Dodaj do ulubionych

cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy norma?

05.03.14, 21:56

Obserwuj wątek
    • brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 21:59
      przydaloby sie jeszcze post napisac...
      Chodzi mi o to, ze syn w I klasie ma 6,5 roku i bardzo czesto pisze cyfry w odbiciu lustrzanym. Dzisiaj poprawialismy polowe pracy z lekcji. Co wiecej: on na te cyfry patrzy na spokojnie i wcale nie jest pewien czy jest ok czy odwrotnie. Liter tak nie przekreca, przy czytaniu permanentnie myli mu sie p i b, ale w sumie w koncu czyta dobrze, bo wychwytuje kontekst litery w wyrazie i jak nawet przekreci przy literowaniu to wyraz czyta dobrze.
      Czy to odwracanie liter to moze byc jakas norma na poczatku pisania, czy to jest zapowiedz jakiegos problemu?
      • bbkk Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:07
        Mam nadzieję że nie bo G. też tak robi smile
      • giokonda.it Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:09
        Mój w tym samym wieku ma to samo. Mimo pewnych oporów poszłam do poradni pedagogicznej i okazało się,że winna jest lateralizacja skrzyżowana czyli pisze prawą ręką, ale przez lunetę patrzy lewym okiem. Mamy ćwiczyć pisanie i dbać o prawidłowy chwyt. Na razie nic więcej, bo to małe dziecko.
        • greenwitch Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 22:24
          Mój w pierwszej klasie tez tak mylił. Jest leworęczny, nie wiem, czy to ma znaczenie. Literki S i Z tez pisał odwrotnie. Teraz jest w drugiej klasie i w tym roku szkolnym zdarzyło mu się 1-2 razy na początku roku szkolnego.
          • olga727 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 11:06
            greenwitch napisał(a):

> Mój w pierwszej klasie tez tak mylił. Jest leworęczny, nie wiem, czy to ma znac
            > zenie. Literki S i Z tez pisał odwrotnie. Teraz jest w drugiej klasie i w tym r
            > oku szkolnym zdarzyło mu się 1-2 razy na początku roku szkolnego.

Jest leworęczny,czy lewostronny ? Moja córka jest leworęczna,ale niekoniecznie lewostronna. W ub.roku byłyśmy w Poradni PP i wyszła lateralizacje skrzyżowana( lewa ręka,prawe oko i p. noga). Teraz się zastanawiam,czy iść z nią jeszcze raz do poradni,bo teraz noga też "przeszła" na lewo stronność ?
      • scher Norma 06.03.14, 07:28
        brydka26 napisała:

> syn w I klasie ma 6,5 roku i bardzo czesto pisze cyfry w odbiciu lustrzanym.
      • blogbydozza Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 23:36
        Mój siostrzeniec (6lat) też tak pisze- ale jest leworęczny. Z kolei mój syn(7lat) ma problemy z S, Z, 5 - bo pisze odwrotnie. Na razie się nie martwię, obserwuje, poprawiam, pomagam. Jeśli wszystko z dzieckiem jest ok, tzn. nie ma skrzyżowanej lateralizacji, to się nauczy. Potrzeba czasu.
    • srubokretka Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 05.03.14, 23:01
      Moja tez jest z 2007. Mylila sie rok temu. Jeszcze pare miesiecy temu kilka razy zauwazylam, ze jeszcze jej sie cyfry odbijaly. Nie martwilabym sie tylko pilnowala. Wazne zebys niezestresowala tym dziecka smile
    • beatulek Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 08:27
      Moja też tak pisała. Do dziś (kl III) ma problem z rozróżnieniem b i d . Też ma zdiagnozowaną skrzyżną lateralizację.
    • sion2 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 12:52
      U sześciolatków jest to norma. Powinien załapać do końca 1 klasy. Mam koleżankę z synem w 1 klasie a on poszedł jako 7-latek (jest z konca roku) i teraz w marcu jeszcze zdarza mu sie pisac lustrzane odbicia, a wychowawczyni jego twierdzi że to jeszcze norma. Tym bardziej dla sześciolatka.
      Gorzej że wiekszośc nauczycielek nauczania poczatkowego, które przez X lat uczyły wyłącznie 7-latki w 1 klasach tępi i źle ocenia pismo lustrzane 6-latków, obniżajac bardzo oceny za to sad. Bo przeciez poczytać sobie o różnicach w rozwoju 6- i 7-latka to taaaaaaakie trudne i czasochłonne sad
      M.in. na przykładzie pisma lustrzanego które wystepuje u dzieci 6-letnich trzy razy częściej niż u 7-letnich widać że jednak 6-latek nie równa sie 7-latek.

Wracajac do twojej sytuacji, ja bym nie dramatyzowała a od wychowawczyni oczekiwała postępowania zgodnie z normami rozwojowymi dzieci w tym wieku.
      • brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 06.03.14, 14:18
        Wychowawczyni najwyraźniej świadoma, bo go za to nie tępi. Na sprawdzianach miesięcznych poprawia na dobrze napisane, ale nie odejmuje punktów. Miałam ją nawet zapytać, ale jakoś się z nią ostatnio mijam w szkole, a specjalnie nie chciałam zawracać głowy. Dzięki dziewczyny za wsparcie moralne smile
    • 71tosia Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 19:18
      jezeli bedzie mial ciagle problem w 3-4 klasie, to duza szansa ze ma dyslekcje. Spawadz lateralizacje (ktora noga kopie pilke, krorym okiem patrzy przez dziurke etc).
    • budzik11 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 19:44
      Mój o 11 dni starszy od twojego - też pisze odwrotnie - 3, 5, 6 i 7. ostatnio napisał też S w lustrzanym odbiciu. co ciekawe, ma tak od niedawna, na początku nauki pisał normalnie.
      • brydka26 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 11.03.14, 20:46
        rozmawialam z wychowawczynia. W sumie ok, ale poniewaz mu sie to ostatnio nasililo, to zostanie obejrzany dokladnie przez pania od reedukacji smile. Fajna szkola: dmuchaja na zimne.
        • joanka72 Re: cyfry w odbiciu lustrzanym- martwic sie czy n 13.03.14, 19:09
          Mój syn, też 2007, również pismo lustrzane. Mało tego pisze od prawej do lewej. Tak też próbuje czytać. Ale jest całkowicie lewostronnie zlateralizowany. W PPP stwierdzili ryzyko dysleksji i będzie obserwowany, ale zauważyłam, że jak nie działa na czas to pisze dobrze. Tylko S i 5 uparcie lustrzane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka