Dodaj do ulubionych

skolioza u dziecka

21.03.15, 15:00
Witam. Córka 10 lat ma skoliozę póki co 10 stopni ale chciałabym skonsultować to u innego lekarza. Jestem z Częstochowy więc cała centralna i południowa Polska wchodzi w grę czyli Katowice, Warszawa, Łódz, Kraków itp.
Proszę o pomoc w znalezieniu specjalisty.
Obserwuj wątek
    • lila-1111 Re: skolioza u dziecka 21.03.15, 21:15
      Mogę polecić neurolog dziecięca w Tychach dr Surmacz. Bardzo konkretna kobieta , dostałam od niej namiary na rehabilitację turnusy sanatoria.
    • asis09 Re: skolioza u dziecka 22.03.15, 10:28
      polecam rehabilitacje w Chorzowie - SYNERGIA poczytaj opinie
      • grzalka Re: skolioza u dziecka 22.03.15, 11:07
        Neurolog nie zajmuje się skoliozami. A jakiego specjalisty szukasz , ortopedy, fizjoterapeuty, rehabilitanta? I w jakim celu- weryfikacji diagnozy, wskazówek co do rehabilitacji?
        • apati Re: skolioza u dziecka 23.03.15, 13:42
          szukam kogoś kto ma pojęcie o skoliozie, obojętnie czy to jest lekarz czy rehabilitant.
          • mati.pati Re: skolioza u dziecka 28.03.15, 19:38
            Moim zdaniem świetnym specjalistą jest Maciej Dłuski. Przyjeżdża do Warszawy na konsultacje. Wyciągnął ze skoliozy córkę mojej koleżanki.
            • jola_ep Re: skolioza u dziecka 29.03.15, 14:00
              Osobiście byłabym ostrożna z yumeiho jako metodą (stosuje ją Maciej Dłuski). Choć nie przeczę, że sam terapeuta może być bardzo dobry.
              Metoda jest skuteczna, bo m.in. koryguje ustawienie miednicy. Ale są też bezpieczniejsze, bardziej uznane w świecie medycznym terapie łączące terapię manualną (także tkanek miękkich) z odpowiednio dobranymi ćwiczeniami.

Osobiście mogę doradzić FITS, uwzględniając tu wiek dziecka.
              Jeśli chodzi o terapię, to naprawdę warto poszukać kogoś dobrego jak najbliżej miejsca zamieszkania. Dobre są cotygodniowe sesje u fizjoterapeuty (u mnie pół godziny + drugie pół dla drugiego dziecka). Konieczne są ćwiczenia w domu (wystarczy 20 minut). Świetnie jak terapeuta potrafi zmobilizować dziecko i potrafi nawiązać z nim dobry kontakt. Leczenie bywa często długie - bo dziecko cały czas rośnie. Nie znamy przyczyny skoliozy, więc walczymy z objawami, trzymając ją terapią w ryzach. Można osiągnąć pełen sukces, czyli zero skrzywienia (mój syn), albo cieszyć się z pewnego postępu i braku pogorszenia (moja córka, dodatkowo z lekką wiotkością stawów).

Na początku warto poszukać dobrego lekarza, znającego się na rehabilitacji (nie każdy), lekarza rehabilitacji z doświadczeniem w skoliozach, fizjoterapeuty, aby dowiedzieć się, zobaczyć, jak powinna wyglądać terapia czy badanie dziecka. Warto wtedy pojechać gdzieś dalej.
              • szenzi Re: skolioza u dziecka 18.04.15, 20:11
                Proszę o namiary adres na metodę FITS dla dziecka.
                • asia_hhm Re: skolioza u dziecka 05.11.15, 11:37
                  podbijam, również poszukuję mtody FITS dla dzieci. Słyszeliście o kimś we Wrocławiu, kto ją stosuje?
                  • dorga1 Re: skolioza u dziecka 05.11.15, 11:50
                    Ja szukam w Krakowie - bardzo proszę o namiary
                  • doti_2 Re: skolioza u dziecka 06.11.15, 22:24
                    może google Ci podpowie www.google.pl/search?q=fits+wroc%C5%82aw&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=GBo9Vt6eKYnLygOD64SQDw.
                    Wg mnie u 1- letniego dziecka sprawdzi się każdy terapeuta który złapie z nim kontakt. Bo ona MUSI ćwiczyć w domu systematycznie i pewnie tak długo jak będzie rosła.
                    • cleris Lodz- Centrum Intensywnej Rehabilitacji Koscielna 07.11.15, 12:02
                      na miejscu dr rehabilitacji i fizjoterapeuci, efekty sa, polecam Pania Agate Pyda-Dulewicz
              • kara13 Re: skolioza u dziecka 16.01.17, 22:24
                Możecie poleciś kogoś w Warszawie? Byłabym bardzo wdzięczna
    • abadetko Re: skolioza u dziecka 12.01.17, 15:17
      Może Centrum Leczenia Skolioz w Katowicach lub Tychach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka