Dodaj do ulubionych

8 latka i problem w szkole

15.11.11, 12:29
moja corka chodzi do pierwszej klasy jest jedynaczka. od zerowki miala problem z rowiesnikami poprostu sie ich wstydzi malo sie odzywa sama nie zagada do kolezanki. czesto placze przed szkola i w szkole. rozmawialam z pania wychowawczynia i okazalo sie ze jet bardzo cichutka na przerwach stoi sama chociaz dzieci ja wolaja do zabawy. w domu jest wspaniala dziewczynka a nawet kłotliwa i pyskata ale w wchodzi do szkoly i sie zmienia zamyka sie w sobie. Niewiem jak mam jej pomoc rozmawiamy z mezem z nia ale ona mowi ze sie wstydzi i tyle. boje sie ze nie bedzie moala wogole kolezanek i bedzie ciagle sama. jest mi straznie przykro jak ja widze taka smutna. moze wizyta u psychologa cos pomoze?
Obserwuj wątek
    • zawilec1 Re: 8 latka i problem w szkole 15.11.11, 18:48
      A jak zachowuje się na podwórku , placu zabaw?
      Zaproś pojedynczo dzieci do domu i obserwuj córkę , podpowidajc jak sobie radzić. Takie kontakty często przenoszą się do szkoły. Zapisz na zajęcia w domu kultury, poszerzaj krąg zajęć w których bedzie mogła nabyć doswiadczeń w kontaktach z innymi dziecmi. Wzmacniaj fizycznie. Sprawne dzieci są chetnie wybierane do zabaw sportowych.
      • azjaodkuchni Re: 8 latka i problem w szkole 15.11.11, 18:53
        Ona jest dopiero w pierwszej klasie. W domu macie cicho w szkole gwar może ją to męczy daj jej czas nie naciskaj.. Pytaj co u niej jak jej minął dzień interesuj się jej sprawami , ale daj jej też oddech a ma inne koleżanki na podwórku lub z przedszkola?
      • i_jeszcze_jeden Re: 8 latka i problem w szkole 15.11.11, 18:55
        Przy okazji urodzin czy imienin zorganizuj przyjęcie, dla samych dziewczynek, najlepiej w domu. To może pomóc. A jesli na razie nie ma okazji urodzinowej, to - tak jak już moja poprzedniczka napisała - można zaprosić i kogoś bez okazji.
    • 71gosik Re: 8 latka i problem w szkole 15.11.11, 18:58
      Psycholog zapewne doradzi, aby zadbać o dobre kontakty z jedna lub dwiema koleżankami, zapraszanie do domu, wspólna zabawa. Od tego trzeba zacząć. Stopniowo. Do psychologa nie zawadzi pójść.
      • mamusia1999 Re: 8 latka i problem w szkole 15.11.11, 19:40
        ja bym sie skupila na jednej kolezance - we dwojke juz jest razniej zblizac sie do wiekszej grupy.
        psychologa bym odpuscila jeszcze na chwile i zobaczyla co z tych zaproszen wyjdzie.
        • zuzi.1 Re: 8 latka i problem w szkole 16.11.11, 10:45
          Zdezydowanie zaproszenie koleżanki do domu, potem nawet na wspólne nocowanie, rozwiązanie to integracja w domu z innymi dziecmi, zapraszanie koleżanek jak najczęsciej bez żadnej okazji, np. z okazji rozpoczęcia się grudnia lub zakonczenia listopada smile każdy pomysł dobry.
    • thana203 Re: 8 latka i problem w szkole 16.11.11, 19:43
      > moze wizyta u psychologa cos pomoze?

Może dużo pomóc. Idź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka