slonko1335 20.11.15, 11:03 Okres różu, fioletu, błękitu i niebieskiego za nami, obecnie nastał okres czerni. Przejściowy? czy tak już zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nevada_r Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 12:05 A jak zostanie to jakiś problem? Jak nie będziesz komentować i naciskać usilnie na zmianę upodobań, to zapewne przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 12:41 Dla mnie żaden . Jestem po prostu ciekawa czy to kolejny etap czy już nie bo wiem, że wiele dorosłych osób uwielbia czerń i jestem ciekawa czy to już ten wiek, że zostanie czy może za pól roku będzie bordowy Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 12:12 Moja zaczela ubierac sie w czern i granat ( nie toleruje tych kol w swojej szafie. U dziecka musialam zaakceptowac) w wieku 5lat. Teraz jej przeszlo. Duzo kombinuje z kolorami. Jezeli wdala sie we mnie to bedzie przechodzic fazy i skonczy na ciezkich do zdobycia kolorach. Co do twojej corki to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 13:08 Nie sądzę, by 9,5 latka obrała sobie juz styl na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 13:19 Bardziej pytam czy Wasze dzieci etap czerni miały, który znowu przeszedł w cos innego . Bo młoda razem z koleżankami przez poszczególne etapy różu, fioletu, brokatu i błękitów przechodziła ale widzę, że one ciągle na odmianach niebieskiego ale starsza ukochana kuzynka tez czarna, więc może dlatego młodej szybciej się włączyło Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Czerń i 9,5 latka 20.11.15, 20:04 Mysle, ze sie zmieni. Moja 8-latka od jakiegos czasu nosi granat, szary, czarny. Do tego nie ma opcji by spodnice zalozyla czy sukienke. Juz z komunijna alba zaczyna sie jazda... Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Czerń i 9,5 latka 21.11.15, 06:48 > i. Przejściowy? czy tak już zostanie? A właściwie jakie to ma znaczenie? Kolor jak kolor Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czerń i 9,5 latka 21.11.15, 22:33 No, nie do końca. Jak dziecko ma etap różu czy błękitu, to trochę sprany róż czy błękit nie robi różnicy. A są wredne kolory typu czerń czy czerwień, które nie tolerują nawet lekkiego sprania. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czerń i 9,5 latka 21.11.15, 15:03 Poszłyśmy dzisiaj na zakupy i wróciłyśmy z dwiema czarnymi sukienkami, dwoma czarnymi koszulami, dwoma czarnymi bluzkami i trzema czarnymi tunikami, nie było rozmiaru czarnych balerinek Kupiłyśmy też co dla mnie ejst kolejną nowowścią od niedawna czarne rurki-moje dziecko od kiilku lat nei założyło na tyłek spodni-uznawała tylko legginsy-teraz rurek by nie ściągała najchętniej Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: Czerń i 9,5 latka 23.11.15, 12:09 Slonko... Jezu... DWIEMA koszulami, DWIEMA bluzkami Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czerń i 9,5 latka 23.11.15, 12:12 ee czepiasz się, póki co obie formy są poprawne-sprawdziłam Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: Czerń i 9,5 latka 24.11.15, 00:31 O żesz ty - wyglada na to, że masz rację i faktycznie formę "dwoma" też dopuszcza się w rodz. żeńskim... No ale co ja zrobię, że jak słyszę "dwoma koszulami" czy "dwoma bluzkami", oczyma duszy widzę te DWA koszule i DWA bluzki Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czerń i 9,5 latka 24.11.15, 07:33 A wiesz, że się tez zastanawiam czy to nie regionalne też, bo kilka razy już się spotkałam, ze z naszych jakichś form czy słów się śmieją/dziwują w innych częściach kraju a u nas w powszechnym użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: Czerń i 9,5 latka 24.11.15, 11:11 Aaa, regionalizmy to jeszcze insza inszość. Najzabawniejsze jest to, że często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy, że dane wyrażenie czy forma jest jedynie regionalizmem, niezrozumiałym bądź uważanym za formę niepoprawną w innych częściach kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Czerń i 9,5 latka 21.11.15, 21:16 Mam 15 latkę, etap ciemnych kolorów trwa od dawna. Tyle, że z czasem doszły szarości i biel. Podejrzewam, że kiedyś przejdzie, mi też przesło Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Czerń i 9,5 latka 21.11.15, 21:35 Też mam 9 latkę i tak się zastanawiam, czy ona kiedykolwiek będzie miała jakieś fazy na ciuchy i kolory? Bo do tej pory zupełnie jej ciuchy nie interesują. Zakłada i nosi to co jej kupię, zakupów ciuchowych nie cierpi i unika jak może. Teraz kupuje jej sporo szarych i granatowych rzeczy, zresztą to są takie szkolne kolory. Czerni unikam, bo to nie jest jej kolor, tylko detale może mieć czarne. Bardzo ją lubię w połączeniach szary-musztardowy i szary-turkusowy. No i w czerwieni jej dobrze. No, ale to jest moja inwencja, córka ma ciuchy w głębokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: Czerń i 9,5 latka 25.11.15, 11:49 Moje dziecko będące w podobnym wieku dało się szczęśliwie przekonać, że w samiusieńkiej czerni wygląda jak dziecię grabarza . I że jest to kolor lubiany raczej przez starsze dziewczynki. Na szczęście lubi też inne kolory, z tych modnych, coś niby łosoś i pudrowy róż. Uff. Zwłaszcza, że panna szczupła, blada, o niesprecyzowanym kolorze włosów . Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Czerń i 9,5 latka 25.11.15, 15:17 Lubię kupować córce rzeczy, które sprawiają jej radość. I wszystko mi jedno czy mają kolor czarny, różowy, czy są falbaniaste czy rurkowate. W ogóle się nie zastanawiam czy jej to "przejdzie". Odpowiedz Link Zgłoś