06.04.17, 23:47
Widziałyście jak wyglądał arkusz odpowiedzi do Kingsa?
Ja się tym w ogole nie interesowałam, dopiero dzis jak moje dziecko (3 klasa SP) przeżywało, że nie może uwierzyć, jak mu źle poszło zajrzałam do skanu i jestem ciągle w szoku...
Kwadraciki do zamalowania są dwu kolumnach:
Pierwsza kolumna to
1
2
3
4
9

A druga kolumna to
5
6
7
8
10

Pan z grona organizatoró odpisuje mi, że cytuje: "Przed rozpoczęciem pisania testu, numeracja zadań na arkuszu odpowiedzi została kilkukrotnie wytłumaczona uczniom na sali. Nie odnotowaliśmy wielu innych przypadków pomyłki z tego powodu."

(bo oczywiście moje dziecko, sierota zaznaczyło, jakby było to od 1-5 i 6-10.

Może ja jakas niekumata jestem, ale czy nie prosciej byłoby dobrze to zrobić i nie musieć dzieciom nic kilka razy objaśniać?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Kings 07.04.17, 14:38
      Może i prościej, ale błędnie zakładasz, że trudniej = źle. Zawsze to jedna trudność więcej odsieje tych mniej uważnych/ciężej myślących.
      • beti_1975 Re: Kings 07.04.17, 16:09
        Pewnie masz rację, pytanie tylko co jest naszym celem. Tzn co chcemy "odsiać"
        • iwoniaw Re: Kings 07.04.17, 16:24
          No tutaj ewidentnie niczego dodatkowo nie chcieli odsiać, tylko się pomylili i wyszło im przypadkiem, że jeszcze dziecko wpisujące wynik powinno być uważnym pedantem, żeby zapunktować. Statystycznie zapewne nie ma to znaczenia, bo albo faktycznie nie zauważył tego mały odsetek uczestników - i wtedy można podejrzewać, że są to i tak dzieci o mniejszej spostrzegawczości/koncentracji niż większość, albo tak wielu, że niemal wszystkie wyniki poszły automatycznie w dół i ten brak koncentracji nie miał znaczenia, gdyż znacznej ilości uczestników jednakowo obniżył punktację.
          Jestem pewna, ze co najmniej jedno z moich dzieci w życiu by nie zauważyło samo z siebie tej pomylonej numeracji, natomiast jeśli rzeczywiście to wyjaśniano i uczulano na pomyłkę na wstępie, to inna rzecz i wtedy większość raczej zwróciła na to uwagę, tak jak Ci odpisał ktoś z konkursu.
          Ale zgadzam się, że ogólnie takie niedoróbki są b. niefajne i zawsze budzą u kogoś poczucie, że gdyby ich nie było, to wszystko mogłoby pójść inaczej (w domyśle: lepiej).
          • beti_1975 Re: Kings 07.04.17, 17:12
            Dzieci miały powiedziane, że w arkuszu jest pomyłka w numeracji i żeby zwrócili na to uwagę. No więc mój zwrócił - świadomie "skorygował" pomyłkę, przekreślił to co się nie zgadzało i wpisał od 1-5 i 6-10. A że sprawdza komputer, to cóż...
            Pisząc o odsianiu miałam na myśli to, że skoro sprawdzamy umiejętności matematyczne to jednak taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Bo to je mamy oceniać.
            Trudno powiedzieć ile dzieci popełniło ten błąd. Odpisane mi wczoraj, że "nie zanotowali.... etc" ale przecież pomyłki mojego syna też nie zanotowali. Wyniki były wczoraj dopiero. Rozumiem, że ich kryterium "zanotowania" pomyłki jest to, ile rodziców w tej sprawie napisze...
            Dla mnie to o tyle przykre, ze dziecko przeżyło rozczarowanie. Omówiłam z nim to, pokazałam mu konsekwencje i jego realny wynik, pogratulowałam tego co mu się udało, ale on i tak nie może oderwać się od myślenia, że poniósł porażkę.
    • loginjestjeszczeniezajety Re: Kings 10.04.17, 21:35
      Abstrahując od opisanego błędu - moi synowie nic mi nie zgłosili, więc nic nie wiedziałem - jestem zaskoczony poziomem konkursu. Zadania były tak łatwe, że siłą rzeczy duża część uczestników osiągnie maksymalny wynik i będzie konieczność rozgrywania dogrywki. Wg. opisu 30% zadań miało wymagać myślenia (wykraczać poza programem, może nie materiałem, ale poziomem). Nie odnotowałem takich zadań.
      • beti_1975 Re: Kings 10.04.17, 21:45
        Też mnie to zaskoczyło. Poza tym zadań było zwyczajnie zbyt mało, co też słabo różnicuje. Były to bardzo standardowe, takie "podręcznikowe" zadania, w odróżnieniu np. od bardzo u nas w rodzinie lubianych zadań do Kangura bazujących na logicznym myśleniu.
        Nie wiem, może nie w każdej grupie był ten problem z kartą odpowiedzi (można zobaczyć skan karty odpowiedzi danego uczestnika podając jego numer, u mnie brał udział tylko syn, więc nie widziałam innych)
        • magda724 Re: Kings 11.04.17, 09:02
          Klasa 6 - taka sama karta odpowiedzi.
        • loginjestjeszczeniezajety Re: Kings 13.04.17, 20:00
          Efekt jest taki, że w dogrywce bierze udział kilkaset dzieciaków. A termin został ustalony obligatoryjnie i nie był znany wcześniej. Nie każdemu musi pasować. I co wtedy - wina uczestnika, że się nie stawił?
          • magda724 Re: Kings 15.04.17, 18:38
            Nie wiadomo ile, bo organizator twierdzi, że nie może podać co dla mnie jest paranoją. Wydaje mi się, że nie powinno to być tajemnicą. Kilkakrotnie pytałam co w przypadku nie stawienia się na dogrywkę i nie uzyskałam odpowiedzi. Nam akurat ten 7 pasuje chyba jako jedyny termin, ale organizacja konkursu po prostu mi się nie podoba.
            • loginjestjeszczeniezajety Re: Kings 18.04.17, 22:33
              Mi akurat podali przez telefon ilu jest konkurentów w interesujących mnie poziomach.
              Szczęśliwie akurat 7 również pasuje jako jedyny termin, ale ogólnie uważam, że to porażka organizacyjna. Wyobrażam sobie, że może być sporo osób dla których termin w okolicach długiego weekendu jest nie do przyjęcia. I gdyby był znany z góry może by nie podjęli wysiłku i kosztów niepotrzebnego startu.
        • loginjestjeszczeniezajety Re: Kings 10.05.17, 21:44
          W dogrywce było w końcu ciekawiej. Zadania trudniejsze i generalnie raczej wymagające pomyślenia niż mechanicznych rachunków. Tym niemniej pewnie będzie dogrywka dogrywki, bo nie było aż tak trudno, żeby przesiać najlepszych - tak mi się wydaje.
          • magda724 Re: Kings 30.05.17, 19:08
            Czy ktokolwiek dostał już dyplom?
            • loginjestjeszczeniezajety Re: Kings 01.06.17, 00:03
              Na razie syn pisał wczoraj kolejną z serii dogrywek. Cały ten konkurs to jedna wielka kpina. Mam nadzieję, że szkoły więcej nie będą zachęcać do udziału w takim "czymś"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka