Dodaj do ulubionych

Dwie skrajności czym spowodowane?

25.09.14, 22:55
Ostatnio zauważył dziwny ,,problem" choć do końca nie mam pojęcia jak to nazwać faktycznie.
Syn chodzi do 1 klasy i jak wiele dzieci na tym forum ma już zadawane szlaczki oraz pisanie liter w zeszycie niebiecko-czerwonymsmile
Nie wiem jak jest u Was w szkołach, ale u nas pani każe wykonywać te czynności ołówkiem.
Ogólnie zaskoczyło mnie to, bo ja pamiętam jeszcze czasy wymiennych stalówek i pisania od samego początku piórem.
I teraz w czym problem. Syn w obu przypadkach ,,mieści się w liniaturze". Jednak ostatnio stwierdził, że nie odrobi zadania jeśli nie będzie tego robić piórem. Zgodziłam się, paradoksalnie pisanie literek i szlaczków piórem wyszło mu lepiej niż ołówkiem. Nie rozumiem tego. Pani mimo wszystko zaleciła, aby pióra nie używać, bo wszystkie dzieci piszą ołówkiem. Syn zniechęcił się tym zaleceniem i w chwili obecnej -mówiąc kolokwialnie-olewa staranność w pisaniu. Jednym słowem jest kolosalna różnica między tym, co pisze ołówkiem, a tym co piórem. Nie rozumie jego zachowania!? Przecież o wiele łatwiej jest korzystać z ołówka niż pióra... Prace ,,ołówkowe" są przez niego wykonywane niestarannie i byle jak. Tak, jakby nie wiem, celowo robił niedokładnie.
Sprawa może błaha, ale jednak intryguje mnie. I nie wiem co mam o tym myśleć?
Obserwuj wątek
    • zjawa1 Nie wiem, tak teraz sobie myśle... 25.09.14, 23:04
      Może łatwiej(lżej) jest mu prowadzić pióro niż ołówek? Chodzi mi o fizyczne aspekty?
      Nacisk, siłę itp.? Może dlatego zniechęca go ten ołówek? Jest taka możliwość wg. Was?
      • slonko1335 Re: Nie wiem, tak teraz sobie myśle... 25.09.14, 23:08
        oczywiście, moja córka zdecydowanie woli pisać piórem niż ołówkiem. U nich mają już teraz wybór. Piórem pisali od grudnia w pierwszej klasie na zmianę z ołówkiem, w drugiej piszą tym czym wolą-większa część klasy pisze piórem widocznie więc dzieciom łatwiej bo czemu mialyby sobie życie utrudniać.
        • zjawa1 Re: słonko 25.09.14, 23:16
          Czyli sądzisz, że ma to coś wspólnego z ,,delikatnością" prowadzenia narzędzia do pisaniasmile?
          Wiesz, mój syn ostatnio miał problemy z nadgarstkiem, więc też poważnie zastanawiam się nad tymi kwestiami... Nie wiem, natomiast dlaczego pani jest taka ,,anty" do tych piór?
          Bo to, wyczułam jednoznacznie.
          • slonko1335 Re: słonko 26.09.14, 09:04
            Dokładnie tak, piórem pisze się przecież delikatniej, nie ma potrzeby nacisku żadnego ale też i dlatego chyba pióro stanowi problem dla tylu dzieci które mocno dociskają narzędzia piśmiennicze. U nas akurat pani jest anty długopisom i piórom kulkowym.
    • iwwik Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 08:10
      U nas w 1 klasie wszystkie dzieci zaczynają pisać ołówkiem i dopiero przesiadają się na pióro, kiedy pani na to pozwoli ? pani wybiera pojedynczo dzieci, które wg niej mają już wystarczająco wyrobioną rączkę. Pisanie piórem jest swego rodzaju nagrodą za staranne pisanie ołówkiem i w klasie mojego starszego ta motywacji faktycznie działała.
      • dorek3 Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 09:39
        U nas też tak było.
        Moi obecnie 5-klasiście zresztą wrócili do piór, bo pióro wymusza na nich bardziej staranne pisanie co w przypadku jednego oznacza jakąkolwiek szansę na odczytanie.
    • budzik11 Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 08:40
      Mój syn chodzi do II klasy i nadal piszą ołówkami. Ołówek jest bardziej wymagający i lepiej ćwiczy małą motorykę i technikę pisania niż długopis czy pióro.
    • el_elefante Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 08:41
      Może kup mu jakiś bajerancki ołówek, automatyczny, albo po prostu lepszej firmy (jak dla grafików), z miękkimi wkładami żeby się lekko pisało i z wyraźną, ostrą kreską. Może to coś da. Poza tym, porozmawiaj z nauczycielką, pokaż prace ołówkowe i piórem, zapytaj JĄ co masz o tym sądzić i czy ma jakieś propozycje. Może z tego też coś wyniknie.
    • ewa_mama_jasia Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 10:12
      Dwie sprawy: z nauczycielką możesz porozmawiać i pokazać jej prace syna wykonane piórem i ołówkiem. Może syn uzyska indywidualną zgodę na pisanie piórem. Druga sprawa - rozmawiaj z synem, nie może być tak, ze olewa słowa wychowawczyni i robi po swojemu. Wychowawcy należy słuchac, można próbować dojść z nim do porozumienia ale nie wolno olewać bo ma się takie widzimisię.
      • zjawa1 Re: ewa_mama_jasia 26.09.14, 22:30
        Może zbyt ogólnie opisałam temat. Syn nie ,,olewa" swojej nauczycielki ma do niej duży respekt i szanuje ją oraz bardzo lubi. Na lekcjach pisze tak, jak jego pani o to prosi. W zadaniu domowym raz zadrzyło się, ze odrobił je piórem. Poszłam z synem na ugodę, nawet z czystej ciekawości jak mu to wyjdzie, nie wiedziałam też czym mają pisać litery i szlaczki, nie zostałam o tym poinformowana. Jednak zauważyłam, że pisząc piórem wychodzi mu to o wiele staranniej niż ołówkiem.
    • annubis74 Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 11:12
      niektózry nauczyciele mają fiksację żeby od początku dzieci pisały tylko piórem (bo podobno to wyrabia charakter pisma), inni upieraja sie zeby na początku pisały tylko ołówkiem. prawda jest taka ze żadnego z tych nauczycieli nie interesuje co woli uczeń. a od tego należałoby zacząć. Oczywista zaleta ołówka jest to że można go wytrzec i coś poprawić a na pocztatku to ważne.
      Z tego co pisałaś Twój syn ma jakiś indywidualny program nauki. czy przy tak podmiotowym podejściu do ucznia nie da sie uzyskać zgody na pisanie czym chce
      • zjawa1 Re: annubis74 26.09.14, 22:39
        On nie ma indywidualnego nauczania. Pisałam, że wychowawczyni podzieliła klasę na 3 grupy.
        I w każdej z nich dostosowuje materiał do wiedzy jaką dzieci posiadają na chwilę obecną.
        Tj. Tym co znają wszystkie litery i czytają daje dodatkowe zadania, tak aby nie nudziły się i nie przeszkadzały tym, które literek jeszcze nie znają.
        Nie rozumiem też ogólnych oporów nauczyciela co, do pisania piórem. Dlatego pytam się Was, jaki jest tu ,,pies pogrzebany"? Tym bardziej, że ja jestem z systemu komunistycznego, starej datysmile Od początku kazano nam pisać piórem, dopiero po kilku dobrych paru latach, kiedy pismo wyrobiło się, pozwalano na pisanie długopisem. Co do dzisiaj wydaje mi się- w dalszym ciągu-sensowne i logiczne.
        Nie chce też podważać tendencji nauczycielki, ale ciągle staram się zrozumieć w pełni sens takich działań?!
        Skoro syna skutecznie demotywuje pisanie ołówkiem, a pisze podniecony i bardzo starannie piórem, to dlaczego nie dostosować tego do potrzeb i chęci dziecka? Boję się że za rok mój 6-latek skutecznie zostanie odstraszony od pisania w ogóle.
    • monikaa13 Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 13:33
      U nas całą pierwszą klasę - wszystko i wszyscy pisali ołówkiem. Teraz 2 klasa - w ćwiczeniach ołówkiem, w zeszytach długopisem czy piórem jak kto woli.
    • ga-ti Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 15:49
      W pierwszej klasie córka pisze ołówkiem. Pani nie uzasadniała.
      Natomiast gdy syn był w pierwszej klasie pani zakazała używania długopisu w ogóle. Początkowo pisali ołówkami, co miało ćwiczyć nacisk ołówka na kartkę, łatwość prowadzenia, wyczucia itp. oraz łatwość ścierania wink
      Dostawali indywidualne pozwolenia na pisanie piórem po pierwszym półroczu.
      • zjawa1 Wytłumaczcie mi te ogólne fascynacje ołówkiem? 26.09.14, 22:54
        Nie, wiem może ja naprawdę jestem już starej daty. Takie klimaty uświadamiają mi, że lata lecąsmile
        Jednak powracając do meritum sprawy, nadal będę oponować w kwestii starannej pisowni.
        Mnie uczono w szkole kaligrafii, starannego, czytelnego pisma. Zaznaczano w tamtych czasach, że pisanie długopisem to ,,gwóźdź do trumny" już na starcie.
        Abstrahując nawet od ,,starożytnych" tendencji i technicznie sprawa jest jasna. Znacznie trudniej jest mieścić się, pisać, wykonywać wzory czułym i delikatnym piórem. To wymaga precyzji itp. Ołówek, miękki w klimacie 2B nie zastąpi w dalszym ciągu precyzji w pisaniu piórem.
        O długopisach nie wspominam, bo te nawet nie mogą być porównywane do powyższych parametrów.
        Może faktycznie zakupie jak to jedna z Was proponowała, ołówek specjalistyczny super miękki, ale nie wiem czy to coś zmieni.
    • mysty Re: Dwie skrajności czym spowodowane? 26.09.14, 23:37
      U syna w 1 klasie też najpierw był ołówek, potem -dla wybranych wink - pióro. Szlaczki, cyfry, litery napisane ołówkiem to była katastrofa, dałam mu w domu 'nielegalnie' pióro i... poezja. Po prostu piórem pisze się inaczej, łatwiej, przyjemniej, staranniej, dostojniej, litery płynnie przechodzą w wyrazy...
      Spróbuj sama napisać coś szybko ołówkiem i piórem. I nie zabijaj w synu miłości do wiecznych smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka