Dodaj do ulubionych

coś do nawlekania dla 6-latka

11.05.15, 19:49
Mój 6-latek otrzymał z przedszkola wytyczne, żeby wzmacniać mięśnie palców (niedokładnie koloruje i rysuje po śladzie, mogą być kłopoty z pisaniem) m.in. poprzez wycinanie, darcie papieru, zgniatanie, rysowanie i nawlekanie. Co może nawlekać taki chłopiec? Są jakieś zestawy do kupienia?
Obserwuj wątek
    • camel_3d guziki na nitkę 11.05.15, 21:13
      i inne rzeczy. .... od raz kupowanie zestawow...

a tak... mala krawcowa. ..

> Mój 6-latek otrzymał z przedszkola wytyczne, żeby wzmacniać mięśnie palców (nie
      > dokładnie koloruje i rysuje po śladzie, mogą być kłopoty z pisaniem) m.in. popr
      > zez wycinanie, darcie papieru, zgniatanie, rysowanie i nawlekanie. Co mo
      > że nawlekać taki chłopiec? Są jakieś zestawy do kupienia?
    • malinkaaaaaaaaaa Re: coś do nawlekania dla 6-latka 11.05.15, 21:13
      Mój niespeła 3 latek nawleka makaron (rurki) na linkę taką do wieszania praniasmile
    • piegoosek fajna gra 12.05.15, 09:04
      "Nawlekaj, nie czekaj"
      bystredziecko.pl/gra-edukacyjna-nawlekaj-nie-czekaj-alexander-recenzja-gry/
      bardzo fajne sa tez takie drewniane sznurowanki:
      archiwum.allegro.pl/oferta/chlopiec-drewniane-sznurowanki-nauka-wiazania-wawa-i4320651603.html
    • truscaveczka Re: coś do nawlekania dla 6-latka 12.05.15, 16:10
      Mój chłopiec nawleka kolorowe koraliki na kolorowe druciki i robi ozdoby choinkowe, bransoletki itd. Nie wpadłabym na przypisywanie nawlekania koralików do tej czy owej płci.
      W pasmanteriach są korale z różnej wielkości dziurkami, polecam, mój ma całe pudełko tego paskudztwa, które potem zbieram po kątach, najbardziej lubi akrylowe bicone.
      • truscaveczka Re: coś do nawlekania dla 6-latka 13.05.15, 08:31
        Jeszcze mi się przypomniało nizanie cheerios na spaghetti, ale nie wiem, czy takie śmieciożarcie jadacie wink Ja wbijałam spaghetti w wafle ryżowe wink
        www.pinterest.com/pin/386535580488383554/
    • mama2na6 Re: coś do nawlekania dla 6-latka 12.05.15, 19:08
      Makaron na sznurek świetnie się sprawdza można robić korale bransoletki pomalować farbami dodatkowo guziki ..I my zrobiliśmy kiedyś z kartonu takiego ludzika domek ważne żeby było duże porobilismy dziurki i mlody nawlekal sznurowadlo ..tez mozna probowac z butami.do kupienia to koraliki różnego rodzaju mój syn jednak wolał domowe sposoby 😉
    • budzik11 Re: coś do nawlekania dla 6-latka 12.05.15, 20:45
      W Ikei są takie koraliczki www.google.com/search?q=ikea+koraliki&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eElSVa7GL-OqywOyyYGoBA&ved=0CB0QsAQ&biw=1600&bih=743 - są też różne plastikowe szablony, na których się je układa we wzory, potem przez papier do pieczenia prasuje się to żelazkiem i wychodzą trwałe ozdoby. Moża bawić się tak (świetne ćwiczenie dla palców, wymaga sporej prcyzji, bo kołeczki są blisko siebie) a można nawlekać na cienki drucik lub żyłkę i robić koraliki, bransoletki itp.
      Ostatecznie mozna dać zwykły but do sznurowania i przewlekania sznurówek przez dziurki, najlepiej jakies wysokie cholewki, np. Martensy czy oficerki smile Przy okazji można uczyć wiązania butów.
    • mahogany6 Re: coś do nawlekania dla 6-latka 12.05.15, 21:50
      w deseczce nawiercic parę otworów pod różnym kątem i powkręcać w nie takie haczyki, pęntelki do kupienia w markecie. Przez to przeciągać żyłkę, drucik, sznurek co tam będzie się dało. Można też kupić/poszukać w domu śrubek i nakręcać na nie nakrętki. powinno się spodobać chłopakowi/ pewnie gotowe takie zestawy do majsterkowania też są/
    • mama_kotula Re: coś do nawlekania dla 6-latka 14.05.15, 16:36
      Kolorowe słomki do picia pociąć na kawałki i nawlekać, można od razu bawić się w układanie sekwencji kolorów czy długości, mierzenie, porównywanie itp.
      • blue_romka Re: coś do nawlekania dla 6-latka 14.05.15, 23:08
        Dziękuję Wam za morze inspiracji. Jesteście kochane!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka