Dodaj do ulubionych

Punkty z zachowania

14.04.14, 13:58
Ciekawa jestem zdania innych o samych punktach, ale najpierw chciałabym się dowiedzieć czy tak jest w Waszych szkołach. Punkty dodatnie i ujemne, których suma prowadzi do jakiejś tam oceny końcowej.

Czy to powszechne zjawisko w szkołach w Polsce? Pisząc odpowiedź podawajcie swoje miejscowości, proszę
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 14:13
      Tak, to dość powszechne, bardziej chyba w starszych klasach, choć w 1-3 pewnie też. U nas w klasie 1 nie ma takiego systemu. Chyba nie ma żadnego systemu, dlatego mam wrażenie, że pani nie do końca radzi sobie z dyscypliną w klasie.

Wiem, że wielu nauczycieli to stosuje, czasami się sprawdza, innym razem mniej. Zależy dużo od nauczyciela i jego konsekwencji. Często jednak już w statucie szkoły jest opisanie ile punktów za co np. na wejście 30 pkt. i teraz za występ w konkursie 5 pkt. na wyższym szczeblu 10 pkt. za farbowane włosy minus 5 pkt. za palenie minus 20 pkt itd. Oczywiście teraz wymyśliłam to na prędce ale często tak to wygląda.

Nauczyciel danego przedmiotu czy wychowawca moje mieć też swoje kryteria np. za gadanie na lekcji, za wstawanie z ławki, za dodatkową pracę na rzecz klasy itp.
      • franianiania Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 15:33
        niestety u nas sa punkty, wyjściowo 100 punkt= ocena dobra , 200 p. b. dobre i 300 wzorowe.
        punkty można dostać za : zakrętki, makulaturę, baterie, płyty dvd, udział w konkursach, udział w jasełkach , apelach , itp.
        moja L. niestety przeważnie z wielkim trudem nazbiera na b.dobre , bo chodzi do popołudniowej sm. i nie ma czasu na przygotowania jasełek, teatrzyków, nie bierze tym samym udziału we wszystkich konkursach np.plastycznych .
        oczywiście jeszcze złapie w ciągu roku jakieś punkty ujemne ( brak podspisu na klasówce)
        • mysiaapysia Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 16:59
          "brak podpisu na klasówce"

A czyjego podpisu? Rodzica?
        • niktmadry Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 22:51
          U nas podobnie. Dzieci dostają 100 pkt. i jest za to ocena dobra. Nie podoba mi się, że dostają punkty za makulaturę, przyniesienie ciasta, oddanie elektrośmieci i wszelkiej innej działalności rodzica (tak rodzica, ponieważ jak oddają makulaturę to minimum 10 kg, żeby punkty dostać a które dziecko tyle przytarga do szkoły, elekrtośmieci też raczej za zgodą rodzica się przynosi.

Co do SM - moja córka za chodzenie do Sm dostaje 10 pkt bo szkoła traktuje to jak udział w zajęciach dodatkowych, ja za to muszę przynosić pismo z sekretariatu SM, że córka uczęszcza na zajęcia. dostaje też po 5 pkt za każdorazowe granie na uroczystościach szkolnych.
          • iwoniaw Re: Punkty z zachowania 15.04.14, 18:19
            Cytat Nie podoba mi
            > się, że dostają punkty za makulaturę, przyniesienie ciasta, oddanie elektrośmi
            > eci i wszelkiej innej działalności rodzica (tak rodzica, ponieważ jak oddają ma
            > kulaturę to minimum 10 kg, żeby punkty dostać a które dziecko tyle przytarga do
            > szkoły, elekrtośmieci też raczej za zgodą rodzica się przynosi.

Zgadzam się z Tobą, takie oceny to o zaangażowaniu rodziców (czy wręcz całej rodziny w przypadku zbierania np. kilogramów nakrętek czy innej makulatury) raczej świadczą niż o zachowaniu i postawie samego dziecka. Jakoś mnie nie przekonuje taka "ocena zespołowa", w końcu to dziecko jest uczniem i to ono powinno być oceniane w szkole.
    • jan.huzariusz Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 18:19
      Systemy punktowe w szkołach przypominają mi systemy prowizyjne handlowców.
      Jeżeli dzieciom zależy na zbieraniu punktów, to bardzo szybko "optymalizują wysiłek" i wyszukują takie formy aktywności, które nie wymagają wysiłku, a dostaje się punkty.

U moich dzieci funkcjonuje taki system punktowy (Wrocław), ale różnie jest z jego egzekwowaniem przez poszczególnych nauczycieli. W efekcie tego, dzieciaki szybko zniechęcają się, ponieważ widzą że "system nie działa".

------------------
      Jak Mysz wychowuje Słonia!
    • joa66 Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 18:22
      Warszawa. Nie było punktów.
    • tusia-mama-jasia Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 20:57
      Gliwice. Są punkty od I klasy. Dodatnie za konkursy /im wyższy szczebel tym więcej/, występy, aktywności także pozaszkolne /np. mój syn za udział w turniejach szachowych, które ze szkołą nie mają nic wspólnego też dostaje/, za dyżury klasowe, pomoc w sprzątaniu itd. Generalnie są to rzeczy, które wymagają zaangażowania dziecka, a nie np. przyniesienia makulatury do szkoły. Udział w akcjach charytatywnych nie jest punktowany, Pani podkreśla, ze nie robimy tego dla punktów.
      Ujemne są za spóźnianie, gadanie, przezywanie, wulgaryzmy, bójki itd.
      75 punktów na koniec roku daje odznakę "Srebrną tarczę", a po III klasie "Złotą tarczę".
    • gopio1 Re: Punkty z zachowania 14.04.14, 21:31
      U nas są, ale tylko w klasach 4-6. Punktów ujemnych nie ma, są tylko dodatnie. Przyznawanie ich jest raczej skomplikowane - przyznaje wychowawca, każdy nauczyciel dorzuca swoje trzy grosze, dzieciaki nawzajem też sobie przyznają punkty, potem się to uśrednia. Maksymalnie można mieć 33 punkty, od ich ilości zależy ocena z zachowania.

Ocenia się w kategoriach:
      kultura osobista 0 – 8 pkt
      słownictwo 0 – 3 pkt
      pilność 0 – 5 pkt
      frekwencja 0 – 5 pkt
      obowiązkowość 0 – 3 pkt
      bezpieczeństwo i zdrowie 0 – 3 pkt
      porządek 0 – 1 pkt
      zaangażowanie i zainteresowania 0 – 5 pkt

Każda kategoria ma rozpisane szczegółowo kryteria, np.
      Frekwencja:
      - nie wagaruje,
      - nie spóźnia się na lekcje,
      - na bieżąco usprawiedliwia nieobecności.
      Porządek:
      - nie zaśmieca terenu klasy, szkoły i środowiska,
      - szanuje mienie prywatne, szkolne i pozaszkolne,
      - dba o porządek swojego miejsca pracy przed, w czasie i po zajęciach,
      - docenia pracę innych,
      - reaguje na przejawy wandalizmu.
      itd.

Przeliczenie jest takie:
      0-4 - naganne
      4-10 - nieodpowiednie
      11-16 - poprawne
      17-23 - dobre
      24-29 - bardzo dobre
      30-33 - wzorowe
    • jakw Re: Punkty z zachowania 15.04.14, 06:54
      Starsza nie miała i nie ma. A sądząc po niektórych opisach punktacji (nie wszystkich, niektóre wydają się mieć choć trochę sensu) - nie ma czego żałować.
    • ziutka23 Re: Punkty z zachowania 15.04.14, 08:56
      Warszawa - wyjściowo medal zielony (zachowanie dobre).
      Powyżej medal srebrny i złoty, poniżej brązowy i czarny.
      Ale nie jasno określonych zachowań, które powodują, że dziecko wychodzi poza ten zielony, albo poniżej niego spada.
    • ewa_mama_jasia Re: Punkty z zachowania 15.04.14, 09:17
      Wprowadziła nauczycielka syna we wrześniu. Narzędzie teoretycznie niegłupie, ale wykonanie może być strasznie stronnicze i zalezy od widzimisię nauczyciela. Np. punkty ujemne nauczyciel daje uczniowi za gadanie itp. Mógłby (gdyby chciał) dać np. codziennie jeden dodatni za punktualność, ale nie chce. Za to daje ujemny w przypadku, gdy dziecko się spóźni do szkoły (a dziecko spóźnia się ze 2 razy do roku). Tak samo jak daje ujemny za zachowanie ucznia / uczniów, którego nie był świadkiem a o którym usłyszał od innego ucznia.
      • mysiaapysia Re: Punkty z zachowania 15.04.14, 17:04
        Co do widzimisię nauczyciela.
        Ze strony internetowej jednej ze szkół:
        "Uczeń ze średnią co najmniej 4,5 bez rażących zachowań negatywnych, na wniosek wychowawcy może otrzymać ocenę bardzo dobrą z zachowania.
        Uczeń ze średnią co najmniej 4,75 bez rażących zachowań negatywnych, na wniosek wychowawcy może otrzymać ocenę wzorową z zachowania."
        Czyli wychowawca ma wolną rękę. Jak kogoś nie lubi, to nie skorzysta z w/w możliwości.

• jan.huzariusz Re: Punkty z zachowania 16.04.14, 09:22
          Zgadzam się. Regulaminy "punktowe" świetnie definiują za co uczeń jest karany, np.
          - brak identyfikatora,
          - spóźnienie na lekcję,
          - przekroczenie terminu zwrotu książki do biblioteki, itd.

Natomiast nagroda najczęściej jest definiowana jak miejsce w bajkach (za górami, za lasami...), np.
          - za uczestnictwo w ważnych wydarzeniach szkoły, (cokolwiek to oznacza)
          - za budowanie pozytywnego wizerunku szkoły (jeszcze większe .... "za górami, za lasami..")
          - na wniosek nauczyciel lub pracownika szkoły.

I jak tu tłumaczyć dziecku, że dzisiaj Pani miała "biorytm w dołku" i dlatego uznała, że punkty dodatnie się nie należą?

-----------------------
          Jak Mysz wychowuje Słonia - to powinien wiedzieć KAŻDY Rodzic
        • jakw Re: Punkty z zachowania 16.04.14, 19:36
          Hm, ciekawe jak to ocena z zachowania zależy od średniej. Czy na pewno uczeń o średniej 4,7 nie zasługuje na wzorowy, a ten ze średnią 4,8 zachowuje się od niego istotnie lepiej? Dzieci mają różne zdolności. Ktoś na średnią 4,3 może wykazywać większą pilność niż ktoś ze średnią 5,0. Moim zdaniem uczeń, który zawsze odrabia prace domowe, przygotowuje się do klasówek na miarę swoich możliwości (to może być z niektórych przedmiotów 5, z innych 4, z innych 3) i nie spóźnia się na lekcje i na lekcjach uważa mógłby za ogólny stosunek do obowiązków szkolnych mieć składową oceny wzorową.
          • iwoniaw Re: Punkty z zachowania 16.04.14, 22:17
            No niestety, b. często zależy. Co dla mnie jest absurdem, bo to, że ktoś nie ma jakiejś tam średniej nie oznacza przecież, że nie zachowuje się wzorowo - z wszystkimi wyżej wymienionymi działaniami na rzecz szkoły włącznie, o kulturze osobistej i życzliwości dla innych nie wspominając. Niesprawiedliwość ta pogłębiana jest jeszcze zazwyczaj przez fakt, że jeśli ktoś tę średnią wymaganą do świadectwa z paskiem osiągnie, to z reguły zachowanie wzorowe ma, choćby zachowywał się gorzej od tych z zachowaniem bardzo dobrym, a nawet dobrym.
        • mama303 Re: Punkty z zachowania 17.04.14, 06:37
          no i dlaczego łaczy się srednią z ocen z zachowaniem? dla mnie niepojęte. Czyli uczeń mniej zdolny nie może miec nigdy np. wzorowego zachowania.....
          • franianiania Re: Punkty z zachowania 09.05.14, 13:41
            no wiec dziś np. córka dostała -5 ptk.za brak stroju galowego na dzisiejszą akademie z okazji Konstytucji 3 maja sad
            • monikaa13 Re: Punkty z zachowania 09.05.14, 13:48
              No w sumie logiczne ale w której klasie jest córka i dlaczego tego stroju nie miała?
              • franianiania Re: Punkty z zachowania 09.05.14, 13:52
                4 klasa, niby nie słyszała jak Pani od przyrody wczoraj mówiła tongue_out czyli zapomniała sad
                • grzalka Re: Punkty z zachowania 10.05.14, 08:27
                  U nas punkty dodatnie zbierają przede wszystkim dzieci uzdolnione sportowo, za reprezentowanie szkoły we wszelakich zawodach. I te dzieci mają w zasadzie wszystkie wzorowe zachowanie, bo nawet jak im wpadną pkt ujemne to wychodzą na koniec dobrze. My próbowaliśmy ten system oprocentowanie, właśnie ze względu na w/w i to co pisze Jan. Huzariusz, że te dodatnie takie rozmyte, np. dbanie o godność szkoły...tu punkty dostała tylko klasa przygotowując apel z okazji dnia niepodległości, z czego wynika, że reszta o te godność nie dba. Generalnie system do bani, nie widzę żadnych korzyści

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka