Dodaj do ulubionych

Wrocław - majówka

09.04.17, 23:20
Wybieram się z dwójką dzieci - 8 i 12 lat na majówkę do Wrocławia na trzy/cztery dni. Podpowiedzcie, jak zaplanować wyjazd, żeby odpocząć chwilkę i jednocześnie zobaczyć to co najważniejsze we Wrocławiu. Poszukałam trochę i w planach na pewno zoo, może aquapark, hydropolis, skytower, Panorama Racławicka. Co jeszcze? Wszystko zależy od pogody oczywiście. Hostel mamy na Starym Mieście, więc raczej będziemy poruszać się pieszo, oczywiście gdzie się da. W ubiegłym roku w taki sam sposób udało nam się zwiedzić Kraków, ale wszystko było zaplanowane wcześniej, bilety zakupione internetowo, więc odpadło nam stanie w kolejkach po bilety. Czy we Wrocławiu też tak się da? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: Wrocław - majówka 10.04.17, 08:18
      Panorama dla dzieci w wieku 8 i 12 - nuda. odpuściłabym.

Zoo wraz z afrykarium - bilety rodzinne tylko w kasie (nie ma internetowej opcji).

Hydropolis - można tam dotrzeć polinką - kolejką nad Odrą w cenie komunikacji miejskiej - bardzo fajne.
      www.urbancard.pl/en/article/show/category,1,id,172-.html

skytower - nie jest na starówce tylko w średnio ciekawym miejscu. lepiej wejść na wieżę krętymi schodami w kościele garnizonowym (tuż obok rynku) lub Marii Magdaleny (www.mostekpokutnic.pl/) lub z katedry Chrzciciela (www.katedra.archidiecezja.wroc.pl/index.php/zwiedzanie.html).

ładny jest park staromiejski z karuzelą i placem zabaw (pik.wroclaw.pl/Park-Staromiejski-m109.html).
      koło parku jest muzeum figur woskowych (www.wytworniafigur.pl/) - nawet tam fajnie
      największa makieta kolejowa (wroclaw.kolejkowo.pl/pl)

dla dzieci atrakcją może być humanitarium (humanitarium.eitplus.pl/)
      • monia4545 Re: Wrocław - majówka 10.04.17, 10:16
        bilety do zoo z afrykarium można internetowo jeśli się kupi łączony z Aquaparkiem. Nawet wychodzi taniej bo 199zł. Już to sprawdziłam.
        • s.ivona Re: Wrocław - majówka 18.04.17, 17:08
          a jaki jest limit czasowy na wykorzystanie biletu polaczonego z Aquparkiem? bo chyba w jeden dzien zwiedzic i zoo i aquqpqrk to sie nie da...
          • s.ivona Re: Wrocław - majówka 18.04.17, 17:18
            podaj prosze linka gdzie mozna kupic rodzinny bilet przez neta w polaczeniu do aqaparku (nie moge wyczaic gdzie na stronie to jest). dzięki
            • monia4545 Re: Wrocław - majówka 19.04.17, 07:57
              najpierw aquapark i na zoo jest 30 dni.
              sklep.aquapark.wroc.pl/kategoria-produktu/baseny-rekreacyjne/bilety-rodzinne/
              • s.ivona Re: Wrocław - majówka 19.04.17, 14:30
                bardzo Ci dziekuje.

szkoda ze odbior osobisty jest. szkoda ze nie mozna biletu wydrukowac.

• beverlyja90210 Re: Wrocław - majówka 20.04.17, 13:25
                  znajdzcie czas na poszwędanie się po Rynku, duzo ludzi kolorowo uwiebiam ten klimat,zaraz mimo pogody jade na Rynek na kawke z dziecmi one koniecznie chcą odwiedzić krasnale
    • jla-2 Re: Wrocław - majówka 21.04.17, 15:55
      Nie zgadzam sie absolutnie, ze panorama dla 8 i 12 latka to nuda, moje dzieci maja 14 i 16, bylam z nimi dobrych kilka lat temu i absolutnie nie bylo nudno (12-katek albo juz to mial na historii albo bedzie mial - blizej niz dalejsmile - byc we Wrocławiu i nie zobaczyć Panoramy - szkoda by było!

Jesli chodzi o zoo i afrykrium, to na pewno trzeba sie przygotowac na tłumysad, ale tez warto!

Akurat 1-go maja ma tez miejsce tradycyjna juz impreza pt bicie Gitarowego Rekordu Guinnessa - radze wziac to pod uwage przy planowaniu - w zaleznosci od zainteresowan - zeby byc tam wtedy lub omijac akurat w tym dniu Rynek z dalekasmile
      www.wroclaw.pl/gitarowy-rekord-guinnessa-2017-kto-zagra-koncert

Po biciu rekordu impeza przeniesie sie na Pergolę (obok Hali Stulecia). Sa to bliskie okolice Zoo - tez warto to wziac pod uwage pod kontem dojazdu - imprezy przy Hali bardzo czesto powodują korki

Nie wiem, czy (szczegolnie dla starszego) poszukiwanie krasnali wroclawskich to bedzie jakas atrakcja, ale mozna rzec, ze każda szanujaca sie atrakcjasmile ma swojego krasnala, wiec przy okazji zwiedzania mozna zerknąc
      tutaj oficjanla strona na ten temat
      krasnale.pl/
      Wydaje mi sie,ze jest tez jakis przewodnik szlakiem krasnali, ktory przy okazji zawiera jakies informacje nt zabytkow - ale moge sie mylic
      • dzidzia_ch Re: Wrocław - majówka 26.04.17, 08:35
        Chcemy zarezerwować apartament jak najbliżej Rynku.
        Na jakich ulicach szukac?
        • wro-tka Re: Wrocław - majówka 26.04.17, 12:04
          teraz na długi weekend? wink
          • dzidzia_ch Re: Wrocław - majówka 26.04.17, 12:33
            Tak,juz zarezerwowalam smile
            Tłumy mi nie straszne bo przez 35 lat mieszkałam w Krakowie i nie jeden najazd przeżyłam smile.
            • wro-tka Re: Wrocław - majówka 26.04.17, 12:54
              to nawet nie o tłumy chodzi, ale o miejsce... fajne miejsca, w fajnej lokalizacji i w fajnej cenie rozchodzą się na pół roku przed najazdem wink
              • dzidzia_ch Re: Wrocław - majówka 26.04.17, 13:12
                Coś tam wynajęliśmy ,okaże się czy fajne ale cenę ma zdecydowanie niefajną 😀
    • stara-a-naiwna Re: Wrocław - majówka 02.05.17, 11:18
      od sky T. lepsze jest cokolwiek wink

nie zapomnij o ostrowie tumskim i jeśli dzisiaj odczytasz moją  wiaodmośc to o Hali targowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka