Mam mały problem z doborem grupy dla córki....
Ale od początku...
Ostatnio postanowiłam zapisać swoją 6 letnią pierwszoklasistkę na dodatkowy angielski.
Problem w tym, że tylko w szkole angielskiego, która wynajmuje sale w szkole do której uczęszcza córka są lekcje dla początkujących 6 latkow, w innych szkołach dzieci chodzą kolejny rok a grupy są mieszane wiekowo. Po wstępnej selekcji najbardziej odpowiada nam szkoła gdzie dzieciaki uczą się głównie w formie zabawy, są zajęcia na ipadach, tablicach multimedialnych, książki są dodatkiem.
Są tam dwie grupy dzieci młodszych: jedna to dzieciaki chodzące kolejny rok w wieku 5-6 lat, więc rówieśnicy córki, druga grupa to dzieci 7-9 lat same dziewczynki.
Córka była na zajęciach próbnych i w jednej i w drugiej grupie (za sugestią nauczycielki, która stwierdziła, że poziom tej pierwszej grupy może być dla córki jednak za niski (???) i poprosiła bym przyprowadziła córkę na zajęcia do grupy starszej. Sęk w tym, że poziom tej drugiej grupy jest dla odmiany trochę za wysoki, tzn. właściwie jedynym problemem jest to, ze tam dziewczynki muszą pisać w ćwiczeniach, moja córka jest czytająca, ale pisze jeszcze drukowanymi i pisze wolno (według tejże nauczycielki).
Młoda jednak stwierdziła, że jej bardziej się podoba ta "starsza" grupa, i ona tam chce chodzic i że będzie się starała i będzie pisała szybko

Z jednej strony nie chcę, by zaniżała poziom "starszej "grupy i ją spowalniała, z drugiej strony być może robię błędne założenie i okazać się może że córka jednak da radę.
Ja bym ją chętniej widziała w tej młodszej grupie ale nie chcę nic robić na siłę.
Wstępnie poprosiłam nauczycielkę, by zapisała ją do starszej grupy a jak po kilku zajęciach uzna, ze córka jednak nie bardzo się odnajduje, będzie trzeba namówić ją do zmiany grupy, a szczerze to liczę na to, że sama do tego wniosku dojdzie.
Nie wiem czy dobrze robię...w ogóle nie wiem czy początkujące dziecko 6 letnie jest w stanie dotrzymywać kroku dzieciom 7,8,9 letnim na lekcji angielskiego

Nie mam parcia by tego kroku dotrzymywała, ale nie chciałabym, by zaniżała poziom

Podpowiecie coś???