Dodaj do ulubionych

gimnazjum i test kompetencji

04.05.16, 17:13
czy jeżeli jest się laureatem konkursu i jest napisane że laureaci mają pierwszeństwo i jest test kompetencji językowych to laureat pisze taki test czy też nie?i jeśli załozmy napisze źle to dostaje się do gimnazjum czy nie?jutro będę dzwonić do szkoły ale jestem ciekawa jak to jest
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 18:49
      Jak laureat może napisać źle test kompetencji językowych? big_grin
      • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 20:11
        no własnie też tak myslałam dopóki moje dziecko 2 krotny lauerat z polskiego (5 i 6 klasa) płacze że nie rozumie zadań z języków sztucznie tworzonych i tam gdzie jest łacina włoski itp,z resztą radzi sobie świetnie.....no ale nie wiem na ile trzeba ten test napisac aby go zdać.....
        u nas w poprzednich latach tego testu nie było ,podobno w tym roku pierwszy raz mimo ze gimnazja dwujęzyczne są od kilku lat....
      • marshi Re: gimnazjum i test kompetencji 17.05.16, 10:30
        Test predyspozycji językowych to nie jest test z języka obcego, tylko test, w którym operuje się na nieistniejącym języku (specjalnie wymyślonym na potrzeby testu).
        Znajomość języka obcego w stopniu biegłym (native) nie gwarantuje sukcesu na tym teście.
        • mama_kotula Re: gimnazjum i test kompetencji 22.05.16, 12:33
          "Test predyspozycji językowych to nie jest test z języka obcego, tylko test, w którym operuje się na nieistniejącym języku (specjalnie wymyślonym na potrzeby testu). "

Nie tylko. Operuje się na różnych istniejących językach, na gwarach i dialektach, na szyfrach. Na języku polskim. Sprawdza rozmaite rzeczy, spora część tzw. prymusów i laureatów by się na nim wyłożyła.
          • maksimum Re: gimnazjum i test kompetencji 22.05.16, 12:54
            mama_kotula napisała:

> Nie tylko. Operuje się na różnych istniejących językach, na gwarach i dialektac
            > h, na szyfrach. Na języku polskim. Sprawdza rozmaite rzeczy, spora część tzw. p
            > rymusów i laureatów by się na nim wyłożyła.
            ---------------
            Wyglada na to,ze jest to test na IQ i samo obkucie jezykowe nie gwarantuje sukcesu.
            • mama_kotula Re: gimnazjum i test kompetencji 23.05.16, 11:35
              Obkucie językowe i jakiekolwiek obkucie nie ma tu imho nic do rzeczy. Przeglądałam testy predyspozycji ćwiczone na kursach przygotowujących, to bym stawiała raczej na wiedzę ogólną, umiejętność "żonglowania" językiem, konstrukcjami - oraz swobodę w poruszaniu się w obszarze językowym (w języku dowolnym); dostrzeganie reguł, wzorców i analogii itp.

• piepe Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 00:12
              maksimum napisał:

> Wyglada na to,ze jest to test na IQ i samo obkucie jezykowe nie gwarantuje sukc
              > esu.

Bo też gimnazja "dwujezyczne" to jest tylko obejście prawa - chodzi o stworzenie gimnazjum publicznego z egzaminami, a tylko dwujęzyczne dają taką możliwość. Dlatego ten test jest tak stworzony, aby sprawdził możliwie jak najwięcej pod płaszczykiem egzaminu "językowego".
              Test sprawdza głównie zdolność kojarzenia, dedukcji i logicznego myślenia, czyli raczej matematyczny IQ, niemniej oczywiście dziecko musi być przede wszystkim dobre z języka polskiego.
              • maksimum Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 03:35
                piepe napisał(a):

> aby sprawdził możliwie jak najwięcej pod płaszczykiem egzaminu "językowego".
                > Test sprawdza głównie zdolność kojarzenia, dedukcji i logicznego myślenia, czyl
                > i raczej matematyczny IQ, niemniej oczywiście dziecko musi być przede wszystkim
                > dobre z języka polskiego.
                -------------
                Dokladnie to mialem na mysli.
    • jakw Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 20:33
      Prawdopodobnie musi ten test napisać na tyle dobrze, żeby zostać zakwalifikowanym do dalszej selekcji, w której ma już maks punktów.
      • jan.nowak.7 Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 20:39
        W Warszawie 2 lata temu laureaci pisali test, ale jego wynik nie miał żadnego znaczenia. Od ubiegłego roku są z niego zwolnieni (choć nie mam pewności czy tak jest w absolutnie wszystkich szkołach).
        • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 20:46
          U nas na stronie jest napisane że laureat ma pierwszeństwo i max punktów,ale nic nie jest napisane o zwolnieniu z testu,jutro zadzwonie do szkoły może się dowiem,w tym gimnazjum jest otwierana tylko jedna klasa 28 osób chetnych bardzo dużo,w tym roku w 1 klasie jest 18 laueratówkonkursów(czyli prawie wszyscy z mojego miasta) i 10 osób z najwyższymi notami....
    • aanniittaa Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 20:48
      W naszym mieście jest tak, że wszyscy chętni do klas dwujęzycznych muszą przystąpić do testu predyspozycji językowych, a laureaci konkursów kuratoryjnych są przyjmowani w pierwszej kolejności, bez względu na wynik tego testu. Jeśli dziecko jest laureatem konkursu językowego, to nie musi pisać testu i dostaje z niego maks. liczbę punktów.
      • jan.nowak.7 Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 21:06
        A z ciekawości, które województwo ma kuratoryjne konkursy dla szkół podstawowych z języków obcych?
        • aanniittaa Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 21:43
          Dolnośląskie - w tym roku po raz pierwszy z angielskiego i niemieckiego.
          • bogusia1231 Re: gimnazjum i test kompetencji 04.05.16, 22:46
            Zachodniopomorskie podobnie jak dolnośląskie.
            • andaba Re: gimnazjum i test kompetencji 05.05.16, 09:58
              Małopolskie chyba też ma?
              • bluestarfish Re: gimnazjum i test kompetencji 06.05.16, 14:00
                Łódzkie - angielski, niemiecki
                • bluestarfish Re: gimnazjum i test kompetencji 06.05.16, 16:30
                  wojewodzkie.wckp.lodz.pl/sites/default/files/WKPzJA_SP_test_final_2015_2016.pdf
                  • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 19.05.16, 22:04
                    u nas laureaci nie piszą testu kompetencji,młoda zadowolona!!
                  • jan.nowak.7 Re: gimnazjum i test kompetencji 22.05.16, 09:34
                    Najwyraźniej mazowieckie kuratorium zostaje daleko w tyle - szczególnie po zeszłorocznej likwidacji konkursu przyrodniczego... Ciekawe co przyniesie przyszły rok - bo przecież po rezygnacji ze sprawdzianu konkursy kuratoryjne będą jednym z nielicznych kryteriów różnicujących przy naborze poza rejonem.
        • little_fish Re: gimnazjum i test kompetencji 30.05.16, 17:55
          wielkopolskie - w tym roku na pewno angielski
    • amsterdama Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 15:49
      U corki test kompetencji jezykowych byl decydujcy. Za konkursy, swiadectwo i test szostoklasisty dostawalo sie tylko po kilka punktow.
      • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 18:12
        jak już pisałam moje dziecko jest lauretatem konkursu kuratoryjnego więc świadectwo test szóstoklasisty itp nie ma znaczenia(i tak mam 6,0 a testu nie pisała),na szczęście okazało się że laureaci u nas testu predyspozycji językowych nie piszą,więc mamy to z głowy,choć młoda po zrobieniu kilku się wciągnęła i szło jej bardzo dobrze,problemy tylko były z sztucznie tworzonymi językami....
        • bogusia1231 Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 21:06
          Podwójny laureat, czy zwolnione z jednej części egzaminu?
          • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 26.05.16, 23:08
            podwójny,nie pisała polski i matmy ,pisała angielski jako test 6 klasisty ale u nas nie musi do gimnajzum pisać testu predyspozycji,laureaci konkursow kuratoryjnych są zwolnieni całkowicie...
      • maksimum Re: gimnazjum i test kompetencji 27.05.16, 01:02
        amsterdama napisała:

> U corki test kompetencji jezykowych byl decydujcy. Za konkursy, swiadectwo i te
        > st szostoklasisty dostawalo sie tylko po kilka punktow.
        -----------
        Tak wlasnie powinno byc.
        Co innego sa osiagniecia w poprzedniej szkole a co innego predyspozycje do nowej szkoly.
        • jotde3 Re: gimnazjum i test kompetencji 28.05.16, 21:59
          tylko ze w panstwowych polskich szkolach gdyby decydowaly egzaminy wewnetrzne to bylo by podobno przyjmowanie znajomych krolika a szfzegolnie pozniej , glownie na medycyne .
          jak informatykiem bedziesz kiepskim to ci dyplom nic ni da a po lekarskim to sie mozesz slizgac do bolu .
          • maksimum Re: gimnazjum i test kompetencji 28.05.16, 23:08
            jotde3 napisał:

> tylko ze w panstwowych polskich szkolach gdyby decydowaly egzaminy wewnetrzne t
            > o bylo by podobno przyjmowanie znajomych krolika

To nie znaczy,ze testy sa sprawdzane przez ta wklasnie szkole.
            Mogloby byc jak jest w USA,ze do wszystkich lepszych szkol jest egzamin wstepny(gimnazja,licea) a do rejonowek bez egzaminow.
            W NYC do wszystkich lepszych szkol jest TEN sam egzamin,tak samo mogloby byc w Warszawie czy kazdym innym miescie.

> a szfzegolnie pozniej , glownie na medycyne .

W USA musisz miec dobre testy stanowe z kazdego przedmiotu oraz dobry SAT.

> jak informatykiem bedziesz kiepskim to ci dyplom nic ni da a po lekarskim to s
            > ie mozesz slizgac do bolu .

Nie ma mowy by sie ktos dostal na studia medyczne w USA po znajomosci.
            Poziom nauczania na uczelni medycznej jest tak wysoki,ze przypadkowy student odpadlby po pierwszym semestrze.

• szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 29.05.16, 15:54
              za moich czasów była 8 klas podstawówki i póżniej liceum i wiem że pisałam test wstępny do tegoż (najlepszego zresztą w mieście i tego samego do którego obecnie wybiera się moja córka gimnazjum) i też uważam że było dość sprawiedliwie.....ale co innego pisać go w wieku 15 wiedząc dokładnie co chce się w zyciu robić a co innego 13 lat,w dodatku wówczas to był test z wiedzy ogólnej a nie tworzenia sztucznych języków...
              • mama_kotula Re: gimnazjum i test kompetencji 29.05.16, 18:41
                "ale co innego pisać go w wieku 15 wiedząc dokładnie co chce się w zyciu robić"

Dowcip roku, doprawdy big_grinDD
                • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 29.05.16, 20:01
                  żaden dowcip,ja dokładnie wiedziałam co chcę robić ,dlatego poszłam do tego liceum,wszystkie plany jakie zrealizowałam dokładnie tak jak o tym mysłałam w wieku 15 lat ,pracuję od 20 lat w tym zawodzie który obrałam idąc do liceum więc można,2 lata różnicy to bardzo dużo,wiadomo że są i tacy co kończa liceum obecnie i nie wiedzą co dalej jednakże niektórzy mają sprecyzowane plany na życi w w wieku 15 lat,co więcej moja 13 letnia córka też już mniej więcej wie co chciałaby robić w życiu i o ile ją znam dopnie swego,więc nie generalizujmy....
                  • mama_kotula Re: gimnazjum i test kompetencji 29.05.16, 20:05
                    "więc nie generalizujmy.... "

No własnie. Generalizujesz na przykładzie jednostkowym i to dość nietypowym. Mało kto realizuje plany na podstawie tego, co sobie wyobrażał w wieku 15 lat, serio.
                    • szpulakasia1 Re: gimnazjum i test kompetencji 29.05.16, 22:22
                      ale z osób które ze mną poszły do liceum jakieś 80 procent robi to co chciało w wieku 15 lat więc sama nie byłam.....
                      • maksimum Re: gimnazjum i test kompetencji 30.05.16, 03:59
                        szpulakasia1 napisał(a):

> ale z osób które ze mną poszły do liceum jakieś 80 procent robi to co chciało w
                        > wieku 15 lat więc sama nie byłam.....
                        -----------
                        Tak to bywa w dobrych szkolach.Pozazdroscic.
                      • mama_kotula Re: gimnazjum i test kompetencji 30.05.16, 06:15
                        A co robi ta reszta, która nie poszła do liceum? wink To raz.

Z mojego liceum ludzie robią najróżniejsze rzeczy. Od sprzedawania ukraińskich papierosów i zmywak w Anglii, poprzez homeschoolowanie dzieci, pracę w banku, śpiewanie w zespole rockowym, do zarządzania własnymi klinikami weterynaryjnymi i programowania w Dolinie Krzemowej. Wszyscy po klasie biol-chem. Nie jestem w stanie powiedziec, co te osoby planowały w wieku 15 lat i czy plany zrealizowały - serio podziwiam, że tak dokładnie wiesz o tych 80%. Moge przypuszczać, że wybór klasy o tym profilu był związany z planami pójścia na studia medyczne/weterynaryjne. Ale to tylko przypuszczenie moje.

Ale sądząc z tego, co robią faktycznie i jakie rozmaite studia te osoby pokończyły, śmiem powątpiewać czy faktycznie im sie plany pokryły z tym, co sobie wyobrażały o życiu w wieku lat 15.

A, mój trzynastolatek już też ma sprecyzowane, co chce robić w życiu i robi wszystko, aby to osiągnąć - pozaszkolnie. Ale ja akurat jestem świadoma, że wybór określonej szkoly czy profilu klasy nie ma tu NAJMNIEJSZEGO znaczenia, szczególnie na etapie gimnazjum, choć i na późniejszym też. Nie przy polskim systemie szkolnym. Znaczenie ma głównie praca własna i elastyczność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka