Dodaj do ulubionych

Rada Rodziców

30.09.11, 07:13
U mnie w obecnym roku szkolnym nastąpiła podwyżka na RR, obecnie 40 zł. Mieszkam w 30 tys.mieście, z dużym bezrobociem. Ściagalnośc poprzedniego wynosiła coś ok.60%, nie wiem czy teraz finansowo się RR zamknie. Obawiam się, że teraz rodzice zaczną w ogóle rezygnować z wpłat na RR, w końcu jest nieobowiązakowa.
Obserwuj wątek
    • kasialip5 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 08:33
      Mam dziecko w szkole prywatnej- my ustaliliśmy składkę wspólnie na 240 zł/ sem.
      • maria_rosa Re: Rada Rodziców 30.09.11, 09:01
        W szkole mojego syna rodzice do składek na radę rodziców podchodzą z reguły" ja nie płacę, to państwowa szkoła". Tyle tylko, że z tych pieniędzy nagdody, wyróżnienia dostają ich dzieci, również na jakieś imprezy szkolne są wykorzystywane te pieniążki.
        Inni rodzice mówią: moje dziecko nie dostaje nagród więc nie płącę.
        Składka jest roczna w wysokości 50zł.

Jak widać podejścia do tematu są różne.
        Ja płacę.

pozdr
        • penelopa40 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 09:13
          rada rodziców, szkoła państwowa, podstawowa, 15zł miesięcznie, jeśli ktoś ma dwoje dzieci w szkole 9zł /m, jeśli troje 6 czy 7zł... rocznie wychodzi 150zł, lub 90zł, ściągalność tak 2/3 mniej więcej, najbardziej działa na rodziców dofinansowanie do wycieczki klasowej, im większe wpłaty na RR tych większe owo dofinansowanie od dyrekcji...
    • aniask_mama Re: Rada Rodziców 30.09.11, 09:13
      Szkoła społeczna, nie ma rady rodziców, nic nie płacę zatemsmile

Natomiast: tak to już jest, że będzie grupa wiecznieniepłacących...wink
      • b-b1 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 09:36
        Ustaliliśmy z klasą, że kto może wpłaca 50zł, kto nie daje rady niech wpłaci 10zł.
        Policzyliśmy, że gdyby każdy z rodziców wpłacił 10zł-będzie więcej pieniędzy, niż przez poprzednie lata, kiedy i tak po 50zł wpłacał co któryś rodzic.
    • apapon Re: Rada Rodziców 30.09.11, 09:29
      A jeszcze jedno, czy wpłacacie na RR jako darowiznę? Czy można w tym roku również odliczyć darowizny w rozliczeniu rocznym?
    • budzik11 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 10:03
      Szkoła wiejska, składka roczna - 40zł. można płacić w ratach (4zł miesięcznie to nie majątek, naprawdę). W przypadku kilkorga dzieci w szkole płaci się tylko raz.
    • zuzanka79 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 11:56
      U nas pierwsze dziecko w szkole - 35 zł rok w ubiegłym 30 zł
      drugie dziecko w szkole 15 zł rok w ubiegłym tak samo
      trzecie i kolejne 5 zł rok.
      I jest oburzenie o te 5 zł, bo do roku ubiegłego było 0.
      Porażka jakaś uncertain
      RR w roku ubiegłym miała ok 7000 zł wpływu w tym ok 2000zł prowizja ze zdjęć i ubezpieczenia oraz 500 zł od sponsora.
      I wszystko zostało wydane. Wychodzi mi, że każde dziecko otrzymało od RR 30,17 bez względu na to czy wpłaciło 30 zł czy 15 czy nic. I już zostało powiedziane - nie ma kasy, nie ma teatrzyków, koncertów i innych takich w ramach lekcji. Bo niepłacących jest co raz więcej z roku na rok.
      • b-b1 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 12:03
        I już zostało powiedziane - nie ma kasy, nie ma teatrzyków, koncertów i innych takich w ramach lekcji. Bo niepłacących jest co raz więcej z roku na rok.

U nas takie występy są dodatkowo płatne 1/2zł-nie ma nic za darmo.
        • apapon Re: Rada Rodziców 30.09.11, 13:04
          No własnie o to mi chodziło. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Wiem, że nie jest to obowiązek, ale żal mi, że ja płacę a korzystaja również dzieci rodziców niepłacących. Wiem, że nie każdego może stać, ale z obserwacji na "moim" terenie najwięcej jest tych dla których to nie powinno być problemem.
          • ania_dentystka Re: Rada Rodziców 30.09.11, 13:34
            U nas w ubiegłym roku było brutalnie, ale sprawiedliwie. Nic ekstra za darmo. Szkoła publiczna, dobra, w zasadzie wszystkich rodziców stac na równowartość 3 bochenków chleba miesięcznie, ale jak ktos wspomniał jest grupa nigdyniepłacąca. Nie bo nie. A więc nie. Dziecko NIE podpisało sie na laurce dla wychowawczyni, dziecko NIE dostało zaproszenia na imprezę szkolną, dziecko NIE miało opłaconego wstepu gdzieś tam, dziecko musiało przynieść papier kolorowy bo NIE dostało klasowego. Przykre dla dziecka ( odpowiada za rodziców), brutalna lekcja, ze wszystkim się zgadzam, ale......w tym roku jakoś dziwnie niepłacący zapłacili.
            A teraz nas rozdziobcie jak wrony.
            • apapon Re: Rada Rodziców 30.09.11, 13:38
              Ależ nie ma za co rozdziobywać. Uważam, że mogę zasponosorwać potrzebujacym, a nie cwaniakom. Też będę optować u siebie za tym, żeby nagrody dostały dzieci, ale warunkeim będzie wpłata na RR przez rodziców. Jak inaczej zmobilizować? Płacić się nie chce ale korzystać to i owszem. Jak sama napisałaś nic nie ma za darmo.
          • budzik11 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 13:36
            40zł rocznie to 4zł miesięcznie. Paczka papierosów kosztuje 10zł - a zwykle ci, którzy twierdzą, że ich nie stać - na fajki (paczka dziennie) i inne używki sobie nie żałują. To obserwacje z mojego terenu wink
          • zuzanka79 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 19:58
            apapon napisała:

> No własnie o to mi chodziło. Dziekuje za wszelkie odpowiedzi. Wiem, że nie jest
            > to obowiązek, ale żal mi, że ja płacę a korzystaja również dzieci rodziców nie
            > płacących. Wiem, że nie każdego może stać, ale z obserwacji na "moim" terenie n
            > ajwięcej jest tych dla których to nie powinno być problemem.

Kiedy końcem wakacji dostałam od skarbnika-księgowego roczne sprawozdanie finansowe razem z listami wpłat klasowych to mało z kanapy nie spadłam gdy sobie je przejrzałam. Okazało się że zapłacili wszyscy ci na których raczej nie ma co liczyć, nie wpłaciły dzieci m.in: nauczycielki tejże szkoły. Nic dodać nic ująć uncertain
    • lena99 Re: Rada Rodziców 30.09.11, 14:02
      Może trzeba było obniżyć składkę? wink
      Proponuję mówić 4 zł na miesiąc (lepiej brzmi dla niektórych smile) i zbierać na każdym zebraniu "po trochę".
      U nas jest w jednej szkole 30 zł na miesiąc, w drugiej 15/m-c. "Ściągalność" jakieś 90% ale prawie wszyscy się znają i byłoby wstyd nie zapłacić.
      • ania_dentystka Re: Rada Rodziców 30.09.11, 16:38
        Zacznijmy od tego, że wszystko kosztuje. To, ze edukacja jest "bezpłatna" nie oznacza, że ktos za nia nie płaci. Tym "ktosiem" jest podatnik. ......ale szkoły są za biedne, zeby płacić za wszystko. Dodatkowo płaci sie za wiele rzeczy od nagród na koniec roku zaczynając, poprzez książki w bibliotece a na kserówkach i papierze kolorowym kończąc. Nikt nie da za darmo szkole papieru na kserówki tylko dlatego, ze nie ma pieniędzy. Mamy płacic i koniec. Jesli rodziców nie stac na dodatkowe opłaty (przykre to, ale czasem tak bywa) to niech ma odwage poprosić o wsparcie. Natomist dzieciom cwaniaków stanowczo NIE. Niech nie dostaną kserówek, nagród na koniec roku itd. Ktos powie co winne jest dziecko Ja wtedyodpowiem a co winni inni, czasem mniej zamozni, którzy sa naciągani.
        • przeciwcialo Re: Rada Rodziców 02.10.11, 20:45
          Brutalne ale prawdziwe. Inaczej cwaniaki żeruja na innych. Co innego pomóc komus kto ma cięzko.
      • oliwija Re: Rada Rodziców 02.10.11, 17:33
        a co powiecie jeśli wychowawca klasy mówi..." W tym roku dzieci rodziców ,którzy nie zapłacili na RR dostaja ksiazki w miekkich okładkach" . po czym okazjuje sie ze te płacace dostaja identyczne ksiazki jak w roku zeszłym. Dzieci niepłącacych sie ciesza bo maja inne ksiazki i wcale sie nie dziwie ze rodzce płacący maja do twego odpowiednie podejście.
        pozatym jeśli kasa jest wydatkowana w niewpaściwy sposob nie widze powodu zeby sie dokładać.
        Po kiolejne rodzice, którzsy sami wychowuja dzieci tez nie powinni byc obciazani.
        • miarka71 Re: Rada Rodziców 02.10.11, 20:26
          Od dwóch lat w naszej szkole rodzice dostaja karteczki na których są zapisane kwoty od 10 zł do 50zł rodzic zakresla odpowiednią kwotę która deklaruje sie wpłacić, pod spodem podpisuje się nazwiskiem. Dzięki temu wpłacalnośc to 90% co dziwne wiekszość kwot to 30 do 50zł.
    • wuwujama Re: Rada Rodziców 30.09.11, 16:56
      Szkola panstwowa, podstawowka i gimnazjum, lacznie ok 1200 dzieci, 100 zl na rok, mozna wplacac co miesiac, mozna raz w semestrze. Na drugie i nastepne dzieci sa znizki nie pamietam jakie, bo mnie to nie dotyczy. Z tej kwoty sa kupowane rozne pomoce naukowe, wyposazenie swietlicy, ksiazki dla najlepszych uczniow na koniec roku, nagrody w roznych konkursach itd. Na wycieczki, kina, teatry kazda klasa sama sie sklada oddzielnie. Kwota niemala, ale widac ze dzieki temu szkola jest bardzo fajnie wyposazona.
      • zielonacherbata Re: Rada Rodziców 01.10.11, 09:11
        Szkoła panstwowa, Warszawa - składka rózna, zalezy, jak kto zadeklarował, ale srednio 10-20 zł. Jaka sciągalnosc to jeszcze nie wiemy, bo to dopiero pierwsza klasa smile
    • martag2 Re: Rada Rodziców 02.10.11, 17:22
      U nas RR zależy od zadeklarowanej kwoty. Sugerowana to 15zł/m-c.
      Połowa funduszu RR idzie na zakup sprzętu dla szkoły np. komputerów.
      Od RR są też nagrody dla najlepszych uczniów i książki dla wszystkich uczniów na zakończenie roku szkol. Najlepsi uczniowie dostają 2 książki.
      Dzieci, których rodzice nie wpłacili nic na RR dostają wtedy tylko Dyplom.
      Oczywiście rodzice są o tym powiadamiani, więc regulują choć małą kwotę.

Drugi fundusz to fundusz klasowy. Który w 100% idzie na naszą klasę, było 10zł/m-c teraz ma być 15zł/m-c. Tu ściągalność jest ok 90-95%.
      Sporo rodziców lubi dać coś od siebie np. nagrody na konkurs klasowy,papier ksero lub kancelaryjny itp, robią ksero, wymyślają coś ekstra dla klasy np. robienie ozdób choinkowych z mamą jednego z uczniów, poprowadzenie konkursu klasowego przez innego z rodziców.

Ogólnie rodzice dzieci z klasy córki dość aktywni społecznie. Nie ma afer o wpłaty.
    • tukata Re: Rada Rodziców 03.10.11, 11:29
      składka miesięczna -35 zł, liceum publiczne w Warszawie. Kwota została zasugerowana w "piśmie do rodziców" na pierwszym zebraniu. Większośc zadeklarowała kwotę sugerowaną, ale byli i tacy, którzy proponowali więcej lub mniej.
      • marysienka44 Re: Rada Rodziców 03.10.11, 13:08
        U nas jest osobno rada rodziców i osobno składka klasowa.
        Klasowa wychodzi 25zł na pół roku, i to są pieniądze tylko na naszą klasę.
        Na pasowanie na ucznia, dzień chłopaka, dzień nauczyciela, mikołaj, gwiazdka.
        Cieżko będzie coś wymyślić, ale chyba damy rade wink
        Rada rodziców to 60zł na pół roku, uważam, że to dużo, gdyż szkoła nasza dostaje od unii dofinansowanie 28tys. na pół roku.
        Wyjścia klasowe płacimy dodatkowo, prezenty w/w są z klasowych, to na co miało by iść z rady rodziców?
        Dodam , że szkoła nagród dla dzieci nie kupuje,ba nawet dyplomy naszym pierwszakom będziemy kupować z klasowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka