Dodaj do ulubionych

Zęby stałe

24.09.11, 21:33
W jaki sposób Waszym dzieciom wyrastały/wyrastają zęby stałe - zwłaszcza górne jedynki. Czy rosną "przy sobie", stykając się, czy jest między nimi odstęp?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Zęby stałe 24.09.11, 21:41
      Nie ma przerwy.
    • joswi70 Re: Zęby stałe 24.09.11, 23:37
      U mojej córki była duża przerwa między jedynkami. Ze 3 lata była. Ortodontka zalecała aparat, który zbliżyłby zęby. Przeczekałam - zęby są równe i bez odstępu.
    • tijgertje Re: Zęby stałe 25.09.11, 00:36
      Dolne jedynki rosly w poprzek, bo nie mialy miejsca, musialy najpierw rozepcha pozostale zeby i sie ladnie wyrownaly. Gorne jedynki rosly ukosem, najpierw wychodzil zewnetrzny kant, potem reszta, z trojkatna szpara na srodku. Jak zaczely sie wyrzynac dwojki, to jedynki spychaly do srodka. Mlody ma 7,5 roku, jeszcze szczeline miedzy gornymi jedynkami, ale prawa dwojka jeszcze nie wyszla do konca i caly czas naprostowuje jedynke, tak ze mezle, ze za jakies 2 miesiace zarowno jedynki jak i dwojki beda rowniutkie. Dentystka mlodego (leczaca tylko i wylacznie dzieci) twierdzi, ze nie widziala jeszcze dziecka, ktoremu by gorne jedynki od razu rowno rosly, bo sa 2 zazwyczaj 2 razy szersze od mleczakow i musza sobie najpierw zrobic miejsce.
    • dorotakatarzyna Re: Zęby stałe 25.09.11, 10:54
      U mojej trójki u każdego inaczej.
      Jedno - długo na butelce, zęby zaczęły wypadać jak miał 5,5 roku. Wyrosły idealnie równe, bez żadnej przerwy. Drugie - smoczek, butelka, zęby zaczęły rosnąć jeszcze zanim wypadły stare, wyglądała jak rekin - bez żadnych ortodontów ma idealnie równe, ideał po prostu.
      Trzecie - zero smoczka, bardzo krótko butelka, dziewczynka duża od urodzenia - mleczaki były daleko od siebie, od początku przerwy mniędzy nimi. Jedynki wypadły jak miała z 5,5 roku, nie było ich przez rok! Wyrosły z przerwą, zgryz otwarty, od roku nosi aparat. Jest jedna zaleta tych odstępów między zębami - ortodontka mówi, że wszystkie zęby się zmieszczą bez problemu, więc wyrosną prosto. Siostrzenica ma zęby bardzo ciasno, teraz trójki już się nie mieszczą, aparat musi poszerzać szczękę.
      • mik.a77 Re: Zęby stałe 25.09.11, 11:26
        U nas, jak dotąd mamy tylko 4 zęby stałe, czyli górne jedynki i dolne jedynki, córka ma 7 lat. Ostatnio byłam u dentysty i już się dowiedziałam, że będzie problem, te dolne jedynki są tak szerokie, że zakładają się na siebie, a jeszcze dwójki nie wypadły ani trójki. Mamy bardzo szeroką przerwę między jedynkami, i już dostałam skierowanie na przecięcie wędzidełka, bo jest bardzo grube. Ortodonta powiedział, że bez aparatu się nie obędzie sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka