Dodaj do ulubionych

W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bidon?

25.08.11, 12:43
Mój syn idzie do pierwszej klasy i zastanawiam się w czym dawać mu picie do szkoły, czy w bidonie - jeśli tak to jaki kupić żeby nie przeciekał?
Obserwuj wątek
    • agus8 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:51
      butelki małe, z wodą, kubuś play itp.
    • jagabaga92 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:52
      W butelce plastikowej z "dzióbkiem".
      • leluchow1 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 12:56
        Butelka z dzióbkiem albo bidon zależnie od tego co mi wpadnie w ręce.
        • iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:06
          w tym roku kupie ten
          www.tchibo.pl/Bidon-p400007291.html
    • kokosanka_82 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:06
      Najwygodniejsza jest butelka z dziubkiem po jakiejś wodzie itp..

A do picia zdecydowanie woda lub herbata...
      W końcu sama piszesz, że to ma być do picia..
      A wszelkimi napojami słodkimi typu soki (kubuś itp.), napoje owocowe, nektary ciężko jest ugasić pragnienie.. a już popijać kanapkę?

Ale w sumie to Wasz wybór..

Jednak butelka z dziubkiem jest najlepsza.. poręczna, wygodna w trzymaniu, można kupić je o różnej wielkości ( 0,5l czy 0,75) i dopasować w zależności czy ma np. w-f lub więcej godzin itp. Bidon też może być, ale one są raczej 0,3 lub 0,5

A butelka zwykła? Tylko jeśli jesteś pewna, że zawsze ją dobrze zakręci.. a z tym może być różnie... bo i dorosłym się zdarza źle to zrobić... no i młody może się polać przy piciu..
    • kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:34
      zwykła mała woda mineralna, z dzióbkiem
      bidony śmierdząsad tym dzieci piją wodę, nie widze celu przelewania- tak jest higienicznej.
      polecam zalatwic do klasy baniak z wodą- koszt dla rodzica niewielki, a dzieci mają co pic
      • iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 17:10

kunnegunnda napisała:

> polecam zalatwic do klasy baniak z wodą- koszt dla rodzica niewielki, a dzieci
        > mają co pic

właśnie jaki to koszt?
        • kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:22
          my na wodę i w przedszkolu i w szkole dajemy 10 zł
          • iin-ess Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 08:44
            kunnegunnda napisała:

> my na wodę i w przedszkolu i w szkole dajemy 10 zł

ale to jest na klasę czy ogólnie w szkole stoi?
    • joanna_poz Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:35
      w butelkach jednorazowych.
    • alabama8 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:45
      W plastikowych butelkach po Tymbarku. Każdy bidon (jeśli nie lejesz do niego tylko wody) po jakimś czasie zaśmierduje. Nawet jeśli się go regularnie myje. Robią się zacieki, naloty i inne syfki. Butelka plastikowa starcza na tydzień, dwa (z myciem) i potem ląduje w koszu.
      • b-b1 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 13:59
        Kupuję wodę niegazowaną w małych butelkach-butelki normalne z korkiem.
        Więcej wypadków zalania zauważyłam w momencie posiadania butelek z dzióbkiem-z korkiem-żadnego.
        • aniaop Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 14:45
          Woda niegazowana 0,5 l w normalnych plastikowych butelkach. Po wypiciu laduje w koszu.
    • dorek3 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 15:32
      Tak jak większość w tym wątku, w małych butelkach po wodzie, kubusiu, z dzióbkiem. Zima nosili niewielkie termosy z czymś ciepłym.
    • canuck_eh Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 16:53
      W takich oto butelkach
      nalgene.com/product/
      albo stainless steel butelki - wtedy woda jest jakis czas utrzymywana zimna, jak te na tych obrazkach

www.google.ca/search?q=stainless+steel+water+bottle&hl=en&biw=1280&bih=909&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vmFWTs2UAueusQK48um2DA&sqi=2&ved=0CIIBELAE
    • wuwujama Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 18:01
      Potwierdzam, bidon po jakims czasie zaczyna smierdziec nawet jak dajemy tylko wode, nie da sie ich dobrze umyc. Daje wode lub herbate w zwyklej butelce z korkiem, bo zeby wypic trzeba sie zatrzymac, zeby sie nie polac, dzieciak nie biega, wiec sie nie zakrztusi. Z codziennym myciem wytrzyma tydzien.
      • najma78 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:08
        Nie daje, bo woda i kubki sa w szkole w kazdej klasie. Na wycieczki itp. dostaja wode w bidonach albo po prostu butelkach o pojemnosci max 0.5l ale zazwyczaj mniejszych.
    • kepp Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 19:37
      Bidony śmierdzą jeśli są plastikowe. Te z aluminium nie łapią zapachu i zazwyczaj mają porządne korki... Wybór jest bardzo duży, np:
      8a.pl/page,produkty,kat,41,naczynia.html
      Są nawet takie dedykowane dla dzieci: 8a.pl/page,produkt,id,6299,juniors-drink-bottle.html
      • kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 23:13
        jak są plastikowe to śmierdza plastikiem dodatkowo.
        trudno je utrzymac w higienie.
        nie zgdazam się równiez z pomyslem "wieloużywania" butelek po wodzie, nie daj boze soków - one nie sa do tego przeznaczone.
        ot, po prostu butelka z wodą- dlaczego nie? higienicznie, zdrowo
    • 71gosik Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 25.08.11, 22:29
      W ciepłe miesiące butelka z woda mineralną z dzióbkiem, w chłodniejsze mały termos (0,25l) z herbatą.
    • mruwa9 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 00:30
      Kurcze, cala swoja edukacje przezylam bez bidonow i sokow zabieranych do szkoly, a teraz bez napoju ani rusz...
      Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka wody z kranu i pije.
      • aniaop Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 06:32
        mruwa9 napisała:

>
        > Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka
        > wody z kranu i pije.

Hm, moja mama 46 lat w warszawskich wodociagach pracowala i nigdy nikomu nie polecilabym pic wody lecacej z naszych kranow.
      • mama_kotula Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 07:17
        Cytat
        Moje dziecko dostalo..zwykly plastikowy kubek. Chce mu sie pic- nalewa do kubka wody z kranu i pije.

O, to tak jak moje - tyle że moje pije bezpośrednio z kranu. Do tej pory nie umarło i nie zatruło się, zresztą ja piję kranówkę od 30 lat ;D.
        Tyle, że u nas dobra woda jest, a w szkole dzieci (707m n.p.m, w górach) jeszcze lepsza.

Aa, w zimie czasem dziecię prosi o coś ciepłego do picia, to dostaje termos z herbatą.

Tak w ramach anegdotki o piciu w szkole - pamiętam "cudowną" inicjatywę rodziców, aby zakupić czajnik bezprzewodowy i aby nauczycielka robiła dzieciom gorącą herbatę do drugiego śniadania. Inicjatywa padła, kiedy nauczycielka uświadomiła rodziców, że spęd 12 sześciolatków z kubkami wrzątku to raczej nie jest najlepszy pomysł tongue_out
      • kunnegunnda Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 07:57
        w czasach mojej edukacji dostawalismy w szkole kompot/herbate/mleko
        na przerwie, jak mielismy wf wychodzilismy do sklepu nielegalnie po picie najczesciej słodkie ulipki, np herbavitsmile
        moje dzieci maja 2 godz wf- po wysilku trzeba pic- takie sa zaleenia i tgo ja ucze moje dzieci (m.i. ie zakwasy nie robia)
        wole po prostu dac wode, zalatwic, zeby ta woda byla w klasie.
        nie ma przeszkód, zeby pic teraz kranówe0 ale mineralka lepsza, nie wyobrazam sobie, zeby dziecko bieglo na wf do sracza i ustawialo sie w kolejce do kranu- ma swoja wode juz. osoboscie nei widze problemu
        • joanna_poz Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 09:15
          > w czasach mojej edukacji dostawalismy w szkole kompot/herbate/mleko

w szkole syna jest mleko
    • kanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 17:31
      W lecie to butelka wody 1,5 latra schodzi ... + kompot z obiadu. Ale młody na świetlice chodzi, na piłkę....
      • sgosia5 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 26.08.11, 23:19
        > W lecie to butelka wody 1,5 latra schodzi ... + kompot z obiadu. Ale młody na ś
        > wietlice chodzi, na piłkę....

dajesz mu 1,5 litrową butelkę wody do plecaka??? o matko... ale jak tyle pije, to chyba nie ma wyboru
        • kanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 15:57
          W lecie mu daję, bo tyle mu schodzi smile Normalnie to pół litra wody i sok 0,33.
    • feniks_z_popiolu Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 06:30
      Mała butelka z wodą.
    • estragonka Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 07:48
      raz na miesiac jezdze do hurtowni i kupuje wode, czasem soki w malych butelkach. 0,5l lub 0,7l. corka sobie potem wybiera co chce do szkoly i bierze. po pierwszej klasie i testowaniu bidonow, kubkow i innych cudakow to jest najlepszy sposob. wszystkie bidony po pewnym czasie albo przeciekaly albo smierdzialy.
      • ata-07 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 27.08.11, 19:07
        Herbatka miętowa w butelce szklanej, zakręcanej - Kubuś.
        Plastikowe są niezdrowe.
        • myelegans Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 28.08.11, 02:29
          W kazdej klasie jest fontanna z woda. Moje dziecko z ojcem tez pija kranowe w domu, ja filtruje.
          Do polskiej szkoly kupilismy baniak i male, plastikowe kubeczki, dzieci sie same obsluguja.
    • iza232 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 30.08.11, 14:57
      Daję małą cisowiankę albo żywiecką. Na początku też miałam bidon ale wywaliłam po paru miesiącach i więcej nie kupię. Moja pije wodę przez cały rok szkolny.
    • minkapinka Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 30.08.11, 21:22
      woda w małej butelce, w klasie dzieci maja do dyspozycji wodę i kubki
    • katarzyna1978rodzic Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 02.09.11, 13:41
      Ja polecałabym butelkę z dziubkiem - jaki już wiele mam wskazywało.
      Nie korzystam z bidonów bo mam wrażenie, że po kilku dniach trzymania tam wody/innych napojów nie jest to już tak czyste jak bym chciała. Przecież każda butelka w końcu zaczyna pleśnieć, gnić w środku, nie wiem czy da się to tak dokładnie domyć. Dlatego jednorazowe są chyba lepsze.
      To moje zdanie, jeśli ktoś się nie zgadza to nie mam z tym problemu - proszę zatem nie bombardować mnie postami, że jestem przecina bidonomsmile

Reasumując, polecam wodę w 05, lub 0,7l butelkachsmile
      • penelopa40 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły 02.09.11, 15:55
        woda mineralna niegazowana w plastikowej jednorazowej butelce 0,5 litra...
    • joxanna Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 02.09.11, 21:44
      Są też bidony metalowe - moim dzieciom służy jeden już chyba z 2 lata - na plac zabaw, dla synka do klubu. Myję go po każdym użyciu (tzn po każdym dniu używania) i wlewam tylko wodę. I chyba kupię jeszcze jeden, tylko mniejszy.
    • budzik11 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 03.09.11, 13:18
      Butelka po Kubusiu Play.
    • mama-ola Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 05.09.11, 09:26
      Mój syn ma bidon, wlałam mu dzisiaj wodę mineralną do niego. (Chciał co prawda kakao, ale jakoś nie wyobrażałam sobie kakao w bidonie, bez lodówki). Inne dziecko miało kubuś play, to takie butelki z ustnikiem, też imho dobre wyjście. Zresztą wodę min też sprzedają w butelkach z ustnikiem, ale mój synek akurat bardzo chciał bidon smile
    • mamusia1999 Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 16.09.11, 11:35
      termo-bidon marki alfi, z podwojnymi sciankami. Mlodzi maja komfortowa tempertaure i w zimie i w lecie - i to bylo decydujace. dobre, szczelne acz proste zamkniecie. higiena przy pomocy firmowych tabsow niestety.
      przy tych wszystkich dziubkach trzeba uwazac na ich higiene bo ponoc szybko sie tam swinstwo zalega.
    • dixi Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 16.09.11, 12:15
      w butelkach jednorazowych z ustnikiem- woda albo kubuś czy inny jupik;
      bidon moim zdaniem malo higieniczny;
      • agulka04 mycie bidonów 17.09.11, 08:06
        Doskonały sposób na doczyszczenie bidonu i pozbycie się zapachu:
        Wsypuję do bidonu trochę proszku do zmywarki, zalewam wrzątkiem i zostawiam. Po godzinie porządnie płuczę i jest jak nowy. Ciekwe tylko jak długo wytrzyma czyszczenie taką chemią wink
        • mama303 Re: mycie bidonów 17.09.11, 08:30
          Ale po co aż tak? Nie wystarczy odrobina płynu do mycia naczyć?
          • agulka04 Re: mycie bidonów 18.09.11, 14:32
            No właśnie nie zawsze wystarcza.
        • mamusia1999 Re: mycie bidonów 19.09.11, 19:31
          dopoki bidon jest stalowy li tylko, to git. niestety te lzejsze sa z powlekanego aluminium i traktowanie ich proszkiem do zmywarki konczy sie kiedys uszkodzeniem powloki i uwalnianiem trujacego aluminium. podobnie z plastikowymi.
          wszytsko gra dopoki produkt zostal wyprodukowany z mysla o uzywaniu zmywarki.
    • joanka-r Re: W czym dajecie dzieciom picie do szkoły - bid 17.09.11, 21:26
      nie prościej kupić mu sok Kubuś play, czy mineralną z ustnikiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka