camel_3d 20.11.14, 23:03 znacie moze jakies strny sla dziecido nauki programowania. tzn bardziej pierwsze kroki. na razie krzystamy z alex i lightbot.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deelandra Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 08:04 Prawdę mówiąc sama korzystam z bardzo starożytnej książki, ale myślę, że podstawy Pascala będą w sam raz dla takiego smerfa. W końcu na tym etapie to mniej nauki a więcej wykształcania myślenia programistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 10:42 deelandra napisał(a): > Prawdę mówiąc sama korzystam z bardzo starożytnej książki, ale myślę, że podsta > wy Pascala będą w sam raz dla takiego smerfa. W końcu na tym etapie to mniej na > uki a więcej wykształcania myślenia programistycznego. Pascal jest starożytny, jak piszesz. Po co się tego uczyć? Prędzej python, myślę. Albo lua czy coś w tym rodzaju. Choć też nie widzę jakoś tego u 6-latka. Ktoś linkował niżej stronę scratcha - jest dobry do nauki algorytmów i ogólnego myślenia i to bym raczej polecała do zabawy w programowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 15:53 stratcha sprawdzilem..ale kompletnie tego nie czuje. Musze sie jakos w to wgryzc. znalazlem fajnego bloga: geektata.pl/jak-uczyc-dzieci-programowania/ zalezy mi bardziej na tym, zeby dziecko uczylo sie podstaw i logicznego myslenia. Programowanie jako takie chyba w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 20:54 Po to, żebyś się mogła głupio zapytać. I patrz, udało się. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 21:32 Też nie wiem dlaczego Pascal. Równie dobrze C++, albo zacząć od Phytona z linkowanej już code.org Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 09:36 A musi być strona? Bo fajne są zestawy Lego Mindstorms, z których można budować roboty (np. pieska) i samodzielnie je programować. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 15:55 lego mindstorm jets koszmarnie drogei znalazlem cos co si enazywa lego WeDo i zamowilem dla mlodego Robota BO www.makewonder.com/ programuje sie go z iPada. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: programowanie dla dzieci 21.11.14, 21:39 senoj napisała: > code.org/ Też polecam, a szczególnie zeszłoroczną godzinę kodowania (z włączonym dźwiękiem) studio.code.org/hoc/1 Odpowiedz Link Zgłoś
cosiedzieje3 Re: programowanie dla dzieci 23.11.14, 01:26 Może bali dla takiego małego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
cosiedzieje3 Re: programowanie dla dzieci 23.11.14, 01:27 BALI TERAZ DOBRZE N Baltie BALTIE Odpowiedz Link Zgłoś
adaxis01 Re: programowanie dla dzieci 23.11.14, 10:20 Nie czytałem wszsytkich wypowiedzi, ale tylko VISUAL BASIC w Excelu. Tak, tak, excel oswaja w formułach, a w modułach można nieźle się wyżywać w VBA. Naparwdę POLECAM! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: programowanie dla dzieci 23.11.14, 11:11 adaxis01 napisał: > Nie czytałem wszsytkich wypowiedzi, ale tylko VISUAL BASIC w Excelu. Dla 6-latka? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś