Dodaj do ulubionych

Testy klasa 3

19.05.18, 06:53
Powiedzcie mi jeżeli nauczyciel zapowiada test z danego przedmiotu, konkretnie chodzi o polski i matematykę to mówi dzieciom,lub pisze rodzicom informacje z jakiego mniej więcej będzie materiału i na co zwrócić uwagę i czy przed testem jest powtórka materiału?
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: Testy klasa 3 19.05.18, 07:45
      Syn 4 klasa i tak-zawsze jest informacja z czego będzie test czy sprawdzian. We wczesniejszych klasach też pani informowała.
    • silje78 Re: Testy klasa 3 19.05.18, 08:17
      Mowisz o testach podsumowujacych? U nas nauczucielka mowila, ze beda ale nalegala by dzieci nie uczyly sie do nich. Mialy sprawdzic czego dzieci nauczyly sie przez polrocze. Jesli chodzi o inne sprawdziany to niektore byly i sa zapowiadane (corka jest w 4 klasie), inne nie.
    • mama-ola Re: Testy klasa 3 19.05.18, 16:08
      Oczywiście, że nauczyciel uczy dzieci materiału, który potem sprawdza. Robi również próbne sprawdziany oraz na lekcji przerabia zadania tego samego typu, analogicznej treści.
      A jeśli zapowiedziano dziecku np. OBUT (Ogólnopolskie Badanie Umiejętności Trzecioklasistow), to można w necie znaleźć OBUT-y z zeszlych lat, i przejrzeć w domu. Ale nauczycielka z pewnością robi je też w klasie.
    • slonko1335 Re: Testy klasa 3 20.05.18, 17:37
      to zależy, jeżeli to podsumowujące czy diagnoza to niekonicznie bo ma buc obraz co dzieci umieją bez przygotowań. O trzecioteściku nikt nie informował chyba po wcześniejszych doświadczeniach, bo rodzice dzieciom korki załatwiali żeby trzecioteścik lepiej poszedł...jeżeli to po prostu jakiś sprawdzian z działu czy części materiału to tak jak najbardziej mamy podany zakres materiału.
      • mama-ola Re: Testy klasa 3 21.05.18, 09:02
        Trzecioteścik teoretycznie jest diagnozą - co umieją, z czym idą do 4 klasy. Ale tylko teoretycznie, bo z rozmów z nauczycielami klas 4 (moja firma prowadziła takie sondaże) wynika, że oni dostają tych wyników ani testów do analizy. Ot, absurd polskiej szkoły - testy nikną w jakiejś szafie i nikt ich nie przekazuje. W związku z czym na początku 4 klasy robi się testy diagnozujące jeszcze raz. Zresztą moim zdaniem większy sens mają te na początku 4 klasy od tych pod koniec 3, ponieważ przez wakacje można sporo rzeczy zapomnieć.
        A jeśli chodzi o przygotowania lub ich brak. U nas wprowadzili teraz nowość - klasy profilowane od 4 klasy. Więc ja poduczałam mojego 3-klasistę przed testem, żeby na pewno dobrze wypadł. Z matematyki jest bardzo dobry i chcę, żeby poszedł do klasy matematycznej. Głupio by było, jakby słabo wypadł akurat na tym jednym teście. Dzieci były wręcz zachęcane, żeby potrenować w domu właśnie ze względu na te profile.
        • slonko1335 Re: Testy klasa 3 21.05.18, 09:21
          a mi się wydaje, ze to właśnie świetne sprawdzenie by było czy na pewno się nadaje i wydaje mi się, że ten test to nie jest to jakieś duże wyzwanie dla dziecka dobrego z matmy, nam nie powiedzieli kiedy(nie pisali w standardowym terminie trzecioteścika tylko w innym), zero spinki, dzieci nie musiały być na galowo, po prostu przyszły i napisały a jak czytam o przygotowaniach, tłuczeniu w domu zadań, straszeniu dzieci testami, nerwówce qw niektórych szkołach z powodu tego testu to jednak słabo..
          • mama-ola Re: Testy klasa 3 21.05.18, 09:56
            To prawda, że nerwy od małego niepotrzebne i szkodliwe. Akurat mój syn nie przeżywał i nie był nerwowy, ale wyobrażam sobie, że niektóre dzieci są.
            • kajka271 Re: Testy klasa 3 21.05.18, 14:31
              Ja dzisiaj dostałam maila, że w tym tyogdniu dzieci piszą trzecioteścik... więc zero spiny i przygotowań smile
              • slonko1335 Re: Testy klasa 3 21.05.18, 14:39
                nie wierzysz w niektórych rodziców...idę o zakład, że co najmniej kilkoro będzie mieć zajęte popołudnia w tym tygodniu trzepaniem testówwink
                • silje78 Re: Testy klasa 3 21.05.18, 18:57
                  Dokladnie. U nas bylo to samo. Pomimo prosb nauczycielki by dzieci nie przygotowywa to i tak kilkoro rodzicow mialo spinke i siedzieli z dzieciakami.
                  Te testy nie wykraczaja poza program. Moja corka poszla bez przygotowania i dostala 5, choc opisana slowami.
    • camel_3d Re: Testy klasa 3 21.05.18, 20:34
      u nas bylo tak, ze 2 razy w tygodniu byly test z matematyki, takie szybkie..kilka zadan i tyle. Plus 4 duze test na rok. 1 Test to byly 4 strony A4. Jkaies 20-30 zadan - z czego jedno mglo miec nap kilka "punkow"..np dodawanie, odejmowanie itd.. Te testy byly zapowiadanie 2 tygodnie wczesniej i obejmowaly caly dotyczczasowy material.
    • saszanasza Re: Testy klasa 3 24.05.18, 19:36
      U nas w 3 klasie pisała info o sprawdzianie i zakresie materiału jaki obejmuje.
    • camel_3d no wiec mlody ma za tydzien test 24.05.18, 22:30
      z calego materialu.. (czyli caly rok)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka