Dodaj do ulubionych

Ile byście były w stanie zapłacić?

14.11.13, 21:45
Opieka nad dzieckiem - pierwszoklasista. Odbieranie ze szkoły lub odprowadzanie do szkoły w zależności od zmiany i czekanie na rodzica w domu u dziecka lub swoim(mi bez różnicy). Praca 2 godziny dziennie.
Ile zaproponować za taką usługę dorabiającej emerytce?
Obserwuj wątek
    • kitka05 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 21:57
      Ja płacę 15,00zł/godz. Pani odbiera dziecko ze szkoły i jest z nim u nas w domu. Raz w tygodniu zawozi na zajęcia w odległości 4 przystanki autobusowe od domu.
      • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 22:07
        Dużo. To duże miasto?
        Mieszkamy w Szczecinie, niby tez duże ale pensje jakby niższe.....7 zeta za godzinę zarabia u mnie w firmie(znaczy firma nie moja) sprzątaczka, sprząta lokal nocny po imprezach, myje kible, zalane podłogi w klubie, goście to studenci głownie, wiec można sobie wyobrazić stan lokalu po takiej imprezie....
        Myślałam o 8-10 zeta za godzinę.....
        • b-b1 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 08:34
          slonko1335 napisała:

> Dużo. To duże miasto?
          > Mieszkamy w Szczecinie, niby tez duże ale pensje jakby niższe.....7 zeta za god
          > zinę zarabia u mnie w firmie(znaczy firma nie moja) sprzątaczka, sprząta lokal
          > nocny po imprezach, myje kible, zalane podłogi w klubie, goście to studenci gło
          > wnie, wiec można sobie wyobrazić stan lokalu po takiej imprezie....
          > Myślałam o 8-10 zeta za godzinę.....

A co ma pensja sprzątaczki -której jak opisujesz głównym zadaniem jest posprzątać toalety czy podłogi, do pensji osoby, która podejmuje się odpowiedzialności za Twoje dziecię?
          Przecież takie porównanie stoi na przeciwległych biegunach-więc koszty również powinny się diametralnie różnić.
          • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 09:24
            Przy robocie tej sprzątaczki, przypilnowanie dziecka w wieku szkolnym to żadna praca.....to ma mniej więcej...
          • jotde3 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 17.11.13, 11:04
            b-b1 napisała:
            > ać toalety czy podłogi, do pensji osoby, która podejmuje się odpowiedzialności
            > za Twoje dziecię?

jakiej odpowiedzialności ? w jakiej sytuacji ?
        • kitka05 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 17:35
          Mówię o Warszawie i wiem że ceny do 20zł/godz. dochodzą. Jak jest opieka całodniowa, to taniej sobie liczą, a na 2-3 godz./dziennie trudno kogoś znaleźć, więc się cenią.
    • gopio1 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 22:09
      Znajomi płacą 10 zł/h i kupują dodatkowo bilet miesięczny ulgowy.
      • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 22:11
        Emerytka mieszka na tym samym osiedlu, szkoła rejonowa też na osiedlu.
    • aloiw1985 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 23:12
      15,00 biorac pod uwage ze to tylko dwie godziny dziennie
    • di_kormia Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 14.11.13, 23:26
      u nas- minimum 20 za kazdy dzień. ale zależy pewnie od rejonu, od emerytki
      • 3-mamuska Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 07:11
        10 zł za 2 godziny.
        Jesli to tylko 2 godziny bez dodatkowych rzeczy typu danie jeść, odprowadzenie gdzieś na zajęcia, czy pomoc w lekcjach.
        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 09:29
          Kanapkę dziecko sobie zrobi, weźmie jogurt z lodówki, nie trzeba prowadzać na żadne zajęcia. Odbiera dziecko i czeka na powrót któregoś z nas, może sobie siedzieć na przyszkolnym placu zabaw jak ma ochotę, w osiedlowym parku czy w mieszkaniu u nas lub u niej i mieć oko na dziecko. To wszystko. Dziecko ma w tym czasie pobawić się i odpocząć po szkole/przed szkołą.
    • mama_amelii Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 08:38
      8-10zł za godz jeśli to codzienna praca.Niby nic nie robi,ale jednak musi byc dyspozycyjna.Takie 2 godz innaczej się liczy jak normalnie na etacie.Ja za zaprowadzenie dziewczynek na j. angileski,plus poczekanie na nie i zabranie do domu(0k 2,5 godz) dostawałam 50zł.Mieszkam w najbiedniejszym rejoinie na wsch,ale płacono mi ekstrasmilei to 8 lat temu.
    • mama-ola Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 09:16
      Zaproponowałabym 200 zł/m-c, jeśli pani chciałaby więcej, to może 250 zł/m-c. Więcej bym nie dała.
    • irima2 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 09:54
      Za odbieranie przedszkolaka płacę 300 zł miesięcznie. pani odbiera o 14 my od niej ok 17.
      O 14 odbiera bo tak chce, my chcieliśmy żeby odbierała 15:30-16.
    • marika012 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 12:33
      Siostra męża płaciła 1000 zł za miesiąc w Warszawie. Pani odbierała dziecko ze świetlicy i siedziała z nim 2-3 godziny. Podawała gotowy obiad tylko do podgrzania. Pani mieszkała bliziutko, szkoła tuz obok bloku.
      Moim zdaniem strasznie dużo płaciła.
      • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 13:16
        no dużo....u mnie tyle mniej więcej kosztuje kilkugodzinna opieka nad dzieckiem w wieku przedprzedskzolnym lub przedszkolnym które do przedszkola się nie chodzi....
    • jagodasoft2 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 13:32
      Gdańsk stawka wśród znajomych to ok 10 zł za godzinę. I tak jak piszesz w grę wchodzi odbiór przyprowadzenie i dopilnowanie
      • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 13:56
        ło matko takie grosze płacicie za opiekę nad dzieckiem surprised No w szoku jestem. Jakby nie było to bardziej odpowiedzialna praca niż sprzątanie. Czy opiekunki wiedzą co robić jak się dzieciak zakrztusi jedzeniem? Czy może działa to na zasadzie - nigdy nic się nie stanie. Obawiam się, że niejedna babcia emerytka by wpadła w panikę jakby jej dzieciak zaczął się krztusić. ALe ja mam bujną wyobraźnię i sporo w szpitalach widziałam.
        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 14:02
          Obawiam się, że niejedna babcia emerytka by wpad
          > ła w panikę jakby jej dzieciak zaczął się krztusić

ja się obawiam, że niejeden tatuś czy mamusia by tak samo w panikę wpadł...z tego co pamiętam ze statystyk takie rzeczy najczęściej zdarzają się przy rodzicach....
          Czemu zakładasz, że opiekunka na pewno nie wie co robić w takiej sytuacji-natomiast rodzic wie świetnie?
          • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 14:10
            slonko1335 napisała:

> ja się obawiam, że niejeden tatuś czy mamusia by tak samo w panikę wpadł...z te
            > go co pamiętam ze statystyk takie rzeczy najczęściej zdarzają się przy rodzicac
            > h....
            > Czemu zakładasz, że opiekunka na pewno nie wie co robić w takiej sytuacji-natom
            > iast rodzic wie świetnie?

Rodzic powinien wiedzieć. Jak nie wie, to porażka. Opiekunka też wiedzieć powinna, ale takiej to trzeba i 30 zł za godzinę zapłacić. Poza tym rodzicowi na dziecku zależy i dziecko zna, więc jest w stanie wiele rzeczy przewidzieć. Opiekunce za 10 zł na godzinę zależeć nie będzie. Nie oszukiwałabym się. Poza tym starsze osoby często w takich sytuacjach są równie bezradne jak osoby młodziutkie. W szpitalu widziałam takie dzieci od opiekunek, które się jedzeniem zakrztusiły dlatego o tym piszę. Po prostu brak dopilnowania.
            • jagodasoft2 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 14:20
              Moja córka niedługo zacznie sama do domu chodzić, a i teraz juz sama czasami zostaje na 1-2 h i co też może sie zakrztusić...a jak sie zakrztusi mając lat 12? to nie forum niemowlaki
              • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:00
                jagodasoft2 napisała:

> Moja córka niedługo zacznie sama do domu chodzić, a i teraz juz sama czasami zo
                > staje na 1-2 h i co też może sie zakrztusić...a jak sie zakrztusi mając lat 12?
                > to nie forum niemowlaki

pomiędzy 7 a 12 lat to spora róznica jest. Dzieci w wieku szkolnym często się zakrztuszają, bo się wygłupiają przy jedzeniu.
                • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:06
                  Znaczy jak często? bo jakoś nie zauważyłam? .... a co jak zakrztusi się przy jedzeniu na stołówce? bez rodzica?albo na przerwie w czasie jedzenia drugiego śniadania?
                  • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:38
                    slonko1335 napisała:

> Znaczy jak często? bo jakoś nie zauważyłam? .... a co jak zakrztusi się przy je
                    > dzeniu na stołówce? bez rodzica?albo na przerwie w czasie jedzenia drugiego śni
                    > adania?

W szkole powinna być przeszkolona kadra, czyż nie?
                    • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:46
                      Sprawdzałaś papiery kucharek? nie słyszałam o masowych szkoleniach z udzielania pierwszej pomocy dla kucharek, woźnych, szatniarek ...o masowych zakrztuszeniach w szkolnej stołówce i na szkolnych korytarzach też nie.....chyba rzeczywiście ci się forum z niemowlakiem pomyliło...
                      • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 07:02
                        slonko1335 napisała:

> Sprawdzałaś papiery kucharek? nie słyszałam o masowych szkoleniach z udzielania
                        > pierwszej pomocy dla kucharek, woźnych, szatniarek ...o masowych zakrztuszenia
                        > ch w szkolnej stołówce i na szkolnych korytarzach też nie.....chyba rzeczywiści
                        > e ci się forum z niemowlakiem pomyliło...
                        >

Podrzucę ci później statystyki zakrztuszeń dzieci w stołówkach szkolnych w Stanach. W Polsce obawiam się, że danych nie ma.
                        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 08:15
                          > Podrzucę ci później statystyki zakrztuszeń dzieci w stołówkach szkolnych w Stan
                          > ach. W Polsce obawiam się, że danych nie ma.
                          ale po co? przecież na stołówce dziecko nie będzie z opiekunką?podrzuć mi ile dzieci w wieku szkolnym schodzi z powodu zakrztuszenia przy opiekunce....
                      • iwek33 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 12:44
                        slonko1335 napisała:

> Sprawdzałaś papiery kucharek? nie słyszałam o masowych szkoleniach z udzielania
                        > pierwszej pomocy dla kucharek, woźnych, szatniarek ...o masowych zakrztuszenia
                        > ch w szkolnej stołówce i na szkolnych korytarzach też nie.....chyba rzeczywiści
                        > e ci się forum z niemowlakiem pomyliło...
                        >
                        Oczywiście, że mają szkolenia z udzielania pierwszej pomocy, przynajmniej raz na dwa lata. Cała kadra pedagogiczna oraz obsługa szkoły ( kucharki, szatniarki itp)

Przypadek z mojego miasta - pani wieku 45 lat, w domu, zakrztusiła się skórką z chleba. Na nieszczęście była w domu jedynie z wnuczkiem , chyba 2 letnim. Zmarła. Była higienistką w szkole, w której uczy się moje dziecko.
                        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 13:27
                          Oczywiście, że mają szkolenia z udzielania pierwszej pomocy, przynajmniej raz n
                          > a dwa lata. Cała kadra pedagogiczna oraz obsługa szkoły ( kucharki, szatniarki
                          > itp)
                          cała obsługa szkoły musi przejść co dwa lata kurs pierwszej pomocy? o nauczycielu(a dokładniej o grupach nauczycieli bo nie musza wszyscy chyba ze coś sie zmieniło ostatnio)wiem ale reszta kadry jest zobowiązana przepisami? jakimi?
                          • iwek33 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 14:59
                            slonko1335 napisała:

> Oczywiście, że mają szkolenia z udzielania pierwszej pomocy, przynajmniej raz n
                            > > a dwa lata. Cała kadra pedagogiczna oraz obsługa szkoły ( kucharki, szatn
                            > iarki
                            > > itp)
                            > cała obsługa szkoły musi przejść co dwa lata kurs pierwszej pomocy? o nauczycie
                            > lu(a dokładniej o grupach nauczycieli bo nie musza wszyscy chyba ze coś sie zmi
                            > eniło ostatnio)wiem ale reszta kadry jest zobowiązana przepisami? jakimi?

Nie wiem, jakimi przepisami. W szkoleniach uczestniczy calutka kadra - wszyscy nauczyciele + dyrekcja+ cała obsługa, obecność jest obowiązkowa i skrupulatnie sprawdzana.
                            • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 15:41
                              tylko, że to jest obligatoryjne i taką decyzję podejmuje dyrekcja bo żadne przepisy z tego co mi wiadomo nie zobowiązują kucharek i woźnych do odbycia kursu pierwszej pomocy...ale może coś się ostatnimi czasy zmieniło rzeczywiście-wtedy zwrócę honor...
                        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 13:30
                          Przypadek z mojego miasta - pani wieku 45 lat, w domu, zakrztusiła się skórką
                          > z chleba.
                          ano właśnie, wypadki się zdarzają w każdym wieku i nie da się zawsze być w towarzystwie osoby która może pomóc....dotyczy to także naszych dzieci które w pewnym wieku zostają same w domu, same do niego wracają, i mogą sie zakrztusić skórką z chleba, moze spaść im żyrandol na głowę, mogą sie potknąc o buty i uderzyć głową w kant szafki, , może na dachu wylądować samolot, może na chodniku w nie wjechać samochód...można też je zamknąć w twierdzy....
                • aka10 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 11:37
                  fogito napisała:

>
                  > pomiędzy 7 a 12 lat to spora róznica jest. Dzieci w wieku szkolnym często się z
                  > akrztuszają, bo się wygłupiają przy jedzeniu.

Przy jedzeniu sie SIEDZI i NIE WYGLUPIA. Nawet jedzac jablko na placu zabaw siedzi sie, a nie biega i zjezdza na zjezdzalni. Jesli pozwalasz na wyglupianie przy jedzeniu, a dziecko musisz z kims zostawic, to i stawka 200 zl na godzine nie pomoze, jesli taka osoba nie ma ukonczonych odpowiednich kursow i aktualizowanych tychze przynajmniej raz w roku.
                • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 16:02
                  > pomiędzy 7 a 12 lat to spora róznica jest
                  policz lepiej bo jej dziecko ma 8 z tego co widzę, więc jakby sporej różnicy nie ma a prawdopodobieństwo zakrztuszenia podejrzewam podobne w wieku 6,7 i 8, i 12 też zapewne...o bodajże 45 latce było wcześniej-też się zakrztusiła śmiertelnie.....Dzieci szkolne często gęsto zostają same w domu, chodzą same do szkoły, na podwórko, do sklepu, na różne zajęcia i nawet dożywają średniego wieku najczęściej...
            • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 21:29
              > Rodzic powinien wiedzieć. Jak nie wie, to porażka. Opiekunka też wiedzieć powin
              > na, ale takiej to trzeba i 30 zł za godzinę zapłacić.
              rodzic często bardziej panikuje niż obcy człowiek-niestety. Opiekunka emerytka najczęściej także jest rodzicem...serio myślisz, że to od stawki zależy? Nie oszukiwałabym się....

Poza tym st
              > arsze osoby często w takich sytuacjach są równie bezradne jak osoby młodziutkie
              no i ? co to za argument skoro sama piszesz, że często są tak samo bezradne jak młodziutkie?

W szpitalu widziałam takie dzieci od opiekunek, które się jedzeniem zakrztusi
              > ły dlatego o tym piszę
              w szpitalu widziałam takie dzieci które się przy rodzicach zakrztusiły ....które przy rodzicach środków chemicznychisię nażarły, poparzyły, wypadły z okna, znam takie które zginęły rodzicom i mnóstwo innych rzeczy pod opieką rodzica im się złego stało...w szkole pełnej dzieci jak na moje jednak czyha znacznie więcej niebezpieczeństw niż przy pani która będzie miała tylkojedno pod opieką...
              • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:06
                slonko1335 napisała:

> rodzic często bardziej panikuje niż obcy człowiek-niestety. Opiekunka emerytka
                > najczęściej także jest rodzicem...serio myślisz, że to od stawki zależy? Nie o
                > szukiwałabym się....

JA wzięłabym opiekunkę, która umie udzielić pierwszej pomocy i ma na to papiery a to już koszt wyższy niż 10 zł za godzinę. Więc owszem bezpieczeństwo zależy od stawki. Te podawane tutaj to jakieś głodowe. Palcem bym nie kiwnęła.

> no i ? co to za argument skoro sama piszesz, że często są tak samo bezradne jak
                > młodziutkie?

No taki, że jedni biorą za grosze starsze panie a inni młodziutkie panienki a nikt nie poszuka profesjonalnej opieki, bo to za drogo. Obie wcześniejsze kategorie dla mnie do odrzutu od razu.

> w szpitalu widziałam takie dzieci które się przy rodzicach zakrztusiły ....któr
                > e przy rodzicach środków chemicznychisię nażarły, poparzyły, wypadły z okna, zn
                > am takie które zginęły rodzicom i mnóstwo innych rzeczy pod opieką rodzica im
                > się złego stało...w szkole pełnej dzieci jak na moje jednak czyha znacznie wi
                > ęcej niebezpieczeństw niż przy pani która będzie miała tylkojedno pod opieką...
                >

Tez prawda, ale wtedy rodzic ma pretensję to siebie, ze taki głupi jest a nie do jakiejś biednej emerytki.
                W szkole syna to nauczyciele są przeszkoleni z udzielania pierwszej pomocy i na dodatek pielęgniarka codziennie jest od 8:00 do 16:00. Pewnie u ciebie też.
                • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:20
                  >JA wzięłabym opiekunkę, która umie udzielić pierwszej pomocy i ma na to papiery
                  No patrz a ja nie mam papierów a jakoś ze szpitala z dzieckiem mnie wypuścili i przeżyło te kilka latek.....kurka i sprzątaczki maja dzieci i panie w mięsnym i panie prowadzące autobus i barmanki i znakomita większość ich dzieci przeżywa szkolne lata bez uduszenia...
                  • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:41
                    slonko1335 napisała:

> >JA wzięłabym opiekunkę, która umie udzielić pierwszej pomocy i ma na to p
                    > apiery
                    > No patrz a ja nie mam papierów a jakoś ze szpitala z dzieckiem mnie wypuścili i
                    > przeżyło te kilka latek.....kurka i sprzątaczki maja dzieci i panie w mięsnym
                    > i panie prowadzące autobus i barmanki i znakomita większość ich dzieci przeżywa
                    > szkolne lata bez uduszenia...
                    >
                    No widzisz. Bo jak ktoś jest rodzicem, to mądry być nie musi, bo jedynie pijany pociągany jest do odpowiedzialności w razie wypadku dziecka. A trzeźwy już niekoniecznie. W przypadku opiekunek jest trochę inaczej. Taka na czarno bez kompetencji żadnej odpowiedzialności za dziecko nie weźmie i nie musi, bo to decyzja rodzica i pełna jego odpowiedzialność. Mnie to rybka z kim ty dziecko zostawiasz, bo ono nie moje.
                    • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:53
                      . W przypadku opiekunek jest trochę inaczej.
                      znaczy jak inaczej? w przypadku opiekunek dzieci masowo schodzą z powodu zakrztuszenia? no przecież już ci pisałam, ze częsciej dzieje się to pod opieką rodzica jak więksozśc pozostałych wypadków

Taka na czarno bez kompe
                      > tencji żadnej odpowiedzialności za dziecko nie weźmie i nie musi, bo to decyzja
                      > rodzica i pełna jego odpowiedzialność.
                      a skad wiesz jak ja zatrudnię opiekunkę i jakie ona będzie miała kompetencje i jak odpowiedzialnie sie będzie dzieckiem zajmować? następna nawiedzona jasnowidzka na forum...
                • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:39
                  JA wzięłabym opiekunkę, która umie udzielić pierwszej pomocy i ma na to papiery
                  > a to już koszt wyższy niż 10 zł za godzinę.

Nie tak dawno temu szukałam pielęgniarki do zajmowania się chorą, leżącą, osobą z respiratorem a potem z tracheotomią, podającą leki dożylne, zmieniającą opatrunki i wykonującą czynności pielęgnacyjne-bez najmniejszego problemu znalazłam kilka takich chętnych za 10 zeta za godzinę...zakładam, że umiała udzielić pierwszej pomocy znacznie lepiej niż osoba która ma tylko papierek....
                  • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:42
                    slonko1335 napisała:

> Nie tak dawno temu szukałam pielęgniarki do zajmowania się chorą, leżącą, oso
                    > bą z respiratorem a potem z tracheotomią, podającą leki dożylne, zmieniającą op
                    > atrunki i wykonującą czynności pielęgnacyjne-bez najmniejszego problemu znalazł
                    > am kilka takich chętnych za 10 zeta za godzinę...zakładam, że umiała udzielić p
                    > ierwszej pomocy znacznie lepiej niż osoba która ma tylko papierek....

To prawie głodowe racje jak w Bangladeszu za szycie ubrań dla bogatej Europy. Ja bym się wstydziła płacic tak mało za profesjonalną opiekę.
                    • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 22:56
                      J
                      > a bym się wstydziła płacic tak mało za profesjonalną opiekę.
                      ależ przecież nikt ci nie zabrania płacić więcej,ja za uczciwą pracę chciałam zapłacić dokładnie tyle ile pracownik sobie zażyczył i wszyscy byli zadowoleni - serio to wstyd? skąd ty się urwałaś? pewnie z tego świata w którym dzieci w wieku szkolnym ulegają masowym zakrztuszeniom....
                      • fogito Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 07:47
                        slonko1335 napisała:

> ależ przecież nikt ci nie zabrania płacić więcej,ja za uczciwą pracę chciałam z
                        > apłacić dokładnie tyle ile pracownik sobie zażyczył i wszyscy byli zadowoleni -
                        > serio to wstyd? skąd ty się urwałaś? pewnie z tego świata w którym dzieci w wi
                        > eku szkolnym ulegają masowym zakrztuszeniom....

Z tego świata, gdzie opieki nad dzieckiem do sprzątania się nie porównuje, bo dziecko to nie 'kibel' jednak.
                        • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 08:05
                          ja porównuję ilość włożonej pracy w przypilnowanie szkolnego inteligentnego i samodzielnego dziecka, które nie zakrztusza się przy każdym posiłku do wyszorowania lokalu po całonocnej imprezie na której bawi się tysiące osób oraz do pracy jaką musi włożyć pielęgniarka zajmująca się starszą, leżącą osobą-takie stawki w moim mieście znam, z opiekunki do dziecka nie korzystałam ani żadne z moich znajomych w takiej formie nie korzystało dlatego pytam...i tak bez dwóch zdań dużo więcej siły i pracy wkłada w swoją robotę ta sprzątaczka i pielęgniarka-zapewniam cię...
    • jakw Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 14:26
      Ja za podobną usługę płacę w Wwie 15 zł/godz. Nie sądzę, żeby w Szczecinie płace były 2 razy niższe.
      • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 21:38
        Niania.pl mówi, że jednak niższe. Oferty są od 5 zeta do 10(tutaj po pedagogice) najczęściej.....
        Wychodzi na to, że te 8-10 zeta będzie ok.
        • iwek33 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 12:49
          slonko1335 napisała:

> Niania.pl mówi, że jednak niższe. Oferty są od 5 zeta do 10(tutaj po pedagogice
          > ) najczęściej.....
          > Wychodzi na to, że te 8-10 zeta będzie ok.

To po co pytasz na forum, skoro doskonale wiesz ile wynosi ta stawka i masz już postanowione, że więcej niż 10zł nie dasz??
          • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 15:47
            To po co pytasz na forum, skoro doskonale wiesz ile wynosi ta stawka i masz już
            > postanowione, że więcej niż 10zł nie dasz??
            czemu mam nie pytać? łamię regulamin? nie wiem ile za taką konkretnie pracę wynosi stawka(stawki na niania pl są podane na opiekę nad dziećmi- najczęściej niemowlętami czy dziećmi przedprzedskzolnymi które jak na moje jednak więcej uwagi i zaangażowania wymają niż samodzielny szkolniak) i byłam ciekawa ile płacą inne osoby...jak widać są takowe które potrafiły normalnie odpowiedzieć i takie które wlazły się dopiep....do czegoś i odreagować swoje beznadziejne życie.... Nigdzie też nie napisałam, że nie dam więcej niż 10 zeta...
            • jakw Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 16:31
              To jeszcze zwróć uwagę za ile godzin dziennie są te stawki na niania.pl. Poza tym z mojego doświadczenia z niania.pl wynika, że za stawki tam prezentowane trudno znaleźć kogoś sensownego.
              • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 21:22
                No właśnie nie wiem za ile i dlatego pytam, zakładam, że przy całodniowej opiece za godzinę wychodzi mniej niż przy dwóch godzinach dziennie czy dorywczo. Poza tym z portalem niania.pl nie mam żadnego doświadczenia i odnoszę tylko do cen takich jakie znam ale z innej "branży" - choć pielęgniarka warunek udzielenia pierwszej pomocy spełnia doskonale za te 10 zetawink
    • mw144 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 16:40
      U nas (pod W-wą) emerytki stawka 10 zł/h. Z referencjami i po pedagogice - 15 zł/h.
    • olga727 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 15.11.13, 19:08
      slonko1335 napisała:

> Opieka nad dzieckiem - pierwszoklasista. Odbieranie ze szkoły lub odprowadzanie
      > do szkoły w zależności od zmiany i czekanie na rodzica w domu u dziecka lub sw
      > oim(mi bez różnicy). Praca 2 godziny dziennie.
      > Ile zaproponować za taką usługę dorabiającej emerytce?

Normalnie tyle ile wynosi stawka godzinowa w Twoim miejscu zamieszkania dla opiekunki studentki.
    • guderianka Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 07:16
      A na ile Was stać ?
      Ja myślę że 10 zl to stawka ok. Pani narobić się nie narobi, corka to madre i spokojne dziecko więc nie da jej popalić, może nawet ona będzie musiała emerytki pilnować suspicious
      Ja mogłabym za darmo odbierać - gdybyśmy zgrały się grafikami. Pomyśl
      • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 16.11.13, 07:59
        Madzik, gdzie Ty jak przyjdą śniegi i mrozy będziesz się z młodym telepać..i tak pewnie się będę w jakieś dni wolne do Ciebie uśmiechać ale wtedy Ci ją przywiozę a nie będę ciągać do nas....no i potrzebny mi ktoś rano jak ma na drugą zmianę-tylko nie wiem czy masz aby papierywink. Pomysł właściwie zrodził się przez Szymona bo rozmawiałam akurat o nim z nauczycielką ale pomyślałam, że jak on miałby mieć taką opiekunkę w przyszłym roku to może weźmiemy już w tym dla Alki i będzie za rok sprawdzona bo przy nim jednak jakby więcej trzeba włożyć wysiłku a i Alka skorzysta w tym roku i nie będzie musiała tyle na świetlicy siedzieć(jest tragicznie odkąd zrobiło się zimno i dzieciaki nie siedzą na dworze). Muszę jednak ja dać ogłoszenie a jak dam ogłoszenie to jakąś stawkę muszę zaproponować. Jak szukałam pielęgniarki dla mamy to szukałam tych co się same ogłaszały i stawkę one proponowały...
        • franianiania słonko1335 16.11.13, 11:18
          hej, słonko i co tam wyszło ze skrzypcami? chyba ,ze pomyliłam Cię z kims innym?frania
          • slonko1335 Re: słonko1335 16.11.13, 12:31
            Nie pomyliłaś. Nic nie wyszło. Młoda swoje tchórzostwo i nie wejście na egzamin potraktowała bardzo osobiście i się obraziła na skrzypce i muzykę ale widzę, że czas leczy rany i znowu co jakiś czas temat wraca, ona podpytuje, z chęcią chodzi na koncerty, ogląda, dotyka, uwielbia sklep z instrumentami muzycznymi, zobaczymy więc co będzie. Na razie realizuje się w zespole tanecznym i została wybrana do grupy gimnastyki artystycznej w szkole, więc muzycznie i ruchowo tam się zaspokaja....
        • guderianka Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 17.11.13, 11:20
          nie wiem zastanów się, nic sobą nie reprezentuję- nie dość że stawka zerowa, to nianią nigdy nie byłam (ale jestem ratownikiem wodnym, pierwsza pomoc co jakiś czas odświeżana ale papierów na to nie mam wink)
          Dla A. emerytka byłaby ok ale dla Sz. -jakoś tego nie widzę big_grin-najlepiej by był to ktoś z osiedla,-najkorzystniej byłoby mu finansowo i czasowo
          • slonko1335 Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 17.11.13, 18:30
            Z tego co pamiętam doświadczenie w ratowaniu przed zadławieniem posiadasz, no ale rzeczywiście jak papieru nie ma i za zero to nie możesz się nadawaćwink
            • guderianka Re: Ile byście były w stanie zapłacić? 18.11.13, 11:44
              big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka