce do szkoly i bierze. po pierwszej klasie i testowaniu bidonow, kubkow i innych cudakow to jest najlepszy sposob. wszystkie bidony po pewnym czasie albo przeciekaly albo smierdzialy. Odpowiedz Link Zgłoś
ata-07 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 19:07 Herbatka miętowa w butelce szklanej, zakręcanej - Kubuś. Plastikowe są niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 28.08.11, 02:29 W kazdej klasie jest fontanna z woda. Moje dziecko z ojcem tez pija kranowe w domu, ja filtruje. Do polskiej szkoly kupilismy baniak i male, plastikowe kubeczki, dzieci sie same obsluguja. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 30.08.11, 14:57 Daję małą cisowiankę albo żywiecką. Na początku też miałam bidon ale wywaliłam po paru miesiącach i więcej nie kupię. Moja pije wodę przez cały rok szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 30.08.11, 21:22 woda w małej butelce, w klasie dzieci maja do dyspozycji wodę i kubki Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1978rodzic Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 02.09.11, 13:41 Ja polecałabym butelkę z dziubkiem - jaki już wiele mam wskazywało. Nie korzystam z bidonów bo mam wrażenie, że po kilku dniach trzymania tam wody/innych napojów nie jest to już tak czyste jak bym chciała. Przecież każda butelka w końcu zaczyna pleśnieć, gnić w środku, nie wiem czy da się to tak dokładnie domyć. Dlatego jednorazowe są chyba lepsze. To moje zdanie, jeśli ktoś się nie zgadza to nie mam z tym problemu - proszę zatem nie bombardować mnie postami, że jestem przecina bidonom Reasumując, polecam wodę w 05, lub 0,7l butelkach Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły 02.09.11, 15:55 woda mineralna niegazowana w plastikowej jednorazowej butelce 0,5 litra... Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 02.09.11, 21:44 Są też bidony metalowe - moim dzieciom służy jeden już chyba z 2 lata - na plac zabaw, dla synka do klubu. Myję go po każdym użyciu (tzn po każdym dniu używania) i wlewam tylko wodę. I chyba kupię jeszcze jeden, tylko mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 03.09.11, 13:18 Butelka po Kubusiu Play. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 05.09.11, 09:26 Mój syn ma bidon, wlałam mu dzisiaj wodę mineralną do niego. (Chciał co prawda kakao, ale jakoś nie wyobrażałam sobie kakao w bidonie, bez lodówki). Inne dziecko miało kubuś play, to takie butelki z ustnikiem, też imho dobre wyjście. Zresztą wodę min też sprzedają w butelkach z ustnikiem, ale mój synek akurat bardzo chciał bidon Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 16.09.11, 11:35 termo-bidon marki alfi, z podwojnymi sciankami. Mlodzi maja komfortowa tempertaure i w zimie i w lecie - i to bylo decydujace. dobre, szczelne acz proste zamkniecie. higiena przy pomocy firmowych tabsow niestety. przy tych wszystkich dziubkach trzeba uwazac na ich higiene bo ponoc szybko sie tam swinstwo zalega. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 16.09.11, 12:15 w butelkach jednorazowych z ustnikiem- woda albo kubuś czy inny jupik; bidon moim zdaniem malo higieniczny; Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 mycie bidonów 17.09.11, 08:06 Doskonały sposób na doczyszczenie bidonu i pozbycie się zapachu: Wsypuję do bidonu trochę proszku do zmywarki, zalewam wrzątkiem i zostawiam. Po godzinie porządnie płuczę i jest jak nowy. Ciekwe tylko jak długo wytrzyma czyszczenie taką chemią Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: mycie bidonów 17.09.11, 08:30 Ale po co aż tak? Nie wystarczy odrobina płynu do mycia naczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: mycie bidonów 19.09.11, 19:31 dopoki bidon jest stalowy li tylko, to git. niestety te lzejsze sa z powlekanego aluminium i traktowanie ich proszkiem do zmywarki konczy sie kiedys uszkodzeniem powloki i uwalnianiem trujacego aluminium. podobnie z plastikowymi. wszytsko gra dopoki produkt zostal wyprodukowany z mysla o uzywaniu zmywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 17.09.11, 21:26 nie prościej kupić mu sok Kubuś play, czy mineralną z ustnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś