asiczek66 13.08.13, 09:48 Jaki piórnik bardziej się sprawdzi dla dziecka ponad 4,5 letniego,które może nie mieć czasu czy chęci na schowanie przyborów do piórnika? czy lepszym rozwiązaniem nie będzie piórnik kosmetyczka?pytanie dosyć błahe jednak na tą chwilę dla mnie ważne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagabaga92 Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 10:13 "Kosmetyczka" jest najbardziej pojemna. W usztywnianym są gumki, które zdecydowanie ograniczają "powierzchnię magazynową", a ponadto szybko się rozrywają, strzepią. Poza tym usztywniany jest cięższy. Ot, taki gadżet ucznia w początkowych kalsach, ale zdecydowanie praktyczniejsza jest "kosmetyczka". Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 12:50 Tak tuba - mi też tak doradzano - kupiłam jeden miękki, jeden sztywny, dziecko poszło do zerówki, wszyscy mieli duże otwierane i koniecznie musiałam taki kupić. Ja wiem, że rodzic chce lepiej ale może niech dziecko zdecyduje, najlepiej jak już w tej zerówce będzie Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 13:22 A do tej tuby to tak dzieciaki wrzucają wszystkie kredki i przybory jak leci? Czy opakowanie z kredkami ołówkowymi osobno, ze świecowymi osobno, a reszta do piórnika? Odpowiedz Link Zgłoś
patria5 Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 13:34 moje wrzucają wszystko jak leci ważne jest, żeby piórnik tuba czy piórnik kosmetyczka dość szeroko się rozpinał i żeby dało się dokopać do tego co na samym dole... ale jesli dziecko jest z natury porządne i lubi mieć rzeczy poukładane to spoko, moze być tradycyjny piórnik z gumkami Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 21:30 w kosmetyczkach czy tubach zawsze mialam wszystko polamane (kredki, olowki), lepiej chyba kupic klasyka rozkladanego gdzie kazda rzecz ma swoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
marika012 Re: Piórnik dla zerówkowicza 13.08.13, 23:10 Syn miał klasyka z gumkami w 1 klasie. Wszystko było poukładane jak ja mu poukladalam. On wyrzucał jak leci. Od drugiej klasy nosi piorniki tuby owalne euromic i jest super. I nic nie jest połamane. Odpowiedz Link Zgłoś
john.grisham001 Re: Piórnik dla zerówkowicza 14.08.13, 09:40 Znajoma nauczycielka 1-3 kiedyś mi powiedziała, że dostaje szału z tymi piórnikami z gumkami (rozklładanymi), gdyż dzieci tracą mnóstwo czasu na wyjmowanie i pedantyczne wkładanie kredek na swoje miejsce i mimo, iż zwraca dzieciom uwagę na to, by zrobiły to później, to one po każdorazowym użyciu np. czerwonej kredki pieczołowicie ją wtykaja w gumkę po to, by za minutę znowu wyjąć A tak serio: to naprawdę sprawa tak wielkiej wagi jaki piórnik kupic, że trzeba aż konsultacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Piórnik dla zerówkowicza 14.08.13, 10:02 Dla pierwszaków u nas doradzano tubę/kosmetyczkę, zdecydowanie odradzono dwukomorowe potwory z gumkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Piórnik dla zerówkowicza 18.08.13, 06:24 > Dla pierwszaków u nas doradzano tubę/kosmetyczkę, zdecydowanie odradzono dwuko > morowe potwory z gumkami.. A u nas nauczycielka zabroniła tub. Powiedziała, że z takimi piórnikami dzieci się grzebią, nie mogą znaleźć gdzie co jest i wysypują zawartość piórnika na biurko. Tak jak się zastanowiłam, to doszłam do wniosku, że nauczycielka ma rację. Zdecydowałam się na piórnik jednokomorowy i wszystko jest jasno i przejrzyście, po otwarciu od razu wiadomo, gdzie jest żółta kredka, ołówek czy gumka, no i uczy to niejako porządku, bo dziecko musi to potem ładnie poukładać w odpowiednie otwory. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Piórnik dla zerówkowicza 18.08.13, 10:29 Jak zwykle co kraj to obyczaj U mojej córki podejrzewam, że z gumkami by się nawet i sprawdził bo ona to taka porządnicka i cierpliwie by wszystko w te gumki wkładała-syn nigdy w życiu U nas w piórniku ma być niewiele wiec może dlatego tuba według pani lepiej sie sprawdzi. Maja mieć ołówek(po 2 m-cach dodatkowo pióro i naboje), 6 kredek-znaczy wystarczy sześć kolorów, nożyczki, krótką linijkę, gumkę i temperówkę-to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Piórnik dla zerówkowicza 14.08.13, 12:53 Poczekaj i dowiedz się, czego będą wymagali w zerówce. U nas dzieci trzymały wszystkie rzeczy w sali w pudełku po lodach. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Piórnik dla zerówkowicza 14.08.13, 13:07 u nas tez nie ma piornikow. moja zerowkowiczka nie ma ani plecaka ani piornika. na to przyjdzie czas za rok. ale za rok, do 1 klasy kupie jej rozkladany, bo corka to pedantka i lubi miec poukladane. Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: Piórnik dla zerówkowicza 14.08.13, 13:36 Ja mojej kupuje taki Kredki będzie mogła mieć luzem, a ołówki w gumkach - żeby nie trzeba było ich wyszukiwać wśród kredek gdy będą na szybko potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Piórnik dla zerówkowicza 17.08.13, 18:21 U mojego syna najbardziej sprawdził się właśnie piórnik-tuba/kosmetyczka. Wkładanie kredek do gumowych kółeczek w otwieranym na lewo-prawo piórniku zawsze mu strasznie dużo czasu zajmowało, tu mu wystawało, tam wystawało, nie domykało się - był kłopotliwy. A tak - wrzucał jak leci do "tuby", zasuwał zamek i z głowy. U nas zerówkowicze nosili tylko kredki i temperówkę, reszta ew. przyborów była w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Piórnik dla zerówkowicza 17.08.13, 22:15 Kosmetyczka na ołówki, temperówkę, linijkę i gumkę wystarczyłaby. Kredki pastele można trzymać w opakowaniu, w którym zostały kupione. Pisaków dziecku raczej nie potrzeba. Tak by było praktycznie - z mojego punktu widzenia. Ale jeśli Twój syn wolałby dwupoziomowy na zamek, to wszelkie argumenty upadają. Jestem za tym, by dziecko miało, co chce Odpowiedz Link Zgłoś