Dodaj do ulubionych

Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi?

18.09.13, 11:56
Syn (9l) ma stałe 1-ki i 2-ki, potem ma "dziurę" po usuniętej 3-ce (stała jeszcze nie wyrzyna się), a potem ma 4-ke, która była już plombowana 2 razy i znów plomba wypadła. Leczona była na NFZ, bo nie jestem zwolenniczką inwestowania w mleczaki. Ponadto przy tej 4-ce od czasu do czasu zbiera się troszkę ropy. No i jeszcze jedno: ona zaczyna się ruszać. Mąż mówi, żeby ją usunąć, a ja boję się, że w przypadku, gdy będzie taka długa luka w uzębieniu, to stałe zęby mogą się "porozjeżdżać" (na razie wszystko wyrasta bardzo ładnie i równiutko). A z drugiej strony zbierająca się ropa przy zębie to nic dobrego dla organizmu. Dentystka NFZ-owa jest taka, że nie doradzi, tylko robi to, czego rodzic sobie zażyczy, więc czegoś muszę sobie "zażyczyć"uncertain. Tylko czego?
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:19
      A ja bym jednak zainwestowała w wizytę u dobrego dentysty.

Piszesz, że zbiera się ropka ... Hm ... nie wiem, czego ty jesteś zwolenniczką, ja jednak jestem zwolenniczką dbania o zdrowie, w szczególności o zęby dziecka.
      • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:32
        jestem asystentka stomatologiczną i wielkim błędem jest myslenie ze szkoda inwestowac w mleczne zęby, próchnica na mlecznym zębie od poczatku atakuje wyrzynajacy sie stały ząb a potem wielkie zdziwienie rodziców skąd sie wzieła dziurka. Masa rodziców nie wie ze zeby szóstki wyrzynaja sie tylko raz i wielu z nich ich nie leczy bo czekaja az zab wypadnie uncertain Idz z dzieckiem prywatnie ząbek, usuwanie ząbka to konieczna ostatecznosc, wyrywajac mleczaka mozna uszkodzic zalążek stałego zeba. Moze odnosze mylne wrazenie ale takie odnosze ze niestety autorko szkoda Tobie i mężowi wydać pieniedzy na zbędne leczenie mleczaka, a kto ma zadbac o Wasze dziecko jak nie Wy?? Kto go nauczy dbania o zęby skoro Wy tego nie robicie?? Moja trójka dzieci, w tym dwóch nastolatków ma wszystkie zeby zdrowe, ja ich ciagam do dentysty choc im to nie pasuje, ale kiedys mi za to podziekuja. Niestety moi rodzice nie zadbali o moje zęby i wiele na tym straciłam
        • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:33
          miało być : Idz z dzieckiem prywatnie WYLECZ ząbek
        • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:43
          wielkim błędem jest myslenie ze szkoda inwe
          > stowac w mleczne zęby

Pisząc o inwestowaniu miałam na myśli inwestowanie stricte finansowe, bo naprawdę uważam, że plomba światłoutwardzalna założona do zęba, który przykładowo za 6 miesięcy to pieniądze wyrzucone w błoto. Mój prywatny dentysta ma takie samo zdanie. Co do reszty czynności dbania o zęby mleczne to jestem jak najbardziej za dbaniem, za regularnymi wizytami kontrolnymi, za leczeniem ubytków, jeśli się pojawią. Na szczęście ta 4-ka to jedyny problem z uzębieniem mojego syna.
        • kaja5 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 20.11.13, 21:10
          carrie.bradshaw-preston napisał(a):

Moze odnosze mylne wrazenie ale takie odnosze ze niestety autor
          > ko szkoda Tobie i mężowi wydać pieniedzy na zbędne leczenie mleczaka,

A może nie szkoda, tylko nie ma pieniędzy na prywatnego dentystę? Dlaczego lekarz z NFZ (gdzie składki płacone są i to nie małe) nie jest w stanie rozwiązać tego problemu?
          Nie każdego stać na prywatne wizyty.
    • kocio-kocio Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:35
      Obawiam się, że wyrwać.
      Stan zapalny to nic dobrego. Może obciążać serce.
    • mama-ola Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:38
      > ja boję się,
      > że w przypadku, gdy będzie taka długa luka w uzębieniu, to stałe zęby mogą się
      > "porozjeżdżać" (na razie wszystko wyrasta bardzo ładnie i równiutko).

Nie bój się. Mnie wyrwano szóstkę w wieku 6-7 lat i nie miałam żadnej zauważalnej asymetrii w związku z tym. Poza tym zęby po tej stronie mi się nie psuły, bo miały luźniej i jedzenie nie zalegało.

To mi przypomniało, co mi kiedyś mówiła znajoma dentystka. Jest taka koncepcja, że się dziecku usuwa wszystkie stałe czwórki (nie dlatego, że są chore, a dla zasady), a resztę układa aparacikiem. Zalety: zęby nie byłyby ciasne, nie zalegałoby w nich jedzenie, nie psułyby się.
      Ale kogo pytam, to kręci nosem - zdrowe zęby dziecku usuwać? A ja sobie myślę, czemu nie? Przecież dorośli tak robią. Znam kilka osób, które jako dorosłe zdecydowały się na aparat, i też miały usuwane niektóre zęby. A potem się wszystko ładnie ułożyło.
      • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:50
        Mnie wyrwano szóstkę w wieku 6-7 lat i nie miałam żadnej zauważaln
        > ej asymetrii w związku z tym

mnie tak wyrwano stałą 5-kę, ale to dlatego, że nie było w szczęce miejsca na nią i tez strone bez 5-tki mam równiejszą niz tę przeciwnąsmile. Nawet stomatolodzy przy przegladzie zawsze wahaja sie, bo "szukaja 5-tki"wink. Ale różnica między mną wtedy a moim dzieckiem teraz jest taka, że u mnie juz było wiadomo, że ząb się nie zmieści, a jemu mogą się "porozsuwać", bo ta luka na dośc długo pozostanie luką (teraz, gdy nie ma 3-ki, dwójka odsuneła sie od 1-ki, bo ma duzy luz)
      • mruwa9 mama ola, 18.09.13, 20:50
        cos ci dzwonilo w kosciele, tylko nie wiesz w ktorym.
        Dlatego nie opowiadaj glupot.
        Nikt nigdy nie usuwa zadnych zebow profilaktycznie. Ani stalych, ani mlecznych Musza istniec jasne wskazania, tak do leczenia ortodontycznego, jak i do usuniecia zebow ze wsazan ortodontycznych A i wtedy nie robi sie tego tak na lapu capu, tylko jako ostatecznosc, gdy naprawde nie da sie inaczej wady wyprowadzic.
      • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 19.09.13, 18:31
        mama-ola napisała:

> To mi przypomniało, co mi kiedyś mówiła znajoma dentystka. Jest taka koncepcja,
        > że się dziecku usuwa wszystkie stałe czwórki (nie dlatego, że są chore,
        > a dla zasady), a resztę układa aparacikiem. Zalety: zęby nie byłyby ciasne, ni
        > e zalegałoby w nich jedzenie, nie psułyby się.
        >

wiesz co jeszcze nigdy w życiu nie słyszłam wiekszej bzdury, każdy ząb w łukach ma swoja funkcje i swoje miejsce i zaden normalny stomatolog nie powiedziałby takiej głupoty, a Ty nie powtarzaj tego bo serio sie osmieszasz.Jestem asystentka stomatologiczna, skończyłam szkołe w tym kierunku, cały czas sie doszkalam i takich herezji nigdy nie słyszałam z ust żadnego stomatologa a spotkałam ich wielu. Teraz o każdy ząb sie walczy do końca, usuniecie zęba to ostatecznosc a usuwanie zdrowych zębów profilaktycznie to totalna bzdura.

• solaris31 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:50
      jeśli ta czwórka zaczyna się ruszać, wyrwałabym.

mojej córce leczyłam czwórkę ze stanem zapalnym, przez jakiś czas ząb był otwarty, potem dentystka dała plombę. nie wyobrażam sobie nie leczyć mleczaków, tym bardziej z ropą.

ale w tym przypadku, jeśli ząb zaczął się ruszac, plombowanie go raczej nie ma sensu. to oznacza, że korzenie się już zaabsorbowały, i ząb naturalnie wyleci za jakis czas. ale z powodu tej ropy, ja bym mu szybciej pomogła , i wyleczyła stan zapalny. jeśli trzeba, to nawet antybiotykiem.

nie rozumiem - co to za lekarz, który każe rodzicowi decydować, nie przedstawiając alternatyw?
      • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 12:53
        > jeśli ta czwórka zaczyna się ruszać, wyrwałabym.
        >
        > ale w tym przypadku, jeśli ząb zaczął się ruszac, plombowanie go raczej nie ma
        > sensu. to oznacza, że korzenie się już zaabsorbowały, i ząb naturalnie wyleci
        > za jakis czas. ale z powodu tej ropy, ja bym mu szybciej pomogła , i wyleczyła
        > stan zapalny. jeśli trzeba, to nawet antybiotykiem.

Nie bardzo zrozumiałam Twoją radęwink - znaczy wyrwać, czy leczyc antybiotykiem?
        • troompka Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 13:15
          ja w podobnej sytuacji będąc niemal rok temu zdecydowalam sie wyrwac ta 4. Syn ma dosc szerokie przestrzenie miedzy zębami, dodatkowo brak tej 4 powoduje ich jeszcze wieksze rozsuwanie sie - wypatrujemy wiec tej stalej 4 (bezskutecznie) juz prawie rok i dlatego tym bardziej zmartwilo mnie, że w trakcie rwania mozna uszkodzic zalążek zęba (dodam ze rwany prywatnie, za namowa dobrego/polecanego dentysty).
          • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 13:28
            zmartwilo mnie, że w trakcie rwania mozna
            > uszkodzic zalążek zęba

mnie ta informacja wręcz sparaliżowałasad - to w związku z usuwaną 3-ką. Musiała zostać usunięta, bo korzeń nie chciał sie zresorbować, a haczył o stałego i bolało. Mam nadzieję, że nic nie zostało uszkodzone podczas wyrywania, jako że młody co jakis czas informuje mnie o przesuwaniu sie twardej kulki w dziąśle (znaczy -zeba stałego), ale "konkretów" nie widać, a niedługo rok upłynie.
            • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 19:22
              jagabaga92 napisała:

> zmartwilo mnie, że w trakcie rwania mozna
              > > uszkodzic zalążek zęba
              >
              > mnie ta informacja wręcz sparaliżowałasad - to w związku z usuwaną 3-ką. Musiał
              > a zostać usunięta, bo korzeń nie chciał sie zresorbować, a haczył o stałego i b
              > olało. Mam nadzieję, że nic nie zostało uszkodzone podczas wyrywania, jako że m
              > łody co jakis czas informuje mnie o przesuwaniu sie twardej kulki w dziąśle (zn
              > aczy -zeba stałego), ale "konkretów" nie widać, a niedługo rok upłynie.
              >
              trójki w zuchwie wyrzynaja sie u 9 - 10 latków, za to w szczece najpierw wychodza czwórki a potem dopiero w wieku 11-12lat, wiec jesli usunieta 3 jest w szczece to mozecie jeszcze długo na nia czekac
            • e_r_i_n Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 22:14
              Mojemu dziecku dobrze po ponad roku wyrosła stała trójka (mleczna wypadła). Chyba trójki tak mają.
        • solaris31 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 17:54
          mimo wyrwania stan zapalny może zostać - przecież on rozwija się w dziąsłach, nie w samym zębie. ja miałam tak leczone zęby - to znaczy stany zapalne po usunięciu zęba. czasem antybiotyk trzeba podać mimo ekstrakcji zęba, to już lekarz oceni, na ile stan zapalny jest poważny.
    • budzik11 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:03
      jagabaga92 napisała:

> nie jestem zwolenniczką inwestowania w m
      > leczaki.

po 1. to nie jest inwestowanie w mleczaki, bo pod nimi są zęby stałe i to, w jakim stanie są mleczaki wpływa na to, co się będzie działo z zębami stałymi. Szkoda ci parę stówek na leczenie mleczaka, to potem zainwestujesz parę tysiaków na ortodontę.
      Po 2. Moim dzieciakom nie raz wypadały plomby, ale chodzimy do dentysty, który daje 6 m-cy gwarancji i jak plomba wypadnie, to ją zakłada od nowa. Polecam, zresztą nie wiem, czy to nie jest norma?
      po 3. mój młodszy syn miał ostatnio leczonego KANAŁOWO mleczaka (zabawy z tym było co nie miara, min. przez tydzień syn chodził z rozwierconym zebem i otwartymi kanałami, żeby się to zagoiło, przed każdym jedzeniem musiałam mu to zapychać watką, potem płukać specjalną strzykawką, kilka razy dziennie). Dentystka za wszelką cenę broni zęba, wyrwanie go to ostateczność. Nie wiem, co to u ciebie znaczy, że "zbiera się przy zębie troszkę ropy' - u mojego syna był to maleńki bąbelek na dziąśle, od strony wargi, którego ja nie widziałam nawet, pokazała mi dentystka - okazało się, że to przetoka ropna (a nie "troszkę ropy") a ząb jest już martwy, dookoła niego był stan zapalny. Ząb stały, który siedzi już przecież w żuchwie, gdyby zostawić to tak, jak jest i nie "inwestować w mleczaki", wyszedłby od razu zżarty przez próchnicę.
      Tak więc polecam jednak zainwestować trochę i znaleźć dobrego stomatologa.
      • an.16 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:12
        To nie wina dentyski z NFZ, że plomba sie nie trzymała. Czwórki to mleczaki, które psuja się w pierwszej kolejności. Ja leczyłam synowi mleczaki (2) tylko prywatnie w specjalnej "dziecęcej" przychodni i powiem ci, że były to pieniadze wyrzucone w błoto. Plomba wypadła i co mi z tego, że "na gwarancji". Niefachowa robota i tyle. Ząb powinien być usunięty i tego sobie "zażycz". Nie słuchaj bzdur o naruszaniu zalążka. Teraz chodzę z dziećmi tylko do "dorosłego", sprawdzonego od wielu lat, doświadczonego dentysty.
      • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:18
        W tym konkretnym przypadku sprawa rozbija się o ruszającego się już felernego zęba mlecznego i mój dylemat był taki, czy usunąć go, czy jeszcze leczyć i łatać np. ketac'kiem (to NFZ-owy materiał do wypełnień).

Nie wiem, co to u ciebie
        > znaczy, że "zbiera się przy zębie troszkę ropy'

to też był taki biały bąbelek na dziąśle - ropa została wyciśnięta, miejsce to zostało klika razy posmarowane Dentoseptem, a kilka dni była powtórka. Od 1,5 miesiąca spokój z "bąbelkami".
        • budzik11 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:21
          A dentystka nie zainteresowała się, skąd się ten "bąbelek" wziął, co się dzieje w środku? Przecież taki toczący się w dziąśle stan zapalny może zniszczyć nie tylko mleczaka, ale i ząb stały a nawet kość szczęki czy żuchwy czy nawet doprowadzić do sepsy. Wycisnąć i posmarować dentoseptem? Rany, zmień dentystę.
          • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:25
            >Wycisnąć i posmarować dentoseptem?

To akurat za radą higienistki stomatologicznej. No to nic, tylko wierzyć służbie zdrowia...uncertain
            • budzik11 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 15:07
              Ale w zasadzie, to na twoim miejscu (9-latek, któremu ten ząb i tak już się rusza) tez bym wyrwała, ale koniecznie wylecz mu ten stan zapalny. Mój ma niespełna 6 lat, na razie jeszcze wszystkie mleczaki w komplecie i nawet żaden się nie rusza, dlatego leczymy, u was jest inna sytuacja, ale tak czy inaczej stan zapalny może toczyć nie tylko ząb, ale i jego otoczenie i trzeba się tym, moim zdaniem, zająć.
    • blankaz Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 14:59
      Miałam u młodszego jazdę z czwórkami właśnie.
      W wieku 5 lat miał ropień przy prawej czwórce - rozwiercona i zostawiona tak, bo dziura mu ładnie wypełniła się dziąsłem. W drugiej czwórce miał założoną plombę.
      Po roku okazało się w tej drugiej, lewej czwórce korzenie się zabsorbowały i trzeba było wyrwać, bo jak nie, to by sama za chwilę i tak wypadła. Byłam u ortodontki, żadnego utrzymywacza przestrzeni nie zakładała, obserwuje tylko (za 1,5 tyg. kolejna kontrola).
      Ta rozwiercona zaczęła sama wypadać po kawałku. Czyli mój teraz 7-latek nie ma już obu dolnych czwórek.
      W przypadku 9-latka zdecydowałam się na wyrwanie. Naprawdę już mu niedługo zostało do wyrośnięcia stałych czwórek.
      • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 19:17
        autorko co z tego ze plomba wypadnie z mleczaka po pół roku?? wtedy załozysz nowa i tyle, chyba lepsze to niz dziura która zagraza zebowi stałemu i ciagły stan zapalny na dziąśle,pamietaj ze stan zapalny w zebie moze wpływac na cały organizm
    • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 20:41
      Byliśmy dzisiaj u dentysty, bo rano umówiłam wizytę. Lekarka powiedziała, że skoro ta plomba wypadła, to następne też będą i zaproponowała albo założenie lekarstwa, albo usunięcie zęba, informując mnie jednocześnie, że nie ma podstaw medycznych do usunięcia tego zęba, bo stanu zapalnego nie ma, przetoki też nie i nie było, bo zostałby ślad. Powiedziała, że ząb "wystarczy" jeszcze na ok. 0,5-1 roku, a gdy lekarstwo wypadnie to można je uzupełnić albo wtedy usunąć zęba. Podczas wizyty zrobiła fluoryzację stomatologiczną.

Trochę zasmuciła mnie jednak inną wiadomością, bo zapytałam jak daleko jest 3-ka. Dowiedziałam się, że daleko i że korzeń jest skośny i skierowany w stronę 2-ko i że może się okazać, że zęba będzie trzeba "wyciągać" za pomocą aparatu ortodontycznegouncertain. Ale dała mu jeszcze kilka miesięcy czasu, bo "a nóż-widelec...".
      • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 20:47
        dodam jeszcze, że była inna lekarkasmile.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, bo bardzo mi pomogły na teraz i na przyszłośćsmile))
      • budzik11 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 20:52
        jagabaga92 napisała:

> Lekarka powiedziała, że sk
        > oro ta plomba wypadła, to następne też będą i zaproponowała albo założenie leka
        > rstwa,

A lekarstwo nie wypadnie??
        Z mojego doświadczenia - plomba wypada jak jest źle założona. My zmieniliśmy dentystkę, bo wszystkie założone przez nią plomby wypadały. Nowe, zrobione przez nową lekarkę - trzymają się i nic się z nimi nie dzieje. To kwestia techniki.
        A to lekarstwo na co? Jako wypełnienie dziury po prostu.
        • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 19.09.13, 07:51
          > A lekarstwo nie wypadnie??
          > Z mojego doświadczenia - plomba wypada jak jest źle założona. My zmieniliśmy de
          > ntystkę, bo wszystkie założone przez nią plomby wypadały. Nowe, zrobione przez
          > nową lekarkę - trzymają się i nic się z nimi nie dzieje. To kwestia techniki.
          > A to lekarstwo na co? Jako wypełnienie dziury po prostu.

Lekarstwo zostało zalozone jako wypełnienie dziury. I z pewnością wypadnie lub sie wypłucze, ale zanim to się stanie, troszke sobie posiedzi a wraz z nim ząbsmile

My zmieniliśmy de
          > ntystkę, bo wszystkie założone przez nią plomby wypadały. Nowe, zrobione przez
          > nową lekarkę - trzymają się i nic się z nimi nie dzieje. To kwestia techniki.

Nie tylko techniki, ale również zastosowania wytrawiacza, który niestety nie wszyscy stomatolodzy stosują. Wytrawiacz to to takie bardzo kwaśne. Działa jak "matowienie" paznokci przed pomalowaniem (na zmatowionych lakier dużo lepiej się trzyma; podobnie jest z plombamismile)
      • jola_ep Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 21:06
        U mojej córki (dawno temu) plomba wypadała z mlecznej czwórki i podobno nie miała prawa się trzymać. W dodatku zrobiła się przetoka.
        Zmieniłam dentystkę.
        Z przetoką powiedziała, że nie daje gwarancji (ale się udało).
        Zapytała też, że skoro lekarstwo ma się trzymać, to dlaczego nie plomba.
        W każdym razie jej plomba dotrwała do stałych zębów. I więcej z mleczakami problemów nie mieliśmy smile

W sprawie wyrastania zębów rozmawiaj raczej z ortodontą.
        Żebyś widziała, jak mojemu młodemu zęby rosły wink (miał dwie nadliczbowe górne jedynki). Na dwójkę czekaliśmy bardzo długo. O trójkach nawet nie wspominam. Ale wszystko ładnie się wyrżnęło, a zęby równo poustawiły smile (bez udziału aparatu)

Pozdrawiam
        Jola
        • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 18.09.13, 21:35
          z tym niewyrznietym zabkiem bym nie panikowała, bedzie raczej ok. Niestety wiadomo ze lekarstwo trzyma sie słabiej niz plomba, ale załóżcie to lekarstwo i nawet jesli wypadnie a nie bedzie ropy to dałabym spokój zabkowi az sam wypadnie
          • jagabaga92 Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 19.09.13, 07:45
            carrie.bradshaw-preston napisał(a):

> z tym niewyrznietym zabkiem bym nie panikowała, bedzie raczej ok. Niestety wiad
            > omo ze lekarstwo trzyma sie słabiej niz plomba, ale załóżcie to lekarstwo i naw
            > et jesli wypadnie a nie bedzie ropy to dałabym spokój zabkowi az sam wypadnie

Taką właśnie strategię obrałamsmile. Plomba ostatnio była założona z najlepszego materiału, jaki może być na NFZ. Może to i technika zakładania plomby nawaliła, ale z drugiej strony przy plombach nieświatłoutwardzalnych nikt się nie bawi wytrawiaczami, żeby ta lepiej się trzymała, zaś 4-ka to ząb dość mocno "pracujący" w szczęce i trudno w nim utrzymać "byle jaką" plombę.

Dzięki za dobre słowo odnośnie niewyrżniętej 3-kismile
            • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 19.09.13, 09:33
              Ta czwórka jest bardziej obciazona teraz bo zastepuje dodatkowo trójke, dlatego pewnie gorzej plomba sie trzyma i zaczyna sie ruszac, ale moze teraz porzadna plomba prywatnie lepiej sie spisze i zabek dotrwa az go stały wypchnie smile
              • carrie.bradshaw-preston Re: Ząb - może tutaj ktoś mi doradzi? 19.09.13, 09:35
                acha jeszcze coś smile jak mój syn miał ropień na dziasle to super zadziałały płukanki z Salviaseptu moze Wam tez pomoze wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka