kara13 01.09.16, 21:18 Czy wasze dzieci tez maja tak duzo zajec? Moja ma trzy razy po 7 godzin i dwa razy po 2 godzin. Z dodatkowych zajęć to tylko etyka . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluestarfish Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 00:25 W VI kl. standardowo jest 28 godzin (wliczając godz. wychowawczą) + 2 godz. religii, dla tych co chodzą (lub 1 godz. etyki, jeśli jest w szkole). Moja ma dziennie po 5 do 7 godzin. Jeśli Twoja ma trzy dni po 7 godz. i dwa dni po 2 godz. (dwa razy idzie do szkoły tylko na 2 godz.??? Kto im taki durny plan ułożył?), to coś za mało ma w sumie tych zajęć... Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 03.09.16, 07:23 Oczywiście potem po 6 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 6-ta klasa - ilość godzin 06.09.16, 09:14 3x7 i 2x6 ma mój syn w 5 klasie (wczoraj dostał plan na cały tydzień). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 6-ta klasa - ilość godzin 09.09.16, 17:10 dlaczego 1 godzina etyki? Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 06:18 5 klasa - raz w tygodniu 6 lekcji, w pozostałe dni po 7, w tym codziennie 2h wf-u (klasa sportowa). Twoja córa ma zaskakująco mało lekcji, aż dziwne, bo program przecież wszędzie jednaki. Odpowiedz Link Zgłoś
pajesia Re: 6-ta klasa - ilość godzin 04.09.16, 08:00 Tusiu, a jak Wam w klasie sportowej? Napiszesz coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
iwwik Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 08:14 U nas VI klasa ma w planie 33 h - 28 h wg podstawy programowej, 2h religii i 3 h dodatkowego drugiego języka (to jest ponad podstawę, u nas wszystkie klasy 4-6 mają dodatkowo drugi język). Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 08:47 W szkole podstawowej zawsze ta sama ilosc w tych samych godzknach czyli 30h tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 09:30 czwarta klasa-31 godzin tygodniowo z religią (dwie z tego jakieś dziwne-chyba wyrównawcze? są na planie ale nie wiem czy obowiązkowe dla wszytskich skoro są na planie?) 2x8, 2x4, 1x7 ale tak naprawdę 8 w szkole bo jest okienko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 09:53 2 x 7 godzin, 2 x 6 godzin, 1 x 5 godzin, czyli 31 w sumie. Religia niestety w środku zajęć i dzieci niechodzące pewnie będą lądować w świetlicy dla klas 3 ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 10:52 Dużo mają. Mój syn w piątej. Jeszcze nie ma planu na cały tydzień, tylko na dziś - 7 lekcji. Ale pewnie będzie tyle albo może nawet 8 się znajdzie. Już w 4 klasie miał 1x5,2x6, 2x7. Nie podoba mi się to, ale co zrobić. Mają przynajmniej o 3 godziny więcej niż przewiduje podstawa - 4 x angielski i 2 x drugi język. Wiem, że w szóstej klasie w zeszłym roku bywały dni z 8 lekcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-mysi Re: 6-ta klasa - ilość godzin 02.09.16, 19:10 VI-ta klasa: 31 godzin (3x 7godz, 1x 6godz, 1x 4 godz.) Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 03.09.16, 20:53 kara13 napisała: > Czy wasze dzieci tez maja tak duzo zajec? > Moja ma trzy razy po 7 godzin i dwa razy po 2 godzin. U nas :1 x 7 lekcji i 4 x 6. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 6-ta klasa - ilość godzin 03.09.16, 22:23 Codziennie po 6 lekcji (z religią włącznie). Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: 6-ta klasa - ilość godzin 04.09.16, 22:44 Klasa sportowa. pn 10h (od 8 do 17.20) wt 9h śr 10h czw 5h pt 7h Na tyle godzin oprócz treningów dodatkowe (dla klasy obowiązkowe) zajęcia z angielskiego (szkoła dała ekstra prezent 2h/tydz) Dzięki za takie prezenty Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 05.09.16, 09:57 Codziennie 6 lub 7 lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: 6-ta klasa - ilość godzin 05.09.16, 10:11 Młoda nie chodzi ani na religie , ani na etyke ma 28h tygodniowo . To ile godzin lekcyjnych dziecko ma w klasie 6 uzależnione jest od tego ile miało w poprzednich latach . MEN narzuca ilośc godzin danego przedmiotu w 3 letnim systemie nauki , ale to dyrektor tworzy siatkę ,to on decyduje o tym czy historia będzie nauczana przez 2 lata w systemie 2h tygodniowo czy przez 3 w systemie 1h tygodniowo przez dwa lata i i jeden rok 2h , to rownież od dyrektora zalezy w której klasie bedą te 2h i tak jest ze wszystkimi przedmiotami Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 6-ta klasa - ilość godzin 05.09.16, 23:22 W tym roku nie mamy techniki (w 4 były 2 w tygodniu, w 5 jedna). Historia w 4 klasie 1 w tygodniu, w 5 i 6 po dwie. I chyba polskich jest 6. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 08.09.16, 21:56 Wyszło nam 4x7 godz i 1x6 godz. Religia 1x w tygodniu , podobnie muzyka i technika. 2x plastyka. Dodatkowo niemiecki 2x i angielskiego 5 godz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczne_ferie Re: 6-ta klasa - ilość godzin 13.09.16, 18:37 Może się mylę, ale 28 godzin tygodniowo to maksymalna liczba obowiązkowych i dodatkowych zajęć edukacyjnych (włącznie z religią/etyką), jaką mogą mieć uczniowie klas IV-VI. Tak przynajmniej jest w rozporządzeniu Ministerstwa z 2002 roku z poprawkami (ostatnia z 2008- więcej godzin można mieć w klasach sportowych). Zajęcia dodatkowe to np. więcej godzin j. ang. lub drugi język nowożytny, może być też dodatkowa matematyka. O tym, że są to ekstra godziny szkoła najczęściej nie informuje. Warto poprosić o arkusz organizacyjny szkoły - powinien być dostępny publicznie. Tam jest wszystko rozpisane. Niezależnie od tego, że zajęcia są "dodatkowe", to stają się obowiązkowe dla uczniów po wpisaniu do arkusza. Mimo, że teoretycznie nielegalne...Jak również przeczące wytycznym Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie higieny pracy uczniów. Niestety, rodzice nie zwracają na to uwagi, że dzieci mają dużo godzin np. angielskiego a i tak "przerabiają" ten sam podręcznik zaplanowany na mniejszą ilość godzin. Więcej godzin, a efekty te same. Nauczyciele za to szczęśliwi, bo mają godziny do pensum. Odpowiedz Link Zgłoś
magda724 Re: 6-ta klasa - ilość godzin 19.09.16, 22:48 Podręczniki niby te same ale tłumaczą artykuły, czytają książki i robią wiele innych , dodatkowych rzeczy poza program. Efekt taki , że dziecko jest w kl.6 a umie tyle, co dzieci w 2 gimnazjum. I to są te dodatkowe godziny. Język to nie tylko "przerobiony"podręcznik. Trzeba jeszcze się nauczyć rozmawiać , przełamać bariery językowe. Niemiecki ma dodatkowy 2 godz w tygodniu od 1 klasy a poziomem nie odbiega od dzieci , które uczą się go jako podstawowego. Jeśli nauczyciel ma tak uczyć to niech ma te dodatkowe pensum nawet dwukrotnie i więcej. Ja widzę efekty. I oszczędność bo dziecię na zajęcia dodatkowe z języka biegać nie musi A tak czyni większość jej kolegów z innych podstawówek. Odpowiedz Link Zgłoś