Dodaj do ulubionych

Trening pamięci

20.09.11, 11:19
Czy macie doświadczenia w kursach, na ktorych uczą zapamiętywania? Warto zaplacic z taki trening pamięci? Da to coś? Moja chrzesniaczka jest piekielnie ambitna, ale srednio zdolna, ma slabą pamięc. Warto na taki kurs ja poslac? Dziewczyna jest w I klasie gimnazjum.
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Trening pamięci 20.09.11, 14:01
      Up, nikt nie wie?
    • bri Re: Trening pamięci 20.09.11, 14:07
      Warto. Nie tylko trening pamięci, ale też szybkiego czytania, niech ją nauczą robić notatki w formie mapek itp. To się bardzo przydaje. Tyle, że kurs tylko jej pokaże jak to ćwiczyć. Sama będzie musiała i tak włożyć sporo pracy, żeby móc się tymi technikami płynnie posługiwać.
      • alfa36 Re: Trening pamięci 20.09.11, 14:34
        To chyba nieco pozno pomslałam o tym. Mloda w pierszej klasie gimnazjum ma sporo nauki. Podoła rownież kursowi?
        • bri Re: Trening pamięci 20.09.11, 16:05
          Nie wiem, pewnie są różne kursy. Ale trenować te umiejętności może właśnie przygotowując się do lekcji. Moim zdaniem takie coś powinno być w programie szkoły podstawowej.
          • azjaodkuchni Re: Trening pamięci 20.09.11, 16:49
            Warto... w polskiej szkole mojego dziecka były takie zajęcia dla dzieci z końca podstawówki, podobno świetnie dzieci zdawały później egzaminy po 6 klasie.
            • aurinko5 Re: Trening pamięci 20.09.11, 19:11
              Ja chodziłam na kurs szybkiego zapamietywania i czytania w LO. Naprawde warto. Bardzo mi pomogł w nauce.
              • alfa36 Re: Trening pamięci 21.09.11, 10:03
                Dzięki za odpowiedzi. Mlodą wyslę na kurs.
                • domin-ika30 Re: Trening pamięci 27.08.13, 09:28
                  Z doświadczenia wiem, że warto skorzystać z takiego treningu.Dzieci lepiej się wtedy uczą i szybciej zapamietują.
    • jotde3 Re: Trening pamięci 27.08.13, 10:26
      nie wiem jak z zpamietywaniem ale robienie notatek w formie mapek bardzo pomagało mi w pracy , zresztą w tamtym haosie innych nie dało sie robić . ale czy do tego trzeba aż jakiegoś kursu ?
      • monikaa13 Re: Trening pamięci 27.08.13, 20:22
        W jakim wieku należałoby zapisać dziecko na taki kurs?
    • biala_ladecka Re: Trening pamięci 28.08.13, 10:59
      Moim zdaniem warto. Chodziłam na taki kurs w podstawówce (nie pamiętam dokładnie w której klasie, gdzieś między 5, a 7), bardzo lubiłam te zajęcia. Nie przypominam sobie, żeby były jakimś obciążeniem, raczej rozrywką. Na jednym z konkursów startowałam w grupie dorosłych i pamiętam, że byłam zszokowana, jakie efekty można osiągnąć.
      Z mnemotechnik korzystam do dziś, automatycznie i bardzo sobie cenię ten "odruch".

• basiastel Re: Trening pamięci 28.08.13, 12:23
      Moja córka chodziła na taki roczny kurs w 1 klasie podstawówki. Traktowała to siłą rzeczy raczej zabawowo, ale efekt był, czytała najszybciej w klasie. Aktualnie chciałaby coś takiego ponownie zrobić już bardziej świadomie.
    • jotde3 Re: Trening pamięci 28.08.13, 14:38
      jedno mnie tu tylko dziwni, -skoro to takie dobre a znane już tak długo i niewidać żadnych " przeciw " to czemu tego nie ma jeszcze w programie szkolnym ?
      • jagabaga92 Re: Trening pamięci 28.08.13, 14:57
        Bo Ci, którzy takie kursy prowadzą muszą zarobić. Większość tego, co "lepsze" jest poza programem szkolnym.
        • jotde3 Re: Trening pamięci 28.08.13, 15:04
          jagabaga92 napisała:

> Bo Ci, którzy takie kursy prowadzą muszą zarobić. Większość tego, co "lepsze" j
          > est poza programem szkolnym.

ale szkoła płaci nauczycielą .
          zawsze są też szkoły prywatne i jest EWD i każda szkoła prywatna chce mieć wysokie EWD wiec sie domyślam że każda szkoła prywatna przykłada duża wage do tego typu zajęć i każdy ich uczeń musi świetnie znać te techniki wiec rozumiem że w niemal każdej szkole prywaatnej te zajęcia są stale w programie jako ćwiczenia .
          • jotde3 Re: Trening pamięci 29.08.13, 16:33
            maksiu a ty masz jakieś doświadczenia z tym związane ?

• plater-2 Re: Trening pamięci 29.08.13, 15:45
      Moj syn chodzil na "superpamiec" i na "technike ucznia sie". Wielokrotnie mi dziekowal, ze go zapisalam, a juz studia dawno skonczyl .
      • k1234561 Re: Trening pamięci 31.08.13, 20:02
        Ja chodziłam na tego typu kurs jeszcze w liceum.Nic mi nie dał.Dla mnie osobiście to była wywalona kasa.Notatki-mapki nie trafiają do mnie,czytanie poprzez ogarnianie wzrokiem kilku wyrazów naraz też mi nie podpasowało.Mimo tego kursu zdałam maturę,dostałam się na studia i skończyłam je.
        Może jestem jakiś odmieńcem,ale te metody mnie osobiście nie przekonują.
        Nadmienię,że bratankowie i bratanica mojego męża,również uczestniczyli w tych kursach i z tego co wiem też nie wykorzystują wiadomości zdobytych tam w nauce.Krótko mówiąc też im ten kurs nic nie dał konkretnego.
        • angazetka Re: Trening pamięci 01.09.13, 21:40
          Też chodziłam na taki kurs jakoś pod koniec podstawówki i też mi nic nie dał. Nie przekonują mnie również mapy myśli. Czytam szybko, umiem wzrokowo wyłapać słowa-klucze, łatwo zapamiętuję i kojarzę fakty sama z siebie - może techniki, które do tego celu wykorzystuję, nie są idealne, ale są idealne dla mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka