kontaminacja 06.04.12, 20:22 Czy są jakieś sposoby, materiały, karty pracy utrwalające u dziecka rozróżnianie b d? Syn już dobrze czyta, ale czasami się zacina na tych literach i chciałabym z nim trochę poćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: rozróżnianie b d 06.04.12, 22:51 schematyczne ludziki idace od lewej strony kartki do prawej, pierwszy ludzik mial zaznaczony odmienym kolorem brzuch (literka b ma brzuszek z przodu, jak idacy ludzik), drugi ludzik mial zaznaczona dupe bo dupa jest z tylu, jak wypuklosc w literce d). Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 09:30 Są dzieci, które nigdy się tego nie nauczą. Mam ucznia w 6 klasie i wciąż myli p b d b. Nic nie pomagają żadne ćwiczenia. On po prostu strzela. Teraz idzie do gimnazjum i nie mam pojęcia jak sobie poradzi. Zamiast zaproszenie, pisze zabroszenie - stale. A swoje nazwisko pisze z błędem ortograficznym... Niestety takie dzieci piszą ten sam test, co pozostali, co jest bardzo krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 11:41 Niestety w przypadku tego chłopca nie, a szkoda. Zaświadczenie o różnych dys mogą dostać jedynie dzieci, które posiadają przeciętny lub wyższy poziom inteligencji. Dlatego dzieci takie jak nasz uczeń są bardzo pokrzywdzone, bo mimo tak wielkich problemów edukacyjnych nie mogą być traktowane ulgowo. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 16:04 absolutnie nie jest to prawda!!!!!!!!!!. Dysleksja czy dysortografia nie oznacza ze dziecko ma jakis wyzszy poziom inteligencji, wrecz przeciwnie w zwyklych testach IQ wypada dosc przecietnie. Jezeli jestes nauczycielka tego dziecka to dawno powinnas zwrocic uwage na jego problem rodzicom i skierowac go do poradni pedagogiczno-psychologicznej, tylko tam robiac rozne i liczne testy mozna potwierdzic lub wykluczyc dysfunkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 19:51 Źle przeczytałaś mój post. Dziecko było w PPP kilka razy. Nie dostanie opinii o dys. Napisałam jasno, że żeby dostać opinię o dys trzeba mieć poziom inteligencji przeciętny lub wyższy! Inteligencja poniżej przeciętnej dyskwalifikuje ucznia. Tu możesz o tym poczytać: ppprabka.nowotarski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=56 Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 15:28 Wiec jeszcze raz napisze: dyslektyków spotyka sie wsrod dzieci o bardzo wysokim poziomie inteligencji ale tez dzieci o inteligencji znacznie ponizej przeciętnej. NIE MA ZADNEJ prostej korelacji inteligencja-dysleksja, moze z wyjatkiem tego ze dzieci wybitnie zdolne maja mniej klopotow, gdyz same potrafia korygowac błędy w czytaniu i pisaniu typowe dla dysleksji. Sorry ale jakies kompletne glupoty ci w tej poradni naopowiadali. Jezeli dziaciak chodzi do normalnej szkoly, zdaje, bedzie dopuszczony do egzaminu gimnazjalnego a ciagle robi tego typu bledy jak opisalas i to mimo staran i dziecka i nauczyciela, to znaczy ze jest jakis problem i to raczej powazny (sluch, wzrok, pamiec a moze jednak dysleksja a moze zupelnie inny) nic nie dzieje sie bez przyczyny! I powinno sie dziecku pomoc, byc moze szukajac lepszych specjalistow niz ci na, ktore do tej pory chlopiec trafial. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 23:37 Dysleksja to " zaburzenie manifestujące się trudnościami w nauce czytania i pisania przy stosowaniu standardowych metod nauczania i inteligencji na poziomie co najmniej przeciętnym oraz sprzyjających warunkach społeczno-kulturowych" Zgodnie z taką definicją osoba o podprzeciętnej inteligencji nie jest dyslektykiem. A egzaminy gimnazjalne piszą i w szkołach specjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: rozróżnianie b d 10.04.12, 06:43 Dzięki jakw, bo już nie umiem jaśniej tłumaczyć. Może teraz zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: rozróżnianie b d 12.04.12, 09:21 > NIE MA ZADNEJ prostej korelacji inteligencja-dysleksja Mnie się też wydaje, że nie ma, ale chyba wiem, o co chodzi w tym przepisie. Jeśli dziecko jest mało inteligentne albo ogólnie niedouczone albo zaniedbane, to zachodzi podejrzenie, że myli te litery z tych właśnie przyczyn. I że najpierw trzeba douczyć, zadbać etc., a nie zaczynać od określenia niemożności (czyli wrodzonej dysfunkcji mózgu). A jak dziecko jest inteligentne, douczone i zadbane, ale i tak myli litery, no to już musi być dysleksja, bo na nic innego się tego nie zwali. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 15:24 O i ta przecietnosc w testach IQ to sie tyczy wszystkich? Ciekawe bo wynika z tewgo ze mi nalgali to ostro. Jezeli dziecko myli tylko i wylacznie te literki to nie znaczy ze kwalifikuje sie od razu do dysortografii.Ale jako nauczyciel danego ucznia powinnas wspomniec to rodzicom i skierowac do poradni z pewnoscia sa jakies cwiczenia. Jezeli chodzi o poczatkowe mylenie p/b /d w poczatkowym etapie pisania i czytania to bym sie tym az tak nie przejmowala - kazde dziecko myli te literki i nawet potrafi je pisac w zwierciadlanym odbiciu do 2-3 klasy. Przestanmy wciskac dzieciakowi ze ma jakas dysfunkcje jak tylko pojawi sie jakis klopot ktory mozna wyrownac jakimis cwiczeniami.Ja mialam problem z synem i cwiczylam z nim i dopiero jak moja praca w domu, pomoc w szkole nie przynosila zadnych efektow mimo ze dzieciak znal zasady a wszystko dokladnie i przepisowao mylil zaczelam sie zastanawiac i obserwowac dzieciaka pod katem czy nie ma dysleksji.Powiedzialam to nauczycielowi bo jakos im sie nie spieszylo do owej diagnozy i wyszlo na moje.I co do testow IQ - wyszlo ze mam w domu malego geniusza co to ma dosc powazne problemy z pisaniem ortograficznym i dodawaniem.I raczej jest to regula ze dyslektycy sa ponad przecietna inteligentniejsi niz rowiesnicy Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 15:32 to nie jest prawda nie ma zadnej takiej reguly, dyslektyczne dzieci spotyka sie zarowno wsrod dzieci inteligentnych jak i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 16:29 No to zaprzeczasz teraz sama sobie.Zdecyduj sie - to sa przecietni czy nie przecietni.Inteligentni czy nie inteligentni.Bo przewaznie sa ponadprzecienie inteligentni, a ze sie i zdazaja wyjattki to wyjatki potwierdzaja regule. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 23:33 canuck_eh napisała: > Bo przewaznie sa ponadprzecienie intel > igentni, a ze sie i zdazaja wyjattki to wyjatki potwierdzaja regule. Skoro dysleksję można orzec wyłącznie wobec osób o inteligencji przeciętnej lub wyższej to stąd jak najbardziej może się brać wyższe średnie IQ dyslektyków w stosunku do średniej IQ całej populacji (w której to średniej występują też wtedy osoby o inteligencji poniżej przeciętnej). Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 20:50 W przypadku osoby wykazującej się inteligencją poniżej przeciętnej, brak umiejętności poprawnego pisania zrzuca się na karb słabej inteligencji i nie doszukuje się żadnych dodatkowych dysfunkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 19:23 Dzięki za podpowiedzi. Syn ma dopiero 5 lat, więc to raczej nie dysleksja a brak utrwalenia; z innymi literami nie ma problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 21:16 A cyfry? Nie zdarza mu się pisać w lustrzanym odbiciu? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 10:26 To nie szukaj mu żadnych ćwiczeń, jeszcze zdąży mu się utrwalić. Jako 5-latek ma do tego prawo, myślałam, że piszesz o starszym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 15:30 JAk ma 5 lat to jest to jego normalny etap.JAk moj syn takie numery robil to nawet mi przez glowe nie przeszlo ze to dysleksja bo wiedzialam ze dzieciaki tak moga robic i to nawet do 2 klasy( patrz post wyzej) dopiero pozniej zaczely sie inne kwiatki ze wyszlo ze dyslektyk. Jedyne co mozesz robic jak czytasz z dzieckiem to poprawiac delikatnie i juz, albo jak czytacie to czytac z nim i glosniej wymawiac mu literke B P - mylenie i pisanie w lustrzanym odbiciu w tym wieku tonormalka.Bez paniki - prosze schowac PANICK BUTTON Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 21:17 I jeszcze jedno - która pisze ręką i które oko jest u niego dominujące? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: rozróżnianie b d 07.04.12, 22:01 Bosz.. mowa o 5-latku, ktory ma prawo pisac z lustrerka, mylic b i d, itd. Nie robcie z dziecka dys-nie wiadomo, kogo. Sam dorosnie i opanuje pisownie. bez paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 07:27 mruwa9 napisała: > Bosz.. mowa o 5-latku, ktory ma prawo pisac z lustrerka, mylic b i d, itd. Nie > robcie z dziecka dys-nie wiadomo, kogo. Sam dorosnie i opanuje pisownie. bez pa > niki. Dokładnie. Ja bym zamartwiała się o te b,d i lustrzane odbicia jakby chodziło o co najmniej 7-latka, albo i 8-latka. Pamiętam, że starszej zdarzało się jeszcze coś takiego jak pisanie w lustrzanym odbiciu niektórych liter i w I klasie jak miała przeszło 7,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 15:16 Spróbuj prostego ćwiczenia z budą. Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 18:25 Dzięki! O coś takiego mi chodziło . Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: rozróżnianie b d 08.04.12, 19:16 Syn ma 5 lat, a ja pracuję w szkole, zatem jestem w stanie stwierdzić, czy to dysleksja czy nie. Chciałabym mu po prostu ułatwić trochę życie, bo chłopak się denerwuje, jak zacina się przy niektórych wyrazach . Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 15:38 nie w wieku 5 lat !!!! nawet geniusz psycholog tego nie jest w stanie stwierdzic. Mozesz miec co najwyzej kilka 'przeslanek' np dzieci dyslektyczne praktycznie nie maja fazy raczkowania, pozno zaczynaja mowic pelnymi zdaniami, zwykle dysleksja jest dziedziczna i to linii meskiej, towarzyszy jej zaburzona lateralizacja dzieci sa np leworeczne a prawonozne i lewooczne etc. Ale tak naprawde dysleksje bedzie mozna stwierdzic dopiero ok 3-4 klasy, i to tez jeszcze nie z cala pewnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 16:48 Naprawde?Wszelkie oznaki dzieciak mial w klasie pierwszej.Proces by mi przetestowac dzieciaka zaczelam z koncem klasy pierwszej.A ze na testy ze school board trzeba czekac dosc dlugo to mi go przetestowali jakos tak dopiero w polowie 3 klasy.Moje podejrzenia sie potwierdzily ze dziecko dyslektyczne.Gdyby nie czas oczekiwania tak dlugi - wiedzialabym na bank wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 17:34 Naprawdę. W Polsce orzeczenie o dysleksji może dziecko otrzymać dopiero po skończeniu klasy trzeciej. Wcześniej jest nazwane "dzieckiem z ryzyka dysleksji" ale badania stwierdzającego dysleksję na 100% żadna poradnia wcześniej mu nie wystawi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 17:37 Nieprecyzyjnie się wyraziłam. Nie po skończeniu klasy 3, tylko po ukończeniu 10 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 17:45 A do autorki postu: mój syn w wieku 6 lat pisał wszystko lustrzanie. I litery i cyfry. Jak napisał drukowanymi kulfonami list do "zajączka" to potrafiłam go odczytać dopiero po przyłożeniu lusterka. Nie dość, że litery lustrzane ( prawie wszystkie) to jeszcze od prawej do lewej. Jakby ktoś naumyślnie chciał tak napisać, to miałby trudność, a on tak naturalnie naskrobał. Nauczycielka z zerówki, której zapytałam o to, stwierdziła, że dziecko może jeszcze w wieku 6 lat tak pisać. Mam się nie denerwować. Syn teraz jest w klasie drugiej, w ogóle nie pisze lustrzanych liter ( zdarzało mu się jeszcze na początku klasy 1, ale szybko się wyćwiczył), jest praworęczny, dominuje prawe oko, ręka, noga. Nie ma problemów z nauką, ani z pisaniem, ani z czytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
canuck_eh Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 21:25 No a moj byl badany w wieku lat 8.5 i nikomu nie przeszkadzalo i stwierdzona dysleksja. I kluczopwe slowo - w Polsce. Co kraj to obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: rozróżnianie b d 09.04.12, 23:41 iwek33 napisała: > Nieprecyzyjnie się wyraziłam. Nie po skończeniu klasy 3, tylko po ukończeniu 10 > roku życia. Biorąc pod uwagę to, że i trochę 6-latków już poszło do szkoły, a za jakiś czas będą chodzić wszystkie - ten etap będzie wypadał w IV-V klasie. Jak dla mnie to lekki idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś