Dodaj do ulubionych

Basen w ramach zajęć WF w SP

24.10.11, 14:50
Witam,

mam pytanie do wszystkich, których dzieci mają w SP basen w ramach zajęć. Jak to jest zorganizowane? Kto za to płaci? Kto to organizował (jeśli wiecie, bo może już tak zastaliście i nie zastanawialiście się nad tym)?
Czy są w ogóle jakieś odgórne przepisy mówiące o tym, że np. dzieciaki w 2 klasach to obowiązkowo muszą basen zaliczyć etc.?
Bo powiem szczerze, że jestem bardzo rozczarowana, że u nas w szkole nie ma w ogóle wyjazdu na basen dla dzieci w klasach 1-3. Od 4 klasy nie wiem, bo to już w innej szkole.
Chciałabym spróbować o to powalczyć, ale zanim pójdę do Dyrketora chciałabym wiedzieć co mogę i jak to jest gdzie indziej.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • magnolia1973 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 14:59
      U nas w szkole jest basen dla klas II i III. Organizuje to jedna z nauczycielek.
      Płaci się za to 40 zł na miesiąc. W większości na dowóz dzieci na miejsce i z powrotem. Miasto płaci 80% ceny biletu na basen.
      Oczywiście są instruktorzy pływania, a nie tylko wpuszcza się dzieci na basen i pływajcie.
      Z dziećmi jadą oczywiście nauczyciele i chętni rodzice do pomocy.
      • joanna_poz Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 20:33
        my z tej samej szkoły, to tylko dodam:
        nie jest obowiazkowy i nie jest w ramach wf.
    • ewa_mama_jasia Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 15:08
      W Warszawie z tego co wiem ze słyszenia, to zajęcia opłaca miasto. Tylko ze w tym roku bieda z nedzą w budżetach i niektóre dzielnice rezygnują z opłacania basenu.
    • larenata Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 15:42
      U nas zajęcia na basenie opłaca gmina. Wszystkie dzieci klas drugich SP mają basen 2x w tygodniu zamiast wf, no dobra mają jeszcze dodatkową godzinę wf na sali. Ocena z wf jednak to ocena z pływania. Dzieci są dowożone na pływalnię autobusem, zawsze też jest kilka matek do pomocy, które suszą dzieci po zajęciach.
    • fossetta Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 15:49
      U nas w kl.III w ramach lekcji WF-u basen jest obowiązkowy..kl.I i II, dla chętnych których nie brakuje. Zajęcia organizuje wychowawca klasy..rodzice opłacają dowóz dzieci i ich powrót(bus), pana trenera i pobyt na basenie. Opłata jest semestralna..u nas np. 24 dzieci w klasie-wszystkie chodzą-płacimy 129zł za semestr..super sprawa dla dzieciakówsmile
    • wuwujama Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 16:47
      U nas basen w ramach w-fu, czyli obowiazkowy i darmowy jest w 3 i 4 klasie. W 3 klasie 2 godziny pod rzad raz w tygodniu i do tego 2 godz normalnego w-fu na sali gimnastycznej. Basen jest na ostatnich lekcjach, po skonczonej normalnej lekcji dzieci ida do szatni szkolnej, ubieraja sie, ida na parking przed szkola do autokaru (oplacany ze skladek na Rade Rodzicow - 100 zl na rok), jada na basen, ida przebrac sie do szatni, poxniej maja zajecia, po zajeciach do szatni przebrac sie i wysuszyc, do autokaru i spowrotem do szkoly. Jexdzi pani wychowawczyni i jakis pan od w-fu.
      • amoreska Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 16:55
        Moje dziecko ma basen raz w tygodniu, darmowy. Od pierwszej klasy (teraz jest w trzeciej).
        Nie musi dojeżdżać, ponieważ szkoła jest z basenem (nie jest to szkoła sportowa).
        • dzidzia_ch Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 17:01
          u nas basen w ramach wf we wszystkich klasach 0-6
          basen jest w szkole,nic nie placimy
          • osimek Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 20:07
            Rodzice płacą tylko za przejazd autokarem, jest jedna godzina w ramach zajęć WF (klasy2-6). Za zajęcia płaci miasto. Do opieki jeździ wychowawca plus chętni rodzice.
            W szkole w której pracuję za basen dzieci nic nie płącą - szkoła z basenem, oczywiście jest to realizowane w ramach godzin wf. Na świadectwie ocena w wf i basenu - opisowa w klasach 1-3, w klasach wyższych średnia. Opiekę na pływalni nauczyciele zatrudnieni w szkole
    • broceliande Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 21:42
      Mój syn jest w pierwszej klasie.
      Wyjazdy na base są raz na dwa tygodnie - zajmują trzy godziny lekcyjne - autokarem, w ramach WF. Za nic nie płacimy.
    • kanna Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 22:07
      Obowiązkowy basen dla klas II wypadł z podstawy programowej.

Mój syn jeździł, płaciła dzielnica (Warszawa) , my todzice składalismy się na autokar.
      • bazylea1 Kanna 25.10.11, 08:05
        skąd takie info? od kiedy basen wypadł?
        • jakw Re: Kanna 25.10.11, 12:40
          Basen to chyba nie jest w podstawie programowej - ale gmina może basen dzieciom zapewnić. W tym roku w Wwie z basenów dla dzieci zrezygnowało Śródmieście tłumacząc się kosztami.
        • kanna Re: Kanna 25.10.11, 16:31
          Info sprzed roku, czyli z wrzesnia zeszłego roku (dopytałam wychowawczynie dziecka na zebraniu)
    • kunnegunnda Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 22:16
      basen nie obowiazkowy, ale mocno zalecany (w praktyce: wszystkei dzieci jeżdzą) od I do VI klasy. autokar+wejście na basen+instruktorzy- to 12 zl wejście, czyli 40-50 msc
      • schiraz Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 22:29
        Wiejska szkoła, basen tylko dla chętnych (oddalony o 78 km w jedną stronę). Raz w tygodniu, gmina płaci za autokary, wejściówki i trenerów, do opieki są nauczyciele w-f, ale godziny fatalne. Wyjazd jest o 16, wejście na basen o 18, zajęcia do 20, z powrotem są około 22. Nie zapisałam dziecka, to za późno, a jak zdarzy się jakiś wypadek na trasie czy ograniczenie ruchu potrafią wrócić około 23. Jeździmy z dziećmi sami, mniej więcej dwa-trzy razy w miesiącu do ciepłych źródeł (kompleks basenowy z termami), są raptem 20 km od nas, ale wstęp drogi, stąd gmina woli dowozić dalej.
    • ariana1 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 24.10.11, 23:17
      Moja córka miała basen 1 x tyg. 2 godziny zamiast wf. Opłacał urząd miasta, wszystko było gratis,łącznie z dowozem i odwozem dzieci. Trwało to przez całą II i III klasę i był to świetny pomysł. Teraz jest w IV klasie i niestety już basenu szkolnego nie ma, ale za to jest wf 4x tyg. Dobre i to.
    • bazylea1 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 08:03
      syn miał w 2 klasie obowiązkowy basen zamiast 2 godzin WF, zupełnie bezpłatnie, dowozy nie były potrzebne bo basen blisko.
      • bazylea1 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 08:05
        aha, było to w zeszłym roku szkolnym, Warszawa
        • kubek0802 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 09:50
          III klasa, basem obowiązkowy w ramach wf (dwie płączone godz). Zajęcia opłaca "miasto" dołacamy za dojazd ok 15 zł miesięcznie.
    • jkl13 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 12:23
      Syn jest w I klasie, szkoła mała wiejska, wyjazdy na basen są traktowane jak zajęcia dodatkowe, dla wszystkich chętnych uczniów (klasy 0-6). Koszt - 5 zł za wyjazd, 1x w tygodniu. Na basen dojeżdżają szkolnym busem, szkoła ma dofinansowanie do basenu z gminy.
    • jusytka Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 13:02
      U nas płaci miasto, ale taki darmowy basen jest dostępny dla 6-latków, a potem dla czwartoklasistów i gimnazjalistów w klasie I. Zajęcia odbywają się popołudniu i rodzice muszą dziecko zawieźć i przywieźć z basenu.
      • white_rabbit Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 13:40
        U nas basen dla wszystkich, obowiazkowy zamiast wf, 1x w tygodniu. Pozostale 4x w tygodniu jest wf na sali. Za basen (ani za dowoz, czy trenerow) nic nie placimy, ale szkola prywatna, wiec wliczony w czynsz. Zerowkowicze sa dowozeni taxi (klasy po 12 osob), starsi ida spacerkiem. 2 trenerow, plus rodzice dzieci nie umiejacych plywac. Tak na wszelki wypadek. W koncu jest kilkoro 5-latkow, dla ktorych przygotowanie do basenu i wysuszenie sie po nim mogloby niezbyt sie udac wink . Basen jest w piatek, jako ostatnia lekcja. Kto chce zabiera stamtad dziecko, a kto nie moze ze szkoly ze swietlicy.
        • kasialip5 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 14:22
          W szkole mojego syna basen jest obowiązkowy dla wszystkich od klasy 0 w ramach wf. Syn chodzi do szkoły prywatnej, więc pewnie basen wliczony jest w czesne.
    • marika012 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 25.10.11, 14:47
      W szkole syna basen jest od 1 klasy na dwóch godzinach w ramach wf. Rodzice nie ponoszą żadnych kosztów. Płaci gmina, zarówno za zajęcia na basenie jak i za dowóz dzieci. Nie chodzą pieszo bo mają trochę daleko ok. 1,5 km to trzeba by było więcej lekcji przeznaczyć.
      • grzalka Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 01.11.11, 21:22
        w naszym mieście jest basen dla wszystkich 2 klas zamiast jednej godziny w-f- płaci miasto
        • b-b1 Re: Basen w ramach zajęć WF w SP 02.11.11, 07:17
          U nas basen był w klasach 1-3 zamiast lekcji W-F. Za basen płaciliśmy my-rodzice 75zł za semestr.
          Basen niedaleko, więc dzieciaki piechotką chodziły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka