Dodaj do ulubionych

Odpłatne zajęcia WF

22.10.12, 17:19
Tak sie zastanawiam... czy to jest w porządku?
Na pierwszym zebraniu we wrześniu dowiedziałam się, że 2 z 4 godzin WF dzieciaki będą miały na basenie. Poproszono o wpłacenie 150 zł za semestr - opłata za ów basen.
Mam na ten basen, to nie majątek, ale gdyby ktoś nie miał...?
Co z takim dzieckiem? Przecież na obowiązkowy WF chodzić musi.

W zeszłym roku mój syn chodził na basen w ramach zajęć pozalekcyjnych. W styczniu rozchorował się na zatoki, lekarz zakazał wizyt na basenie przez kolejne 6 tygodni. Teraz młody pewnie dostałby zwolnienie z WF od lekarza, ale jak się dzisiaj dowiedziałam, zwrotu kasy za basen niet.

Jakoś mi się to nie podoba. Robić "dym"? wink

Obserwuj wątek
    • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 17:37
      Kurde, im więcej googlam, tym bardziej się we mnie gotuje...
    • e_r_i_n Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 18:53
      Zajęcia obowiązkowe nie mogą być płatne. Jak są płatne, to nie mogą być obowiązkowe. I powinny być traktowane jak zajęcia dodatkowe, z jasnymi zasadami rozliczania nieobecności.
      • klara_0204 warto wiedzieć za co ta opłata 22.10.12, 19:12
        U nas na przykład basen jest nieodpłatny, a płacimy za transport na basen (ok. 100 zł/semestr) i to jest dopuszczalne - myślę, ze jakby ktoś nie chciał korzystać to nie musiałby.
        Na zebraniu zdecydowaliśmy o zasadach "odliczeń". U nas jest tak, ze jak ktoś ma długotrwałe zwolnienie (minimum semestr) to nie płaci za te wyjazdy. Poza tym płaci się czy się jedzie, czy nie. uznaliśmy to za sprawiedliwe.
        • salma75 Re: warto wiedzieć za co ta opłata 22.10.12, 19:15
          Za dojazd dzieci płacą dodatkowo - bilet na tramwaj.
      • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 19:17
        "Powinny", słowo klucz... Czyli w szkole robią sobie jaja.
        Fajnie, teraz dylemat - siedzieć cicho, bo nowa, dobra szkoła, którą syn lubi czy interweniować...? Ehhh... sad.
        • makurokurosek Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 19:51
          Szczerze nie wiem o co wam chodzi. Staram się co tydzień/dwa tygodnie chodzić z młoda na basen, godzinowy bilet ulgowy to 8-10 zł . Gdybym chciała z nią chodzić 2 razy w tygodniu to na semestr czyli 5 miesięcy wydałabym około 320 zł (oczywiście to jest tylko koszt biletu dla dziecka). Nie rozumiem jaki jest problem zapłacenie połowy tej kwoty, szczerze skakałabym do góry gdyby szkoła córki proponowała dwie godziny /h basenu .
          Rozwala mnie to, że spora część emam wywala na prywatne kursy nauki pływania, ale gdy pojawia się możliwość tego samego kursu w szkole to nagle jakby je pierd_lło i kasy im szkoda, czyżby taki kurs organizowany przez szkołę nagle tracił na byciu cool.
          • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 20:09
            Chociażby taki, że jak powtórzy się sytuacja sprzed roku, gdy basen zimową porą i powroty z niego rozwaliły mojemu synowi zatoki, nikt mi kasy za tygodnie nieobecności młodego na basenie nie odda.

A poza tym... Dla Ciebie może to grosze, ale uwierz, że są osoby dla który wywalić ot tak z kieszeni 150zł to problem. Zwłaszcza gdy wykładają tą kasę na teoretycznie bezpłatne zajęcia w publicznej szkole.

• makurokurosek Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 20:21
              > A poza tym... Dla Ciebie może to grosze, ale uwierz, że są osoby dla który wywa
              > lić ot tak z kieszeni 150zł to problem.

Za to wywalenie 320 zł, na prywatne skorzystanie z tegoż basenu już problemem nie jest.
              Zazwyczaj problemu nie robią osoby które kasy nie mają, bo potrafią docenić okazję i przeliczyć zysk, tylko osoby które mają.

"> Chociażby taki, że jak powtórzy się sytuacja sprzed roku, gdy basen zimową porą
              > i powroty z niego rozwaliły mojemu synowi zatoki, nikt mi kasy za tygodnie nie
              > obecności młodego na basenie nie odda. "

To tak czy inaczej za basen zapłacisz grosze w porównaniu do ceny rynkowej, tak więc nawet jeżeli twój syn opuści połowę zajęć wyjdziesz na tym do przodu.
              Typowa postawa roszczeniowa i typowe ąę .
              • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 20:53
                makurokurosek napisała:

> > A poza tym... Dla Ciebie może to grosze, ale uwierz, że są osoby dla któr
                > y wywa
                > > lić ot tak z kieszeni 150zł to problem.
                >
                > Za to wywalenie 320 zł, na prywatne skorzystanie z tegoż basenu już problemem n
                > ie jest.

Ale kto Ci powiedział, że mój syn musi korzystać z jakiegokolwiek basenu? Trenuje 3 x w tygodniu karate, jeździ na rolkach, na rowerze, raz w miesiącu chodzi z nami przez weekend po górach, jeździ na nartach, basen - za 150 czy 320 zł nie jest mi do szczęścia potrzebny. Nie rozumiem jakim prawem narzucają mi OBOWIĄZKOWY ODPŁATNY basen. Naprawdę nie kumasz o co chodzi?
                • makurokurosek Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 21:23
                  Jak już wyżej dziewczyny napisały skoro zajęcia są odpłatne nie mogą być obowiązkowe. Jeżeli koszt 30 zł miesięcznie jest dla ciebie zbyt wysoki lub te zajęcia są ci zbyteczne zamiast się kłócić i robić bój o koszty zwyczajnie nie zapisuj na nie swojego syna. Dziwne, że treningi karate nie są dla ciebie zbyt kosztowne, ciekawe czy ich koszt wynosi również 30-40 zł miesięcznie
                  • jakw Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 21:30
                    makurokurosek napisała:

> Jeżeli koszt 30 zł miesięcznie jest dla ciebie zbyt wysoki lub te zajęci
                    > a są ci zbyteczne zamiast się kłócić i robić bój o koszty zwyczajnie nie zapisu
                    > j na nie swojego syna.
                    Jeśli są to zajęcia obowiązkowe z WF to chyba nie ma możliwości niezapisania. I właśnie o to chodzi. Taki basen za kasę może być oferowany jako zajęcia dodatkowe dla chętnych, a nie jako obowiązkowa lekcja.
                  • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 23:25
                    makurokurosek napisała:

> Jak już wyżej dziewczyny napisały skoro zajęcia są odpłatne nie mogą być obowią
                    > zkowe. Jeżeli koszt 30 zł miesięcznie jest dla ciebie zbyt wysoki lub te zajęci
                    > a są ci zbyteczne zamiast się kłócić i robić bój o koszty zwyczajnie nie zapisu
                    > j na nie swojego syna.

Jesteś faktycznie tak głupia czy tylko teraz Ci się wypsnęło?
                    Przecież to są zajęcia obowiązkowe, w ramach WFu, więc jakim cudem ma nie zapisywać na nie syna?

> Dziwne, że treningi karate nie są dla ciebie zbyt koszto
                    > wne, ciekawe czy ich koszt wynosi również 30-40 zł miesięcznie

A co Cię do k...wy nędzy obchodzi, co dla kogo i dlaczego jest kosztowne, a co nie?
                    • schiraz Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 22:23
                      Normalnie bym Ci napisała, że się zgadzam z Twoim zdaniem ale zaraz przylezie jakiś pseudo-prawnik i napisze nam, że jestem Twoim klonem, tak więc, nic nie napiszę wink
              • jakw Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 21:27
                makurokurosek napisała:

> Za to wywalenie 320 zł, na prywatne skorzystanie z tegoż basenu już problemem n
                > ie jest.
                A jesteś pewna, że osoby mające problem z tymi 150 złotymi wywalają 320 na basen?

> To tak czy inaczej za basen zapłacisz grosze w porównaniu do ceny rynkowej, tak
                > więc nawet jeżeli twój syn opuści połowę zajęć wyjdziesz na tym do przodu.
                Nie wiem czy to takie grosze w porównaniu do ceny rynkowej.
                Płacenie za obowiązkowe zajęcia w szkole publicznej jest zapewne niezgodne z konstytucją oraz wszelkimi możliwymi przepisami.
                • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 23:28
                  > Płacenie za obowiązkowe zajęcia w szkole publicznej jest zapewne niezgodne z ko
                  > nstytucją oraz wszelkimi możliwymi przepisami.

U nas były odpłatne, ale rodzice musieli wyrazić zgodę. I zgoda musiała być jednogłośna. Opłaty nie były wygórowane, chyba 5 zł za lekcję. Nie dało się tego zrobić za darmo, ponieważ pływania nie nauczał nauczyciel szkolny, tylko wynajęty za pośrednictwem szkoły trener.
              • jaque Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 21:37
                > ie jest.
                > Zazwyczaj problemu nie robią osoby które kasy nie mają, bo potrafią docenić oka
                > zję i przeliczyć zysk, tylko osoby które mają.
                >
                > To tak czy inaczej za basen zapłacisz grosze w porównaniu do ceny rynkowej, tak
                > więc nawet jeżeli twój syn opuści połowę zajęć wyjdziesz na tym do przodu.
                > Typowa postawa roszczeniowa i typowe ąę .

Sorry, ale to ja decyduję, na co wydaję swoje pieniądze. Za prywatne lekcje pływania dla dzieci płacę od dawna, ale mam wpływ na to, kto i jak uczy moje dzieci.
                Szkoła organizuje zajęcia na basenie w II klasie - rok temu przerabiał to syn, teraz córka. Nie wyobrażam sobie, żebym miała za to płacić. Lekcja trwa teoretycznie 30 min., w praktyce dzieci są w wodzie ok. 15 min. bo resztę czasu spędzają na brzegu, gdzie pani tłumaczy im, na których kafelkach mają stać na zbiórce... Uczą się pływać od podstaw, mimo, że ok. połowa klasy potrafi już to, co mają umieć w czerwcu. Prośby o podział na dwie grupy, albo chociaż na pozwolenie na robienie czegokolwiek więcej bardziej zaawansowanym są totalnie olewane.
                Nawet gdyby to kosztowało grosze, to mam lepsze pomysły na ich wydanie.
          • e_r_i_n Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 21:38
            Ależ tu nie chodzi o koszty jako takie - Salma w pierwszym poście to wyraźnie napisała.
            Chodzi bardziej o zasadę, a ta jest łamana - płatne zajęcia w ramach zajęć szkolnych.
            Pomijam już fakt, że takie zajęcia to zazwyczaj o kant tyłka rozbić, bo jakoś nie widzę opcji nauki pływania z jednym zapewne instruktorem dla dzieci w grupie 20+ - a tak to wygląda, moje dziecko w II klasie miało basen obowiązkowy w ramach w-f (nieodpłatny).
            I cóż, wolałabym zapłacić nieco więcej za zajęcia w mniejszej grupie (a płacę jeszcze więcej, za zajęcia indywidualne), niż płacić 150 zł miesięcznie za zabawę w wodzie.
            Widać nie widzisz różnicy między sknerstwem a racjonalnym wydatkowaniem kasy.
            • annes67 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 22:01
              zgadzam si e z e_r_i_n

-u nas klas 2 -podobne koszty. wybralam normalna szkólke pływacka. jest ich 5-6 w grupie. widac postepy. daje polowe wiecej al e wyniki sa nieporównywalne!
              nie moze byc platnych zajec wf ..wiadomo .jaki gnój. powiedz, i tyle.
              siedzenie cicho to akurat nie w moim stylu.
              ============0=0=0=080=0=0=0==========
              • freemarcin899 Re: Odpłatne zajęcia WF 22.10.12, 23:30
                Nie można pobierać opłat za zajęcia obowiązkowe - wgl jeśli to szkoła państwowa, to dziwi mnie postawa organu prowadzącego. W moim mieście dzieciaki ze wszystkich szkół publicznych (prowadzonych przez miasto) mają 2 godziny lekcyjne na basenie (który też prowadzi miasto). Na basen jeżdżą autobusami Zakładu Komunikacji Miejskiej (spółka miejska). Podejrzewam, że baseny i środki transportu w większości innych miast też są państwowe, więc tym bardziej dzieci, które uczęszczają do państwowych szkół nie powinny za nie płacić.
                • maghdalena33 Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 11:43
                  Jakaś totalna bzdura. Mam dziecko które chodzi na zajęcia z nauki pływania. Za 16 zajęć płacę ok 180 zł. Grupa mała, świetny trener. W chwili obecnej młoda jest w grupie nie uczącej się pływać tylko na doskonaleniu pływania i jeżeli miałabym do tego dopłacać jeszcze w szkole 150 zł za pochlapanie się w basenie to nie zgodziłabym się na to. Z takiej szkolnej nauki pływania nic nie wyniesie zwłaszcza, że w grupie będą dzieci lepiej i gorzej radzące sobie z wodą.
                  Z drugiej strony ciekawe, są przecież rodziny dla których 150 zł to duża kwota. Co w takiej sytuacji? Szkoła pokryje koszty? Czy te dzieci których nie stać na karnet spędzać będą lekcje w szatni?
                  • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 23:33
                    maghdalena33 napisała:

> Jakaś totalna bzdura. Mam dziecko które chodzi na zajęcia z nauki pływania. Za
                    > 16 zajęć płacę ok 180 zł.

Hę? W jakim mieście? To są jakieś dotowane zajęcia, bo aż trudno mi uwierzyć, by były w średniej cenie wejścia na basen.
                    • annes67 Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 08:08
                      zapewne to pierwsza rata.

u mnie jest ok 320zl n a pól roku . ( 1x w tygodniu)
                    • maghdalena33 Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 12:14
                      To nie są dotowane zajęcia a odbywają się w Warszawie.
                • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 23:31
                  > Podejrzewam, że baseny i środki transportu w wi
                  > ększości innych miast też są państwowe, więc tym bardziej dzieci, które uczęszc
                  > zają do państwowych szkół nie powinny za nie płacić.

Nie bardzo rozumiem, co ma "państwowość" środków transportu do darmowych przejazdów dzieci. Skąd Ci się to przełożenie wzięło?
                  • freemarcin899 Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 13:26
                    Zakłady Transportów Miejskich mimo że są spółkami z o.o. to najczęściej w 100% należą do miasta, więc wożenie dzieci na obowiązkowe zajęcia z wf-u za pomoca tych środków powinno być bezpłatne
                    • kanna Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 21:11
                      bzdura, wożenie do szkoły na obowiązkowe zajęcia nie jest bezpłatne :p
                      • freemarcin899 Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 21:16
                        W moim mieście owszem jest. I jesli są to zajęcia obowiązkowe, to organ prowadzący musi zapewnić na takie zajęcia dojazd
                        • freemarcin899 Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 21:18
                          Znaczy wróć. Powinno byc bezpłatne, jesli w trakcie zajęć uczniowie musza się przemieścić, np. na basen
                        • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 23:43
                          freemarcin899 napisał:

> W moim mieście owszem jest.

Chcesz powiedzieć, że w Twoim mieście dzieciaki dojeżdżające do szkoły (jakby nie patrzeć obowiązkowej) mają darmowe przejazdy komunikacją miejską? Gdzie jest tak dobrze?

> I jesli są to zajęcia obowiązkowe, to organ prowadzący musi zapewnić na takie zajęcia
                          > dojazd

Skąd taka informacja?
                          • yula Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 00:57
                            U nas mała wieś i dzieci szkolnym autobusem(przy okazji miejski) dojeżdżają do szkoły bezpłatnie, tak samo jeżdżą na basen o ile mi wiadomo smile
                            • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 07:20
                              yula napisała:

> U nas mała wieś i dzieci szkolnym autobusem(przy okazji miejski)

Zauważ, że rozmowa nie jest o szkolnych autobusach, tylko o komunikacji miejskiej smile
                              Szkolne funkcjonują na zupełnie innych zasadach.
                    • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 24.10.12, 23:41
                      freemarcin899 napisał:

> Zakłady Transportów Miejskich mimo że są spółkami z o.o. to najczęściej w 100%
                      > należą do miasta, więc wożenie dzieci na obowiązkowe zajęcia z wf-u za pomoca t
                      > ych środków powinno być bezpłatne.

Nadal nie rozumiem, na jakiej podstawie. Czy ZTM to jest jakaś instytucja charytatywna?
                      Do szkoły moje dzieciaki też jeżdżą komunikacją miejską, a nie przyszło mi jakoś do głowy, by apelować o darmowe bilety dla nich. Nawet w PRLu tak dobrze nie było smile
                      • freemarcin899 Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 15:36
                        Przecież sprostowałem - dojazdy na basen są darmowe i tak być powinno, gdy basen nie jest przy szkole, a jest obowiązkowy ( a nie wszystkie dojazdy z domu do szkoły) I u mnie dzieje się to na takiej zasadzie, że miasto wynajmuje autobus od ZTM, dając im jakieś tam pieniądze ( ale to przecież tak naprawdę wspólna kasa, bo ZTM należy u mnie w 100% do miasta)
    • joanna_poz Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 12:02
      nie, to nie jest w porządku.

u nas w szkole syna basen w ramach 1 wf jest, placimy za niego 40 zł/ miesięcznie.
      ALE: można nie jeżdzić na basen i te dzieci, które nie jeżdza, mają w tym czasie normalny bezpłatny wf na sali.
      • kamera2012 Re: Odpłatne zajęcia WF 03.11.12, 10:24
        straszne, w głowie mi się nie mieści płacenie za wf i różnicowanie dzieci na te, co zapłacą i nie, rozumiem takie rozwiązania na studiach może, ale w podstawówce???? musi byc chyba jakaś furtka prawna, bo niejedna szkołą tak robi... okropne sad
    • aniko16 Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 12:33
      Jak ci szkoda kasy albo uważasz, że basen "rozwala" zatoki, to załatw zwolnienie. Ja byłabym przeszczęśliwa, gdyby szkoła organizowała dziecku basen za taka kwotę. Niestety, jest coraz mniej takich możliwości, bo zawsze znajdą sie niezadowolone mamuśki którym coś nie pasi. Nie rób więc dymu, bo tylko możesz zaszkodzić pozostałym, bardzo zadowolonym dzieciom i rodzicom z dodatlkowego basenu za 150 zł za semestr.
      • e_r_i_n Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 15:17
        A dlaczego ma załatwiać lewe zwolnienia, skoro to nie są zajęcia obowiązkowe?
        Miałam analogiczną sytuację z łyżwami - też były próby 'uszczęśliwienia' wszystkich zajęciami w ramach w-f. Na szczęście dyrekcja myśląca i kompromis się znalazł. Jakby się nie znalazł, to bym interweniowała. Po to pewne zasady są.
      • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 20:06
        aniko16 napisała:

> Jak ci szkoda kasy albo uważasz, że basen "rozwala" zatoki, to załatw zwolnieni
        > e.

Kasy na dziecko mi nie szkoda (funduję mu inne zajęcia sportowe), ale nie lubię jak wciska mi się kit i wychodzi na to, że trochę nieuczciwie kasę wyciąga, żądając obowiązkowej wpłaty kasy na teoretycznie bezpłatne zajęcia.

Co do tego, że uważam, że basen "rozwala" zatoki...

Nie studiowałam medycyny, w przeciwieństwie do Ciebie nie zjadłam też wszystkich rozumów. Ostre zapalenie zatok stwierdził pediatra, a następnie potwierdzono to podczas hospitalizacji młodego. Skutki pławienie się w ciepłej wodzie, a zaraz potem powrót do domu w mroźny dzień.

> Ja byłabym przeszczęśliwa, gdyby szkoła organizowała dziecku basen za taka k
        > wotę.

Powiedz to mojej sąsiadce, która bywa, że musi dać dzieciakom chleb z dżemem na obiad.
        Niestety, to są zajęcia obowiązkowe, MUSISZ zapłacić 150zł, chcesz czy nie, masz czy nie masz.

> Niestety, jest coraz mniej takich możliwości, bo zawsze znajdą sie niezad
        > owolone mamuśki którym coś nie pasi. Nie rób więc dymu, bo tylko możesz zaszkod
        > zić pozostałym, bardzo zadowolonym dzieciom i rodzicom z dodatlkowego basenu za
        > 150 zł za semestr.

Nie ma co komentować, nie rozumiesz co piszę.
      • robitussin Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 23:35
        aniko16 napisała:

> Jak ci szkoda kasy albo uważasz, że basen "rozwala" zatoki, to załatw zwolnieni
        > e. Ja byłabym przeszczęśliwa, gdyby szkoła organizowała dziecku basen za taka k
        > wotę.

Nie, nie byłabyś, bo nie wiesz, jak to faktycznie wygląda.

> Niestety, jest coraz mniej takich możliwości, bo zawsze znajdą sie niezad
        > owolone mamuśki którym coś nie pasi.

Trudno, by wszyscy na świecie mieli takie same poglądy.

> Nie rób więc dymu, bo tylko możesz zaszkod
        > zić pozostałym, bardzo zadowolonym dzieciom i rodzicom z dodatlkowego basenu za
        > 150 zł za semestr.

Zatem ma przyjąć na siebie rolę ofiary, tylko po to, by komuś zrobić dobrze ...
    • cruzbos Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 13:05
      Z tego co mi wiadomo basen nie jest obowiązkowy, rodzice i dyrekcja decydują, czy klasa, szkoła uczęszcza. Jeśli basen jest obowiązkowy, musi być bezpłatny. Jeśli trzeba płacić, za lekcje nie za transport, nie może być obowiązkowy. Pewnie na początku roku wszyscy rodzice z klasy zgodzili się płacić, więc nie było przeszkód, żeby ten płatny basen zorganizować w ramach w-f. Gdyby ktoś się nie zgodził, basen nie mógł by być w ramach w-f.
      • salma75 Re: Odpłatne zajęcia WF 23.10.12, 20:08
        cruzbos napisała:

> Pewnie na początku roku wszyscy rodzice z klasy zgodzili się płacić, więc nie było p
        > rzeszkód, żeby ten płatny basen zorganizować w ramach w-f. Gdyby ktoś się nie z
        > godził, basen nie mógł by być w ramach w-f.

Jacy rodzice? Nikt nas o zgodę nie pytał, jestem na wszystkich zebraniach.
    • cruzbos A która to klasa? 23.10.12, 13:06
      • agcerz Re: A która to klasa? 23.10.12, 15:20
        Tu w Belgii basen jest obowiązkowy od starszaków (5 l.). Ponieważ dzieci jeżdżą na basen gminny, ponoszą koszt karnetu (53 euro/9miesięcy). Ratownicy są opłacani przez gminę, rodzice ponoszą jeszcze koszt transportu (autokar). Większe dzieciaki będą jeździć tramwajem (tu do końca podstawówki dzieci mają darmowy bilet).

Idea bezpłatnego basenu jest kusząca, ale nie wyobrażam sobie w takim razie, kto ten koszt poniesie, skoro basen jest komercyjny, a nie przyszkolny. To obiekt olimpijski z dodatkowymi basenami dla dzieci, zjeżdżalniami itd.
      • salma75 Re: A która to klasa? 23.10.12, 20:09
        Klasa I gimnazjum

• kunda77 Re: A która to klasa? 24.10.12, 07:38
          jeśli to nie jest oplata za transport to może tak być ale tylko w jednym wypadku jeśli wszyscy rodzice danej klasy na piśmie wyraża zgodę na zamianę lekcji wf na odpłatny basen jeśli nie to bym interweniowała i nie ma tu znaczenia czy ktoś ma kasę czy nie
          • andaba Re: A która to klasa? 24.10.12, 22:39
            Zawsze zajęcia na basenie były płatne.

Gdy chodzili na międzyszkolny płacili 25 zł/semestr, teraz jest to właśnie chyba około 150 zł rocznie.

Część dzieci nie chodzi, część pewnie z powodu kosztów. Mnie nawet nie przyszłoby do głowy protestować, mimo że to teoretycznie obowiązkowe zajęcia, cieszę się, że w ogóle są.
            • e_r_i_n Re: A która to klasa? 25.10.12, 10:02
              andaba napisała:

> Zawsze zajęcia na basenie były płatne.

Zawsze u Ciebie.
    • bbkk Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 09:30
      Ciekawe podejście - jak na początku roku trzeba kupić dzieciom kredki - to płacz i lament że edukacja powinna być bezpłatna.
      Jak płatne są obowiązkowe zajęcia to prawie nikt nie widzi w tym nic złego.
      • baz12 Re: Odpłatne zajęcia WF 25.10.12, 15:21
        Skoro basen jest w ramach WF i jest w związku z tym obowiązkowy to powinien być bezpłatny, na pewno mają chodzić na miejski basen a nie jakiś prywatny. U nas w szkole był basen i zawsze był bezpłatny. Poza tym lekcja trwa 45 minut plus 2 przerwy tak więc oni w tym basenie to będą max. 30 minut bo przecież muszą dojechać i wrócić tak więc nie wiem czy to znowu tak tanio i tak super. U nas godzina ( 60 minut) na miejskim basenie kosztuje 4 zł/osobę dorosłą, 3 zł/dziecko powyżej 6 lat i nie muszę się martwić jak się dziecko rozchoruje, chodzimy kiedy chcemy, płacimy kiedy chodzimy. Wychodzi bez łaski za dziecko 120 zł za semestr. Coś mi sie wydaje, że szkoła chce sobie tutaj "dorobić".
    • kamera2012 Re: Odpłatne zajęcia WF 03.11.12, 10:22
      To jakieś chore. Na jakiej podstawie???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka