Dodaj do ulubionych

e dziennik LIBRUS

22.01.17, 13:34
chciałam Was się zapytać z ciekawości, czy możecie usprawiedliwiać nieobecność dzieci przez LIBRUSA, czy musicie w dzienniczkach?

U nas w szkole pani dyrektor boi się, że dzieci będą się logować na konta rodziców i musimy usprawiedliwiać w dzienniczkach. Dla mnie do totalna bzdura. W poprzednich szkołach nie było takich dziwnych zasad.

dzoanna100
Obserwuj wątek
    • paniusiapobuleczki Re: e dziennik LIBRUS 22.01.17, 14:45
      We wszystkich znanych mi szkołach przez librus.
    • luiza72 Re: e dziennik LIBRUS 22.01.17, 16:57
      Ja na początku próbowałam w zeszycie kontaktów,tak jak to robiłam do tej pory,natomiast mąż usprawiedliwił syna przez LIBRUSA i nauczycielka gdy zapytała syna o usprawiedliwienie,powiedział,że jest w komputerze i nie było problemu,usprawiedliwiła.Teraz tylko w taki sposób usprawiedliwiam,choć nie wiem jak robią to inni rodzice w klasie,bo na wywiadówce zdążyłam się zorientować,że niewielu rodziców wchodzi wogóle na Librusa.
    • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 22.01.17, 17:57
      u nas proszono, żeby robić to w dzienniczkach - właśnie z tego powodu, że dzieciak spokojnie może wejść na konto rodzica. Ja mam zapisany login i hasło, więc syn mógłby zrobic to bez problemu, choć pewnie tylko jednorazowo wink
    • liliawodna222 Re: e dziennik LIBRUS 22.01.17, 23:45
      Odręcznie. Uważam, że to słuszne.
    • dorek3 Re: e dziennik LIBRUS 23.01.17, 10:12
      Wyłącznie przez Librusa. Problem od czapy - skąd dzieciaki mają znać loginy rodziców
      • dzoanna100 Re: e dziennik LIBRUS 23.01.17, 12:06
        no właśnie, a ja dziewietnastolatkowi muszę usprawiedliwiać w dzienniczku. I ostatnio był problem, bo rada dziś a on od środy chory i pomimo, że napisałam do Pani to miał ponad 20 godzin nieusprawiedliwionych. I ocena z zachowania dwie w dół. sad na szczęście udało mi się załatwić sprawę, ale po co takie komplikacje ...
      • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 23.01.17, 21:09
        Ja mam zapisany w przeglądarce na przykład 😛 Myślisz, że dla dzisiejszych nastolatków, którzy często umiejętnościami informatycznymi biją na głowę swoich rodziców rozszyfrowanie hasła do librusa to wielki problem?
        • aniask_mama Re: e dziennik LIBRUS 25.01.17, 13:58
          little_fish napisała:

> Ja mam zapisany w przeglądarce na przykład 😛 Myślisz, że dla dzisiejszych nast
          > olatków, którzy często umiejętnościami informatycznymi biją na głowę swoich rod
          > ziców rozszyfrowanie hasła do librusa to wielki problem?

idąc tym tropem pewnie rozszyfrują też hasła nauczycieli i wstawią sobie oceny? to po co ten librus? - same problemy
          • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 28.01.17, 18:54
            No generalnie nauczycieli nie znają tak jak rodziców i nie mają dostępu do ich komputerów, to trochę utrudnia sprawę. Mówię tu o większości rodziców, którzy nie stosują wymyślnych haseł tylko jakieś proste rzeczy, na które łatwo wpaść
            • iwoniaw Re: e dziennik LIBRUS 05.02.17, 00:17
              Naprawdę odgadnięcie hasła rodzica jest mniejszym problemem niż napisanie sobie (albo poproszenie kolegi) odręcznego usprawiedliwienia na kartce?
              U nas usprawiedliwienia można dostarczać w obu formach, preferowane są przez dziennik elektroniczny. Za ochronę swojego dostępu (login i hasło) odpowiada rodzic, tak samo jak odpowiada za ochronę swoich danych do logowania np. w pracy, banku etc. - no bez przesady, że dorosły człowiek nie ogarnia takich rzeczy...
              • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 05.02.17, 19:07
                No ja znam wielu takich rodziców.
                Oczywiście, że można samemu napisać usprawiedliwienie na kartce. Całe pokolenia tak robiły. Może nauczycielom łatwiej wtedy udowodnić oszustwo? 😉
    • slonko1335 Re: e dziennik LIBRUS 23.01.17, 10:23
      Mamy inny dziennik elektroniczny ale jak najbardziej usprawiedliwiam nieobecności przez niego, dzienniczka nawet córka nie posiada...jak dziecko miałoby wejść i usprawiedliwić sobie przez mój login? jeszcze nie ogłupiałam na tyle aby dziecku hasła i loginy podawać a jeśli nawet to i tak bym widziała że usprawiedliwione jest coś czego ja nie usprawiedliwiłam.
      • na4 Re: e dziennik LIBRUS 23.01.17, 11:17
        Librus, nie ma dzienniczków
        • slonko1335 Re: e dziennik LIBRUS 05.02.17, 13:12
          ?
    • iksigrekzet111 Re: e dziennik LIBRUS 27.01.17, 12:42
      U córki w liceum korespondencja tylko i wyłącznie przez librusa. U syna w technikum tylko i wyłącznie na papierze pomimo dziennika vulcan. Jak widać wszystko zależy od dyrekcji szkoły.
    • kanna Re: e dziennik LIBRUS 27.01.17, 22:47
      > dzieci będą się logować na konta rodziców

A rodzic nie zauważy, ze dziecko samo pisze sobie usprawiedliwienia?
      Bzdura :p
      • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 28.01.17, 18:58
        Jest sporo rodziców, którzy na strony dzienników elektronicznych wchodzą rzadko lub wcale, to się mogą zorientować pod koniec okresu. Tak jak i dawniej bywało, że uczniowie sobie sami pisali usprawiedliwienia na kartkach. Myślisz że rodzic na wywiadówce w styczniu będzie pamiętał ile godzin opuściło jego dziecko od września? Ja nie pamiętam ...
        • tol8 Re: e dziennik LIBRUS 30.01.17, 10:31
          Ja pamiętam- co roku zero smile
          Usprawiedliwiam spóźnienia.
          • little_fish Re: e dziennik LIBRUS 30.01.17, 15:09
            No tak, ale taka frekwencja nie dotyczy wszystkich. Mój starszy w mijającym okresie miał około 40 godzin, ale nie ciągiem, więc w życiu bym się nie zorientowała , że tam jakaś godzina czy dwie doszły
    • tol8 Re: e dziennik LIBRUS 29.01.17, 19:58
      Librus, ręcznie lub smsem smile
    • b-b1 Re: e dziennik LIBRUS 30.01.17, 06:45
      Podstawówka, gimnazjum -mimo librusa trzeba było usprawiedliwiać na kartce/w zeszycie.
      W liceum-tylko librus.
    • mariken Re: e dziennik LIBRUS 30.01.17, 11:47
      przez librus smile - tylko i wyłącznie.
      • grocholica Re: e dziennik LIBRUS 03.02.17, 10:16
        w gimnazjum ręcznie ( z powodu braku zaufania do dzieci przez szkołę); na dodatek w dzienniczku należało umieścić wzory podpisówsmile
    • minerwamcg Re: e dziennik LIBRUS 03.02.17, 15:37
      Ustnie, telefonicznie, mailem, przez Librusa... jakkolwiek. Pierwsza klasa, więc wychowawczyni spotyka rodziców relatywnie często.
    • tatka_7 Re: e dziennik LIBRUS 16.10.19, 08:10
      Librus jest beznadziejny. Żąda opłat w wersji mobilnej. Nie wszyscy mają komputery. Bezczelność!!! Rodzice musimy protestować. Tak nie może być. Z Vulcanem takich cyrków nie było.
    • camel_3d jak ja wam zazdroszcze tych e dzeinnikow. 21.10.19, 17:06
      niemcy to jakies informatyczne sredniowiecze....

zapytalem ostatnio wychowawcy syna czy szkola takie cos przewiduje. Niemcy - elitarna szkola prywatna... Dostalem odpowiedz, ze ze wzgledow pedagogicznych, szkola jest przeciwna takim systemu, gdzie rozdzicie maja ciagla wglad w stopnie i opinie o dzeicku...

no mowie, sredniowiecze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka