Dodaj do ulubionych

4 klasa zeszyty

06.08.14, 20:56
No właśnie. Jakie zeszyty do 4 klasy? 32 kartkowe? Czy 60?
Wiem, że może być różnie, zależnie od nauczyciela, ale może podpowiecie, jakich więcej kupić.

A na plastykę i technikę są jakieś szczególne wymagania co do 'wyprawki', czy standardowe plasteliny, bloki, farby wystarczą? Czy nie ma co panikować i wszystko potrzebne spokojnie kupimy w ciągu roku szkolnego?

We wrześniu i tak sporo wydatków, więc część chcemy jednak z sierpniowej pensji zakupić.
Obserwuj wątek
    • oliwija Re: 4 klasa zeszyty 06.08.14, 21:10
      proponuje 32 kartkowe w zupelnosci wystarczą.

• olga727 Re: 4 klasa zeszyty 06.08.14, 22:15
      My do IV klasy mamy 32-u kartkowe zeszyty,wyprawka plastyczna-na razie standardowa( jak w klasach wcześniejszych).W razie życzeń specjalnych ew. się dokupi. wink
      • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 00:52
        w szkole dziecka pani od matmy prosiła o 60 kartkowy, od przyrody chyba też, pani od polskiego sama sugerowała 32 kartkowy, do reszty przedmiotów spokojnie 32 kartkowy wystarczał. Technika to głównie karta rowerowa, pismo techniczne i proste rysunki, więc materiałów nie trzeba było żadnych, na plastykę pani podała listę potrzebnych rzeczy, a później z lekcji na lekcje mówiła co przynieść - lekcje w odstępie tygodnia, więc poza podstawowymi rzeczami typu klej, kredki, papier kolorowy i farbki (które czasami potrzebne były na inne lekcje) resztę kupowaliśmy na bieżąco
    • majarzeszow Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 06:28
      chetnie poczytam watek, bo wlasnie kompletuję mojego 4-klasistę smile
      syn powiedzial, ze chce zeszyty z napisami "przyroda", "matematyka" itp, a te chyba sa wylacznie 60 kartkowe. a moze sie myle ? nie chce zeby dzwigal pustke kartki. tak mysle ,zeby matme, polski i przyrode mial 60 kartkowe, reszta 32.
      • oliwija Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 07:47
        moja jaet teraz w 2 gimnazjum, poza chemią gdzie pani zyczyla sobie zeszyt a4 w twardej okladce 100 kartek nosi sobie 32 kartkowe - bo jej sie nie chce dzwigac grtubszych. i jest ok.

ale to tez zalezy od szkoły.

zeszyty w gybych okladkach daja dodatkowy ciezar , chociaz sa ladne i eststyczne.
        • truscaveczka Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 09:37
          To samo miałam pisać - póki dam rade, będę dziecku sugerować, że cieńsze zeszyty bez twardych okładek są lżejsze i wygodniejsze.
          Nasz historyk w liceum kazał mieć zeszyty B5 (?) po dwieście ileś kartek. Nauczyciele są różni i mogą żądać dziwnych rzeczy.
        • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 09:40
          byłam ostatnio w Lidlu - piękne "przedmiotowe" zeszyty, ale wszystkie grube (80 albo 96 kartek) w sztywnych okładkach. Zastanawiałam się kto to wymyslił i dlaczego ludzie to kupują! A potem są jęki, że plecaki ciężkie - a potrafią naprawdę sporo ważyć. U syna polski, matma i przyroda to podręcznik plus ćwiczenia lub zbiór zadań, czyli po dwie książki i jeszcze te ciężkie zeszyty. My kupujemy zwykłe i jak się da to cienkie, żeby odchudzić plecak.
          • aguszak Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 09:48
            Mam jeszcze jedno pytanie w temacie zeszytów: do jęz. polskiego jaki zeszyt w 4-tej klasie? w trzy linie jeszcze na początku, czy już w jedną linię? Syn kończył 3-cią klasę jeszcze w trzyliniowym zeszycie.
            • mamma_2012 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:03
              Polski w jedna linie, języki obce. raczej w kratkę (nie wiem czemu, ale ja zawsze tez tak wybierałamwink
            • oliwija Re: 4 klasa zeszyty 08.08.14, 20:49
              aguszak napisała:

> Mam jeszcze jedno pytanie w temacie zeszytów: do jęz. polskiego jaki zeszyt w 4
              > -tej klasie? w trzy linie jeszcze na początku, czy już w jedną linię? Syn kończ
              > ył 3-cią klasę jeszcze w trzyliniowym zeszycie.

moje dziecko juz w 2 klasie podstawoki - tak pod koniec pisąło w zeszytach w jedna linie....

jesli Twoje nie pisało to pewnie beda sie uczyć bo to nie takie proste.
            • majarzeszow Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 07:30
              jesli chodzi o linię, to syn w drugim polroczu 3 klasy pisał juz w grubej linii, tak pani im kazala, zeby ich przygotowac na 4 klasę. i dobrze, bo torchę zeszlo zanim sie polapal. do 4 klasy ma byc juz gruba linia kupiona.
          • iwonadan1 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:06
            Nauczona doświadczeniem kupuję synowi 6 klasa do polskiego i matematyki zeszyty 60 kartek, reszta 16 kartkowa. Po prostu wszystkie bezsensowne zeszyty ćwiczeń stosowane przez nauczycieli zastepują zwykłe zeszyty. Na ogół w tych przedmiotowych wpisują tylko temat lekcji. Przynajmniej plecak lżejszysmile
          • dorek3 Re: 4 klasa zeszyty 08.08.14, 18:41
            Ja kupiłam na ten przykład. Głownie ze względu na te sztywne okładki bo zeszyty moich synów wołają o pomstę do nieba już po miesiącu używania. Faktycznie dodają kilogramów, ale póki co moi młodzi są dowożeni. Aczkolwiek ostatecznie zobaczymy czy nie poprzestaniemy na cieńszych, najwyżej będzie zapas.
            • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 08.08.14, 19:03
              mojego syna zeszyty też wołają o litość, ale wyszłam z założenia, ze im cieńszy zeszyt, tym krócej go używa i mniej jest pomiętolony big_grin
              • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 08.08.14, 19:14
                little_fish napisała:

> mojego syna zeszyty też wołają o litość, ale wyszłam z założenia, ze im cieńszy
                > zeszyt, tym krócej go używa i mniej jest pomiętolony big_grin
                A okładek na te zeszyty używa ? Może one by uchroniły te zeszyty ?
                Ja celowo kupiłam wszystkie zeszyty po 32 kartki. Gdy będzie miała np. 6 lekcji i na każdą podręcznik,ćwiczenia,zeszyt,picie,śniadaniówka,piórnik i coś tam ew. na plastykę/technikę - to będzie już miała wystarczająco ciężki plecak. U nas w szkole szafek brak. uncertain
                • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 10:36
                  okładek uzywa ( a raczej używał) ale one nie chronią przed zagięciem okładki w połowie, ani przed pomiętoleniem kartek. A czasem te okładki spadają lub się rozrywają - nie pytaj mnie jak on to robi. Co dziwne - ksiązki miał w zeszłym roku kupione używane i po kolejnym roku nadal nadawały się do użytku, większość została odsprzedana. Niszczycielska siła dopada jedynie zeszyty tongue_out
                  • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 13:47
                    little_fish napisała:

Niszczycielska siła dopada jedynie zeszyty tongue_out

Przynajmniej książki oszczędza. wink
                    • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:02
                      może dlatego, że dziecko prowadzenie zeszytu uważa za czynność najzupełniej zbędną tongue_out zwłaszcza prowadzenie w takiej formie, jakiej oczekują nauczyciele big_grin
                      • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:20
                        little_fish napisała:

> może dlatego, że dziecko prowadzenie zeszytu uważa za czynność najzupełniej zbę
                        > dną tongue_out zwłaszcza prowadzenie w takiej formie, jakiej oczekują nauczyciele big_grin

Moja córka dość często miała czerwono w zeszycie:"Pisz Wyraźnie". Prawdę mówiąc,to przez 3 lata nauki dostała 1 raz nagrodę za prowadzenie zeszytu- w pierwszej klasie. Zeszyty nie były pozaginane,ale to PISMO.uncertain Aż się boję co będzie od września,z tym pismem(pisze niemalże jak lekarz) uncertain
                        • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:25
                          mój gryzmoli, ma ośle uszy w zeszytach, opuszcza notatki. "Pierdołami" estetycznymi typu podkreślenie tematu nie przejmuje się wcale. Niestety nauczyciele oceniają zeszyty...
                          • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:33
                            little_fish napisała:

> mój gryzmoli, ma ośle uszy w zeszytach, opuszcza notatki. "Pierdołami" estetycz
                            > nymi typu podkreślenie tematu nie przejmuje się wcale. Niestety nauczyciele oce
                            > niają zeszyty...

No właśnie:nauczyciele oceniają zeszyty ! Teraz w sierpniu,regularnie jej truję,żeby zwróciła Większą uwagę na te "pierdoły":podkreślanie tematu(też kuleje uncertain),PISMO i jakiś ogólny ład i skład w tym zeszycie. "Uprzedzam",że za flejowaty zeszyt,może mieć niższe oceny końcowe,niż faktycznie będzie mieć za wiedzę. Zobaczymy jak TO będzie. wink
                            • agni71 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:36
                              A ja własnie się dziwię nieustannie, że nauczyciele u nas nie zwracaja uwagi na estetykę zeszytów. Ale z tego co widzę, to chyba nasi nauczyciele są wyjątkami...
                              Mnie rażą niezadbane zeszyty dzieci, a nauczycieli jakby to nie ruszało.
                            • little_fish Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 15:38
                              na szczęście dziecko trafiło na rozsądnych nauczycieli i mimo, że zdarzyło się 2 i 3 za zeszyt, na koniec roku miał świadectwo z paskiem i stypendium za wyniki w nauce, więc spokojnie big_grin
    • mamma_2012 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:01
      Corka juz w gimnazjum, ale pamietam, ze juz w czwartej klasie zapisywali zeszyty 60 kartkowe i to czasem nie po jednym na rok (np. polski, matematyka).
      16/32 kartkowe chyba tylko do przedmiotów, gdzie sie prawie nie pisze (np. technika czy muzyka).
    • joanna_poz Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:06
      do techniki, informatyki - cienkie.
      do polskiego, matematyki - grubsze.
      u nas pani od przyrody zyczyla sobie zeszyt A4.'

> A na plastykę i technikę są jakieś szczególne wymagania co do 'wyprawki', czy s
      > tandardowe plasteliny, bloki, farby wystarczą?

do techniki zadna wyprawka Ci nie potrzebna, bo w IV klasie na technice dzieci przygotowują się do egzaminu na karte rowerową, wiec cały rok to znaki drogowe, przepisy itp -taka to technika w IV klsmile
      • blankaz Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:51
        > do techniki zadna wyprawka Ci nie potrzebna, bo w IV klasie na technice dzieci
        > przygotowują się do egzaminu na karte rowerową, wiec cały rok to znaki drogowe,
        > przepisy itp -taka to technika w IV klsmile

Niekoniecznie. Mój syn na przykład potrzebował karton o wymiarach 40 na 40 cm na makietę, a wcześniej bodajże 30 na 30 na jakieś koło. Poza tym szukałam drewnianych klamerek (wydaje mi się, że też na technikę właśnie), bo w domu miałam same plastikowe smile
        Na szczęście technika jest raz w tygodniu, więc jak tylko dziecko powie od razu po lekcji, co będzie potrzebował na kolejnej, to przez tydzień da się wszystko zorganizować.

• joanna_poz Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 10:55
          no ale sa to gadżety nie do zaplanowania w sierpniusmile
        • kanna Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 13:26
          Poza tym szukałam drewnianych klamerek

Drewniane klamerki + drewniana łyżka + patyk do szaszłyków + klei do drewna (i robią z tego Pana Stopa, którego mój syn zgubił, po czym musiałam kupić to wszystko jeszcze raz.. wrr)
          Chciała bym poznać autora książki od techniki uncertain
    • marika012 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 11:09
      Syn 6 klasa będzie miał zeszyty 32 kartkowe a do informatyki, plastyki 16 kartkowe. Takie zeszyty miał w 4 i 5 klasie i nauczyciele nie zgłaszali zastrzeżeń.
      Chociaż tych zeszytów zapisuje sporo. Polski, matematyka po jakimś 6 zeszytów na rok, przyroda 5, historia 2, angielski 5 albo 6.
      Do gimnazjum też mu dam 32 kartkowe i ewentualnie zamieni na grubsze jak nauczyciel konkretnego przedmiotu będzie miał inne wymagania.
    • agni71 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 12:08
      U nas niektórzy nauczyciele mają specjalne życzenia do do zeszytów, np. do przyrody ma być w twardych okładkach, bo wychodzą czasem na lekcje na dwór i w takim wygodniej pisać na kolanie. Do tego się dostosowałam. Inni, niektórzy, chcieli 60-kartkowe, ale ja córce i tak kupowałam cieńsze, ze względu na wagę, po prostu miała tych zeszytów kilka w ciągu roku. Do VI klasy do polskiego juz im chyba zapowiedziała pani, że mają być zeszyty w twardych okładkach w formacie A4 - pewnie kupię uncertain ale zachwycona nie jestem.

Co do plastyki, to u nas jest bardzo wygodne rozwiązanie w klasach IV -VI - wpłacamy na początku roku niewielką składkę (chyba 10 zł) i nauczycielka kupuje za to przybory dla wszystkich. Dodatkowo dzieci nie musza nic nosić, wszystko jest przechowywane w sali od plastyki. Oczywiście, jesli ktoś chce, to nie może kupić swoje i wtedy się nie składa.

Na technice w IV klasie nic technicznego nie robili, jak ktos pisał wyżej, uczyli się teorii i zdawali egzamin praktyczny na kartę rowerową.

Generalnie z plastyka i techniką nie ma co panikować...
      • czarna_kita Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 12:22
        O widzicie a u nas z kolei na technice przydał się zeszyt bo rysowali jakieś tam pierdoły. Dodatkowo do matematyki przyda się w kratkę i czysty + cyrkiel i ekierki wszelkiego rodzaju. Ale to też będą o tym mówic a więc mozesz kupić później.
        Zeszyty 32 kartkowe wystarczą potem można dokupic (polski i matka mielismy 60, polski w duże linie).
        Zeszyt do muzyki raczej nie kupuj teraz. Moze się okazać że wcale nie będzie wymagany (u nas był a potem nie robili w nim nic-wszystko w ćwiczeniach).
    • iwoniaw Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 12:41
      W IV klasie dziecko miało 60-kartkowe tylko z polskiego i matematyki, których zresztą zapisali więcej niż po jednym w ciągu roku, natomiast reszta 32-kartkowe. W tym roku kupiłam takie same, generalnie im lżejszy zeszyt tym lepiej (zwłaszcza, że naprawdę oprócz tego jest co nosić - te wszystkie podręczniki, ćwiczenia, materiały plastyczne, flety, stroje gimnastyczne, dodaj jeszcze jakąś kanapkę i picie i robi się ciężar, pod którym, bywa, ja się uginam), dlatego w grubych okładkach też nie kupuję.
      Oczywiście znajdzie się zawsze jakiś nauczyciel ze specyficznym/dziwacznym wymogiem, no to wtedy albo się dostosujecie na bieżąco, albo go spacyfikujecie zbiorowo, w zależności od dziwaczności oczekiwań.
      U nas akurat na plastyce i technice robili w IV klasie sporo prac w różnych technikach, ale problemem nie było - nawet w środku roku - dokupienie jakichś farb czy pasteli, tylko posiadanie przedmiotów typu rolki po papierze toaletowym czy inne patyczki po lodach albo korki (takie jak z wina) - warto prosić nauczyciela, by w przypadku planów pracy z nietypowymi materiałami, które "każdy ma w domu" (no chyba że wywalił akurat dzień wcześniej, hehe) dawał ich wykaz jak najwcześniej.
    • tol8 Re: 4 klasa zeszyty 07.08.14, 13:13
      U nas zeszło następująco:
      -j.polski 3 zeszyty po 60 kartek
      -matematyka 3 zeszyty po 60 kartek
      -przyroda 3 zeszyty po 60 kartek
      -j.angielski 2 zeszyty po 60 kartek
      -historia 1 zeszyt 16 kartek (zapisana jedna strona)
      -muzyka 2 zeszyty w linię muzyczną
      -plastyka niepotrzebny
      -technika 1 zeszyt 16 kartek (zapisane 4 strony)
    • feniks_z_popiolu Re: 4 klasa zeszyty 08.08.14, 19:47
      Niezależnie od tego jakie nauczyciele chcieli kupowałam 32 kartkowe. Plecak w 4 klasie jest cholernie ciężki a kręgosłup jest jeden na całe życie. Byłam nastawiona bronić swoich racji ale uwag nie było: )
    • mama303 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 21:01
      ale akurat zeszyty to chyba najmniejszy wydatek no i nie zabraknie ich w sklepach.
      • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 09.08.14, 21:15
        mama303 napisała:

> ale akurat zeszyty to chyba najmniejszy wydatek no i nie zabraknie ich w sklepach.

? wink
    • asia_i_p Re: 4 klasa zeszyty 10.08.14, 16:51
      W wyprawce akcji Pomocnych mam, którą się zawsze kieruję, pisali 60-kartkowe.
      • olga727 Re: 4 klasa zeszyty 10.08.14, 16:58
        asia_i_p napisała:

> W wyprawce akcji Pomocnych mam, którą się zawsze kieruję, pisali 60-kartkowe.
        Mogłabyś podać linka do tej listy;sprawdziłabym czy mam wszystko co potrzebne? Z góry dziękuję. wink
    • pajesia Re: 4 klasa zeszyty 12.08.14, 07:44
      w szkole moich dziec (druga klasa! SP) i pani kazała kupić zeszyty 16 kartkowe; jak zostaly zapisane to do zapisanego należało dokleić kolejny. W rezultacie więcej tam było okładek zamiast treści na kartkach...
      Dlatego na ten rok (3 klasa SP) zakupiłam im 60 kartkowe w kratkę, i po kilka 32 kartkowych w trzy linie, które będziemy sklejać w miarę potrzeby.
      • pacynka27 Re: 4 klasa zeszyty 12.08.14, 10:28

Dziwnie, że nikt się nie zbuntował. Ja bym olała zalecenia pani.
        Nie wyobrażam sobie pisania w takim doklejańcu, przecież to musi być niewygodne!!!
    • tititu Re: 4 klasa zeszyty 12.08.14, 14:03
      Polski, matma, ew. angielski 60 kartek. Chyba, że dziecko nie chce ciężarów podnosić, wtedy 32 kartki.
      Przyroda, historia 32 kartki.
      Reszta 16 kartkowe.
    • ga-ti Wielkie dzięki! 12.08.14, 14:09
      Dziękuję za podpowiedzi i sugestie!
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka