20.10.13, 22:26
10 latce robia sie pryszcze na nosie ( ropne wykwity) co pomoze aby znikly. Ja nigdy nie mialam takiego problemu i nie wiem czym zaradzic mozna na ten problem. Do dermatologa nie pojdziemy bo nie nieszkamy w Pl. Prosze pomozcie bo cora zalamana jest a w sklepie jest tak duzy asortment antypryszczowy ze nie wiadomo co kupowac.
Obserwuj wątek
    • fruit.ella Re: Pryszcze 20.10.13, 22:34
      To dermatolodzy są tylko w Polsce ? Mieszkasz teraz w dżungli ?
      Jak byłam młoda jedynym skutecznym środkiem było częste czyszczenie twarzy tonikiem. Bez żadnych medykamentów i specjalistycznych kosmetyków przetrwałam okres dojrzewania. Teraz nie wiem, bo mój syn jeszcze za mały. Poszłabym jednak do dermatologa, bo tutaj chodzi o twarz i do tego dziewczynki.
      • eraz-lilipop Re: Pryszcze 20.10.13, 23:08
        Ano miezkam w Uk a to prawie dzungla wink. Bylam z corka u lekarza ogolnego i ona nie widzi problemu.Do dermatologa tylko ze skierowaniem od ogolnego. Dlatego szukam porady na forum. W aptece chcieli mi sprzedac caly zestaw Clearasil .
        • kocio-kocio Re: Pryszcze 20.10.13, 23:23
          A co złego jest w całym zestawie Clerasil, bo nie czaję?
          Trzeba zacząć od porządnego oczyszczania, to się powinno zadać.
          Albo poszukaj staromodnego mydła siarkowego, ale pewnie w uk nie ma.
          • melmire Re: Pryszcze 21.10.13, 15:08
            Moja dermatolog za glowe sie zlapala jak jej powiedzialam ze regularnie, rano i wieczorem smaruje sie takim zestawem. To naprawde straszne zajzajery, czesto na alkoholu, i czesto pogarszaja stan skory zamiast go poprawiac.
        • przeciwcialo Re: Pryszcze 24.10.13, 08:21
          O matko, faktycznie dzungla.
          Kup wobec tego skinoren w kremie i smarujcie nos. Preparat moze mrowic po nalozeniu ale tak ma byc.
    • stka.40 Re: Pryszcze 20.10.13, 23:28
      problem dopiero się zaczyna, tak będzie do zakonczenia okresu dojrzewania. Lokalnie na same zmiany preparaty przeciwtrądzikowe, przeciwzaskórnikowe, ale one zwykle wysuszają więc nie na cała twarz. Nie wyciskać! Jak zmiany zapalne, bakteryjne, bolesne, ropne tylko dermatolog albo bardzo doświadczona kosmetyczka, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania. Raczej sama nie poradzisz.
    • jagabaga92 Re: Pryszcze 21.10.13, 08:03
      Na początek polecam taki prosty schemat: umyć twarz żelem antybakteryjnym z mikrogranulkami delikatnie peelingującymi, wytrzeć, przemyć wodą mineralną i pozostawić taką mokrą twarz, aż sama wyschnie.
    • silje78 Re: Pryszcze 21.10.13, 08:30
      z kosmetyków aptecznych polecam la roche effeclar, ale nie jestem pewna czy 10-latka może ich używać. dopytaj w aptece.
    • mamma_2012 Re: Pryszcze 21.10.13, 08:58
      To zamiast do dermatologa moze zabierz ja do kosmetyczki?
      Te apteczne preparaty na srednionasilone zmiany tez powinny pomoc. O konkretne preparaty popytaj na jakis urodowo kosmetycznych forach
      • b-b1 Re: Pryszcze 21.10.13, 09:24
        Moim dziewczynom pomagają tylko preparaty na receptę-nie musi ich dermatolog przepisywać.
        Sprawdź substancję czynną, może u Ciebie da radę bez recepty kupić. Duac -krem i żel metronidazol.
    • marghe_72 Re: Pryszcze 21.10.13, 12:18
      Niezły jest Topexan, ale nie wiem czy dostępny w UK

I niech córka się nie załamuje, naturalna kolej rzeczy smile
      • aga_sama Re: Pryszcze 21.10.13, 17:10
        mnie pomagały zioła na przemianę materii, takie do picia.
        Ograniczenie mocne słodyczy, szczegolnie czekolady buuu i smażonych potraw.
      • kolibeer2 Re: Pryszcze 22.10.13, 12:26
        a w Polsce ten Topexan jest dostępny ?
        nie słyszałam o nim ..
        • marghe_72 Re: Pryszcze 23.10.13, 11:18
          kolibeer2 napisała:

> a w Polsce ten Topexan jest dostępny ?
          > nie słyszałam o nim ..

Niestety nie.
    • 71tosia Re: Pryszcze 21.10.13, 20:52
      tormetiol i masc cynkowa, przy silnych stanach zapalnych masc ichtiolowa. Pamietam ze kiedys zalecano tez pic naparu ze skrzypu,podobno dziala anybakteryjnie i przyspiesza gojenie.
      • 1ewunia1980 Re: Pryszcze 22.10.13, 10:56
        Polecam żel do mycia twarzy Garnier, żel punktowy poniżej 20 lat UNDER 20 AA INTESE S.O.S. i do picia bratek expresowy. trzeba bardzo mało jeść ketchupu i czekolady.
        • eraz-lilipop Re: Pryszcze 23.10.13, 23:50
          Dzieki za podpowiedzi. Corka myje buzie jakby ktos mial watpliwosci wink . U nas widac ze okres dojrzewania sie rozpoczal i trzeba znalesc lekarstwo na niektore dolegliwosci.
          Corka robila sobie oklady z wywaru rumianku i ogorka i zaczely znikac pryszcze.
          Teraz zaopatrzymy sie w bardziej profesjonalne kosmetyki. A jeszcze spytam , czy nozna jakis korektor na te biale krosty uzywac ?
    • przeciwcialo Re: Pryszcze 24.10.13, 08:18
      Dermatolodzy to nie jest polski wymysł. Specaliści tacy są w każdym kraju. Nie kombinuj ze specyfikami sama bo szkoda skóry na eksperymenty.
    • camel_3d Eeee?... 24.10.13, 09:11

> . Do dermatologa nie pojdziemy bo nie nieszkamy w Pl.

To tam gdzie mieszkacie nie ma dermatologa.?
      • k1234561 Re: Eeee?... 24.10.13, 16:22
        Miałam ten sam problem z córką.Przerobiłam wszystkie dostępne drogeryjne toniki,żele,kremy,sztyfty,pianki itp.do mycia twarzy,smarowania pryszczy itd.Niestety zmiany się tylko nasilały.
        W końcu zrezygnowane,poszłyśmy do dermatologa,przepisano nam fajne maści. Bardzo córce pomogło na twarz krem Epiduo, na plecy Klindacin T.Dopiero pozastosowaniu tych leków,zmianie kremu do twarzy,opanowałyśmy problem.Na twarzy córka pryszczy już nie ma,natomiast ma na plecach.Co nie jest ostatecznie teraz jakoś bardzo upierdliwe.Ale mimo to smarowane ma te plecy,pryszcze są,ale nie w ilości porażającej jak kiedyś.Trochę się ich liczba nasila,przed okresem.
        Zatem moja rada jest taka idź mimo wszystko do dermatologa.Co fachowa pomoc to fachowa pomoc.
        Czy w tym UK to tylko na skierowanie od lekarza ogólnego można pójść do dermatologa?A może gdzieś prywatnie pójdziesz,do dermatologa.Bez konsultacji lekarskiej to problem będzie się pogłębiał,a Ty będziesz tracić kasę na kosmetyki,które dają bardzo mizerne rezultaty.
        • eraz-lilipop Re: Eeee?... 25.10.13, 10:21
          Trzy krosty na nosie nie sa powodem do skierowania. Jezeli zmiany sie nasila to pewnie cos zaradza. Prywatne konsultacje sa drogie i rowniez moge wyjsc z porada myc twarz woda i mydlem. Bylam z corka na wizycie z powodu lupiezu i dostalam recepte na nizoral wiec zamiast placic 30 zl za szampon zaplacilam 300 zl. Widocznie nie trafilam na dobrych lekarzy sad
          • camel_3d Re: Eeee?... 25.10.13, 10:27
            o trzy krosty faktyzcnei nioa ma co do dermatologa isc...

no coz...skora zaczyna wariowac, myc, myc myc.. te "syfy" to zatkane tluszczem lub zanieczyczeniami pory i tyle...

niestety mam male doswiadczenie..tzn zerowe, nigdy nie mialem "syfow".

• k1234561 Re: Eeee?... 25.10.13, 19:42
              3 pryszcze to może i nie problem teraz,ale "za chwilę" może się to nasilić i dobrze jest mieć "coś" bardziej radykalnego pod ręką.
              A w Polsce,że tak powiem,nie masz może znajomości,jakiegoś dermatologa,który by przepisał coś na te pryszcze.Wiesz,może warto popytać w rodzinie,może koleżanka,koleżanki i tak wspólnymi siłami coś wykombinujecie.
              Gdybyś chciała znać nazwę leku, to na pryszcze na twarzy moja córka miała zapisany krem Epiduo.Bardzo ładnie wszystko poschodziło,choć krem do najtańszych nie należy,ale jest bardzo wydajny.
              W końcu maść na pryszcze, to nie morfina ani nie jakieś super,hiper specjalistyczne leki wysokiego kalibru.Może po znajomości jakiś lekarz to przepisze,ktoś wykupi tu i prześle Tobie do UK. smile
    • freedoro Re: Pryszcze 25.10.13, 20:17
      Nie radziłabym żadnych środków wysuszających. Poczytaj sobie o Oil Cleansing Method i olejku herbacianym np. tutaj lawendowafarma.blogspot.com/2011/04/olejek-herbaciany-i-tradzik-kysz.html
      • hovawartka Re: Pryszcze 27.10.13, 11:28
        Bratanek przy takim problemie zrezygnował całkowicie ze słodyczy. Pomogło.
    • tijgertje Re: Pryszcze 27.10.13, 13:28
      Bardzo wczesnie zaczelam miec problemy skorne. Dobijam 40-tki a skore mialam idealnie gladka tylko jak bylam w ciazy wink Ostatnio lekarz przepisal mi pigulki antykoncepcyjne na problemy z hormonami (nigdy wczesniej nie bralam) i widze zdecydowana poprawe juz po paru tygodniach. Hormony niestety niektorym wyjatkowo sie na twarzy lubia pokazywac nie dodajac urody i caly okres dojrzewania bywa wyjatkowo upierdliwy. Pare rzeczy moge podpowiedziec z wlasnego doswiadczenia: Wywal mydlo. Do mycia twarzy kup jakis dobrze oczyszczajacy specyfik, ja do tej pory uzywam clearasil 3w1 (z granulkami, sciera obumarly naskorek i wygladza cere). Clearasil jest skuteczny, ale to dosc silne kosmetyki, wiec nie przesadzaj. Ogolnie mniej znaczy wiecej. skore nalezy oczyszczac, ale delikatnymi kosmetykami, ktore jej nie przesuszaja jak mydlo czy alkohol, bo wowczas tylko produkuje wiecej loju i koleczko sie zamyka, a problem narasta. Kup corce delikatny, nawilzajacy tonik bezalkoholowy i niech nim kilka razy dziennie przemywa twarz. Na wypryski mozna stosowac jakis specyfik, ale nakladany miejscowo, nie smarowac calej twarzy, bo znowu przesusza skore i wypryskow bedzie sie pojawiac wiecej.
      Zadbaj o diete. Niestety czekolada, cukier i ostre przyprawy znacznie pogarszaja stan skory, podobnie wszelkie sztuczne napoje, zwlaszcza gazowane (ale nie tylko, rozne sokopodobne cuda, czarna herbata czy kawa takze). pilnuj, zeby mala pila duzo wody, jadla zwlaszcza swieze warzywa, pieczywo tylko pelnoziarniste. Calkiem na zdrowie jej wyjdzie, nie tylko na pryszcze. Jesli jest przyzwyczajona do smieciowego jedzenia, to ciezko bedzie w tym wieku zupelnie je nagle odstawic, wiec warto wprowadzic zasade, ze moze jesc rozne swinstwa wylacznie w jeden okreslony dzien tygodnia. Zapewne sama szybko zauwazy, ze nastepnego dnia ma znacznie wiecej pryszczy wink
      Uwazaj z kosmetykami, najlepiej z nimi nie przesadzac i nie eksperymentuj z roznymi masciami, kremami i innymi specyfikami. Dobry tonik i zel do mycia w zupelnosci wystarcza, jak skora bedzie wymagac akiegos kremu, to wybierz jakis delikatnie nawilzajacy z serii dla nastolatek o problemowej skorze, ale do stosowania wg zalecen i cieniutka warstwa, bo zatkane pory to kolejne pryszcze. Nie kazdy kosmetyk sorawdza sie u kazdego, a efekty mozna ocenic zazwyczaj nie wczesniej niz po kilku tygodniach czy miesiacach( o ile wczesniej nie uczuli), wiec uzbrojcie sie w cierpliwosc i nie wydawaj majatku na 5 roznych tonikow jednoczesnie i nie zmieniaj kosmetykow co tydzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka