Dodaj do ulubionych

Jak wybrać dziecku SP

26.01.16, 15:59
Mam jeszcze trochę czasu bo synek 4-letni i raczej pójdzie do szkoły jako 7-latek ale gdyby mnie coś trafiło i jednak zdecydowałabym się wysłać go do szkoły w wieku 6 lat to decyzja musiałaby zapaść już za ok rok !!! No i tu mam zagwozdkę, jak wybrać szkołę ? czym się kierować ? co jest ważne a co mniej ? tak naprawdę, z doświadczenia napiszcie proszę co sądzicie
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 16:30
      Najważniejszy jest nauczyciel - oraz to, żeby szkoła była w miarę blisko, bo wtedy dziecko spotyka się z kolegami, a pewniego dnia wspólnie z nimi wraca do domu.
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 16:37
        No tak ale nauczycieli żadnych nie znam. Blisko ( w miarę bo to jednak 2 przystanki autobusem i 2 tramwajem, na piechotę będzie ze 45 minut, raczej i tak długo będę synka wozić ) mam szkołę rejonową, opinie o niej są różne, jedni mówią że nauczyciel fajny, inni że nie bardzo.
        Wiem, że logistyka to też ważny aspekt wyboru szkoły, nie planuję codziennych podróży na drugi koniec miasta
        • sonrisa06 Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 16:45
          Dwa przystanki autobusem i dwa tramwajem? To jest blisko? A nie masz bliżej szkoły? Ja jedną szkołę mam przez boisko, a drugą pięć minut piechotą od domu.
      • sonrisa06 Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 16:41
        Ja wybierałam między dwoma. Obydwie blisko - to był podstawowy warunek. Dowiadywałam się wcześniej o plan, ale w obydwu był zmianowy. Zadecydował basen - przy jednej szkole był, a przy drugiej nie. A i jeszcze ta szkoła bez basenu słynęła z bardzo dużych składek na zakończenie roku czy dzień nauczyciela. Nie uśmiechało mi się sponsorowanie kart prezentowych do apartu czy innego kruka.
        • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 16:55
          No niestety bliżej szkoły nie mamy. Większość dzieci z okolicy idzie albo do tej szkoły albo do drugiej, położonej jakieś 5-6 przystanków innym autobusem i to w dodatku przy ruchliwej wylotowej drodze z miasta, tam to dzieci wozi się chyba do końca szkoły podstawowej smile Uroki podmiejskich osiedli smile Szkoła rejonowa właściwie nie ma żadnych plusów właśnie w postaci basenu, jakiś naprawdę fajnych zajęć dodatkowych itp. Jedyny plus ( na co zwracają uwagę sąsiedzi posyłający tam dzieci ) to, że jest bardzo kameralna, tylko 2 równoległe klasy, rzadko zapełnione do 25 uczniów, wszyscy się znają, dzieci nie są anonimowe, to jest ważne zwłaszcza w przypadku młodszych dzieci. Nie ma tam też specjalnych udogodnień dla 6-latków, położyli kolorowy dywanik i to by było na tyle. Druga szkoła kilka lat temu miała bardzo dobrą opinię, nowoczesna, dużo dodatkowych zajęć, nawet jakiś program wymiany międzynarodowej ale teraz jest opinia że ze szkoły zrobił się kołchoz, po 7 równoległych klas, ciasnota, nauka na zmiany, bardzo uboga oferta dodatkowych zajęć, w świetlicy taki ścisk że dosłownie walka o życie. Dyrektorka podobno drętwa, trudny z nią jest kontakt, o nauczycielach nic specjalnego nie wiem. Plusem tej szkoły nadal jest jednak to że nie ma tam w ogóle tzw elementu, zdecydowanie dominują dzieci z tzw dobrych rodzin. Uważam, że to ważne bo sama pamiętam ze swojej SP że w kontakcie z niektórymi "kolegami" przezywałam autentyczny kulturowy szok.
          Jeżeli nie któraś z tych szkół ( a żadna mnie nie zachwyca ) wchodzi w grę coś po drodze do mojej pracy, tu już wybór jest większy bo przejeżdżam przez ogromną sypialnię z lat 70-tych
          • kanna Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 17:32
            Dwa przystanki to nie jest daleko, jak do szkoły mam 1200 m, autobusu nie ma. Ale dzieci już w 3 klasie jeździły same np. na zajęcia.
            Mniejsza szkoła lepsza, bezpieczniej jest.
            Nauczyciele - możesz dopytać w rejonowej poradni psychologiczno-pedagogicznej.
          • sonrisa06 Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 17:44
            No właśnie zapomniałam, że też liczbę klas brałam pod uwagę, ale nie było znaczącej różnicy. W tej bliżej były 4 klasy 1, a w tej trochę dalszej z basenem dwie. Jedynym minusem tej szkoły z basenem, którą wybrałam była obecność w tym samym budynku gimnazjum.
            • lucyjkama Re: Jak wybrać dziecku SP 26.01.16, 20:06
              >Jedynym minusem tej szkoły z basenem, którą wybrałam była obecność w tym samym budynku gimnazjum.

Dla mnie to zaleta. Dziecko jak nie chce może nie zmieniać środowiska po 6 klasie.
      • glanaber Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 13:42
        Nie każdy mieszka na blokowisku, gdzie w odległości 5 minut drogi jest osiedlowa rejonówka
    • slonko1335 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 07:56
      Moim zdaniem to najlepsza jest szkoła rejonowa jeśli nie jest jakaś tragiczna a najważniejszy nauczyciel a nie szkoła. Jesli masz z czego wybierać i przebierać a rejonowej z jakiegoś powodu nie chcesz to zwróć uwagę jak wygląda kwestia świetlicy jeżeli dziecko musi na niej siedzieć, posiłków, wf, dostępności sali gimnastycznej czy boiska czy zajec dodatkowych jeżeli nie masz ochoty wozić na nie dziecka po szkole.
      Moje dzieci chodzą do dobrej szkoły rejonowej, dobrej w sensie poziomu i osiąganych wyników ale to nie jest moim zdaniem wcale najważniejsze a wręcz mnie to ciśnienie wkurza-jasne jak się kiedyś dostaną do lepszych gimnazjów(o ile takowe jeszcze bedą)to może docenię, poza tym zaplecze, świetlica, obiady to porażka, no ale znowu to szkoła rejonowa a to dla mnie ogromna zaleta. Córka ma genialną cudowna po prostu Panią, pani syna hm...cóż tu nieco gorzej no ale dogadujemy się a syn ją lubi a to najważniejsze wink
      • slonko1335 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 07:57
        doczytałam, że i tak dziecko w sumie trzeba wozić-to w takim układzie zwróciłabym uwagę na plan, posiłki i świetlice jeżeli dziecko musi siedzieć długo w skzole.
    • mw144 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 08:03
      Z doświadczenia:
      1. Bliskość szkoły.
      2. Bliskość szkoły.
      3. Bliskość szkoły.
      • mw144 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 08:06
        4. Dobra świetlica, o ile dziecko będzie z niej korzystać.
    • ewa_mama_jasia Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 09:41
      Zalezy, czego oczekujesz od szkoły. Czy bezpieczeństwa, kameralnych warunków i pracy na jedną zmianę, czy np. hodowli olimpijczyków i wyścigu szczurów od małego. Koloryzuje, żeby dać Ci porównanie. Rozejrzyj się przez rok, popytaj znajomych, sąsiadów, poczytaj informacje w necie o szkołach i wtedy zdecyduj.
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 10:17
        Oczekiwania mam chyba wygórowane smile Z jednej strony nie chciałabym żeby to była szkoła typu kołchoz, rzeczywiście wolę kameralną, ale z drugiej zależy mi i to nawet bardzo na poziomie nauczania, nie chodzi o nie wiadomo jaki wyścig szczurów ale chciałabym żeby szkoła podstawowa była na tyle dobra żeby synek bez problemu dostał się do dobrego gimnazjum czy LO ( bo to jeszcze nie wiadomo czy SP nie będzie 8-klasowa, w takim wypadku tym bardziej poziom nauczania w SP jest ważny skoro z tej szkoły startuje się do szkoły średniej ). Zależy mi też na ciekawej, bogatej ofercie zajęć pozalekcyjnych bo muszę brać pod uwagę konieczność zapewnieniu dziecku opieki do godz. 17, nie chcę więc żeby był zmuszony siedzieć w zatłoczonej świetlicy mając do wyboru tylko TV albo trzy wysłużone gry planszowe
        • jotde3 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 10:51
          Poziom nauczania jest taki sam we wszystkich szkolach , widac to wyraznie po ewd szkol ponadpodstawowych , indywidualnie mozna jednak dopasowac do ucznia , przynajmniej sprobowac bo to trudno w podstawowce powiedziec co mu podejdzie , ja bym wybral szkole gdzie moze blyszczec niz ta gdzie bedzie masa , ale to dla swojego , z innymi moze byc inaczej ,rozumiem tzw " wzgledy kulturowe " ale na poziomie podstawowki ma to male znaczenie a moze nawet rozwijajace, byle te roznice kulturowe nie byly za duze. Najwazniejsze sa wzgledy towarzyskie ( nie dla kazdego ) czyli rejon ,logistyczne jak dojazd teraz jak z rodzicem i potem jak sam , czy zmianowosc .
          • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 11:27
            Jest też pewna cecha mojego syna, która już zwraca uwagę, ja to widzę, w p-kolu zwracają na to uwagę więc raczej nie zniknie przez 1,5 czy 2,5 roku. Synek jest ogromnym indywidualistą, niby dopasował się do p-kola ale zawsze coś dokłada od sibie, wprowadza drobne ale dla niego istotne zmiany, ma własny pomysł na różne sprawy i wciela go w życie.
    • aagnes Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 13:56
      Jest jedno kryterium: blisko domu.
    • jagabaga92 Re: Jak wybrać dziecku SP 27.01.16, 14:42
      Wybór szkoły to w zasadzie loteria. Bo nie da się przewidzieć, co będzie się w tej szkole działo przez 6 (lub 8) lat. Ja miałam do wyboru 3 podstawówki oddalone od miejsca zamieszkania w praktycznie w jednakowej odległości. Jedna odpadła na starcie z uwagi na krążące opinie. Zostały dwie. Obie kameralne, z tym że jedna bardziej kameralna i z potencjalnie wyższym poziomem, za to do drugiej szli koledzy i koleżanki z przedszkola, szkoła ta miała dobre opinie w miejscowej PPP, ale o wyborze właśnie tej szkoły najbardziej przesądziła logistyka (babcia mieszkała blisko, a to ona odbierała wnuka po lekcjach). Teraz syn jest w klasie V i jestem bogatsza o doświadczenie, że gdybym miała dokonywać ponownego wyboru, bardziej zbierałabym opinie o poziomie nauczania w klasach od IV wzwyż. Bo w klasach młodszych ewentualne niedociągnięcia nauczyciela może nadrobić rodzic, bo dziecko „jeszcze słuchawink”, a w starszych klasach, jeśli nauczyciel nie wyrobi sobie autorytetu u uczniów, to dziecko „przekreśla” przedmiot i rodzic niewiele jest w stanie zrobić. Dodam jeszcze, że jeśli „we władzach kraju” nie zapadnie ostateczna decyzja o istnieniu/likwidacji gimnazjów, wybrałabym gmach pt. podstawówka i gimnazjum w jednym. Natomiast jeśli decyzja będzie: gimnazja na pewno pozostają, wybrałabym szkołę, w której jest TYLKO podstawówka.
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 09:54
        Jeżeli zostaną gimnazja to mam zamiar posłać syna do prywatnego. To jest najbardziej newralgiczny moment edukacji, a takie szkoły mają lepsze wyniki testów no i raczej nie trafi tam na jakiś młodocianych kryminalistów. Rozważałam tez prywatną podstawówkę ale to chyba nie ma sensu a poza tym nie mamy żadnej z sensowną logistyką.
    • glanaber Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 13:55
      Z moich doświadczeń: nie przeceniałabym tej bliskości szkoły od domu. Mnóstwo dzieci jest dowożonych przez całą podstawówkę i żyją, a ich życie towarzyskie nie cierpi. Pod względem logistyki bierz pod uwagę, żeby szkoła była mniej więcej na trasie dom-Twoja praca, żebyś nie nadkładała zbyt wiele drogi.
      To, co jest naprawdę ważne to:
      - jednozmianowość (zwłaszcza, jeśli pracujesz i nie masz tłumu dyspozycyjnych babć do dostarczania/odbierania dziecka ze szkoły),
      - sensowna opieka świetlicowa (zwłaszcza, jeśli jak wyżej)
      - małe klasy (do 20 osób) i najlepiej nieduża ilość klas w roczniku (2-3, nie 15)
      - w miarę ciekawa oferta zajęć dodatkowych w czasie, który dziecko będzie spędzać w świetlicy
      - posiłki (obiad, ewentualnie podwieczorek, koniecznie dostęp do wody pitnej)
      - dobre warunki lokalowe (ciepło, widne klasy, szafki, w których można zostawiać część przyborów, zawsze dostępne mydło, papier toaletowy i ręczniki w łazienkach, własne miejsce w szatni, świetlica dla młodszych klas na wzór sali przedszkolnej, z dywanem, poduchami, grami, klockami, żeby dzieci mogły się tam bawić, plac zabaw, sala gimnastyczna, boisko)
      - możliwość wychodzenia na dwór na przerwach i/lub w czasie świetlicowym
      - opieka w czasie dni roboczych wolnych od lekcji (dni okołoświąteczne, Dzień Nauczyciela itp.), może też półkolonie w czasie ferii / części wakacji
      W dalszej kolejności poziom nauczania, ale to dopiero od klasy IV wzwyż
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 14:31
        Z ust mi to wyjęłaś smile właśnie takiej szkoły szukam ale póki co żadna nie spełnia wszystkich warunków, a większość nie spełnia większości smile
        Ja właściwie nie mam problemu z wyborem szkoły blisko-daleko bo wszystkie są za daleko żeby chodzić piechotą. Jadąc autem nie robi mi większej różnicy czy to odległości 5 czy 10 przystanków

Główny problem jaki zaobserwowałam we wstępnie wytypowanych szkołach to

- zmianowość ( ale może to kwestia ostatnich dwóch lat i skumulowanych roczników )
        - słabe warunki na świetlicy ( mam babcie chętną odbierać wnuka ale ona ma 67 lat...nie wiem czy za rok dwa też będzie na chodzie i jak długo ), właściwie to przeważnie zbyt zatłoczone przechowalnie wyposażone w wysłużone gry planszowe
        - słaba oferta zajęć dodatkowych, właściwie w klasach 1-3 to nie ma nic, ewentualnie zajęcia plastyczne, góra taneczne. Nic z tych rzeczy syna nie pociąga, on wręcz na kredki i farby kamieniami rzuca smile chciałabym coś ruchowego ( ale nie szkoła sportowa, zupełnie nie mam ambicji robić z syna zawodowego sportowca więc nie usmiecha mi się ciągnąć go np. na trening o 7 rano, chodzi o to żeby się wyszalał bo jest bardzo ruchliwy, poznał różne dyscypliny, ogólnie był w dobrej formie. I coś matematyczno-technicznego bo widzę że chociaż synek jest mały to wykazuje wyraźne zainteresowania i uzdolnienia w tym kierunku. Może tez coś geograficzno-krajoznawczego, w starszych klasach mogłoby to być połączone z większą ilością wycieczek/zielonych szkół. Mój brat chodził do klasy o takim profilu, co prawda dopiero w LO ale bardzo mu się to podobało, mieli naprawdę fajne wyjazdy i nie widzę przeszkód żeby takie zainteresowania nie mogły być rozwijane już w podstawówce.
        • glanaber Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 15:48
          Moje dziecko chodzi np. na SKS, są osobne zajęcia tylko dla pierwszaków, próbują różnych dyscyplin, piłka wszelaka, uni-hokej, tenis, dużo ćwiczeń zręcznościowych, dzieci to uwielbiają.
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 15:18
        No hurra !!! Chyba znalazłam...wcale nie tak daleko, z grubsza po drodze, choć oczywiście autem. Szkoła w osiedlu domków jednorodzinnych, prowadzona przez stowarzyszenie bo kiedyś to była wieś, potem szkołę zamknęli, a właściwie przejęło ją stowarzyszenie ale na warunkach szkoły publicznej. Malutkie klasy, max po 16 uczniów, po 2 w roczniku, zajęcia na jedną zmianę, dwa języki, basen, sporo zajęć dodatkowych ( choć jak zwykle dla najmłodszych specjalnego szału nie ma ). Tylko teraz jak się tam dostać skoro to nie rejonowa....
        • glanaber Re: Jak wybrać dziecku SP 28.01.16, 15:48
          To powodzenia! Brzmi nieźle smile
          • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 12:33
            Byłam na dniu otwartym. Właściwie wszystko mi się podoba - małe klasy ( max 15 osób ), tylko 1 klasa w roczniku, w klasie 1 jest nawet asystent nauczyciela, oczywiście żadnej nauki na zmiany, w klasach I-III codziennie po lekcjach jest godzina odrabiania prac domowych z nauczycielem więc nie ma problemu że małe dziecko po powrocie do domu np. o 17 musi jeszcze lekcje odrabiać. Od 1 klasy są 4 godziny angielskiego i 2 h niemieckiego i to jeszcze w grupach po kilka osób bo na te lekcje klasa jest dzielona na 2 grupy, od 1 klasy są dodatkowe zajęcia nie tylko jakieś plastyczno-muzyczne ale rozwijające zdolności matematyczne i logiczne. W klasach 1-3 zamiast wf jest basen, a w klasach 4-6 judo, karate, siatkówka, latem szkółka tenisowa...jeżeli miałabym się do czegoś przyczepić to rzeczywiście szkoła jest malutka, byłoby fajniej gdyby było więcej życiowej przestrzeni ale cóż...nie ma ideałów.
            • aperol.spritz Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 15:57
              Czyżby Mileszki (kojarzę, ze Ty z Łodzi jesteś)?
              W szkołach państwowych nie ma co liczyć na cuda, ale nasza podstawówka spełnia większość Twoich wymagań (poza ilością dzieci w klasach). W roczniku syna jest jedna klasa, klas w szkole (z zerówką) jest 16; nauczyciele i woźne znają rodziców, obcy się nie kręcą. Szkoła jest na osiedlu domów jednorodzinnych. My dowozimy, bo nie chciałam wysyłać syna do szkoły rejonowej.
              Dobrej, przyjaznej szkoły trzeba po prostu poszukać smile
              • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 16:08
                Ale o jakiej szkole piszesz ? O tej w Mileszkach czy o jakiejś jeszcze innej ?
                Ja biorę pod uwagę prywatne podstawówki ale to jednak znaczne koszty na lata a dodatkowo żadnej nie mam w okolicy ani po drodze, logistyka w tym wypadku leży na całej linii
                • aperol.spritz Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 17:03
                  Piszę o SP 120, czyli kierunek niby podobny ale nie do końca. O Mileszkach tylko słyszałam; koleżanka mieszkająca w tamtych rejonach w tym roku oglądała (albo miała oglądać), ale chyba jednak zdecyduje się na Nowosolną.
                  • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 17:12
                    120 odpada. Strasznie daleko.
                    Ale rzeczywiście świat jest mały. Mnie się podobało w tych Mileszkach, jako minus tylko ta mała przestrzeń. odniosłam wrażenie, że tam rodzice duzo mają do powiedzenia a ja lubię mieć kontrolę więc duży plus smile Ale decyzji nie podjęłam, ja mam jeszcze czas.
                    Ja o Nowosolnej słyszałam dużo pozytywów ale kilka lat temu, ostatnie 2-3 roczniki generalnie samo narzekanie
                    • aperol.spritz Re: Jak wybrać dziecku SP 08.02.16, 17:43
                      Ja w Mileszkach nie byłam, pamiętam tylko spory o likwidację tej szkoły. Moje dziecko poszło do szkoły jako 6latek (to tez był rok zamieszania, najpierw miał być obowiązek, a w ciągu roku szkolnego poprzedzającego wprowadzono wybór) - i absolutnie nie żałuję. Klasa jest mieszana wiekowo, ale młodsze dzieci nie odstają od starszych (program był dla 6latkow).
                      Osobiście nie wysłałabym do szkoły prywatnej - o ile przekonuje mnie oferta zajęć pozalekcyjnych i zagospodarowanie czasu, o tyle absolutnie nie przemawia do mnie ilość dzieci w klasach (IMO za mało dzieci w klasie to też niedobrze). Kwestia obciążenia finansowego - w szkole prywatnej płacisz za całość, w publicznej wozisz na zajęcia dodatkowe pozaszkolne i też za nie płacisz. Różnica nie jest zbyt duża, o ile w ogóle jest smile
                      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 09.02.16, 09:54
                        Moje dziecko chodzi do maleńkiego prywatnego przedszkola i ja akurat mała grupę uważam za ogromną zaletę, pod każdym względem - edukacyjnym, wychowawczym, bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o szkołę oczywiście nie musi to być klasa 10-cioosobowa ale jednak 25 uczniów, przynajmniej w młodszych klasach uważam za grube nieporozumienie. A zajęcia pozalekcyjne organizowane w szkole uważam za niezwykle istotne. Głównie chodzi tu o czas, jeśli będę kończyć pracę o godz. 16.30, odbierać dziecko ze szkoły przed 17 i o takiej porze miałabym jeszcze organizować 6-7 latkowi jakieś zajęcia to pomijając wszystko inne dla dziecka to już nie jest odpowiednia pora. A wcześniej musiałby bez sensu siedzieć w szkolnej świetlicy.
                        • aperol.spritz Re: Jak wybrać dziecku SP 09.02.16, 12:26
                          W szkołach z reguły są zajęcia pozalekcyjne - szkolne, bezpłatne, i pozaszkolne - płatne (tutaj cała gama - od plastyki przez taniec, języki, zajęcia z architektury po basen z odwiezieniem i przywiezieniem dzieci do szkoły). Jest z czego wybierać.
                          • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 09.02.16, 13:44
                            No chyba, że tak. Ja nie oczekuje od szkoły że wszystko zapewni za darmo, proszę bardzo, mogę płacić byle było za co...
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak wybrać dziecku SP 01.02.16, 14:17
      Po różnych pomysłach, wybrałam rejonową - bo najbliżej domu. I nie żałuję. Idealnie nie jest, ale w sam raz, żeby młody uczył się życia, a przynajmniej może od tego semestru sam wracać do domu.
    • an.16 Re: Jak wybrać dziecku SP 02.02.16, 08:54
      Wybierz tą, która jest najbliżej domu. Najlepiej rejonową. dziecko będzie miało z kim wracać do domu, i będzie w sąsiedztwie spotykać znajomych.. To bardzo ważne. Bardziej się usamodzielni. Mojemu synowi np. od 4 klasy doszły treningi koszykówki (3 razy w tyg) . Ogromnie doceniłam to, że może samodzielnie na nie dotrzeć i wrócić.
      • julita165 Re: Jak wybrać dziecku SP 02.02.16, 09:46
        Pisałam już, że do rejonowej też sa 4 przystanki. Jeśli już ma wsiadać w autobus to różnicy wielkiej nie robi 4 czy 8. Poza tym to taka dzielnica domów jednorodzinnych, na znacznej przestrzeni mieszka mało ludzi więc z tymi kolegami z sąsiedztwa to też nie tak wesoło. Teraz zlokalizowałam 2 chłopców mniej więcej w wieku mojego syna ale jeden jest juz z innego rocznika więc razem do szkolnej klasy raczej nie trafią. W p-kolu też dzieci mieszkają w takich odległościach od siebie że popołudniami mowy nie ma o jakiś spotkaniach.
        • an.16 Re: Jak wybrać dziecku SP 02.02.16, 10:19
          4 albo 8 przystanków to ogromna różnica. Moje dzieci tez nie miały rejonówki blisko (2 km, 2 przystanki), a jednak dawało to okazje do spotkań, choćby w najbliższym parku, tez oddalonym o 1 km. Plusem jest też kameralność szkoły. O tzw. "poziom" na razie się nie martw. Nie masz na to wpływu. Nie przewidzisz np. jakiego matematyka będzie miał w klasach IV -VI. Mój np. trafił na świetnego. Świetna tez była p. od plastyki. Mówił, że w I klasie gimnazjum (społecznym, wysoki poziom, trudne egzaminy wstępne) właściwie niczego nie musiał się uczyć z historii sztuki. Za to historia "leżała" kompletnie.
    • silje78 Re: Jak wybrać dziecku SP 02.02.16, 17:47
      ja miałam do wyboru trzy.
      rejonowa, dojazd autobusem jeden przystanek, ale jak autobus się popsuje to nie ma nawet chodnika przy drodze. dojazd samochodem (córkę dowożę) z przejazdem przez jedną z najbardziej zakorkowanych ulic w dzielnicy, wcześniej nie ma gdzie córki wysadzić, zwłaszcza, że przystanki autobusowe nie mają zatoczek.
      druga prywatna, dojazd tym samym autobusem, nieco lepszy samochodem, ale po przeanalizowaniu kosztów i korzyści płynących z tej szkoły uznałam, że nie warto. czesne płacone przez 12 m-cy - 900zł.
      trzecia, którą wybrałam. od domu naszego 9km, jeśli córka zacznie sama dojeżdżać (nie prędko) to ma dwie przesiadki ponieważ tak fantastycznie jest zaplanowana komunikacja gdańska... dojazd samochodem w miarę sprawny i szkoła przy jednej z dróg dojazdowych do pracy mojej lub męża. szkoła dość mała, cztery klasy na rocznik, jest to tylko podstawówka. co najważniejsze, w pobliżu szkoły mieszkają dziadkowie więc córka nie musi chodzi do świetlicy (nienawidzi...). ponadto jest to szkoła państwowa, dzieci w ramach gimnastyki mają basen raz w tygodniu. są zajęcia dodatkowe, np córka chodzi na niemiecki (chce), zajęcia odbywają się bezpośrednio przed lekcjami.
    • roorza Re: Jak wybrać dziecku SP 09.02.16, 14:19
      Jak najbliżej domu. Kiedy już wiesz, jak będzie szło synkowi, możesz dobierać Mu szkołę wg możliwości i zainteresowań. A problemy...pewnie zawsze się zdarzają wink
    • calapolskawidziala Re: Jak wybrać dziecku SP 12.02.16, 21:20
      Sprawdzić, czy panie nauczycielki i świetliczanki nie patrzą tępo w przestrzeń (zamiast na uczniów). Wpaść z wizytą do szkoły razem z dzieckiem i sprawdzić, czy "pani" przywita się także z nim, a nie tylko z rodzicem.
    • dziadek72 Re: Jak wybrać dziecku SP 13.02.16, 00:53
      z grubsza tutaj masz wzornik ale jak każdy wzornik jest dość unikalny.... smile
      www.sp149.lodz.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka