Dodaj do ulubionych

Wyposażenie piórknika

11.08.15, 19:41
Jestem po pierwszej przymiarce do zakupu piórnika i z tego co widziałam większość na wyposażeniu ma kilkanaście odcieni pisaków. Nie ma natomiast miejsca na nożyczki i klej w sztyfcie. Mój syn w 1 klasie nosił dodatkowo tubę na klej, nożyczki i patyczki na matematykę i drugą na kredki bambino, bo oryginalne pudełko szybko się zużyło. Pani jednak nie pochwala takich rozwiązań i dzieci mają nosić jeden piórnik, w którym zmieszczą wszystko. Jak? Nawet jak wymienię. Kupię bez wyposażenia i zamiast pisaków włoży bambino to szybko się połamią przy wkładaniu. Może macie jakieś sprawdzone rozwiązania?
Obserwuj wątek
    • novalijka39 Re: Wyposażenie piórknika 11.08.15, 19:46
      Sorry. Miało być: Nawet jak kupię bez wyposażenia i zamiast...
    • slonko1335 Re: Wyposażenie piórknika 11.08.15, 19:48
      moji mieli tego typu saszetki i wszytsko co potrzebne się mieściło(ołówek, nozyczki, klej, 6 kolorów kredek, pióro, gumka, temperówka)
      www.google.pl/search?q=pi%C3%B3rnik+herlitz+be+bag&espv=2&biw=1280&bih=699&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCYQsARqFQoTCJqBvYLLoccCFWEQcgodofgBog
      • novalijka39 Re: Wyposażenie piórknika 11.08.15, 19:57
        Kredki mają być ołówkowe -12 kolorów i bambino. W takiej saszetce zrobiłoby się ciasno i trudno byłoby się dokopać do jakiejś kredki na dniesad
        • slonko1335 Re: Wyposażenie piórknika 11.08.15, 20:18
          Faktycznie duzo tych kredek ma syn mieć ale saszetki są całkiem spore i pojemne, musiałabyś zwrócić uwagę w sklepie. Ołówek, nożyczki i pióro młoda trzyma w gumkach, kredki luzem w saszetce.
      • olga727 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 07:24
        slonko1335 napisała:

> moji - MOI ! smile mieli tego typu saszetki i wszytsko co potrzebne się mieściło(ołówek, nozy
        > czki, klej, 6 kolorów kredek, pióro, gumka, temperówka)
        • slonko1335 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 07:46
          Miało byc moja najpierw ale potem przypomniałam sobie, że syn też w zerówce juz z takiego korzystał a nie tylko w domu...
    • koza_w_rajtuzach Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 08:00
      A musi być klej w piórniku?
      Szczerze mówiąc nie spotkałam się z tym, żeby ktoś tak nosił... no oprócz mojej córki wink.
      Pani nakazała wszystkim dzieciom nosić piórniki z gumkami, bo niby dzięki temu jest większy porządek, mniej szukania kredek, ołówków itd. Nam to się nie sprawdzało, zawsze jak po nią przychodziłam, to jeszcze długo trwało zanim wszystko tam dokładnie do tych gumek powkładała. Mimo zakazu kupiłam jej piórnik tubę dwukomorową (o dziwo pani nic na to nie powiedziała).
      My mamy tubę dwukomorową Herlitz. Piórnik ten jest bardzo pojemny. W jednej komorze trzymamy pióro, nabój, ołówki, nożyczki, klej i linijka, a w drugiej komorze kredki. Mamy dokładnie ten model allegro.pl/piornik-herlitz-dwukomorowy-kosmetyczka-piesek-i5534416053.html
      A po co Ci piórnik z wyposażeniem? To wyposażenie raczej nigdy nie jest zbyt dobre i nadaje się co najwyżej do wyrzucenia. Kredki Bambino też wg mnie są dość średnie, przede wszystkim na moje oko są ciut za grube.
      • pi.xyz Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 08:16
        >A musi być klej w piórniku?
        >Szczerze mówiąc nie spotkałam się z tym, żeby ktoś tak nosił... no oprócz mojej córki

Oczywiście, że w piórniku nosi się wszystkie artykuły do pisania, rysowania, klejenia, wycinania. No bo gdzie to nosić?
        3 piórniki!?? To jakieś nieporozumienie. Moje dzieci miały i mają piórniki w tym typie i wszystko się mieści elegancko:
        www.google.pl/search?q=dakine+pi%C3%B3rnik&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIocngmvKixwIVwg9yCh0ADAXO&biw=1920&bih=930
        Co prawda kredek nie nosiły 2 rodzajów (bambino były w teczkach z rączką w szkole) tylko ołówkowe ale za to 18 kolorów.
        • pi.xyz Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 08:18
          Największy piórnik w takim stylu to hama cookazoo:
          allegro.pl/hama-coocazoo-przybornik-piornik-tuba-2015-lodz-i5570923016.html
          • pi.xyz Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 08:19
            coocazoo miało być smile
        • koza_w_rajtuzach Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 09:18
          Moja córka jak miała jeszcze piórnik na gumki to nosiła w bocznej kieszonce w plecaku.
          Gdzie w piórniku na gumki zmieścisz klej?
          Tu masz typowy piórnik szkolny na gumki 3.bp.blogspot.com/-5RcJnLZDblM/VAARmYWl1KI/AAAAAAAAFNc/OaofirEIPrs/s1600/P8192081.JPG
          Nie ma tam miejsca na klej, taki piórnik nawet by się z klejem nie dopiął. My nożyczki i gumkę nosiliśmy za folią przeznaczoną na plan lekcji, bo nigdzie się to nie mieściło. Moja córka jako jedyna z klasy ma klej w piórniku (w każdym razie nie zauważyłam takiego rozwiązania u innych dzieci), bo zamieniłam jej piórnik na tubę. Innym dzieciom pani zabroniła, mojej jakoś odpuściła, nawet nie zwróciła uwagi, może dlatego, że zawsze z 5 minut po lekcjach jeszcze to wszystko wkładała, a teraz już nie ma takiego problemu.
          Też nie nosiłam kleju w piórniku jak chodziłam do szkoły, bo także mi się w piórniku na gumki nie mieścił.
          • pi.xyz Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 10:22
            Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje piórnika w który nie mieszczą się potrzebne przybory To chyba oczywiste, że piórnik na gumki jest tylko do wyglądania a nie do używania. W moim otoczeniu dzieci nie mają piórników z gumkami.
            • koza_w_rajtuzach Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 13:34
              No tak, ale właśnie różne są wymagania nauczycieli. Nasza nauczycielka już na pierwszym zebraniu zabroniła piórników tub, bo dzieci nie mogą tam niczego znaleźć, więc wysypują całą zawartość i robi się rozgardiasz. Jeśli ktoś po jakimś czasie wymienił piórnik na tubę, to pani zwracała takiemu dziecku uwagę i kazała przynieść piórnik na gumki.
              Nie wiem dlaczego, ale tubę mojej córki zaakceptowała i była ona jedynym dzieckiem w klasie z tubą (może dlatego, że przez układanie wszystkiego w gumki często wychodziła jako ostatnia z klasy).
              • agni71 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 17:23
                >Nasza nauczycielka już na pierwszym zebraniu zabroniła piórników tub, bo dzieci nie mogą tam niczego znaleźć, więc wysypują całą zawartość i robi się rozgardiasz. Jeśli ktoś po jakimś czasie wymienił piórnik na tubę, to pani zwracała takiemu dziecku uwagę i kazała przynieść piórnik na gumki.

Powiem szczerze, że takie wymagania nauczycielki wydaja mi sie nieco bzdurne, ona może co najwyżej sugerować najlepsze, jej zdaniem, rozwiązanie. Jeśli jednak i ja, i dziecko uznałybyśmy, że w NASZYM przypadku lepiej sie sprawdza np. dwukomorowa tuba, to taki piórnik dziecko nosiłoby do szkoły, a pani mogłaby się "cmoknąć":.
    • sonrisa06 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 20:59
      Moja córka lubi mieć wszystko w piórniku, łącznie z klejem i nożyczkami. Jednocześnie lubi mieć poukładane kredki. Idealny dla niej jest piórnik HAMA Coocazoo, który ma dużo miejsca w środku, a jednocześnie gumeczki na kredki. Jest duży i pojemny, a do tego porządnie wykonany.
      https://de.hama.com/bilder/00119/awd/00119622awd.jpg
      • olga727 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 21:26
        No i kosztuje niemało. Fakt;prezentuje się fajnie;ale cena...
        • sonrisa06 Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 22:37
          olga727 napisała:

> No i kosztuje niemało. Fakt;prezentuje się fajnie;ale cena...

Ale ta cena się amortyzuje, bo piórnik jest bardzo porządny, a i kolorystycznie ok. Nie znudzi się, nie wyjdzie z mody.
          Ja w pierwszym półroczu drugiej klasy córki, wyrzuciłam dwa jej piórniki, bo się rozleciały (St. Majewski). Każdy kosztował 25 zł. Wkurzyłam się i na drugie półrocze kupiłam Hamę. Myślę, że całą trzecią i czwartą klasę go ponosi.
    • beatazet Re: Wyposażenie piórknika 12.08.15, 21:14
      Moja córka przez 3 lata piórnik Hama z gumkami, kredki , nożyczki i klej w sztyfcie w piórniku. ( mazaków nie nosi)

Podwójne piórniki z gumkami mają gumkę na klej , niektóre przynajmniej ( google).
      Są też pojedyncze z gumkami na klej www.aldi.pl/images/piornik_szkolny_z_wyposazeniem_30_czesci_big_10533.jpg
      • k1234561 Re: Wyposażenie piórknika 14.08.15, 11:46
        Kupiłabym piórnik tubę,jedno lub dwukomorowy,ale bez żadnych gumek.To idioctwo jest aby nauczycielka wymagała piórników z gumkami,a potem dzieci muszą mozolnie wpychać te kredki,czy długopisy w gumki.Masakra.A jakby pani miała jakies uwagi i wąty to poprosiłabym aby dziecku mojemu sama pakowała i rozpakowywała piórnik,żeby moje dziecko skorzystało z całej przerwy tudzież nie musiało ostatnie z klasy do domu wychodzić bo musi kredeczki w gumki w piórniku popakować,bo pani ma takie życzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka