Dodaj do ulubionych

grupowe zadanie domowe - problem

26.02.15, 21:26
Witam!

Może ktoś mi podpowie jak rozwiązać taki problem. IV klasa. Pani od muzyki zadała na za tydzień przygotować scenkę w grupach 5-6 osobowych.
Moje dziecko bardzo poważnie podeszło do tego zadania. Ma już koncepcję co i jak przygotować. Twierdzi, że wg niej przygotowania to kwestia najwyżej 2 godzin. Ale - inne dzieci nie mają czasu spotkać się po szkole albo w weekend. Ten sam problem jest w innych grupach. Tuż po lekcjach nie - bo zajęcia dodatkowe, treningi itd. W weekend nie, bo wyjeżdżają albo znowu treningi. Moje dziecko też nie narzeka na nadmiar wolnego czasu (szkoła muzyczna, przygotowania do 4 konkursów), ale jednak pracę domową wykonać trzeba i gotowa jest wygospodarować te 2 godziny. A inne dzieciaki w ogóle nie chcą słyszeć o spotykaniu się w wolnym czasie w celu wykonania zadania domowego. Uprzedzam pytania - to nie jest kwestia lubienia mojego dziecka, czy ogólnie dzieci między sobą. Regularnie zapraszają się na urodziny.
Moje dziecko zastanawia się, czy nie dostanie pały, skoro zadanie nie będzie wykonane.
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: grupowe zadanie domowe - problem 27.02.15, 00:22
      może niech wymyśli scenkę, ktorą da się przygotować w 10 minut na przerwie?
    • srubokretka Re: grupowe zadanie domowe - problem 27.02.15, 01:52
      Jezeli to jest kwestia 2h, to niech sie przygotowuja na dlugich przerwach. Improwizacja tez moze byc zabawna. Nie ma co sie spinac i przezywac.
      Latwiej tez dogadac sie z 1-2 osobami, niech reszta robi za statystow wink
    • gaskama Re: grupowe zadanie domowe - problem 27.02.15, 08:43
      U syna projekty w parach lub w grupach to norma. Poprosiliśmy nauczycieli, by nigdy nie kazać pracować w grupach większych niż 4 osobowe, bo po prostu nie da się znaleźć wspólnego terminu. Zdarzają się problemy. Akurat w tym tygodniu tak mieliśmy. Syn wpadł na pomysł, że przez przypadek mieli o dwie lekcje skrócone zajęcia i sam zorganizował spotkanie, ale młody ma już prawie 13 lat więc dzieciaki same już myślą i kombinują. Ale były sytuacje, gdy spotkała się grupa bez jednego dziecka bo niestety osobnik NIGDY nie miał czasu. Głupie tylko, że dostał taką samą ocenę jak reszta, mimo że w projekcie nie uczestniczył. Ale 5-6 osób, to za dużo i trzeba nauczycielowi o tym powiedzieć.
    • kanna Re: grupowe zadanie domowe - problem 27.02.15, 13:07
      Trochę za duża grupa... w świetlicy, lub na przerwie bym próbowała się spotykać.

Syn miał pisać dialog z kolegami z angielskiego - nie dali się rady spotkać. napisałam z nim, potem nauczył się swojej roli. On dostał 6, koledzy 5 (bo czytali z kartki). Ale jak syn mówi - tak mu dziękowali za uratowanie życia, że to było bezcenne.
      • anitat Re: grupowe zadanie domowe - problem 01.03.15, 19:17
        To chyba norma. Syn (13 lat) ma do przygotowania od miesiąca projekt z polskiego w grupie 5 osobowej i drugi z angielskiego również w 5 osobowej ale innej. I też nie mogą się umówić. Dodatkowo dzieci rozsiane po całym mieście. Teraz też doszły choroby. Dzisiaj udało im się umówić bez 2 osób bo chore i zrobili projekt na jutro. A mnie to wkurza że tak w ostatniej chwili. Wg nauczycieli projekty w grupach mają za zadanie ich zintegrować, ale czy to się uda? Wątpię.
    • mama_kotula Re: grupowe zadanie domowe - problem 01.03.15, 21:04
      Cytat
      A inne dzieciaki w ogóle nie chcą słyszeć o spotykaniu się w wolnym czasie w celu wykonania zadania domowego.

Ale w jakim "wolnym" czasie? To nie jest wolny czas, to jest czas przeznaczony na zadanie domowe. Jakby było indywidualne, to trzeba by było czas poświęcić i nie byłby to czas wolny - nie widzę różnicy.
      Wg mnie po pierwsze - grupy za duże, widzę to w grupkach 3-4-osobowych, po drugie - organizacja leży i pokwikuje, nauczyciel oczekuje pracy w grupach i samodzielnego jej zorganizowania, czy ktoś kiedykolwiek dzieci tego uczył? organizowania pracy w grupie?

Spróbowałabym zdzwonić się z rodzicami, wyjaśnić sprawę, zaprosić te kilka osób na weekend do domu, zamówić pizzę. Nie wierzę, że ludzie masowo wyjeżdżają w weekendy.
    • valtho Re: grupowe zadanie domowe - problem 01.03.15, 21:45
      U moich dzieci w szkole takie zadania traktuje się bardzo poważnie jak każdą pracę domową. Zaplanowane są z dużym wyprzedzeniem 2-4 tygodnei wcześniej i nikomu nie mieści się w głowie, że można nie znaleźć na nie czasu. Na ogół rodzice sie zdzwaniają i umawiają u kogo dzieciaki się spotkają. Nie ma znaczenia czy ktoś ma zajęcia dodatkowe/wyjazdy/ czy mieszka daleko.
      • aka10 Re: grupowe zadanie domowe - problem 01.03.15, 22:01
        Jesli to taki problem, to moze pani da dzieciom dwie lekcje w ktoryms tygodniu na te prace grupowe?
        • bogusia1231 Re: grupowe zadanie domowe - problem 02.03.15, 08:21
          U nas z reguły jedno dziecko jest koordynatorem - i do niego należy najwięcej pracy - pozostałe się dostosowują i pracy mają często mniej, dotyczy to przede wszystkim dużych prac plastycznych, w efekcie trochę pracują razem, potem jest spotkanie towarzyskie, ostatecznie koordynator zostaje sam z górą pracy. Ogólnie układ pasuje - bo koordynatorzy się zmieniają. Zespoły są mniejsze.
    • saszanasza Re: grupowe zadanie domowe - problem 02.03.15, 09:34
      To trzeba wyprawić twojemu dziecku dodatkowe urodziny, koniecznie w domu.
      Punktem kulminacyjnym będzie zabawa w zrobienie scenki😜

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka