mal-sia 02.08.12, 21:56 mój 10 latek nie chce jechać do babci i dziadka nawet na kilka dni,co robić?prosić, zmuszać czy odpuścić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanna Re: niechce do babci 02.08.12, 22:33 Wysłuchać, dlaczego nie chce, uszanować obiekcje, wytłumaczyć, dlaczego wyjazd jest ważny dla dziadków/Ciebie i poszukać alternatyw poza towarzystwem dziadków, oczywiście Może sobie psp zabierze? laptopa mu pożyczysz? albo jakieś atrakcje tam są dla dzieci w jego wieku? Półkolonie piłkarskie? place zabaw? Bo przeciętny dziesięciolatek, z przeciętnymi dziadkami to się będzie nudził. Jak mops. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkotowa1 Re: niechce do babci 03.08.12, 10:44 Porozmawiać i wysłuchać argumentów. Ja będąc dzieckiem nie lubiłam spędzać czasu z jedną z babć. Drugą uwielbiałam. Ale nikt ze mną o tym nie rozmawiał, gdy mówiłam, że nie chcę jechać do babci. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: niechce do babci 03.08.12, 10:52 moja do jednej uwielbia a do drugiej nie. ja zresztą też tak miałam ale musi jechać do tej co nie lubi i co .... nie ma wyjścia. choć ta co lubi mnie wkurzyła, bo obiecała, że zabierze ją ze sobą na wyjazd, nakładła do głowy (bez naszej zgody, licząc chyba że dziecko się nie zdecyduje...), a teraz się odwidziało... po co jej obiecywała? nie wiem... wku...się można i tyle. żal tylko dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: niechce do babci 03.08.12, 11:06 pewnie ze szkoda przytul mocno. a babcia sama jedzie? czy "caly" wyjazd odwolany? bo moze, jak to bywa, cos bylo niedomowione, babcia myslala np. ze za dziecko zaplaca rodzice, albo jeszcze inaczej: bardzo chciala sama zaplacic, ale jak to bywa kasy jednak zabraklo i glupio jej bylo prosic o dofinansowanie dziecka. taka stara prawda, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze. niestety, taki podly ten swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: niechce do babci 03.08.12, 12:02 babcia sama chciała, jedzie z dziadkiem. w ciemno, tak na tydzień... my (rodzice) powiedzieliśmy, że chcemy za córkę zapłacić, bo wiemy że to kosztuje. z 2 tygodnie gadania i zachęcania i co... po zapytaniach, czy są pewni, ze pokój musieliby większy wziąć itp. to jednak stwierdzenie: no to może niech babcia sobie odpocznie... no ja rozumiem, ok, ale po co było wnuczce kłaść do głowy i obiecywać. zresztą z własnej woli. my na początku raczej podchodziliśmy do tego sceptycznie, że raczej córka się nie odważy (sama nigdy nie nocowała poza domem tak długo). a jak ja SAMI przekonali (do dziś nie wiem co jej tak na prawdę powiedzieli, że się odważyła), to zmienili zdanie... no nie wiem... jak tak można Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: niechce do babci 04.08.12, 10:52 niefajnie i niepotrzebnie. szkoda ze nie przemysleli o czasie, przykro. utul mocno Odpowiedz Link Zgłoś
tarfa Re: niechce do babci 03.08.12, 13:31 Najpierw niech ci wyjaśni dlaczego nie chce jechać. Możliwe, że u dziadków po prostu się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mal-sia Re: niechce do babci 04.08.12, 20:00 juz wiem....bo tam jest nudno ,nie ma co robić nawet kolegów na dworze nie ma żadnych Odpowiedz Link Zgłoś
jarkotowa1 Re: niechce do babci 06.08.12, 11:13 Inwencja dziadków jest potrzebna. Kino, lody, pizza, gra w karty czy w okręty na kartce, film na dvd, wspólne gotowanie. Czasem niewiele potrzeba, żeby młody nie miał poczucia, że jest nudno. Jeżeli dziadkowie mają ogród to i młody może dorobić. U nas tak się zaczęło, zupełnie przypadkiem. Pojechaliśmy do dziadka, żeby mu pomóc w posadzeniu jakiejś koszmarnej ilości iglaków. Wnuczek za pracę dostał jakiś grosz. Wszystkich zamurowało. Ale drudzy dziadkowie to podchwycili. Drobne prace zrobione, nudy nie ma i jeszcze na lody będzie. (dodam, że dzieciaki i tak chętnie pomagają więc nie o pieniądze tu chodzi). A potem opowiadają, że u dziadków było fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarkotowa1 Re: niechce do babci 06.08.12, 14:14 Może pogadaj z dziadkami. Powiedz, że młody się trochę nudzi i może spróbowaliby coś zorganizować. Nawet kalambury z dziadkami mogą być zabawne. Bo jak nie powiesz.....to będzie nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: niechce do babci 06.08.12, 15:02 jakaś oferta dla dzieci w okolicy? Rozumiem, że MUSI jechać. Może laptop? Odpowiedz Link Zgłoś
saguaro70 Re: niechce do babci 06.08.12, 20:02 A Ty lubisz być do czegoś zmuszana? Bo ja nie znoszę. Skoro nie chce jechać, niech zostanie w domu. Jak bedziesz zmuszać, nagabywać to efekt bedzie odwrotny. Nie pytaj dziadków poza plecami syna co się dzieje. Powiedz, że nie chce. I nie tłumacz się dlaczego. Pozdawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś