Dodaj do ulubionych

czym myć?

15.09.13, 19:49
Witam. Mam dziewczynkę 9 lat i chłopca 6 lat. Kąpię je co wieczór w wannie i myję, tzn. one się myją płynem w żelu Babydream. Tak sie zastanawiam czy nie sa już za duże na taki dziecinny płyn. Jakim wy płynem/żelem myjecie starsze dzieci proszę o podpowiedź, a może kazać im się już myć pod prysznicem. A czym myjecie głowy dzieciaków? Bo mój mały tym samym żelem Babydream.
Obserwuj wątek
    • di_kormia Re: czym myć? 15.09.13, 19:56
      1. nie kapię już takich duzych dzieci, same się kapią smile a raczej biorą prysznic
      2. też uzywam tego żelu, baa, my go wszyscy używamy na zmianę z mydłem z aleppo- neutralny, doskonały skład, dobra cena
      3. do włosów mydło z aleppo (oczywiście z odzywką) lub syoss bez parabenów silokonów etc

taka dziwna treśc pytania - dzieci w tym wieku chyba już same sie obslugują
      • mysz1978 Re: czym myć? 15.09.13, 20:28
        przeciez jest napisane ze sie myja uncertain w domysle "same sie myja" - chyba.

Tez mam 6-latka, ale poniewaz mam rowniez 3-latka to latwiej jest jak obydwoje sie myja tym samym, choc zdarzalo sie ze myli sie rowniez jakims moim zelem.

Marka "Bialy Jelen" ma sporo produktow - moze cos z tej linii???
        • beautywomen Re: czym myć? 15.09.13, 21:44
          Mam ośmiolatka i siedmiolatkę, zabieram do rossmanna i wybierają z serii isana.
          • olga727 Re: czym myć? 16.09.13, 11:51
            beautywomen napisała:

> Mam ośmiolatka i siedmiolatkę, zabieram do rossmanna i wybierają z serii isana.
            >
            Możesz podać nazwy płynów z tej serii ? Moje dziewczynki (9 i 6 lat) myją się na razie "Bobini"(nie chodzi o reklamę) wink
            • beautywomen Re: czym myć? 16.09.13, 15:33
              olga727 napisała:

> beautywomen napisała:
              >
              > > Mam ośmiolatka i siedmiolatkę, zabieram do rossmanna i wybierają z serii
              > isana.
              > >
              > Możesz podać nazwy płynów z tej serii ? Moje dziewczynki (9 i 6 lat) myją się n
              > a razie "Bobini"(nie chodzi o reklamę) wink

Dzisiaj akurat kupowałam sama wybrałam różany zapach z isana żel pod prysznic a syn zielony do ciała i włosów. Dzieciaki również kąpią się same pod prysznicem i nieraz żel się leje i leje na gąbkę. A te żele nie sprawiają kłopotów skórnych i nie kosztują majątek. Córka używała również kosmetyków yves rocher już tu zalinkowanych, byłam z nich zadowolona, ale ona chciała czegoś bardziej pachnącego wink
      • camel_3d Re: czym myć? 16.09.13, 11:00
        di_kormia napisała:

> 1. nie kapię już takich duzych dzieci, same się kapią smile a raczej biorą pryszni
        > c

czemu? moga sie przeciez kapac... ok..moze nei codziennie..ale rza -dwa w tygodniu?
        • di_kormia Re: czym myć? 16.09.13, 11:56
          bo dla zdrowia zlikwidowalam wanne smile
      • silwet Re: czym myć? 24.09.13, 09:53
        Oczywiście, że dzieciaki myją się same ja tylko nalewam wody do wanny (nie za dużo) i pomagam spłukać włosy po szamponie (zwłaszcza córce). Pytam o prysznic bo jak go biorą to woda leje sie pół godziny a żelu nie ma pół butelki za jednym myciem (rozmowy o marnowaniu wody, ochronie srodowiska-ok rozumieją, a jak przyjdzie się myć a piać od nowa). Aga
    • koza_w_rajtuzach Re: czym myć? 16.09.13, 08:25
      Moje dzieci (4,5 roku i 7,5 roku) myją się w typowo dziecięcych żelach. Szampony też wybieram dla dzieci. A kupuję te, które akurat są w promocji.
      Sama też często się myję tymi ich dzieciowymi płynami ;PP.
    • agni71 Re: czym myć? 16.09.13, 08:54
      Moje ciało myją pod prysznicem przeważnie żelami z Rossmanna, albo Alterra albo Isana. Włosy Alterrą Sensitive (szamponem) lub (najstarsza) szamponem do przetłuszczających sie wlosów z The Body Shop.
      Do pielęgnacji wlosów uzywamy tez odżywek lub olejów.
    • silje78 Re: czym myć? 16.09.13, 10:34
      sześciolatka, włosy o ciało myję płynami dla małych dzieci lub niemowlaków, przy nasileniu problemów skórnych żele z apteki.
      kilka razy córka używała szamponu: www.yves-rocher.pl/wlosy/szampon_ekologiczny/szampon_do_wlosow i żwww.yves-rocher.pl/wlosy/szampon_ekologiczny/szampon_do_wlosow i żelu do ciała z yves rocher oliwkowego lub z serii hamameliss. ładnie pachniały i nie było problemów ze skórą.
      • an.16 Re: czym myć? 16.09.13, 10:38
        Moje sie myja mydłem w kostce. Nie znoszę żelów i innych "płynów".
    • camel_3d im mniej chemii tym lepiej. 16.09.13, 10:59
      nie sa za duze...
    • jagodasoft2 Re: czym myć? 16.09.13, 11:49
      8 i 6 latka, żele dla dzieci ale nie dla niemowląt np bobini kupują najczęściej w rossmanie wg swoich upodobań wizualnych i zapachowych. Natomiast szampon i odżywka juz normalna dla dorosłych do włosów normalnych.

I uwaga !!! Kąpie moje dzieci, tzn ja nalewam wodę (no chyba ze prysznic biorą) i myję im włosy, również pomagam sie wytrzeć (tu raczej tej młodszej)
    • fasolka99 Re: czym myć? 16.09.13, 11:57
      Biały Jeleń - żel, mydło w płynie, mydło w kostce, szampon. Myją się tym wszystkie dzieci (wiek od 8 do 14), łącznie z posiadaną na stanie jedną atopową skórą. Czasem kupię coś innego najstarszej, bo lubi ładnie pachnące, a Biały Jeleń jest bezzapachowy. Generalnie zwracam uwagę, żeby nie było parabenów itp.
    • budzik11 Re: czym myć? 16.09.13, 12:56
      Najczęściej kupowałam żele do kąpieli Mazajki Ziai, Bobini i Dairy Fun - te ostatnie nie są dla dzieci, ale pachną tak fajnie, że nie mogłam się oprzeć smile Ale ostatnio dzieci zaczęły bawić się żelami, wylewać masowo, więc przeszliśmy na mydło w kostce. A szampon - zwykle jakiś dziecięcy, ostatnio był Arbuzowy Timotei (dziecięcy), ale dzieciaki mają ciemieniuchę i eksperymentuję z dorosłymi przeciwłupieżowymi.
      • fasolka99 Re: ciemienucha 16.09.13, 13:25
        Szampony przeciwłupieżowe to nie jest dobry pomysł dla małych dzieci. Spróbuj Skarb Matki (czy jakos tak - do kupienia w aptece) - u nas pomogło na ciemieniuchę urzymującą się jeszcze na kilkulatku. Ale też musisz miec na uwadze, że wg niektórych teorii ciemieniucha to objaw alergii, więc niestety u malucha ciężko ją zwalczyć czasem, trzeba przeczekać, aż da się usunąć do końca, do pielęgnacji stosując właśnie olejki, np. ten Skarb Matki.
        • budzik11 Re: ciemienucha 16.09.13, 13:31
          Olejek przed kąpielą i mozolne wyczesywanie był dobry u niemowląt, a moje dzieci (8 i 6l) mają już długie włosy, zwłaszcza córka i ten sposób się po prostu nie uda. O alergii wiem, obydwoje mieli testy alergiczne skórne, które nie wykazały nic (w sensie że nie mają alergii na nic, na co byli badani). Więc, jak napisałam, eksperymentuję.
          • fasolka99 Re: ciemienucha 16.09.13, 15:02
            No cóż, włosy zawsze się da skrócić, jeśli istnieje taka potrzeba. I wcale nie myślę o fryzurze na rekruta - ja walczyłam z ciemieniuchą u pięciolatka z bardzo gęstymi włosami kilkucentymentrowej długości. Po wyczesywaniu główkę myjesz i reszta ciemieniuchy z włosów się zmywa, niedobitki znów wyczesujesz. Da radę, kwestia samozaparcia. A szampony przeciwłupieżowe to sama chemia, na pewno na dziecku bym nie zastosowała. Jeśli istnieje już konieczność użycia czegoś przeciwgrzybiczego (szampony przeciwłupieżowe opierają się o środki przeciwgrzybicze), to pod kontrolą lekarza i coś skutecznego, aptecznego - krótka, przemyślana i w pełni przeprowadzona kuracja. Eksperymentowanie z chemią na dzieciach nie najlepiej brzmi, przynajmniej dla mnie.
          • fasolka99 Re: ciemieniucha 16.09.13, 15:03
            No cóż, włosy zawsze się da skrócić, jeśli istnieje taka potrzeba. I wcale nie myślę o fryzurze na rekruta - ja walczyłam z ciemieniuchą u pięciolatka z bardzo gęstymi włosami kilkucentymentrowej długości. Po wyczesywaniu główkę myjesz i reszta ciemieniuchy z włosów się zmywa, niedobitki znów wyczesujesz. Da radę, kwestia samozaparcia. A szampony przeciwłupieżowe to sama chemia, na pewno na dziecku bym nie zastosowała. Jeśli istnieje już konieczność użycia czegoś przeciwgrzybiczego (szampony przeciwłupieżowe opierają się o środki przeciwgrzybicze), to pod kontrolą lekarza i coś skutecznego, aptecznego - krótka, przemyślana i w pełni przeprowadzona kuracja. Eksperymentowanie z chemią na dzieciach nie najlepiej brzmi, przynajmniej dla mnie.
            • budzik11 Re: ciemieniucha 16.09.13, 15:26
              fasolka99 napisała:

Eksperymentowanie z chemią na dzieciach nie na
              > jlepiej brzmi, przynajmniej dla mnie.

Bez przesady, nie robię dzieciom laboratorium chemicznego na głowie, to tylko szampon, nie kwas siarkowy smile A i dzieci to nie noworodki. Szampon zresztą jest tak samo chemiczny jak każdy innych kosmetyk. Nawet woda i powietrze to związki chemiczne, więc "chemia" mi nie straszna. W pieluszkach jednorazowych jest pewnie więcej szkodliwej chemii niż w szamponie wink
              Ale dzięki za rady, jak zwykły szampon nie pomoże (na tym polega eksperyment - pomoże albo nie), udamy się do dermatologa.
              • carrie.bradshaw-preston Re: ciemieniucha 16.09.13, 19:35
                bez przesady z ta chemią, mojej córce własnie pomogł szampon przeciwłupiezowy H&S na ciemieniuche, miała wtedy niecałe 5 lat długie włosy i głupota byłoby je scinać zamiast spróbowac szamponów na łupiez dla dorosłych.
                Teraz córka ma 7 lat i kupuje jej do mycia płyn do kapania i mycia włosów z Avonu, taki dla małych bobasków, jest świetny bo delikatny i nie nafaszerowany chemia.
                • silwet Re: czym myć? 24.09.13, 09:57
                  Dzięki za podpowiedzi, widzę że dużo osób myje nawet starszaki płynami dla dzieci (głównie chodzi o skład, jak najmniej chemii). Myślę że dopóki nie protestują nadal będę nimi ich myła i powoli przestawię na prysznic. Aga
                  • white_mouse Re: czym myć? 06.11.13, 13:10
                    Fajny szampon dla dzieci ma Timotei, arbuzowy. Dzieciaki go lubią, bo ładnie pachnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka