Dodaj do ulubionych

Jęczenie przy odrabianiu lekcji

14.11.13, 17:43
Nie mogę powiedzieć, że lekcji jest dużo. Wręcz uważam, że za mało. Dziecko nie przeładowane zajęciami dodatkowymi, II klasa. I zawsze, gdy przychodzi czas odrabiania lekcji zaczyna się festiwal jęków i zawodzeń:
- o jak dużo
- co to ma być, tyle linijek
-jak dużo kolorowania
- nie chcę mi się
-umrę od tego
i tak przez cały czas. Nie mogę tego słuchać, zastanawiam się nad zamknięciem drzwi do pokoju dziecięcego, ale dziecku też chyba jakoś trzeba pomóc, kiedyś zrobiłam test, wykonanie pracy domowej bez jęków (przekupienie cukierkami) trwało o jakieś 15 minut krócej niż z jękami, nie będę przecież przekupować codziennie słodyczami, zwłaszcza, że na końcu języka mam tekst, że nie znoszę gotować, ale jednak to robię, bo każdy ma jakieś obowiązki.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 17:56
      Jako, ze chodzę na kurs językowy, po wielu, wielu latach mam znowu lekcje do odrabiania. Robię je w ostatniej chwili, trzy dni narzekam. Jestem dorosła.
      Wyraź córce głębokie współczucie, powiedz, ze rozumiesz, że lekcje to obrzydlistwo, że w pełni się z nią solidaryzujesz, ale nic na to nie poradzisz, więc żeby marudziła cicho, tak, zebyś nie słyszała, bo masz nieco dosyć.
    • mama303 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 18:06
      ale jak nie lubi no to co ma udawac że lubi? Powiedz że rozumiesz ją smile
    • iwoniaw Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 18:20
      Tekst z końca języka nadaje się do użytku, bo to przecież prawda - no niestety, ale każdy obowiązki ma i niekoniecznie je kocha, a robić trzeba. Możesz dodać, że rozumiesz i współczujesz, niemniej przez to jęczenie tylko dłużej schodzi, więc niechże skończy w ciszy i ma z głowy.
    • szafa.gdanska Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 18:29
      Ja ją rozumiem, ale te jęki, buczenie i zawodzenie doprowadziłyby świętego, do szewskiej pasji.
      Poza tym, chciałabym żeby widziała wybór:
      -odrabiam i narzekam - czas pół godziny do czterdziestu minut
      - odrabiam i nie narzekam - 15 minut i reszta dla siebie.
      • mamma_2012 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 19:29
        Kiedys wprowadzilam odrabianie lekcji we własnym pokoju i w sumie podziałało. Lekcje zaczęły sie robic szybciej, jeczenie w samotności, bez widowni jakos takie mniej efektowne było, wiec szybciej sie kończyło. Mówiłam, ze łącze sie w bólu i zapraszam z ewentualnymi problemami (z zastrzeżeniem, ze nie podpowiadam rozwiązań, ale chetnie popracuje na przyniesionej propozycji).
        Jak zeszła z odrobionymi lekcjami mogła sobie poglądac swoje ulubione programy, czasem sie wyjatkowo sprezala, zeby zdążyć na jakis konkretnywink
    • morekac Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 14.11.13, 19:18
      Oj tam. raptem kwadrans. Pozwól jej pomarudzić, wsłuchiwać się nie musisz...
    • budzik11 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 15.11.13, 20:25
      szafa.gdanska napisała:

> Dziecko nie
      > przeładowane zajęciami dodatkowymi, II klasa.

to ogranicz te zajęcia dodatkowe. Jak sama piszesz, samych lekcji jest mało - jeśli dziecko nie będzie tak zmęczone - będzie chętniej pracowało w domu.
      • inx123 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 17.11.13, 17:39
        moja też w II kasie i też jęczy....jak mówi że jej się nie chce to mówię nie odrabiaj twoja sprawa...jak dostaniesz pałę to mi później nie płacz w rękaw wink
        • 1iza1001 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 20.11.13, 11:19
          Moja córka jest w 2klasie wraca do domu i lekcje nie jęczy.Odrabia sprawdzam bądź siadam z nią.no ok super a na drugi dzień brak pracy domowej.powiem że już kilka razy się zdarzyło i co mam zrobić.Tłumaczy sie że nie wiedziała albo akurat wyszła do łazienki.i jak ja wyglądam?
    • triss_merigold6 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 17.11.13, 18:22
      Normalne, moje też jęczało i nadal zdarza mu się jęczeć. Ja tam mówię, że do szkoły już chodziłam, odrabiać za niego nie będę i też muszę robić sporo rzeczy, które niekoniecznie są moją pasją, a szkoła to obowiązek i musi go przetrwać.
    • jotde3 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 20.11.13, 11:43
      kurna, ja tylko mówie że g.... mnie to obchodzi , ale chyba faktycznie dodam że rozumiem i że każdy ma obowiązki smile chociaż kiedyś dawno chyba o tym wspominałem ale wdawała sie dyskusja wiec skróciłem smile
    • monikaa13 Re: Jęczenie przy odrabianiu lekcji 20.11.13, 13:56
      Ja też popędzam ale widzę, że im więcej gadam tym dłużej to schodzi. Identyczna sytuacja jest z jedzeniem, ubieraniem się, sprzątaniem. Córka 7 lat - klasa 1 ale widzę powoli, powoli to się zmienia. Jak jej zależy to potrafi się szybciutko ubrać lub zjeść. Wydaje mi się, że powoli zaczyna zauważać, że jak szybciej zrobi to jest lepiej ale jak nie to staram się nie naciskać, jak nie zapomnę smile Niech siedzi i godzinę, trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka