10.09.14, 13:00
Witam....jestem właśnie po zebraniu w szkole mojego drugoklasisty...okazuje się, że w ramach drugiej godziny WF-U ma mieć basen, za który mamy płacić. Wydatek ok. 60 zł. Jeśli choć jeden rodzic zadeklaruje, że nie będzie dziecko chodzić na basen, wtedy klasa będzie mieć spacer rekreacyjny. Jedna godzinę wf-u maja na sali..
Generalnie rodzice sa oburzeni, ze mamy płacić za lekcję w ramach podstawy programowej i obowiązkowych godzin.

Jak jest u was????
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: kl.II wf 10.09.14, 13:09
      ale ten basen jest na miejscu w szkole? może to koszt dowozu dzieci?
    • bbkk Re: kl.II wf 10.09.14, 13:11
      U nas się nie płaci.
      Jeszcze tylko Ci napisze że wf-ów powinno być 3.
    • mama-ola Re: kl.II wf 10.09.14, 13:32
      WF-y powinny być na koszt szkoły (gminy, samorządu czy innej jednostki). Nie powinni żądać od Was pieniędzy, to jest co najmniej dziwne. Tekst "wolicie płacić za basen czy mieć spacer" to szantaż, nie wybór.

• eps Re: kl.II wf 10.09.14, 13:45
        U nas basen jest darmowy, płacimy za dojazdy po 2 zł (wynajęcie całego busa 45 zł).
    • gopio1 Re: kl.II wf 10.09.14, 14:05
      A ta cena to miesięcznie? Może semestralnie?

Zajęcia na basenie leżą niejako w podstawie programowej. Nie mają prawa być płatne. Co innego dojazdy. U nas w budynku basenu nie ma, więc dzieci jeździły do sąsiedniej szkoły. Wynajem jednego autokaru na cały dzień dla kilku klas to był wydatek rzędu 300 zł. Kierowca przez pół dnia kursował - zawoził jedną klasę, przywoził drugą, odwoził drugą, zabierał trzecią. Wychodziło więc tak: 300 zł podzielić na 3 klasy = po stówie od klasy; podzielić na 25 osób = 4 zł od dziecka. Płaciliśmy chyba jednorazowo 70 zł za semestr od dziecka. Od razu z zastrzeżeniem, że płacą wszyscy, nie wchodzimy w szczegółu, kto w danym dniu nie był w szkole lub nie mógł pływać.

Była też możliwość chodzenia pieszo (to w sumie nie daleko) lub dojazdu komunikacją miejską (3 przystanki), ale cena biletu wychodziła podobnie, a rodzice nie chcieli, żeby dzieci czekały na przystankach, szczególnie zimą z niedosuszonymi włosami.
      • kanna Re: kl.II wf 11.09.14, 17:09
        Zajęcia na basenie leżą niejako w podstawie programowej.

Nie leżą, wypadły. Basen jest fakultatywny, powinna finansować go gmina, rodzice mogła płacić za dojazd. (lub za bilet autobusowy, jak nie chcą autokaru)
    • mw144 Re: kl.II wf 10.09.14, 14:26
      Basen jest "refundowany" od III klasy. W drugiej płacą rodzice.
      • sonrisa06 Re: kl.II wf 10.09.14, 14:46
        Moja córka też w 2 kl. Tak jak piszą dziewczyny wf-ów powinno być 3. U mojej córki jeden wf jest na dużej sali gimn., drugi na korytarzu, a trzeci to właśnie basen.
        Pływalnia jest przez ścianę ze szkołą, żby przejśc na basen nie trzeba wychodzic z budynku, są połączone. Jednak basen nie jest własnością szkoły. Basen jest obowiązkowy i płatny 150 zł na rok. Najbiedniejsze dzieci są zwolnione z opłaty, w naszej klasie 1 osoba jest zwolniona. Moja córka chodzi do tej szkoły 3 rok i od zerówki jest taka sama składka na basen.
        Mnie bardzo zależało, żeby córka miała basen dwa razy w tygodniu, więc płacę 300 zł na rok i córka chodzi jeszcze jeden raz z klasą "b".
    • miska27 Re: kl.II wf 10.09.14, 14:43
      basen jest naprzeciwko szkoly, wiec za dojazd nie placimy...oplata zostala skalkulowana na miesiac: wynajecie 4 torow ok. 300 zł +3 instruktorow ok 100 to wydatek na jeddno wyjscie
      • slonko1335 Re: kl.II wf 10.09.14, 14:51
        aaa czyli nie należy do szkoły i jest ofertą zamiast wf-no to trudno się dziwić chyba, że jest opłata... tylko chyba Wam to przedstawiono nie halo...ja tam bym płaciła z pocałowaniem ręki gdyby padła taka propozycja...
        Chodziłam do szkoły z basenem i opłat za wf na basenie nie było no ale tutaj inna sytuacja.
        • grzalka Re: kl.II wf 10.09.14, 15:32
          To bezprawne. U nas tak kazali płacić za rytmike w ramach lekcji muzyki. Zrobiłam aferę w kuratorium i po semestrze się wycofali.
    • mama-ola Re: kl.II wf 10.09.14, 15:45
      To bezprawne kazać Wam płacić za WF. Szkoła ma obowiązek zorganizowania 3 lekcji WF-u tygodniowo bez żadnych opłat.

Ten basen może być dodatkowo, dla chętnych, a wówczas wychodzi 60 zł : 4 = 15 zł za jedną lekcję z trenerem. Cena jest do rozważenia, dość atrakcyjna.
      (U nas jedna lekcja z trenerem kosztuje 35 zł; z kolei bez trenera w weekend 6 zł).
    • budzik11 Re: kl.II wf 10.09.14, 16:50
      U nas dzieci mają 3 godziny wf tygodniowo, ale basenu niestety nie ma (w naszej miejscowości w ogóle nie ma basenu). Natomiast gdyby była taka opcja, to jak najbardziej - zapłaciłabym, ponieważ sami wozimy dwoje dzieci na basen prywatnie, po lekcjach, miesięcznie kosztuje to 60zł (nauka w grupie z instruktorem, 2 x w tygodniu po 45min.), do tego koszt wejścia na basen (7zł/h), do tego dojazd do miasta w którym basen jest (8km w jedną stronę), do tego mój czas poświęcony na to. Gdyby więc ktoś mi zaproponował, że te dzieci na basen zawiezie w ramach wf i zapłacę za to TYLKO 60zł, to zgodziłabym się z pocałowaniem ręki.
    • zofijkamyjka Re: kl.II wf 10.09.14, 21:47
      miska27 napisała:

> Jak jest u was????

u nas rodzice chętnie płacili i cieszyli się że szkoła organizuje dzieciom basen wraz z dojazdem.
    • q_fla Re: kl.II wf 10.09.14, 22:01
      Płacimy 1 zł od dziecka za lekcję, czyli ok. 4 zł za miesiąc. Jak wypadną ferie, święta, lub dni wolne, wtedy oczywiście mniej.
    • ga-ti Re: kl.II wf 11.09.14, 14:48
      U nas basen jest za darmo, płaci się za dojazd (szkoła wynajmuje autokar z kierowcą) 120 zł za rok, rozbite na dwa semestry.
      Druga klasa nie płaci nic smile jakaś promocja, ale nie wiem dlaczego.
      Te 60 zł to miesięcznie, semestralnie czy rocznie? Bo jeśli na semestr/rok to bym nie protestowała.
    • aleksandra1977 Re: kl.II wf 11.09.14, 19:35
      u nas basen jest bezplatnie. Zajecia zaczynaja sie od pazdziernika. Beda dowozone busem i przywozone do szkoly (ok. 7 km w jedna strone). Moja corka jest w II klasie.
      Zajecia nie sa obowiazkowe, z 15 uczniow, 2 nie bedzie bralo w nich udzialu.
      • manala Re: kl.II wf 11.09.14, 22:17
        Ciekawe co piszecie. Moje dziecko (6 lat, klasa I) ma w planie 1 WF. Tak się właśnie zastanawiałam czemu tylko jeden? Czy tak też może być?
        • aleksandra1977 Re: kl.II wf 11.09.14, 23:44
          Nie, nie powinno tak być.
          W klasach I-III musza byc 3 godz. wf-u tygodniowo.
          W klasach IV-VI i gimnazjach wymagane sa 4 godz. tygodniowo.
          Rozporzadzenie Ministra Edukacji Narodowej:
          www.ceo.org.pl/pl/wf/news/wymagana-liczba-godzin-lekcyjnych-wf-u.

U nas sa 3 godz. wf-u tygodniowo + basen 1x w tygodniu.
    • marlenka_p Re: kl.II wf 12.09.14, 11:59
      U mojej córki w II kl. są 3 wf-y tygodniowo.
      W zeszłym roku wychowawczyni złożyła jakiś wniosek do gminy (na moją prośbę) i teraz będą jeździć na basen 2-3 razy w m-cu, bezpłatnie. Nie płacimy ani za basen, ani za dojazd, a do miejscowości z basenem mamy jakieś 40km.
    • isabe Re: kl.II wf 12.09.14, 12:16
      my mamy w drugiej klasie 3 lekcje wf i basen nieodpłatnie dla tych którzy chcą. Za dojazdy nie płacimy.
    • lucyjkama Re: kl.II wf 14.09.14, 07:26
      W szkole moich dzieci basen za darmo, łącznie z dojazdem autobusem (do basenu jest niespełna 1,5 km). Płaci za to gmina.
      W pierwszej klasie basen jest co 2 tygodnie na 2 h.
      W 2 i 3 jest nauka pływania i basen jest co tydzień po 2 h.
      W klasach 4-6 zależnie od klasy basen co tydzień albo co 2 tygodnie. Mój syn miał co tydzień przez wszystkie lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka