Dodaj do ulubionych

OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian

11.04.14, 11:23
Witam,
Może ktoś ma już arkusz ze sprawdzianem z 2014 i odpowiedzi? Może wiecie kiedy będą dostępne w necie, bo póki co nie mogę znaleźć.
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian 11.04.14, 12:49
      ja tez szukam. Na razie tylko znalazlam komentarze. Akurat mialam wczoraj wywiadowke i pani omawiala, ale ja jestem wzrokowcem i wole zobaczyc. Najlepsze bylo zadanie o kredensie big_grin
    • majarzeszow juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:13
      mozna pobrać
      • monikaa13 Re: juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:25
        Chyba przeczytali wasz post smile
      • monia4545 Re: juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:38
        chyba jednak nie, bo nie mogę znaleźć.
        • monikaa13 Re: juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:39
          To może napisz o jaki sprawdzian chodzi?
          • sonrisa06 Re: juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:48
            Jest na stronie operonu, ja właśnie wydrukowałam.
        • majarzeszow Re: juz dostepne na stronie Operonu 11.04.14, 14:47
          to ze nei mozesz znalezc, nie oznacza, ze nie ma, bo jest big_grin

tutaj: www.operon.pl/sprawdzian_kompetencji_trzecioklasisty_z_operonem

guziczek: pobierz arkusz i odpowiedzi

powodzenia smile
    • makurokurosek Re: OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian 11.04.14, 18:09
      Po co ci ten test? Ja rozumiem, że można wykonać kilka testów próbnych przed ale po co analizować i stresować dziecko testem wykonanym. Dziecko napisało świetnie -super, napisało kiepsko co z tego, może miało gorszy dzień, może było zestresowane. Po co analizować coś czego już nie możesz zmienić?
      • mama303 Re: OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian 11.04.14, 20:09
        makurokurosek napisała:

> Po co analizować coś czego już nie możesz zmienić?

To normalne - z ciekawości
      • majarzeszow Re: OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian 12.04.14, 07:47
        ale po co zakladasz makurokurosek, ze ona analizuje przy dziecku i je stresuje ? JA tez sobie sciagnelam, wydrukowalam, bo jestem wzrokowcem - i przeczytalam w ciszy i spokoju, pod nieobecnosc dziecka. Na pewno sobie dobrze poradzil, do tematu nie wracam.
        • makurokurosek Re: OPERON 2014 - ma ktoś sprawdzian 12.04.14, 14:36
          > ale po co zakladasz makurokurosek, ze ona analizuje przy dziecku i je stresuje
          > ?

Dlatego, że dla dorosłej osoby, niezależnie jak trudny ten test byłby dla dziecka, trzecioteścik jest banalny. Dlatego, że dorosła osoba niezależnie jak dobrze zna swoje dziecko nie jest w stanie określić które pytania dziecko położyło, tym bardziej że mówimy o teście który jest banalny i przy rozwiązaniu którego może zrobić błędy kompletnie nie wynikające z braku wiedzy.

" JA tez sobie sciagnelam, wydrukowalam, bo jestem wzrokowcem - i przeczytalam
          > w ciszy i spokoju, pod nieobecnosc dziecka.

Pytanie po co, bo test nie dotyczy ciebie, nie ty go pisałaś i nie ty możesz analizować błędy, bo nie ty je popełniłaś.

" Na pewno sobie dobrze poradzil, do
          > tematu nie wracam.

Tego akurat nie wiesz. Wszystkie testy z poprzednich lat były tak samo banalne, ale mimo to dzieci popełniały błędy. Nie rozumiem jaki jest sens roztkliwiania się nad tym testem, analizowania go, ani pozytywny wynik ani negatywny nie mówi kompletni nic. Test jest na tyle prosty, że pozytywny wynik może jedynie oznaczać, że dziecko opanowało minimum podstawy programowej, potrafi dodawać i odejmować do 100. Kiepski wynik również niczego nie mówi , bo wystarczy by dziecko obliczenia wykonywało w pamięci i nie napisało odpowiedzi by już otrzymało wynik niezadowalający. W klasie trzeciej oczekuje się by dziecko dodawało i odejmowało do 100 w pamięci to samo z mnożeniem, test więc jest całkowicie poniżej poziomu trzecioklasisty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka