brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 21:59 przydaloby sie jeszcze post napisac... Chodzi mi o to, ze syn w I klasie ma 6,5 roku i bardzo czesto pisze cyfry w odbiciu lustrzanym. Dzisiaj poprawialismy polowe pracy z lekcji. Co wiecej: on na te cyfry patrzy na spokojnie i wcale nie jest pewien czy jest ok czy odwrotnie. Liter tak nie przekreca, przy czytaniu permanentnie myli mu sie p i b, ale w sumie w koncu czyta dobrze, bo wychwytuje kontekst litery w wyrazie i jak nawet przekreci przy literowaniu to wyraz czyta dobrze. Czy to odwracanie liter to moze byc jakas norma na poczatku pisania, czy to jest zapowiedz jakiegos problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:07 Mam nadzieję że nie bo G. też tak robi Odpowiedz Link Zgłoś
giokonda.it Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:09 Mój w tym samym wieku ma to samo. Mimo pewnych oporów poszłam do poradni pedagogicznej i okazało się,że winna jest lateralizacja skrzyżowana czyli pisze prawą ręką, ale przez lunetę patrzy lewym okiem. Mamy ćwiczyć pisanie i dbać o prawidłowy chwyt. Na razie nic więcej, bo to małe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:24 Mój w pierwszej klasie tez tak mylił. Jest leworęczny, nie wiem, czy to ma znaczenie. Literki S i Z tez pisał odwrotnie. Teraz jest w drugiej klasie i w tym roku szkolnym zdarzyło mu się 1-2 razy na początku roku szkolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 11:06 greenwitch napisał(a): > Mój w pierwszej klasie tez tak mylił. Jest leworęczny, nie wiem, czy to ma znac > zenie. Literki S i Z tez pisał odwrotnie. Teraz jest w drugiej klasie i w tym r > oku szkolnym zdarzyło mu się 1-2 razy na początku roku szkolnego. Jest leworęczny,czy lewostronny ? Moja córka jest leworęczna,ale niekoniecznie lewostronna. W ub.roku byłyśmy w Poradni PP i wyszła lateralizacje skrzyżowana( lewa ręka,prawe oko i p. noga). Teraz się zastanawiam,czy iść z nią jeszcze raz do poradni,bo teraz noga też "przeszła" na lewo stronność ? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Norma 06.03.14, 07:28 brydka26 napisała: > syn w I klasie ma 6,5 roku i bardzo czesto pisze cyfry w odbiciu lustrzanym. Odpowiedz Link Zgłoś
blogbydozza Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 23:36 Mój siostrzeniec (6lat) też tak pisze- ale jest leworęczny. Z kolei mój syn(7lat) ma problemy z S, Z, 5 - bo pisze odwrotnie. Na razie się nie martwię, obserwuje, poprawiam, pomagam. Jeśli wszystko z dzieckiem jest ok, tzn. nie ma skrzyżowanej lateralizacji, to się nauczy. Potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 23:01 Moja tez jest z 2007. Mylila sie rok temu. Jeszcze pare miesiecy temu kilka razy zauwazylam, ze jeszcze jej sie cyfry odbijaly. Nie martwilabym sie tylko pilnowala. Wazne zebys niezestresowala tym dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
beatulek Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 08:27 Moja też tak pisała. Do dziś (kl III) ma problem z rozróżnieniem b i d . Też ma zdiagnozowaną skrzyżną lateralizację. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 12:52 U sześciolatków jest to norma. Powinien załapać do końca 1 klasy. Mam koleżankę z synem w 1 klasie a on poszedł jako 7-latek (jest z konca roku) i teraz w marcu jeszcze zdarza mu sie pisac lustrzane odbicia, a wychowawczyni jego twierdzi że to jeszcze norma. Tym bardziej dla sześciolatka. Gorzej że wiekszośc nauczycielek nauczania poczatkowego, które przez X lat uczyły wyłącznie 7-latki w 1 klasach tępi i źle ocenia pismo lustrzane 6-latków, obniżajac bardzo oceny za to . Bo przeciez poczytać sobie o różnicach w rozwoju 6- i 7-latka to taaaaaaakie trudne i czasochłonne M.in. na przykładzie pisma lustrzanego które wystepuje u dzieci 6-letnich trzy razy częściej niż u 7-letnich widać że jednak 6-latek nie równa sie 7-latek. Wracajac do twojej sytuacji, ja bym nie dramatyzowała a od wychowawczyni oczekiwała postępowania zgodnie z normami rozwojowymi dzieci w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 14:18 Wychowawczyni najwyraźniej świadoma, bo go za to nie tępi. Na sprawdzianach miesięcznych poprawia na dobrze napisane, ale nie odejmuje punktów. Miałam ją nawet zapytać, ale jakoś się z nią ostatnio mijam w szkole, a specjalnie nie chciałam zawracać głowy. Dzięki dziewczyny za wsparcie moralne Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 19:18 jezeli bedzie mial ciagle problem w 3-4 klasie, to duza szansa ze ma dyslekcje. Spawadz lateralizacje (ktora noga kopie pilke, krorym okiem patrzy przez dziurke etc). Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 19:44 Mój o 11 dni starszy od twojego - też pisze odwrotnie - 3, 5, 6 i 7. ostatnio napisał też S w lustrzanym odbiciu. co ciekawe, ma tak od niedawna, na początku nauki pisał normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 20:46 rozmawialam z wychowawczynia. W sumie ok, ale poniewaz mu sie to ostatnio nasililo, to zostanie obejrzany dokladnie przez pania od reedukacji . Fajna szkola: dmuchaja na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka72 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 13.03.14, 19:09 Mój syn, też 2007, również pismo lustrzane. Mało tego pisze od prawej do lewej. Tak też próbuje czytać. Ale jest całkowicie lewostronnie zlateralizowany. W PPP stwierdzili ryzyko dysleksji i będzie obserwowany, ale zauważyłam, że jak nie działa na czas to pisze dobrze. Tylko S i 5 uparcie lustrzane Odpowiedz Link Zgłoś