Dodaj do ulubionych

śniadaniówka

31.08.12, 08:38
Młody śniadanie do szkoly dostaje w woreczku i papierze śniadaniowy+woda,chce śniadanie dostawać tak jak tata, a potem niepotrzebne rzeczy wyrzuca i mowi że potem mu lżej (tak,tak, ekologia i te sprawy wiem, wiem... wink )Czy są jeszcze młodsi uczniowie,którzy nie noszą śniadaniówek i bidonu?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: śniadaniówka 31.08.12, 09:36
      Moi noszą (jak i ich tata zresztą i z tych samych powodów) śniadaniówki/zamykane pojemniki, które lepiej niż woreczek zabezpieczają przed zgnieceniem jedzenia/poplamieniem innych rzeczy. Jak zjedzą zawartość, to tak czy owak im lżej, no nie? wink
    • triss_merigold6 Re: śniadaniówka 31.08.12, 10:11
      Mój siedmiolatek nosi śniadaniówkę, tak jest wygodniej i bardziej higienicznie.
      • jarkotowa1 Re: śniadaniówka 31.08.12, 13:45
        Jeżeli młody bierze do szkoły kanapki to w sumie wszystko jedno. Nie widzę różnicy w "higieniczności". Ważne, żeby młody jadł czystymi rękami, a to czy wyjmuje kanapkę z pudełka czy z torebki to już żadna różnica.
        Jeżeli natomiast nie jada kanapek tylko śniadanie "z wielu składowych" to śniadaniówka jest niezbędna.
        Jeden z moich synów ma kanapki w folii alu i torebce śniadaniowej (bo śniadaniówka jednak zajmuje mu za dużo miejsca w plecaku). Drugi ma śniadanie "wieloskładnikowe" więc musi je nosić w śniadaniówce.
    • kubona Re: śniadaniówka 31.08.12, 14:47
      śniadanie w woreczku, śniadaniówka zajmuje za dużo miejsca. picie w bidonie,do tego jakiś owoc, też w woreczku, a jesli jest miękki, to małe pudełeczko
    • scarlett74 Re: śniadaniówka 31.08.12, 15:52
      Dodam ,że bierze małe lub pokrojone owoce czy warzywa w pudełeczku plastikowym(takim od przechowywania zywności)
    • aniko16 Re: śniadaniówka 04.09.12, 09:37
      Wkładacie kanapki "luzem" do pudełka? Ja je wkładam zawsze do torebek papierowych a potem ew. do śniadaniówki.
      • mama303 Re: śniadaniówka 04.09.12, 10:14
        aniko16 napisała:

> Wkładacie kanapki "luzem" do pudełka? Ja je wkładam zawsze do torebek papierowy
        > ch a potem ew. do śniadaniówki.

Luzem nie, wkładam do torebki lub zawijam w folię.
      • agni71 Re: śniadaniówka 04.09.12, 10:22
        Ja zawijam w filie aluminiową lub zwykłą przezroczystą i dopiero do pudełka.
      • dorek3 Re: śniadaniówka 14.09.12, 15:12
        Wyłacznie luzem. Po co zawijać?
        • stillgrey Re: śniadaniówka 31.10.16, 14:51
          żeby się kanapka nie rozleciała?
    • mama303 Re: śniadaniówka 04.09.12, 10:12
      scarlett74 napisała:

> Młody śniadanie do szkoly dostaje w woreczku i papierze śniadaniowy+woda,chce ś
      > niadanie dostawać tak jak tata, a potem niepotrzebne rzeczy wyrzuca i mowi że p
      > otem mu lżej (tak,tak, ekologia i te sprawy wiem, wiem... wink )Czy są jeszcze
      > młodsi uczniowie,którzy nie noszą śniadaniówek i bidonu?

Moja córka bidonu nigdy nie nosiła ale pudełko śniadaniowe to bardzo dobry wynalazek.
    • ewurka79 Re: śniadaniówka 11.09.12, 09:58
      a ja zawsze daję we woreczek śniadaniowy i dopiero do śniadaniówki,zmieszczą się też jakieś warzywka.moim zdaniem śniadaniówka zabezpiecza przez chociażby zgnieceniem kanapek.
    • mama-ola Re: śniadaniówka 11.09.12, 10:05
      Mój syn na początku zeszłego roku szkolnego miał bidon, ale jakoś tak pociemniał, bałam się, że grzybieje. Szybko przeszliśmy na małe butelki wody mineralnej. A śniadanie nosi od tego roku w plastikowym pudełeczku na kanapkę (pewnie to nazywacie śniadaniówką). W zeszłym nosił w folii aluminiowej, bo woreczków foliowych i folii oblepiającej się brzydzi.
    • forumowaa Re: śniadaniówka 14.09.12, 10:01
      Ja owocow do szkoly nie daje gdyz dzieciaki maja brudne rece i nie chce by dotykaly bezposrednio np. jablka czy brzoskwini. Owocki to sobie moga w domu zjesc a w szkole to kanapeczka przez trzymana przez woreczek smile
      No i to wszystko w sniadaniowce.
    • ewa_mama_jasia Re: śniadaniówka 14.09.12, 11:34
      Czy możecie tutaj zaprezentować, jakie śniadaniówki noszą Wasze dzieci? Poszukuję porzadnej, optymalnie dużej, i chętnie się zainspiruję Waszymi pomysłami.
      • mama-ola Re: śniadaniówka 14.09.12, 13:06
        Nasza śniadaniówka to pudełeczko, które jest nieco dłuższe niż kromka ze zwykłego bochenka chleba i wysokie na tyle, by pomieścić dwie kanapki (zrobione z 4 kromek chleba).
        Nie pokażę obrazka, bo to by była reklama. Dość powiedzieć, że jest brązowe (jak czekolada) i ma nalepkę jednego z najpopularniejszych batoników. Pewnie dodawali jako gratis do batonika i stąd mój syn ją ma.
        • ewa_mama_jasia Re: śniadaniówka 14.09.12, 14:17
          U nas w domu uzywa się głownie bułek (kajzerek lub sznytek). Jedyna śniadaniówka która odpowiadała wielkością dwóm kazjzerkom, to była śniadaniówka z Tchibo. Dodatkowo miała dwa fajne mniejsze pojemniczki, idealne na pokrojone owoce/warzywa lub kawałki kabanosa. Ale połamała się (lub została połamana), stąd - zanim kupię nastepną - szukam pomysłów na trwalsze śniadaniówki.
      • agni71 Re: śniadaniówka 14.09.12, 23:16
        Moje córki mają z Tchibo, jedna śniadaniówka (najstarszej córki) uzywana jest już czwarty rok!
        Podejrzewam nieprawidłowe uzytkowanie u was, skoro sie połamała. Moze ktos na niej usiadł lub stanął, moze rzucal nią po szatni (dzieci niestety mają rózne pomysły).
      • mama303 Re: śniadaniówka 15.09.12, 09:57
        ewa_mama_jasia napisała:

> Czy możecie tutaj zaprezentować, jakie śniadaniówki noszą Wasze dzieci? Poszuku
        > ję porzadnej, optymalnie dużej, i chętnie się zainspiruję Waszymi pomysłami.

Mojej córce kupiłam w I klasie spore pudełko z jakimis księżniczkami. Teraz rysunek się starł /córka jest w IV klasie/ale śniadaniówka jest pakowna i nieuszkodzona. Misci się kanapka, serek, owoce....
    • budzik11 Re: śniadaniówka 14.09.12, 13:01
      Zależy, co dzieci dostają. Jak np.banan czy jabłko + woda, to jabłko pokrojone w ćwiartki w woreczku foliowym i woda w butelce (zwykła butelka na wodę, z dziubkiem, nie żaden bidon). Jak coś miękkiego, jak np. muffinka albo coś, co się może otworzyć, jak pudełeczko z sałatką + kromka chleba - wtedy w śniadaniówce.
    • mama303 Re: śniadaniówka 15.09.12, 09:53
      green_time napisała:

> ja moim dzieciakom zawsze daję kanapki w woreczku, bo wtedy mam pewność, że będ
      > zie higienicznie - jedzą przez woreczek kanapkę, a nie miałabym pewności czy um
      > yją ręce przed sięgnięciem po kanapkę ze śniadaniówki smile

Ja też w torebke .....i w sniadaniówkę. Nie wyobrażam sobie kanapki wgniecionej w plecaku w ksiazki i zeszyty smile
    • jagoda2 Re: śniadaniówka 16.09.12, 22:02
      W klasach I-III dawałam śniadaniówkę, teraz (IV klasa) daję kanapki zapakowane w papierową torebkę śniadaniową i włożone do woreczka foliowego. Na śniadaniówkę po prostu brak miejsca w przepełnionym plecaku sad. Córka je w szkole obiady, a na śniadanie zjada wyłącznie jedną kanapkę. Cała reszta w postaci owoców, jogurtów, kabanosów, pokrojonych w pałeczki kawałków sera, warzyw - zawsze wraca do domu. Córka twierdzi, że po prostu nie ma czasu na jedzenie; od IV klasy niemal co lekcję zmieniają klasę i kanapkę udaje się zjeść "w biegu" jedynie podczas przerwy śniadaniowej (20 min.). Podczas innych przerw dzieci nie zdążą nic przekąsić, chociaż najkrótsze przerwy są 10-minutowe. Przestałam więc dawać do szkoły cokolwiek poza kanapką i piciem (woda mineralna lub herbata w termosie).
      • mamanr1 Re: śniadaniówka 20.09.12, 12:48
        Jak pasierbica chodziła do podstawówki nosiła kanapki w woreczku. Kanapki z ogórkiem, pomidorem, na deser jabłko, banana czy coś. W butelce plastikowej woda albo jakaś herbata. Potem w liceum miała taki "lunch box", bo ku jej złości, a mojej radości, nie mieli w szkole żadnego bufetu z hamburgerami czy innymi. Sprawdzał się kapitalnie.
    • camel_3d Re: śniadaniówka 01.11.16, 10:08
      mlody nosi sniadaniowke i zwykla butelke z woda.
    • camel_3d Re: śniadaniówka 07.03.17, 07:25
      mlody, 3 klasa. Nisi i bidon i sniadaniowke, taka:

https://sistemaplastics.com/assets/products/LUNCH/LUNCH%20LABELS/_single_lrg/40920_TripleSplit_Lunch_Blue_Green_Food.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka