Dodaj do ulubionych

Ubranie do szkoły

07.09.11, 10:42
Wczoraj byłam na zebraniu rodziców I klas i dowiedziałam się, że ubiór dziecka w szkole zgodnie ze statutem szkoły ma być schludny w kolorystyce: ciel, czerń, granat, szary.

Mój syn dotychczas (w zerówce) nosił ubrania w kolorystyce ciemnej zieleni, khaki, beżu, brązu, bieli. To przecież stonowane kolory. I takich ubrań ma najwięcej. Czy będzie miał problemy w szkole, gdy będzie przychodził do niej w ubraniach, które aktualnie ma w szafie? Jak personel do tego podchodzi? Dodam, że zgodnie z zapisami statutu za nieprzestrzeganie statutowych zasad obniżana jest ocena ze sprawowania, grozi nawet nagana (ale za taką błahostkę, jak "inny" kolor ubrania niż wymienione w statucie???)
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 10:47
      skoro jest to wpisane w statucie to nie jest to taka błahostka.
      tak, bedzie miał problemy.
    • bazylea1 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 10:53
      u nas też są takie zasady. na początku 1 klasy patrzą na to przez palce, pozniej faktycznie sprawdzają. inna sprawa że o tej kwestii informowano już na zebraniu wstępnym przed wakacjami.
      • bazylea1 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 10:54
        a beż podciągam pod szary wink
    • makurokurosek Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:06
      u nas na szczęście nie ma narzuconych strojów ani kolorystki . Jak dla mnie jest to lekko chory pomysł
      • mama_kotula Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:13
        makurokurosek napisała:
        > u nas na szczęście nie ma narzuconych strojów ani kolorystki . Jak dla mnie jes
        > t to lekko chory pomysł

Dlaczego chory? smile
        U nas są mundurki, bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Wygląda fajnie, jest wygodnie. Kosztowo to samo - siłą rzeczy kupuję mniej rzeczy "codzienno-wyjściowych", bo i tak pół dnia spędzają w szkole.
        • makurokurosek Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:19
          Chore, jeżeli dowiadujesz się o tym we wrześniu, kiedy tak naprawdę masz już uzupełnioną garderobę dziecka
          • mama_kotula Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:20
            makurokurosek napisała:
            > Chore, jeżeli dowiadujesz się o tym we wrześniu, kiedy tak naprawdę masz już uz
            > upełnioną garderobę dziecka

Aa, tu przyznaję ci rację smile o takich rzeczach powinno się informowac przed wakacjami imho.
    • morekac Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:06
      Kup mu 2-3 T-shirty w szkolnych kolorach - będzie wrzucał na te zielone, beżowe i brązowe i nie będą mogli się czepiać. wink
      • jagabaga92 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:12
        Największy problem mam ze spodniami i butami - to właśnie spodnie ma przede wszystkim zielone i brązowe, a buty zmienne: khaki z pomarańczowymi wykończeniami.
        • mama_kotula Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:17
          jagabaga92 napisała:

> Największy problem mam ze spodniami i butami - to właśnie spodnie ma przede wsz
          > ystkim zielone i brązowe, a buty zmienne: khaki z pomarańczowymi wykończeniami.

Zapytaj w szkole, jak ma to być realizowane - bardzo możliwe, że wystarczy, aby kolory "szkolne" były "na górze".
          Moje dziecko do mundurku szkolnego nosi spodnie w kolorach rozmaitych (brąz, zieleń, granat, czarny, beż) - stonowanych. Nikt się nie przyczepia, mimo, że oficjalna kolorystyka to biel-granat-niebieski. Tylko z okazji wyjść poza szkołę dostaję informację, że na wyjście spodnie mają być ciemne i nie dżinsowe wink

Butów się raczej nie powinni czepiać, tak sądzę smile
          • joanna_poz Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:42
            > Zapytaj w szkole, jak ma to być realizowane - bardzo możliwe, że wystarczy, aby
            > kolory "szkolne" były "na górze".

dokładnie.
            u nas kolorystyka szkolna - biały, pomarańczowy, granatowy - dotyczy tylko góry.
            spodnie i buty moga być dowolne.
          • morekac Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 18:50
            Zapytaj w szkole, jak ma to być realizowane - bardzo możliwe, że wystarczy, aby
            > kolory "szkolne" były "na górze".

Tak jest w większości szkół - wiadomo, że może różowe spodnie nie ujdą, ale już na pewno na buty khaki z pomarańczowymi wykończeniami nikt nie powinien zwracać uwagi. W razie czego twierdzisz z całym przekonaniem, że na twojego syna nie było butów w innym kolorze w dostępnym dla ciebie przedziale cenowym...
    • feniks_z_popiolu Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 11:17
      U nas też tak zapisana kolorystyka. Jednak dzieci chodzą też w beżo-brązach i zieleniach. I nikt specjalnie tego nie tępi. Oczywiście kolory neonowe, wrzaskliwe, mocno dekoracyjne a także gołe brzuchy smile odpadają.
    • jagabaga92 A kolorowy "motyw"? 07.09.11, 11:57
      Właśnie - jak jest traktowany czerwony cieniutki paseczek na bluzce w paseczki biało-szaro-czerwone, albo mały czerwony obrazek na białej bluzce (np. czerwone światło na motywie drogi, która jest na bluzce), albo zielone drzewo na granatowej bluzce? Sama jestem zielona w temacie od strony praktycznej, dlatego pytamwink
      • bazylea1 Re: A kolorowy "motyw"? 07.09.11, 13:58
        u nas w teorii ubrania powinny być gładkie, bez pasków, rysunków, napisów ale w praktyce dyskretne wzory są tolerowane.
    • minkapinka Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 12:12
      nie popadałabym w przesadę, kolory, które wymieniłas są stonowane,
      • mik.a77 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 13:13
        U córki w szkole pełna paleta barw - chociaż jest kolorowo a nie ponuro - na bluzeczki nakładam tylko zieloną koszulkę polo z emblematem szkoły, co do obuwia, to warunek jest taki, że ma być na białej podeszwie, ale jak już się dowiedziałam to nie wynika ze statutu szkoły tylko panie sprzątaczki nie muszą wtedy zaciekle myć linoleum, którym wyłożone są korytarze szkoły.
        • kunnegunnda Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 13:52
          biala podeszwa u nas wynika z podlogi w sali gimnastycznej.
    • kunnegunnda Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 13:50
      u nas jak kolory obowiazywaly, to obowiazywaly- znaczy dziecko dostwawało wipis w dzienniczku i rodzic musial podpisac i podporzadakowac sie- taki jest statut szkloly i nalezy go przestrzegac.
      teraz nic nie obowiazuje- a raczej obowiazuje minimum- czyli stroj schlubny i czysty.
      szkola dobra, dzieci adbane, dzieci przychodza wlasnie w stonowanych kolorach, czysto schludnie i skromnie
      • zielonacherbata Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 14:16
        a u nas na zebraniu nie było na ten temat ani słowa - czy wobec tego mam rozumiec, ze wszystkie kolory dozwolone?
        • kasialip5 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 14:37
          U mojego syna strój szkolny określony jest jasno przez szkołę. Dzieci mają jednakowe koszulki z logo szkoły, spodnie czarne lub granatowe i tenisówki. Strój na wf też jest dokładnie określony (włącznie z obuwiem).
        • agni71 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 16:30
          zielonacherbata napisała:

> a u nas na zebraniu nie było na ten temat ani słowa - czy wobec tego mam rozumi
          > ec, ze wszystkie kolory dozwolone?

chyba tak. U nas jest zupełna dowolnośc stroju.
    • budzik11 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 16:18
      Nawet mi przez myśl nie przeszło czytać statut szkoły i zastanawiać się nad kolorystyką ubrań. Córka chodzi (no, na razie pierwszy tydzień) i widzę, że obowiązują chyba dowolne kolory.
    • mama303 Re: Ubranie do szkoły 07.09.11, 17:58
      jagabaga92 napisała:

> Wczoraj byłam na zebraniu rodziców I klas i dowiedziałam się, że ubiór dziecka
      > w szkole zgodnie ze statutem szkoły ma być schludny w kolorystyce: ciel, czerń,
      > granat, szary.

Kto takie bzdury wymyśla do tych regulaminów?
      No jak napisali to chyba trzeba się zastosować, nie masz innego wyjścia.

Jak to dobrze że u nas strój do szkoły dowolny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka