Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc...

22.10.14, 17:06
witam.

Bardzo proszę o pomoc, znalazłam dla dziecka fragment "Miss Olimpu" Grzegorza Kasdepke

Gdyby któryś z greckich bogów wpadł na pomysł zorganizowania miss Olimpu, z pewnością zwyciężyłaby Afrodyta ? najpiękniejsza z pięknych. Co oczywiście wcale nie cieszyło innych bogiń. Hera, żona Zeusa, czy Atena, bogini mądrości, były po prostu zazdrosne. Mądrość mądrością, ale każda kobieta chce ładnie wyglądać, prawda? Nawet, jeżeli jest boginią. A przy Afrodycie wszystkie najbardziej nawet urodziwe panny, wyglądały jak przywiędłe kwiatki. Nic więc dziwnego, że gdy Afrodyta pojawiła się na Olimpie, wszyscy bogowie zakrzyknęli: ?Łaaaał?, a panie skrzywiły się na jej widok.
Zacznijmy jednak od początku. Tym bardziej, że początek jest w tym wypadku niezwykły. Otóż wyobraźcie sobie, że Afrodyta przede wszystkim nie miała rodziców- ani mamy,ani taty. Skąd więc się wzięła?-zapyta ktoś. Dobre pytanie.I zaskakująca odpowiedz: któregoś poranka Afrodyta jakby nigdy nic wyłoniła się z piany morskiej. Tak po prostu Na brzegu czekały już na nią boginie wdzięków urody i zniewalającego czaru,przeróżne Uśmiechy, pocałunki i pieszczoty, uczesały ją, ubrały( bo była nagusieńka jak dziecko)a potem sprowadziły wspaniały powóz, rydwan, zaprzęgły do niego wróble oraz białe gołębie- i orszak królowej piękności mógł ruszać w drogę. prosto na Olimp! Kto tego nie widział niech żałuję,

córka się nauczyła , poszła do szkoły powiedziała ten fragment pani, po czym pani (pani starej daty) stwierdziła , że nie za bardzo nadaje się na konkurs, i już sama nie wiem co mam robić konkurs jest nie w szkole
organizuje go wojewódzki ośrodek kultury.
Proszę czy tan fragment może być
Może są jakieś mamy co się znają ,bo ja nie wiem, a zależy mi proszę,
Obserwuj wątek
    • 1agus Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 17:09
      jesienny konkurs recytatorski:TERAZ I TU"

Córka chodzi do 2 klasy, i bardzo chce recytować wiersz, w tamtym roku mówiła wiersz Doroty Gellner "Złoty plecak" ale to był temat: ?Mimozami jesień się zaczyna? ? literacki obraz zmienności i urody świata?. A teraz nie mam zielonego pojęcia co wybrać,bardzo proszę o pomoc.

Założenia programowe:

Jesienny konkurs recytatorski osiągnął pełnoletność. Z tej okazji chcielibyśmy pozwolić recytatorom na mówienie o problemach,. zjawiskach, sprawach, jakie im są znane i bliskie z otaczającej rzeczywistości. Tej, w której żyją Dla każdego będzie to coś innego. I na tym nam ogromnie zależy. Na różnorodności spojrzeń,perspektyw i kontekstów, jakie wzbudzają w recytatorach emocje.

W konkursie obowiązują teksty polskich prozaików, poetów i dramatopisarzy, których debiut literacki datowany jest po 1989 roku.
      Wierzymy, że ten obszar literacki, tak mało jeszcze obecny na recytatorskich scenach, dostarczy wykonawcom utworów, które będą mówić o najbliższych im sprawach. Zachęcamy do korzystania z czasopism i periodyków prezentujących współczesną polską literaturę, m in: "Chimera", "Twórczość","dialog", "Studium"," Czas kultury", :Akcent" oraz sięgania po twórczość takich autorów jak: Dariusz Suska, Sylwia Chutnik, Michał Witkowski , Ignacy Karpowicz, Piotr Paziński, Sławomir Shuty, Dorota Masłowska, Daniel Odija, Mikołaj Łoziński, Małgorzata Rejmer, Justyna Bargielska, Szczepan Twardoch, Marcin Świetlicki i inni, których twórczość jest wykonawcom szczególnie bliska.
      Agnieszka.
      • iwoniaw Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 17:30
        CytatZ tej okazji chcielibyśmy pozwolić recytatorom na mówienie o problemach,. zjawiskach, sprawach, jakie im są znane i bliskie z otaczającej rzeczywistości. Tej, w której żyją

I jesteś pewna, że pani uważa tekst opowiadający mit grecki za nieodpowiedni dlatego, że jest "starej daty"? Bo moim zdaniem on jest po prostu nie na temat.
      • budzik11 Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 17:58
        1agus napisała:

chcielibyśmy
        > pozwolić recytatorom na mówienie o problemach,. zjawiskach, sprawach, jakie im
        > są znane i bliskie z otaczającej rzeczywistości. Tej, w której żyją

O ile nie żyjecie na Olimpie wśród greckich bogów, to rzeczywiście zacytowany fragment się nie nadaje. Zresztą sam tytuł "Tu i teraz" o czymś świadczy - powinna to być historia na pewno współczesna, dotycząca naszych realiów (a nie np. współczesnej Japonii). Kasdepke jest bardzo dobry pod tym kątem, ale na pewno nie ta historia.
        • roksanka_3 Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 18:15
          może i sam fragment "starej daty" ale przesłanie wg mnie jak najbardziej na czasie. w dzisiejszych czasach mądrość i inne cechy sa juz przereklamowane. teraz liczy sie wygląd, piękno itd, wiec jesli chodzi o przekaz to moze i pasuje do tematu konkursy. ja sie tam nie znam
        • 1agus Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 21:11
          budzik11 dziękuję za odpowiedz.

Kasdepke jest bardzo dobry pod tym kątem, ale na pewno nie ta historia.
          Czy mogłaby pani mi pomóc i coś doradzić.
          • budzik11 Re: proszę o pomoc... 23.10.14, 11:12
            1agus napisała:

> Czy mogłaby pani mi pomóc i coś doradzić.

Jest mnóstwo książek do wyboru, najlepiej przejść się do miejscowej biblioteki, na pewno coś się znajdzie. Seria o Kubie i Bubie (np. Słodki rok Kuby i Buby), Kacperiada, Co to znaczy... Córka może sobie sama wybrać, co jej się podoba.
    • stillgrey Re: proszę o pomoc... 22.10.14, 20:15
      Albo jestes trollem, albo jestes wyjatkowo tepa, jedno z dwojga. Stawiam na trolling.
      • kolteta Re: proszę o pomoc... 23.10.14, 11:30
        Ja po przeczytaniu kilku jej postów stawiam niestety na to drugie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka