Dodaj do ulubionych

moja corka jest ciagle glodna

03.05.13, 20:29
moja 7-mio latka jest ciagle glodna. zje porzadny obiad i za chwile chce jesc. mam wrazenie, ze na okraglo ja tylko obsluguje. mloda jest szczupla i duzo sie rusza, ale czy to normalne?w domu je sniadanie i pije kakao, w szkole drugie sniadanie, w swietlicy jakies drobnostki. po swietlicy obiad. potem jakis jogurt, codziennie owoce, duzo wody, przed spaniem kolacja. ograniczam slodycze. cora gdyby mogla, jadlaby na okrago. aktualnie ja ograniczam bo jadlaby wiecej ode mnie. czy to normalne w tym wieku? boje sie, ze moze miec jakies chorobsko albo, ze niebawem mi sie roztyje...
Obserwuj wątek
    • kubona Re: moja corka jest ciagle glodna 03.05.13, 20:44
      może rośnie po prostu, skok wzrostowy jakiś ma czy coś.. ogranicz słodycze, jeśli jedzenie które podajesz jest pełnowartościowe to daj sobie na luz. dziecko się rusza, chodzi do szkoły, wbrew pozorom potrzebuje duzo energii. poobserwuj, moim skromnym zdaniem nie je za dużo, pięc posiłków to standard, no ale ja twojej córki nie widziałam
      zrób podstawowe badania, krew, mocz kał na robaki.
      • e-milia1 Re: moja corka jest ciagle glodna 03.05.13, 20:53
        tez o tych badaniach myslalam. boje sie tylko, ze moj pediatra to zignoruje. mala miala zawsze dobry apetyt, ale teraz to juz masakra a odkad chodzi do szkoly, nie rusza sie az tyle wiec powinna nieco przystopowac...
        • kubona Re: moja corka jest ciagle glodna 03.05.13, 21:34
          zrób prywatnie, próbek kału i tak trzeba przebadać kilka jak nie kilkanaście.... ja robiłam ze skierowaniem i prywatnie, zaparłam sie i w chyba 15 próbce kału wypatrzyli cysty lamblii.
          krew i mocz i kał też co jakiś czas warto robic profilaktycznie, raz na rok by się zdało.
          ja mam dwójkę, jedna niemal chuda 1 lat, ponad 150cm i 40 kilo. może nie jeśc cały dzień i zapomnieć o kolacji
          młodszy 8 lat 135cm, 40 kilo, jak dostaje na talerzu obiad, zanim zacznie pyta czy dostanie dokładkę....z niedoczynnością tarczycy.

są dzieci które mogą zjeść przysłowiowego konia z kopytami i nie utyją, są takie co tyją od patrzenia na lodówkę..
          • mruwa9 Re: moja corka jest ciagle glodna 03.05.13, 22:13
            zwykle badanie moczu i oznaczenie poziomu cukru we krwi na pierwszy ogien.
            • e-milia1 kubona, a propos niedoczynnosci... 03.05.13, 22:32
              tez mam i obawiam sie, ze moje dzieci tez moglyby miec. jakie symptomy mial twoj syn i jak wyszla jego niedoczynnosc?
              • kubona Re: kubona, a propos niedoczynnosci... 03.05.13, 22:59
                wyszła, bo ja siebie zdiagnozowałam i endokrynolog kazała dziecku też badania porobić.

ale objawy miał widoczne: senność, brak koncentracji, poranne obrzęki, nerwowość, ciagłe uczucie zmęczenia, tycie, zaparcia, huśtawki nastrojów, niechęć do jakiegokolwiek ruchu

teraz podaje mu euthyrox, jest lepiej, zdecydowanie. endo powiedziała, żę każdy kto ma niedoczynność i dzieci powinien kontrolować poziom hormonów tsh u dzieci raz na rok.
                znalazłam świetną lekarkę, ja mam dodatkowo hashimoto więc pilnuję i siebie i Kubę.
                • valtho Re: kubona, a propos niedoczynnosci... 04.05.13, 00:15
                  U nas są w miarę stałe godziny posiłków i staram się, żeby nie podjadały pomiędzy, ale nie zawsze to wychodzi. Generalnie moje dzieci dobrze jedzą i są bardzo szczupłe, ale chciałabym, żeby miały dobre nawyki żywieniowe. Dla nikogo nie jest dobre jedzenie "bez przerwy", lepiej zwiększyć porcje, a nie podjadać.
                  • e-milia1 Re: kubona, a propos niedoczynnosci... 04.05.13, 07:54
                    no wlasnie, ja sama tez gotuje. lubie gotowac roznorodnie, widze tez ze i mojemu roczniakowi smakuje i wcina wszystko. corce kontroluje slodycze bo boje sie, ze nagle zacznie tyc. corka je porzadne porcje, czasem dokladke. i za 15 minut znow glodna... ale nie dostaje wtedy tylko na ogol musi poczekac. je o stalych godzinach.
                • e-milia1 tez mam zduagnozowane hashimoto 04.05.13, 07:50
                  ale moje dzieci nie maja typowych objawow...
                  • mama_amelii Re: tez mam zduagnozowane hashimoto 04.05.13, 08:18
                    Jak u mojej córki okazało się,że ma niedoczynnośc tarczycy to endokrnolog kazała nam się przebadać(chociaz objawów tez nie było).Córka miała duzy apetyt i ciągle tyła.W wieku 2,5 r okazało sie,że ma niedoczynność i bierze hormony,Ciagle pilnowalismy co je i ile,a i tak ma nadwagę(124cm i 31kg)-6,5r.Teraz jest pod opieka dietetyka.Gdybyśmy nie dbali o jej wage i to co je to byłaby 2 razy grubsza.
                    Twoja córka byc może ma etap wzmożonego wzrostu;duzo je,troche przytyje i zaraz ja wyciągnie w górę,taki wiek.
    • mama_kotula Re: moja corka jest ciagle glodna 04.05.13, 11:08
      e-milia1 napisała:
      > moja 7-mio latka jest ciagle glodna. zje porzadny obiad i za chwile chce jesc.
      > mam wrazenie, ze na okraglo ja tylko obsluguje.

Abstrahując od tematu głównego - nie może się sama obsłużyć...?
      • e-milia1 Re: moja corka jest ciagle glodna 04.05.13, 12:37
        Czy sama nıe moze się obsłużyć?dziwne pytanie. Jak dziecku które na okrągło cos chce jeść można pozwolić na samoobsluge?do niedawna mogla ale aktualnie ma zakaz samoobslugi.jadła by wtedý bez przerwy albo zamieszkała w lodówce..
        • mama_kotula Re: moja corka jest ciagle glodna 04.05.13, 14:17
          Toż ja nie o tym, nie zrozumiałyśmy się smilesmilesmile

Sama mam syna ze skłonnością do kompulsywnego jedzenia. Który ma pozwolenie na samoobsługę, co nie znaczy, że siedzi bez przerwy w lodówce - pyta, czy może sobie zjeść kanapkę/jabłko/płatki z mlekiem/cokolwiek innego z lodówki, i albo dostaje pozwolenie, albo nie smile. Jak nie dostaje, to się nie obsługuje wink, jak dostaje, to się obsługuje, bo ja nie mam czasu latać do kuchni, zapewniam zbilansowane śniadania, obiady i kolację, jak chce żreć coś poza tym, robi sobie sam. Czasem robi też mi wink

A i w lodówce w dostępnym miejscu przebiegle trzymam to, co można na szybką przekąskę zjeść, a jest w miarę zdrowe (jogurt naturalny, gotowane warzywa typu fasolka szparagowa - wchodzi do pogryzania lepiej niż paluszki czy chipsy), pieczywo też z przodu szafki stawiam chrupkie typu wasa, a zwykłe zawinięte w woreczek lniany z tyłu (z reguły nie chce mu się głęboko grzebać). Inaczej, z doświadczenia - jadłby głównie parówki na zimno i kanapki z serem żółtym i keczupem oraz lody wink.
    • ppo Re: moja corka jest ciagle glodna 12.08.24, 22:14
      Mój 7-latek też wpiernicza ile wejdzie, czasami aż go brzuch boli z przejedzenia. Lubi wszystko, nawet surową rybę. Jest szczupły, ale bardzo nabity, same mięśnie. Raczej średniego wzrostu, nie rośnie jakoś spektakularnie. Bardzo aktywny, ale jak się zmęczy, to zasypia w minutę. Straszy brat (12 l.) niejadek i wybredniś. No chyba, że fastfood, słodycze albo parówki. To mógłby jeść codziennie. Chudy i raczej niski jak na swój wiek. Żaden z nich nie ma przewlekłych chorób. Martwimy się o obu, że jeden je za mało, drugi za dużo. Ale chyba niepotrzebnie.
    • zuzz Re: moja corka jest ciagle glodna 12.06.25, 21:44
      czy byliscie u lekarza, robiliscie badania? moze warto udac sie do dietetyka zeby spojrzaj calosciowo. najlepiej wybrac dietetyka konkretnie od dzieci, ja moge polecic pania Magde www.dietetykciosek.pl
      • chocolate_dog123 Re: moja corka jest ciagle glodna 12.06.25, 22:24
        Pewnie ma zejście po amfie.
        • ratencjusz Re: moja corka jest ciagle glodna 24.09.25, 11:56
          To ja, Czarny Ślimak, nie powinienem był dealować if you know what I mean.
          • chocolate_dog123 Re: moja corka jest ciagle glodna 24.09.25, 15:22
            Co tobie się dzieje?
            • ratencjusz Re: moja corka jest ciagle glodna 24.09.25, 23:44
              Właśnie mam poważne zejście ;p
      • stasi1 Re: moja corka jest ciagle glodna 26.06.25, 20:35
        Do tej pory to problem się wyjaśnił
        • chocolate_dog123 Re: moja corka jest ciagle glodna 26.06.25, 22:31
          Oby jej nie zrobiono przypadkiem "super sized me".
    • ratencjusz Re: moja corka jest ciagle glodna 24.09.25, 12:00
      Nie dawaj jej tyle.
    • tomboyowa Re: moja corka jest ciagle glodna 28.01.26, 09:07
      Przy dorastaniu dzieciaki mogą mieć większy apetyt, dopóki od tego nie tyje to moze wskazywać że ma po prostu szybki metabolizm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka