Dodaj do ulubionych

Alfik zadania

06.11.14, 13:47
Witam,
przeglądałam zadania z Alfika dla drugich klas (ponieważ moje dziecko stwierdziło, że jak koleżanka idzie to ono tez chce ), żeby może przerobić co poniektóre i większość wiem jak jej wytłumaczyć, ale mam problem z takim zadaniem:

Agata ma o 3 lalki więcej niż Basia, a Basia ma o 2 lalki mniej niż Dorota. O ile więcej lalek od Doroty ma Agata?
Ja wiem jaka jest odpowiedź, ale kompletnie nie wiem jak wytłumaczyć córce schemat rozwiązywania takiego zadania na poziomie 7 latka.

Aż boję się brnąć dalej.smile
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: Alfik zadania 06.11.14, 14:07
      >a Basia ma o 2 lalki mniej niż Dorota

Czyli Dorota ma o 2 lalki wiecej niz Basia
      > Agata ma o 3 lalki więcej niż Basia

Najlepiej zaczac od przykladow na przedmiotach. Ja inaczej nie moge tlumaczyc, jestem w tym kiepska smile
    • bbkk Re: Alfik zadania 06.11.14, 14:52
      Chyba najłatwiej na grafie.
    • mama-ola Re: Alfik zadania 06.11.14, 15:02
      > kompletnie nie wiem jak wytłumaczyć córce schemat rozwiązywania takiego zadania

Uczenie schematów nie prowadzi do niczego dobrego... Nie szukaj ich. Do każdego zadania podchodźcie indywidualnie. Najlepiej zacząć od serii pytań o treść. Nie wolno odpowiadać za dziecko, choćby milczało dłuższą chwilę.
      - ile jest dziewczynek?
      Czekasz na odpowiedź: trzy.
      - czy mają po tyle samo lalek?
      Czekasz na odpowiedź: nie.
      - o ile lalek więcej ma Agata niż Basia?
      Czekasz na odpowiedź: o 3.
      - Gdyby Basia miała jedną lalkę, to ile miałaby Agata?
      Czekasz na odpowiedź: 4.
      - Gdyby Basia miała 2 lalki, to ile miałaby Agata?
      Czekasz na odpowiedź: 5.

Powyższe 2 pytania mają na celu sprawdzenie, czy dziecko nie myli pojęć "o 3 więcej" i "3 razy więcej".

Całkiem możliwe, że jak zadasz sporo pytań, to córce się w głowie odpowiedź znajdzie sama. Ale niekoniecznie.

Po serii pytań prosisz, by córka opowiedziała zadanie własnymi słowami. Jak nie wie, jak zacząć, podpowiadasz jakiś początek, np. "Były sobie trzy...". Nie ma cytować zadania, ma o powiedzieć sama.

Jak nadal nie będzie znała poprawnej odpowiedzi, połóż na stole klocki i dobierajcie odpowiednie ilości do każdej bohaterki zadania.
      • mama-ola Re: Alfik zadania 06.11.14, 15:04
        Jeszcze można zapytać, która dziewczynka ma najwięcej lalek, a która najmniej.
      • annubis74 Re: Alfik zadania 06.11.14, 16:02
        zgadzam się - powinnaś raczej kierować córkę w stronę znalezienia rozwiązania niż uczyć schematów.
        wyciągnąc lalki, zadawać pytania, przekładać kombinować, pozwolić by córka popełniała błędy i sama je korygowała. moja 6letnia córka w takiej właśnie zabawie odkryła ostatnio mnożenie (nie zna tabliczki mnozenia, nie uczę jej tego, ani nawet nie mam zamiaru) bawiłyśmy się w rozwiązywanie jakiegoś problemu i myślałam ze rozwiąże go tak że napisze 2+2+2+2 (i tak byłabym dumna bo było to zadanie na pokombinowanie przewyższajace jej poziom) a ona pomyslała i napisała 4x2 na pytanie skąd to wie odpowiedziała ze tak jakoś sobie wymyśliła że tak też można. Do dziś nie wiem jak to wymyśliła ale miało to smak odkrycia. I na tym powinna polegać nauka z dziećmi
        Do autorki wątku: podsuwaj córce zadania zmuszaj ją do kombinowania, jeśli będzie jej się chciało sama dojdzie do rozwiązania problemu. jeśli jedyną motywacją uczestnictwa w konkursie jest "bo koleżanka bierze udział" to moze się zniechęcić. Nie zabijaj radości z nauki wykładami
    • cosiedzieje3 Re: Alfik zadania 07.11.14, 08:45
      Dziękuję za podpowiedzi, prawdę mówiąc nie planowałam jej posyłać w tym roku, no ale koleżanka idzie to ona tez koniecznie musi..... córka nie czyta jeszcze płynnie, więc uznałam że to bez sensu, no ale jak już idzie to chcę jej pomóc.. Popróbujemy według waszych rad. Ona jest typowym wzrokowcem więc pewnie , łatwiej jej będzie uczyć się na konkretach. Zastanawiałam się czy można mieć brudnopis na tym konkursie i sprawdziłam że można więc chyba zacznę ja uczyć " rozrysowywania sobie zadań"
      • nitka111 Re: Alfik zadania 07.11.14, 08:54
        Mój 8-mio latek akurat najpierw poprosił o pokazanie jak wyglądają zadania, a potem stwierdzając, że łatwe zdecydował się na udział, ale te zadania wymagają bardziej myślenia logicznego niż liczenia. A do tego warto się przyzwyczajać, bo tak wygląda większość testów.

Swoją drogą syn poprosił o pokazanie zadań dla I gimnazjum (jakie będzie miał brat ) i niektóre z tych prostszych rozwiązał....
      • stillgrey Re: Alfik zadania 07.11.14, 09:29
        Jesli corka nie czyta plynnie i potrzebuje pomocy w rozwiazaniu wiekszosci zadan to ja bym sobie dala spokoj, bo sie moze zniechecic slabym wynikiem. Moim zdaniem te zadania sa odpowiednie dla dzieci 8letnich, czyli idacych starym trybem do szkoly, albo dla naprawde wyjatkowych geniuszy wink Moj 8latek zrobil wczoraj z marszu te zadania, nawet nie rozpisujac ich na kartce, zrobil 2 bledy, ale mysle, ze jak pocwiczy przez te dwa tygodnie to spokojnie da rade, w wieku 7 lat mimo, ze czytal plynnie i z matmy byl dobry to nie dawal rady sam rozgryc wiekszosci zadan... albo inaczej... jesli od razu po przeczytaniu nie znal odpowiedzi to sie zniechecal i twierdzil, ze to za trudne wink
        Z drugiej strony jesli corka nie jest nastawiona na to, ze na pewno wygra, tylko potraktuje to jako dobra zabawe niezaleznie od wyniku to niech startuje, przy okazji bedzie miala motywacje zeby pocwiczyc logiczne myslenie i matematyke.
        • cosiedzieje3 Re: Alfik zadania 08.11.14, 11:35
          Moja córka nie jest nastawiona na wygraną.Jak pisałam ona chce iść bo koleżanka startuje, a nie powiem jej ty nie możesz bo słabiej czytasz.Pierwsze 10 zadań jest w jej zasięgu bo tam wiele tekstu nie ma.Przy okazji będzie motywacja by poćwiczyć zegar i czytanie ze zrozumieniem.Z tego co wiem za samo uczestnictwo są już dyplomy, więc z niczym nie zostaniesmile Moim zdaniem jest ją tak przygotować żeby nawet jak źle jej pójdzie nie uznała tego za dużą porażkę, ale chcę też żeby jak już się zdecydowała startować to wiedziała że żeby oczekiwać jakichkolwiek sukcesów trzeba włożyć w to wysiłek. No i te dwie ostatnie sprawy są też sporym wyzwaniem dla mnie.
    • stillgrey Re: Alfik zadania 08.11.14, 10:43
      Syn wlasnie robil to zadanie, wiec powiem Ci jak on to zrobil.

Agata ma o 3 lalki więcej niż Basia, a Basia ma o 2 lalki mniej niż Dorota. O ile więcej lalek
      od Doroty ma Agata?

Ustalil, ze Agata ma najwiecej lalek, Basia ma najmniej.

Agata ma o 3 lalki wiecej niz Basia.
      Dorota ma o 2 lalki wiecej niz Basia.

teraz widac wyraznie, ze Agata ma o 1 lalke wiecej niz Dorota.
    • tulitula Re: Alfik zadania 12.11.14, 09:41
      Może wykorzystaj zawieranie się zbiorów? Wtedy tylko uważne przeczytanie i na obrazku wszystko wyjdzie samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka