Dodaj do ulubionych

ocena za brak pracy domowej

28.04.15, 10:07
no wlasnie-czy to jest jakos unormowane, czy tez nauczyciel sam podejmuje decyzje, ze za brak pracy jest 1 lub tylko - (zebranie kilku minusow skutkuje 1) lub np lub bz?
Syn byl nieobecny na zajeciach, pytal potem kolege co jest do zrobienia, kolega nie wspomnial o pracy domowej (pewnie sam zapomnial), syn jej nie mial i dostal 1. Jakby nie bylo, taka ocena wplywa na srednia itd...uwazam, ze to troche nie w porzadku.
Dodam tylko ze 1 jest z muzyki za brak narysowanego porttretu Moniuszki sad.
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 10:58
      Masz w PSO (a przynajmniej powinnaś mieć) dokładne warunki oceniania. Nich syn porozmawia z nauczycielem, czy pozwoli mu poprawić ocenę, jeśli pojedyncza jedynka z pracy odmowej jest taka ważna. Pomijając fakt, ze głupota jest moim zdaniem robić prace plastyczną z muzyki. Rozumiałabym wymóg nauczenia się piosenki (do zaśpiewania, zagrania) albo teorii muzyki.
      • bu-zia Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 11:29
        wazna-nie ważna, to nie o to chodzi. Nie jest ważna, tym bardziej, ze w ub. polroczu syn mial same 5 i 6, a na polrocze dostal 4. Spoko! Chodzi o system oceniania ( na stronie szkoly nie ma nic na temat ocen za brak pracy domowej) i widze, że nauczyciele przyjmuja rózne metody, ale w zasadzie nikt nie daje 1 za brak pracy (tym bardziej, jesli miales uprawiedliwiona nieobecnosc), pomijam juz fakt, ze byla to wg mnie praca plastyczna. Pytam, czemu skoro sie zorientowal na lekcji, ze nie ma pracy, to nie narysowal tego Moniuszki na szybko...odp: bo ja nie wiem jak wyglądał. W domu wygooglał sobie Moniuszke i narysowal.......raczej sama bym sie nie zorioentowala, że to on smile, ale cóż. ma isc poprosic pania, aby mu pozwoliła poprawic ocene.
    • iwoniaw Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 11:29
      Tak, nauczyciel sam podejmuje decyzję, czy za brak pracy jest 1, bz czy -.
      W przypadku nie odrobienia pracy zadanej w czasie nieobecności większość nauczycieli jednak idzie uczniom na rękę o tyle, że pozwala poprawić taką ocenę po przyniesieniu zadania na kolejne lekcje.
      Portret Moniuszki jako zadanie z muzyki? No cóż, pani specyficznie pojmuje widać ideę kształcenia interdyscyplinarnego big_grin
      • bu-zia Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 11:51
        heh-ten portret Moniuszki jest jak byk do wykonania w ćwiczeniach z Muzyki dla kl IV. tez myslalam ze to jej pomysł smile
        • iwoniaw Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 11:58
          Zatem poprawka: to autor podręcznika ma specyficzne pojęcie o nauczaniu zintegrowanym wink
          Dobrze, że u moich inny tytuł w użytku, bo dziecięta fanami rysowania na wszystkich przedmiotach nie są (i zwłaszcza w klasach I-III narzekały na tego typu zadania, w których lubowali się zwłaszcza autorzy podręczników i nauczyciele od angielskiego i religii).
        • mama303 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 21:35
          bu-zia napisała:

> heh-ten portret Moniuszki jest jak byk do wykonania w ćwiczeniach z Muzyki dla
          > kl IV. tez myslalam ze to jej pomysł smile

nie wiem czemu sie czepiacie tych rysunków, u córki w klasie zdarza się że rysują i na polskim i na przyrodzie, historii też
          • bu-zia Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 10:56
            oczywiscie ze rysuja, tylko powiedz jak nalezy to oceniac? jesli praca jest z przyrody (tak jak ostatnio, mieli narysowac jakies tam króliczki), syn dostal 4- (coz, narysowal te kroliczki tak jak umial), za to jego kolezanka (bioraca udzial w konkursach plastycznych) dostala 6. Niejako dziecko, ktore nie ma w tym kierunku zdolnosci jest "karane" za to 2 razy-z plastyki i z innych przedmiotow. Na szczescie niewielu nauczycieli tak robi, ale jednak!
            Ale to niejako inny temat.
            • mama303 Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 16:59
              no fakt, to nie powinno byc na oceny albo oceniac powinno sie włożona pracę. pamietam jak córka sie kiedyś namęczyła z rysowaniem komiksu na polskim, siedziała parę godzin, dziumdziała jakieś drobne szczególiki. wyszło jak wyszło, zdolności plastycznych nie ma i dostała 3+. Strasznie mi było jej szkoda sad
    • mw144 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 12:10
      U nas za brak pracy domowej dostaje się "-". Trzy "-" z przedmiotu = 1 do dziennika. I to też tylko w przypadku braku racy na bieżąco, bo jak ktoś przychodzi np. po chorobie, to ma ileś tam czasu na odrobienie zaległości.
    • myskaz Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 12:45
      ja po przebojach w szkole podstawowej uwielbiam nasz gimnazjalny system - 3 braki zadania zobowiązują do przyjścia w sobotę na 8 na 4 godziny pracy z zadaniami od nauczyciela. Nic tak nie mobilizuje do odrabiania lekcji i pilnowania tego smile
      • aniask_mama Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 14:56
        myskaz napisała:

> ja po przebojach w szkole podstawowej uwielbiam nasz gimnazjalny system - 3 bra
        > ki zadania zobowiązują do przyjścia w sobotę na 8 na 4 godziny pracy z zadaniam
        > i od nauczyciela. Nic tak nie mobilizuje do odrabiania lekcji i pilnowania tego
        > smile

a nie wiem, czy to zgodne z prawem, ale chyba dobrze działa na leniwców wink
    • solaris31 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 13:21
      u córki w szkole jest to prosto rozwiązane - nie ma zadania, jest jedynka. uczeń ma o tym pamiętać i wypełniać swoje obowiązki.

moja córka z większości przedmiotów ma dostępne tzw. bz - zwykle 2 w semestrze - jeśli zgłosi , to jedynki nie dostaje. ale jeśli nie zgłosi, a nie ma zadania, albo wykorzysta dostępne bz - to też jedynkę otrzymuje.
      • 18buzka Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 17:51
        u nas w regulaminie jest napisane,ze uczeń ma 7 dni z przedmiotu na nadrobienie zaległosci, wiec moze przyjsc bez pracy domowej jesli jeszcze nie mineło 7 dn
        • salma75 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 18:20
          Nawet jak opuścił jeden dzień w szkole?
    • mama2na6 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 20:23
      U syna klasa 1 za brak zadania "-" 3 "-" to 1 . W 4 klasie za brak zadania jeżeli dziecko było w szkole jest 1 bez możliwości poprawy jeżeli nie było obecne jest "-"który należy poprawić na następnych zajęciach inaczej 1 .
      • sylaluk1 Re: ocena za brak pracy domowej 28.04.15, 22:13
        U syna w szkole jest taki system ze wszystkie zadania domowe maja być zrobione na piątek, jeśli ktoś nie zrobił to zaraz po zjedzeniu lunchu idzie do specjalnej klasy i je odrabia... Dodam tylko ze ta przerwa lunchowa jest godzinna wiec im szybciej sie z tym upora tym szybciej wyjdzie na przerwę. Zadania domowe są tylko z matematyki i języka -gramatyka głownie ( angielski w naszym przypadku). Ocen cząstkowych nie ma w ciagu roku, dopiero na świadectwie są po. Dwie oceny z każdego przedmiotu- jedna za wkład włożony w naukę a druga za osiągniecie + opis do każdego przedmiotu oraz podsumowanie od nauczyciela i dyrektora i zalecenia na następny rok.
    • morekac Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 11:37
      Powinno być to ujęte w PSO albo WSO. Zasadniczo takie rzeczy się zdarzają (aczkolwiek czasem jest to minus) i nie ma nic nadzwyczajnego w jedynce za brak pracy domowej.
      • mama303 Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 17:05
        morekac napisała:

>i nie ma nic nadzwyczajnego w jedynce za brak prac
        > y domowej.

jeśli dziecka nie było na lekcji a kolega źle poinformował to jedynka jest bardzo niesprawiedliwa. Ja kiedyś zainterweniowałam u nauczycielki za taka jedynkę bo dzieciaka tłumaczenia olała i wtedy zmieniła te jedynkę po uzupełnieniu przez córkę pracy domowej.
        • morekac Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 17:23
          Interweniować można, ale nie musi być to skuteczne.
          • mama303 Re: ocena za brak pracy domowej 29.04.15, 17:56
            morekac napisała:

> Interweniować można, ale nie musi być to skuteczne.

jak ktoś nie spróbuje to napewno nie będzie.
    • camel_3d a powiedzial ? 29.04.15, 11:46
      woesz, bo z doswiadczenie wiem, ze dzieci po prostu nie mowia dlaczego nei zrobily, zeby nie "wydac" kolegi...

Moze po prostu przemilczal, ze kolega nie powiedzial o pracy domowej.

Ja bym na twoim miejscu poszedl i wyjasnil delikatnie i poprosil o usuniecie oceny niedostaecznej, a dzeicko powinno odrobic potem te prace.
      • bu-zia Re: a powiedzial ? 29.04.15, 12:40
        powiedzial i kolega sam potwierdzil, ze faktycznie zapomnial o tej pracy i nie przekazal synowi informacji. Nie ma dla pani znaczenia. Z librusa sie nic nie usunie wiec ta 1 tam bedzie, pani obiecala wpisac obok poprawe jesli zobaczy ten portret i ok.
        Potwierdza to jednoczesnie teze, ktora gdzies tu na forum czytalam, a mianowicie taka, że nauczyciele tych "lzejszych" przedmiotow traktują je bardziej na powaznie niz tych cięższych. Z pl. jest zasada trzech minusow za brak pracy i dopiero 1 oraz 5 plusów za jej wykonanie i wtedy 5 smile. Z matmy maja bz, z ang. np, a z muzyki od razu 1.
        • mama303 Re: a powiedzial ? 29.04.15, 17:02
          bu-zia napisała:

> Z librusa sie nic nie u
          > sunie wiec ta 1 tam bedzie,

z librusa sie nie da? bzdura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka