scarlet_s 02.02.12, 17:46 Zapraszam do zrobienia dzieciom testu na szybkość czytania. Wpisujcie wiek i liczbę słów. Test Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twarz2 Re: Test czytania 02.02.12, 19:13 1sza klasa 7latek - 84 (85 ale jeden z błędem) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Test czytania 03.02.12, 03:50 No po coś ten test został opracowany. W szkole jest wymóg płynnego czytania. Dla mojego dziecka np. to frajda pobijać swoje rekordy. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Test czytania 03.02.12, 10:54 > No po coś ten test został opracowany. W szkole jest wymóg płynnego czytania dobrze, że nauczycielka mojego syna stawia na czytanie ZE ZROZUMIENIEM, a nie szybkość. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: Test czytania 03.02.12, 11:32 Moje dziecko czyta na poziomie klasy 2 a jest w pierwszej a nauczycielka i tak kaze z nią ćwiczyć, bo za wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Test czytania 03.02.12, 15:52 U nas na co dzień też stawia na czytanie ze zrozumieniem, ale ćwiczenie płynności przecież jest ważne (dla zrozumienia m.in.) - pod koniec I klasy mieli robiony ten test (tzn. nie wiem, czy ten konkretny wzór, ale na takich właśnie zasadach jak ten) - po prostu dla zbadania, jak bardzo się mieszczą w założonych normach. I na koniec II i III klasy będą go powtarzać - dla sprawdzenia czy i jakie są postępy. Co w tym złego? Chyba lepiej wiedzieć, czy wszystko ok? I chyba żadna to tajemnica, że generalnie lepiej umieć czytać szybko niż nie umieć? Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: Test czytania 07.02.12, 09:14 joanna_poz napisała: > dobrze, że nauczycielka mojego syna stawia na czytanie ZE ZROZUMIENIEM, a nie s > zybkość. Na tym tekście faktycznie ciężko sprawdzić zrozumienie Nie oznacza to, ze jednak, ze dziecko, które czyta płynnie, nie rozumie co czyta. Mojego syna po każdej książce podpytuję o czym czytał i wniosek mam taki, że wie co czyta. Przy krótszych tekstach pytam bardziej szczegółowo i też daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: Test czytania 03.02.12, 04:59 eee, moje dzieci polegly w przedbiegach Odpowiedz Link Zgłoś
annes67 Re: Test czytania 03.02.12, 08:31 tzn. mozna robic konkursy na żywo ale w necie to mało wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Test czytania 03.02.12, 11:39 u moich dzieci w szkole wramach calego programu czytelniczego jest raz w meisiacu test na szybkosc czytania i raz na zrozumienie testu. ten na szybkosc to czytanie krotkich zdan i zakreslanie tych sensownych - przewaznie jeden graficznie bardzo podobny wyraz odbiera zdaniu sens. za kazde dobrze zakreslone zdanie jest 1 punkt, czas trwania 5min. no i ostatnio bylo takie zdarzonko: cala klasa (2kl. obecnych 7latkow) polegla na tescie, wszyscy wypadli duzo gorzej niz miesiac wczesniej. w tym moj Mlody z 36 punktow (czyli na oko 118 przeczytanych zdan, bo mniej wiecej co trzecie ma sens) na 25 (czyli "tylko" 75 zdan przeczytal). madra nauczycielka odkreslila kazdemu gruba krecha w tescie miejsce, do ktorego doszedl (test na wyrost ma kilka arkuszy A4) i po przerwie sniadaniowej, dwie godziny pozniej, kazala czytac od tego miejsca. i krzywa poszla do gory jak rakieta! moj Mlody mial w tej drugiej rundzie 54 punkty, czyli 162 przeczytane zdania, to jest ponad 100% przyspieszenia. sporo sie w te 2 godziny nauczyl, co? to by bylo tyle o testach, zawsze trzeba je korygowac rozumem Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: Test czytania 03.02.12, 15:31 W szkole mają nowsze testy. III kl ponad 140 wyrazów w minutę i skończył się tekst dla gimnazjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Test czytania 09.02.12, 02:28 Heheheh Moja miała ten test rok temu, w III klasie SP - wyszła poza skalę... i pani pedagog oszacowała jej poziom czytania na II klasę gimnazjum. Natomiast po II klasie SP w świadectwie widnieje notka "czyta płynnie z pełnym zrozumieniem, tempo czytania - zbyt szybkie". Ubawiło nas to setnie, bo skoro płynnie i ze zrozumieniem, to zbyt szybkie oznacza "pani nie nadąża" Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Test czytania 09.02.12, 07:38 U nas po kazdym tescie na umiejetnosc czytania (testy 2-3 razy w roku, dziecko 9 lat, IV klasa, szkola amerykanska) rodzic dostaje informacje o tzw. "zakresie czytelniczym", czyli poziomie (obszarze) na ktorym dziecko swobodnie sie porusza. Ma to te zalete, ze ksiazki mlodziezowych wydawnictw maja oznaczenia poziomu czytelniczego - ulatwia to wiec dobor lektury do samodzielnego czytania, zwlaszcza w mlodszych klasach. Z tym, ze te testy oceniaja takze zakres pojeciowy i jezykowy, w jakim dziecko sprawnie sie porusza. Fajna sprawa, bo ksiazka za trudna zniecheca do czytania, a mojej szkole bardzo zalezy na wyrobieniu upodobania do lektury. Inna sprawa, ze u nas stosuje sie regule: jezeli nie rozumiesz 5 slow na stronie ksiazki, to wybierz inna. Podobny efekt calkiem bez testow... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Test czytania 09.02.12, 15:22 II klasista z podstawówki - wszystkie słowa w 55 sekund wliczając rzymską numerację punktów... gdzie haczyk Odpowiedz Link Zgłoś
katanus Re: Test czytania 16.02.12, 14:50 6 lat - końcówka przedszkola 44 wyrazy Odpowiedz Link Zgłoś
obasic Re: Test czytania 16.02.12, 15:24 58 słów, wiek 6 lat i 10 m-cy - I KLASA Odpowiedz Link Zgłoś